Home  Life  Film & DVD  dvd-besprekingen
  
Effi Briest

DVD_EffiBriest film:      / extra's: geen / dvd / A-Film

Een Brits kostuumdrama, maar dan op z’n Duits. Al is het thema krek hetzelfde als bij pakweg Jane Austen, de – vaak amoureuze – strijd die vrouwen leveren om uit het keurslijf van een door mannen gedomineerde maatschappij te breken, wordt hier toch anders aangekleed. De stijl is minder zwierig, de locaties zijn niet zo ravissant en de dialogen meer afgemeten, waardoor de grote emotie geen kans krijgt. Toch kijk je met genoegen naar deze Duitse klassieker die al enkele keren werd verfilmd, voor het laatst in 1974 door Fassbinder. In Effi Briest wordt heel degelijk geacteerd en vooral Julia Jentsch (The Edukators, Der Untergang) is zeer geloofwaardig als de 17-jarige spring-in-’t-veld die gedwongen wordt te trouwen met een oudere baron, wat tot een hoop ellende lijdt wanneer een knappe jonge officier ten tonele verschijnt. (JDR)

The Wizard of Oz

DVD_WizardOZ film:      / extra's:      / gezien op blu-ray, ook in dvd-box / Warner

Voor het filmblad Premiere een van de meest overschatte films aller tijden, voor de rest van de wereld een op-en-top Hollywoodklassieker. Wie nooit Judy Garland Somewhere Over The Rainbow zag zingen in The Wizard of Oz (1939) mag zichzelf geen filmliefhebber noemen. Voor zijn 70ste verjaardag gaat dit spektakel resoluut voor een indigestie: u krijgt er liefst 16 uur bonusmateriaal bij met eerdere verfilmingen (waaronder eentje van auteur L. Frank Baum himself), oude en recente documentaires, zelfs home movies van componist Harold Arlen op de filmset. In de blu-rayversie zit bovendien een dik pakketje reproducties van allerlei promotiemateriaal. Nee, veel completer komen de boxsets niet. Zelfs niet achter de regenboog. (TDC)

The Singing Detective

DVD_SingingDetective-plat tv-serie (1986):      / extra's:      / duur: 6 x 60 min. / dvd / Just Entertainment

Hij beleeft twee recensies hieronder troebele tijden als Albus Dumbledore in de zesde Harry Potterfilm, maar in onze huiskamer werd acteur Michael Gambon 23 jaar geleden al onsterfelijk als het ijlende, zwaar door psoriasis toegetakelde hoofdpersonage in de briljante tv-miniserie The Singing Detective. De man, misdaadschrijver P.E. Marlow, is er zo erg aan toe dat hij scènes uit zijn eerste boek en cruciale passages uit zijn moeilijke jeugd 'herbeleeft' vanuit het ziekbed. Heden en verleden versmelten met een grillige, bijtende maar vaak ook grappige fantasie waarin de personages te pas en te onpas losbarsten in liedjes uit de oude doos. Heerlijk om terug te zien. En niet te geloven dat deze briljante miniserie van Dennis Potter pas nu voor het eerst op dvd uitkomt. Extra: een heel goede maar te korte Close up-documentaire over wijlen schrijver Dennis Potter en zijn (hoofdzakelijk seksuele) obsessies. (TDC)

P.S.: Dit is niet alleen Dennis Potters beste werk, door zijn ingenieuze vorm heeft The Singing Detective de tand des tijds ook goed doorstaan. Zo goed zelfs dat de nieuwe filmversie van 2003 met Robert Downey Jr. er niet tegenop kon.

Harry Potter and the Half-Blood Prince

DVD_HarryPotter6 film:      / extra's:      / gezien op dvd, ook op blu-ray / Warner

Hoe dikker de boeken worden, hoe moeilijker ze samen te persen zijn in iets meer dan twee uur film. Goed idee dus om Harry Potter 7 straks in twee delen te splitsen. In afwachting blijkt in dit zesde deel de verhaallijn, ontdaan als ze is van de meeste leuke terzijdes, net niet sterk genoeg om een film te dragen. The story is in the telling: laat dat een groot compliment zijn voor J.K. Rowling.

Toch hebben we ons beter geamuseerd dan met Twilight – we zijn om te beginnen wákker gebleven – en op disc 2 staat tussen de ongein met de jonge acteurs ook iets heel moois: James Runcies biografische documentaire A Year in the Life die J.K. Rowling op de voet volgt voor, tijdens en na de publicatie van het laatste boek. De camera volgt haar tot in die kleine flat in Edinburgh waar ze destijds het eerste Potterboek schreef en zo haar leven een nieuwe wending gaf. (TDC)

(dienstmededeling: u gaat meer sterretjes zien)

Opgelet: vanaf dit punt in onze dvd-blog hanteren we een vijfsterrensysteem om films te quoteren, net als in de krant. Bij oudere recensies op deze blog kunt u in regel één (zwarte) ster toevoegen om de quotering te updaten naar het nieuwe systeem. Dit is de legende:

  Uitzonderlijk

   Zeer goed

  Goed

   Matig

  Zwak tot slecht

   Abominabel

For the record ook even aanstippen dat we de extra's op dvd's en blu-ray's quoteren naar kwaliteit, niet kwantiteit. Trailers, scène-indelingen en andere prullaria rekenen we niet mee als bonusmateriaal.

't Is maar dat u het weet. 

Angels & Demons

DVD_BDAngelsDemons film:     / extra's:     / gezien op dubbel-bd, ook verkrijgbaar op dvd / Sony

Beter dan The Da Vinci Code: het zegt íets, maar ook weer niet zo veel. Tom Hanks is meer ontspannen in de rol van Robert Langdon, het grotendeels nagebouwde Rome en Vaticaanstad vormen een spectaculair decor en de plot is iets gebalder en urgenter. Het nadeel: zelfs in de optionele verlengde versie blijft de verfilming van Het Bernini mysterie een vergezocht en snel weer vergeten verzendingsspelletje van 'standbeeld wijst naar kerk wijst naar standbeeld'. Aan de flauwe extra's, vol zwiepende groothoekbeelden van Romeinse pleinen, wordt een tweede schijf verspild. (tdc)

Coraline

DVD_BDCoraline2D film:     / extra's:     / gezien op blu-ray, ook op dvd / Universal

Door de onophoudende stroom van aai- en knuffelbare jeugdfilms zou een mens bijna vergeten dat de beste sprookjes meestal best angstaanjagend zijn. En wat is griezeliger dan een mama die er precies zo uitziet als de jouwe, maar knopen heeft in de plaats van ogen? Zonder een spatje bloed of geweld bouwt stop-motionspecialist Henry Selick (James and the Giant Peach, The Nightmare Before Christmas) een stille dreiging op wanneer het ondernemende meisje Coraline een schijnbaar perfecte parallelle wereld ontdekt

Opgelet: dit is een prachtige maar donkere en soms echt wel benauwende film. Zeker niet voor 6-jarigen dus, zoals de hoes beweert. Zelfs gevoelige 9-jarigen zullen meekijkende ouders op prijs stellen, denken we. Voor die ouders is Coraline gelukkig absoluut geen straf: dit is een juweeltje voor alle leeftijden, zeker met die exuberante circusintermezzi -- Coraline heeft bepaald kleurrijke buren -- en de snuifjes van Pinokkio en Alice in Wonderland. (tdc)

Chéri

DVD_BDCheri film:     / extra's:     / gezien op blu-ray, ook op dvd / Lumière

Warm aanbevolen, deze film die drijft op een simpel verhaal, sterke dialogen en ongemeen subtiele acteerprestaties. Chéri is een soort reünie van de regisseur (Stephen Frears), de schrijver (Christopher Hampton) en de actrice (Michelle Pfeiffer) die destijds van Dangerous Liaisons een feest maakten. Ook dit is een periodefilm die het van zijn dialogen moet hebben. In een prachtig belle-époquedecor is Michelle Pfeiffer op haar meest fragiel als oudere courtisane die worstelt met een te jonge minnaar (Rupert Friend) en een te laat ontdooid hart. De plot is niet zo spectaculair, het gaat 'm vooral om de wufte wereld en soms pijnlijk herkenbare gevoelens die opgeroepen worden in deze bewerking van twee romans van de Franse schrijfster Colette. Chapeau. (tdc)

The Celluloid Closet

DVD_CelluloidCloset documentaire:     / extra's: geen / dvd / Homescreen

Rob Epstein (The Times of Harvey Milk) maakte in 1995 dit amusante overzicht van hoe Amerikaanse films door de jaren heen homoseksuelen portretteerden. Meestal, dat zal u niet verbazen, gebeurde dat via stereotiepen als verwijfde komieken, sukkels of misdadigers. The Celluloid Closet is ook – en misschien zelfs vooral – interessant voor cinefiele hetero's omdat het genadeloos die stereotiepen ontmaskert, tegelijk een blik gunt op een andere belevingswereld en voora veel fijne anekdotes bevat. Zoals die slinkse truc waarmee schrijver Gore Vidal de argeloze über-macho Charlton Heston een homo-erotische scène toebedeelde in Ben Hur: alleen aan Hestons tegenspeler werd verteld dat hun personages in hun jeugd een homoseksuele relatie hadden gehad. (tdc)

Revolutionary Road

DVD_BDRevolutionaryfilm:    / extra's:     / gezien op blu-ray, ook op dvd / Paramount

Een uppercut waar je morgen zo opnieuw om zou vragen: hij bestaat dus. Revolutionary Road is een tijdloos mooie film die je diep in een put van stille wanhoop doet kijken, niks dan ongemakkelijke vragen stelt, en je toch allerminst depressief achterlaat. Leonardo DiCaprio en Kate Winslet excelleren als realistische tegenhangers van hun gouden Titanic-koppel: een echtpaar dat verzuipt in de conventies van de jaren 50 (zie ook: Mad Men). Bonus: een goeie docu over auteur Richard Yates, extra scènes en een commentaar van regisseur Sam Mendes en scenarioschrijver Justin Haythe waar je nu eens echt wat van opsteekt. (tdc)

Oudere berichten:
> Tyson
> Tell Me You Love Me (complete serie)
> Lost (seizoen 5)
> The Killing (reeks 1)
> The Hangover
> Brüno
> Nieuwe en klassieke Britse comedy
> Che (Part 1 & 2)
> I Love You, Man
> Anywhere But Home (Four Christmases)
> Het Geheim van het Pirateneiland
> The Singing Detective
> Terminator Salvation
> Ponyo
> Harry Potter and the Half-Blood Prince
> Appaloosa
> Mad Men (seizoen 2)
> (dienstmededeling: u gaat meer sterretjes zien)
> Star Trek
> The Big Bang Theory (seizoen 1)