Home  Life  Film & DVD  dvd-besprekingen
  
Public Enemies

DVD_BDPublicEnemies film:      / extra's:      / gezien op blu-ray, ook op dvd / Universal

Bijna hadden we deze film van meesterregisseur Michael Mann (Heat) met Johnny Depp én Christian Bale nog een ster afgenomen. Wat er scheelt? Alvast niet de ongebruikelijke, korrelige videokwaliteit van de fotografie want die went vlug. Meer problemen hebben we met het dertien-gangsters-in-een-dozijngehalte van deze biopic over John Dillinger (Depp), in de jaren 1930 Amerika’s meest beruchte bankovervaller. Het enige ‘nieuwe’ in Dillingers verhaal is de achtergrond ervan: de opkomst van de witteboordmaffia en van het moderne FBI, gestuurd door J. Edgar Hoover. Maar Mann doet daar uiteindelijk niet veel mee, noch met het aspect ‘roem’ (waar het briljante The Assassination of Jesse James by the Coward Henry Ford wel zijn voordeel mee deed). Blijft over: een doordeweeks verhaal met een levendige en directe mise-en-scène, vertolkt door uitstekende acteurs. (TDC

Tyson

DVD_Tyson film:      / extra's: geen / dvd / A-Film

Nu kennen we Mike Tyson als die kinderlijke bad boy die nogal graag zijn ijzeren vuisten gebruikt om zijn ratelende betoog kracht bij te zetten. Dat was hij vroeger ook al, maar hij was ook jaren de beste bokser ter wereld, een zwaargewicht met de techniek en snelheid van een lichtgewicht. Beide kanten komen aan bod in deze documentaire, gemaakt door James Toback, een vriend van Iron Mike, die daardoor verbazend kwetsbaar voor de camera staat, maar tegelijk zonder veel tegenspraak de minder fraaie episodes uit zijn leven vergoelijkt. (WWO)

Che (Part 1 & 2)

DVD_Che films:      / extra's:     / gezien op dvd, ook op blu-ray / A-Film

Zeg niet dat je geen waar voor je geld krijgt met deze dubbel-dvd. Niet alleen haal je meteen de twee films in huis die Steven Soderbergh draaide over het leven van de Argentijns-Cubaanse verzetstrijder, Part One en Part Two behandelen het leven van Che Guevara ook in extenso. Als u het ons vraagt, kan een kwart worden weggeknipt en dat zou de spankracht van dit bewogen levensverhaal ten goede komen. Soderberghs epos kabbelt niet alleen, de personages slagen er zelden in je als mens te raken – ondanks Benicio del Toro als Che. Documentair is dit oké, dramatisch is het een film van nét niet. (JDR)

(dienstmededeling: u gaat meer sterretjes zien)

Opgelet: vanaf dit punt in onze dvd-blog hanteren we een vijfsterrensysteem om films te quoteren, net als in de krant. Bij oudere recensies op deze blog kunt u in regel één (zwarte) ster toevoegen om de quotering te updaten naar het nieuwe systeem. Dit is de legende:

  Uitzonderlijk

   Zeer goed

  Goed

   Matig

  Zwak tot slecht

   Abominabel

For the record ook even aanstippen dat we de extra's op dvd's en blu-ray's quoteren naar kwaliteit, niet kwantiteit. Trailers, scène-indelingen en andere prullaria rekenen we niet mee als bonusmateriaal.

't Is maar dat u het weet. 

Cadillac Records

DVD_CadillacRecords film:     / extra's:     / gezien op dvd, ook op blu-ray / Sony

Wij houden van blues, Cadillacs, de Amerikaanse fifties tout court. Daarom hebben wij redelijk genoten van dit meticuleus in elkaar gezette filmpje over de joodse clubeigenaar Leonard Chess die met zwarte artiesten als Muddy Waters, Chuck Berry en Etta James de blanke hitparade kraakte. Op soundtrack en acteerwerk valt weinig af te dingen – Beyoncé zet een even sexy als gedrogeerde Etta James neer – maar wie geen bijzondere affiniteit heeft met gevleugelde auto's en wilde bluesmen, blijft achter met een fragmentarisch verhaal dat samenhang en visie mist. (edk)

W.

DVD_W film:     / extra's: geen / dvd / Paradiso

Voor wie Elizabeth Banks aan het werk zag in Zack and Miri Make A Porno is het wel even wennen om haar gestalte te zien geven aan First Lady Laura Bush in W., Oliver Stones afrekening met Obama's vermaledijde voorganger. Maar het gaat de actrice uitstekend af: ze weet haar personage met meer menselijkheid te injecteren dan we ooit konden waarnemen in de échte Laura Bush.

W. is een speciaal geval: nooit eerder verscheen een biografische film over een Amerikaanse president nog tijdens zijn ambtstermijn in de bioscopen. Vandaag is Bush-bashing natuurlijk vijgen na Pasen, maar siert Stone dat zijn film het bekijken waard blijft. Dat komt vooral door de uitstekende vertolkingen -- Josh Brolin in de hoofdrol voorop -- en door de ingenieuze wijze waarop Stone de op- en neergang van de jonge George W. Bush verweeft met de kritieke momenten (en hilarische versprekingen) tijdens zijn ambtstermijn. Het is allemaal ontzettend polemisch en ongenuanceerd, maar toch redelijk onweerstaanbaar en erg goed gedaan. (tdc)

The Duchess

DVD_TheDuchess film:     / extra's:     / dvd / TwinPics-Cinéart

Waarom begrijpen we vandaag zo goed wat een vrouw uit de hoogste kringen twee eeuwen geleden lijden moest? Omdat het machtsmisbruik aan de basis van veel wantoestanden nu ook nog bestaat. Dat heeft regisseur Saul Dibb goed begrepen en daar focust hij op wanneer hij het verhaal van Georgiana Spencer vertelt, een 'gewone' lady die op haar 16de wordt uitgehuwelijkt en in een liefdeloze, pijnlijke relatie terechtkomt.

Keira Knightley en Ralph Fiennes spelen de krullen uit hun pruiken -- die er overigens schitterend uitzien, net als het hele decor. Dit is Brits drama dat niet alleen de perfectie benadert, maar ook nog eens emotioneel meeslepend is. Wat de film extra pit geeft, is het feit dat Georgiana een verre voorouder van Lady Diana is. Zo kun je een handvol parallellen trekken tussen de twee bijzonder geliefde edeldames. (jdr)

Public Enemy Number One (part I & II)

DVD_BDPublicEnemy1DVD_BDPublicEnemy2 films:     / extra's:     / gezien op 2 aparte bd's, later ook samen verkrijgbaar / ook op dvd / A-Film

Naast Der Baader Meinhof Komplex verscheen deze zomer nog een filmbiografie van een dodende legende uit de jaren zeventig. De Franse topgangster Jacques Mesrine zag zichzelf graag als een Robin Hood à la Baader en Meinhof, maar zijn misdaad diende geen hoger doel – hoogstens zijn ego. Mesrine was bijzonder gevleid door de media-aandacht die hij kreeg en kon keihard uithalen als iemand iets over hem schreef dat hem niet aanstond - zoals een journalist mocht ondervinden die bijna doodgemarteld werd.

Tegelijk charmant en sadistisch, slim en roekeloos: als een losgeslagen projectiel als Jacques Mesrine al kan worden uitgelegd, dan gebeurt het zeker niet in de dubbelfilm Public Enemy Number One. Die is vooral gebaseerd op Mesrines memoires en zet - na een korte proloog in Algerije - gewoon al zijn liefjes en exploten op een rij, omkaderd door de valstrik waarin de politie de gangster lokte in 1979. Ondanks hun gezamenlijke speelduur van meer dan 4 uur graven deze films niet bijster diep en gaan ze netjes alle controverse (zoals bijvoorbeeld rond die valstrik) uit de weg.

Als deze twee films (deel 2 is het beste) ondanks alle tekortkomingen toch boeien, is dat vooral de verdienste van de accurate sfeerschepping - liefhebbers van klassieke Franse auto's zullen duimen en vingers aflikken - en van de acteurs, Vincent Cassel op kop. Meneer Monica Bellucci verdikte 20 kilo voor zijn imponerende hoofdrol en won er een César mee. Jammer dat er zo weinig wordt aangevangen met de inspecteur (Olivier Gourmet) die hem opjaagt. (tdc)

Il Divo

DVD_IlDivo film:     / extra's:     / dvd / Homescreen

Zoals Paolo Sorrentino (maker van het uitstekende maffia-portret Gomorra) Giulio Andreotti weergeeft, lijkt hij op een wassen beeld uit Madame Tussaud's dat zich een stapje in de wereld veroorlooft. De voormalige premier van Italië krijgt op die manier iets karikaturaals, maar meteen ook iets raadselachtigs. Dat laatste is van toepassing op wel meer aspecten van deze film, die ’s mans politieke carrière aan het begin van de jaren negentig volgt. We zien Andreotti, wiens hele houding gewoonweg macht uitstraalt, evolueren van het onaantastbare baken in de verziekte Italiaanse politiek tot de man die uiteindelijk terecht moet staan wegens, onder andere, vermeende banden met de georganiseerde misdaad.

Sorrentino zegt weinig, maar suggereert veel en wie niet vertrouwd is met de Italiaanse politiek krijgt daardoor af en toe het gevoel wat losse eindjes te moeten laten liggen. De schitterende beelden die de cineast continu uit zijn camera weet te wringen, noch het ingehouden acteerwerk van Toni Servillo kunnen die complexiteit helemaal compenseren. Maar wat Sorrentino wil zeggen, wordt uiteindelijk natuurlijk wel duidelijk: macht is in Italië arrogant en cynisch tegelijk. Iemand toevallig gedacht dat deze film over Berlusconi ging? (jdr)

Milk

DVD_BDMilk film:    / extra's:     / gezien op blu-ray, ook op dvd / A-Film

Acht Oscarnominaties, waarvan er twee verzilverd werden: Amerika lustte wel pap van Milk. En terecht. Harvey Milk was als 'counselor' in San Francisco de eerste verkozen Amerikaanse politicus die openlijk uitkwam voor zijn homoseksuele geaardheid. Hij betaalde daarvoor met zijn leven in 1978, maar deze biografische film geeft zijn erfenis een nieuwe, langere houdbaarheidsdatum. Een UHT-behandeling, zeg maar. Sean Penn toont zich weer eens van zijn beste kant -- we waren na een kwartier al vergeten dat we naar hem zaten te kijken -- en Gus Van Sant houdt zijn soms iets te arty neigingen perfect in toom. Grote film dus, die bewijst dat een aanvankelijk klein engagement toch tot wezenlijke veranderingen kan leiden. (tdc)

Oudere berichten:
> Tyson
> Tell Me You Love Me (complete serie)
> Lost (seizoen 5)
> The Killing (reeks 1)
> The Hangover
> Brüno
> Nieuwe en klassieke Britse comedy
> Che (Part 1 & 2)
> I Love You, Man
> Anywhere But Home (Four Christmases)
> Het Geheim van het Pirateneiland
> The Singing Detective
> Terminator Salvation
> Ponyo
> Harry Potter and the Half-Blood Prince
> Appaloosa
> Mad Men (seizoen 2)
> (dienstmededeling: u gaat meer sterretjes zien)
> Star Trek
> The Big Bang Theory (seizoen 1)