Home  Life  Film & DVD  dvd-besprekingen
  
Millennium 1: Mannen die vrouwen haten

DVD_BDMillennium1 film:      / extra's:      / gezien op blu-ray, ook op dubbel-dvd / Lumière

U las het boek, u zag de film, u krijgt er thuis nog een halfuur ongebruikte scènes bij: het Zweedse Mannen die vrouwen haten wordt op dvd en blu-ray uitgebracht als een tv-film van tweemaal 1,5 uur. Deze versie is niet noodzakelijk beter dan die in de bioscoop, maar de vele intriges kunnen de ademruimte best wel gebruiken. En welk een heerlijk apart paar vormen journalist Mikael Blomkvist en asociale hacker Lisbeth Salander toch.

Aangename verrassing: het bonusmateriaal gaat de controverse rond de erfenis van Stieg Larsson niet uit de weg. Zo ziet u zijn vader en broer tobben over wat ze moeten doen met de postume miljoenen. Blijkbaar komt het écht niet in hen op om Larssons levensgezellin te laten delen in het fortuin. (TDC)

The Killing (reeks 1)

DVD_TheKilling tv-serie:      / extra's: geen / duur: 20 x 55 min. / dvd / Lumière

Wie heeft Nanna Birk Larsen vermoord? Met die vraag brouwt de Deense tv-serie The Killing een razend spannende mix van Twin Peaks en 24.

Een mooie 18-jarige scholiere wordt verkracht en vermoord. Tijdens het onderzoek blijkt dat ze er een geheim leven op na hield. Klinkt bekend? The Killing (Forbrydelsen) heeft hetzelfde vertrekpunt als het legendarische Twin Peaks maar houdt zich wel ver van bovennatuurlijke verschijnselen. Dit Deense drama is met handen en voeten gebonden aan de donkere realiteit: Nanna's dood verscheurt haar gezin, onthutst haar klasgenoten en veroorzaakt deining tot in de hoogste politieke regionen van Kopenhagen.

De moordzaak versplintert ook de laatste resten van het gezinsleven van politie-inspecteur Sarah Lund. Zij is bezeten van haar werk en stelt er de geplande emigratie met haar zoon en haar Zweedse vriend almaar voor uit. Tot ergernis van haar politiepartner Jan Meyer, de man die eigenlijk haar plaats kwam innemen. Lund bouwt wel een soort verstandhouding op met Troels Hartmann, de dynamische schepen van Onderwijs die een gooi doet naar het burgemeestersschap. De auto waarin het lijk gevonden is, behoort toe aan zijn verkiezingsteam en dat opmerkelijke feit opent een ware doos van Pandora in het stadhuis van Kopenhagen.

Die laatste politieke dimensie – de strategietjes, het wantrouwen, de vuile spelletjes – is hier even belangrijk als het presidentiële gekonkelfoes in 24. Met die serie deelt The Killing ook de steeds wisselende verdachten, het bijzonder verslavende tijdsaspect – de twintig afleveringen beslaan evenveel opeenvolgende dagen in het onderzoek – en misschien ook wel dat paar plotwendingen te veel op het einde. Niettemin: een absolute aanrader. Een tweede reeks loopt momenteel op de Deense televisie. (TDC)

The Singing Detective

DVD_SingingDetective-plat tv-serie (1986):      / extra's:      / duur: 6 x 60 min. / dvd / Just Entertainment

Hij beleeft twee recensies hieronder troebele tijden als Albus Dumbledore in de zesde Harry Potterfilm, maar in onze huiskamer werd acteur Michael Gambon 23 jaar geleden al onsterfelijk als het ijlende, zwaar door psoriasis toegetakelde hoofdpersonage in de briljante tv-miniserie The Singing Detective. De man, misdaadschrijver P.E. Marlow, is er zo erg aan toe dat hij scènes uit zijn eerste boek en cruciale passages uit zijn moeilijke jeugd 'herbeleeft' vanuit het ziekbed. Heden en verleden versmelten met een grillige, bijtende maar vaak ook grappige fantasie waarin de personages te pas en te onpas losbarsten in liedjes uit de oude doos. Heerlijk om terug te zien. En niet te geloven dat deze briljante miniserie van Dennis Potter pas nu voor het eerst op dvd uitkomt. Extra: een heel goede maar te korte Close up-documentaire over wijlen schrijver Dennis Potter en zijn (hoofdzakelijk seksuele) obsessies. (TDC)

P.S.: Dit is niet alleen Dennis Potters beste werk, door zijn ingenieuze vorm heeft The Singing Detective de tand des tijds ook goed doorstaan. Zo goed zelfs dat de nieuwe filmversie van 2003 met Robert Downey Jr. er niet tegenop kon.

(dienstmededeling: u gaat meer sterretjes zien)

Opgelet: vanaf dit punt in onze dvd-blog hanteren we een vijfsterrensysteem om films te quoteren, net als in de krant. Bij oudere recensies op deze blog kunt u in regel één (zwarte) ster toevoegen om de quotering te updaten naar het nieuwe systeem. Dit is de legende:

  Uitzonderlijk

   Zeer goed

  Goed

   Matig

  Zwak tot slecht

   Abominabel

For the record ook even aanstippen dat we de extra's op dvd's en blu-ray's quoteren naar kwaliteit, niet kwantiteit. Trailers, scène-indelingen en andere prullaria rekenen we niet mee als bonusmateriaal.

't Is maar dat u het weet. 

Burn Notice (seizoen 1)

DVD_BurnNoticeS1_2 tv-serie:     / extra's:     / duur: 12 x 40 min. / dvd-box / 20th Century Fox

Er wordt her en der gejubeld om Burn Notice maar laten we niet overdrijven: zó spectaculair of vernieuwend is deze serie nu ook weer niet. Entertainend is ze dan weer wél, door de leukste stukjes van Miami Vice (de bikini's), The A-Team (het geknutsel in elke aflevering) en alle bestaande spionageseries te combineren met de droogkomische voice-over van Michael Westen (Jeffrey Donovan), een ex-superspion die noodgedwongen met kleine 'klusjes' (kidnappingen, drugsdealers...) moet rondkomen en zijn moeder (Sharon Gless) moet tolereren tot hij kan uitvissen waarom hij eigenlijk de zak kreeg. We hadden wat moeite met de familieperikelen van Westen, maar de interactie met zijn ex Fiona (Gabrielle Anwar) en zijn buddy Sam (Bruce Campbell) tilt de reeks naar een aangenaam niveau. (tdc)

Angels & Demons

DVD_BDAngelsDemons film:     / extra's:     / gezien op dubbel-bd, ook verkrijgbaar op dvd / Sony

Beter dan The Da Vinci Code: het zegt íets, maar ook weer niet zo veel. Tom Hanks is meer ontspannen in de rol van Robert Langdon, het grotendeels nagebouwde Rome en Vaticaanstad vormen een spectaculair decor en de plot is iets gebalder en urgenter. Het nadeel: zelfs in de optionele verlengde versie blijft de verfilming van Het Bernini mysterie een vergezocht en snel weer vergeten verzendingsspelletje van 'standbeeld wijst naar kerk wijst naar standbeeld'. Aan de flauwe extra's, vol zwiepende groothoekbeelden van Romeinse pleinen, wordt een tweede schijf verspild. (tdc)

Traitor

DVD_BDTraitor film:     / extra's: geen / gezien op blu-ray, ook op dvd / Paramount

Don Cheadle als de Afro-Amerikaan die explosieven fabriceert in naam van de Heilige Oorlog? Die acteur met het cockney-accent uit Ocean’s 11, 12 en 13? Om in religieuze termen te blijven: niet te geloven. Toch is Cheadle zéér geloofwaardig in deze pittige thriller die zonder veel toeters of bellen naar een verrassende finale dendert. Ik geloofde zelfs Jeff Bridges in de rol van ‘geheim contact in de regenjas die alleen in donkere parkings afspreekt’. En dat van een regisseur die niet één grote film op zijn palmares heeft. Er zit nog rek in die films rond terrorisme op Amerikaanse bodem. (tdl)

Loft

DVD_Loft-2D film:     / extra's:     / gezien op blu-ray, ook op single en dubbel-dvd / Woestijnvis

De teller loopt opnieuw voor Loft. De thriller van Erik Van Looy en Bart De Pauw heeft alles in huis om na de meest bezochte bioscoopfilm en de 'beste Vlaamse film' tout court (volgens Prime) nu ook de bestverkochte Vlaamse dvd te worden. Met dank aan Marie Vinck, de best acterende rug van Vlaanderen.

De dubbel-dvd en blu-ray van Loft wordt met de vingers in de neus een verkoopstopper. Het siert productiehuis Woestijnvis dus dat ze toch dat extra beetje moeite deden: als eerste Vlaamse film is Loft niet alleen voorzien van aangepaste ondertiteling voor doven en slechthorenden, maar ook van een audiobeschrijving voor blinden en slechtzienden. Bridge Entertainment, dat de meeste andere Vlaamse films en series op dvd uitbrengt zonder enige ondertiteling, mag er een punt aan zuigen.

Ook op de andere extra's valt niet af te dingen. Naast het audiocommentaar, waarin regisseur Erik Van Looy en schrijver Bart De Pauw zich van hun serieuzere kant tonen, springt de fijne making of in het oog. Die duurt een uur en is erg entertainend omdat hij nét iets andere wegen inslaat. Er wordt gegeeuwd, er wordt gezeverd, er wordt vooral dankbaar gebruikt gemaakt van de op de set rondlummelende Bart De Pauw ('de vaste chihuahua van Erik Van Looy') om voor comic relief te zorgen. 'Mensen komen naar mij en zeggen: uw film klopt niet. Allez, vijf mannen in een loft: wie ververst die lakens dan?'

De extra's roepen ook vragen op: wat is het geheim van Danny Elsen, de lichtjes briljante cameraman wiens grijze kuif de zwaartekracht trotseert? Is Koen De Bouw (zie hem weer zuchten en zwijgen) eigenlijk ooit wél enthousiast over een rol? En hoe lang kan Bart De Pauw zijn buik intrekken? De laatste levensvraag word geopperd door de man zelf tijdens de castingproeven: De Pauw mocht elke kandidate voor de vamprol tegen zich aan drukken. Chihuahua zijn: 't is hard werk.

Marie Vinck maakte indruk als de vamp, Sarah. Zoveel zelfs dat haar markante rug niet gemist kon worden als het loftlijk. Twaalf draaidagen lang moest Vinck doodstil op bed blijven liggen, vastgekleefd in nepbloed, met als enige troost een onder het hoofdkussen verborgen iPod – slechts voor drie dagen was er een body double. 'Ze zeggen altijd dat vrouwen geen geduld hebben', aldus Erik Van Looy. 'Maar ik kan u zeggen: er is er één die heel veel geduld heeft.' (tdc)

Kingdom (seizoen 1 en 2)

DVD_KingdomS1DVD_KingdomS2 seizoen 1:     / extra's:     / duur: 6 x 45 min. / box met 3 dvd's / BBC-Memphis Belle-Standaard Uitgeverij

seizoen 2:     / extra's:     / duur: 6 x 45 min. / box met 3 dvd's / BBC-Sony

'Als ik inspecteur Morsey-Lynley was geweest, had je dat telefoonnummer al lang voor me gevonden!' Helaas voor hem is Peter Kingdom geen speurder bij de politie maar slechts een gewone advocaat in een postkaartstadje aan de kust van Norfolk. Market Shipborough lijkt wel uitsluitend bevolkt met excentrieke oudere inwoners wier kleine vetes en kwestietjes Kingdom moet oplossen met de hulp van een jonge stagiair uit Londen. Hoe de 'advocaat van de kleine man' ondertussen zijn chique oldtimer afbetaalt, is een mysterie: hij scheldt zijn honorarium vaker kwijt dan niet. Soit, het zijn amusante zaken die Kingdom oplost.

Er zit ook een serieuzer kantje aan dit comedy-drama. Kingdoms geflipte halfzus (Hermione Norris uit Cold Feet) jaagt iedereen de gordijnen in wanneer ze bij hem komt inwonen, en zijn mysterieus verdwenen broer laat een onaangename erfenis na die de reeks enkele verrassende wendingen bezorgt. De immer charmante en welbespraakte kop van Stephen Fry is perfecte kop voor deze gemoedelijke serie, een soort Morse light die fans van Britse tv-series zeker zal bekoren. (tdc)

The Company (miniserie)

DVD_TheCompany tv-serie:     / extra's: geen / dvd / duur: 3 x 90 min. / Universal

Zowel voor de CIA als voor de KGB moet de koude oorlog een spannende periode geweest zijn, waarin kleine fouten levens kostten of een revolutie deden mislukken. Spionnen zullen ook wel eens persoonlijke dilemma's gehad hebben, misschien is er zelfs ooit eentje verliefd geworden op een knappe Russische ballerina die hem informatie doorspeelde. Dat het zo spannend en romantisch was als het in The Company wordt voorgesteld, dat gelooft echter niemand. Toch niet als je het verfilmt met meer budget dan inspiratie. (wwo)

Oudere berichten:
> Tyson
> Tell Me You Love Me (complete serie)
> Lost (seizoen 5)
> The Killing (reeks 1)
> The Hangover
> Brüno
> Nieuwe en klassieke Britse comedy
> Che (Part 1 & 2)
> I Love You, Man
> Anywhere But Home (Four Christmases)
> Het Geheim van het Pirateneiland
> The Singing Detective
> Terminator Salvation
> Ponyo
> Harry Potter and the Half-Blood Prince
> Appaloosa
> Mad Men (seizoen 2)
> (dienstmededeling: u gaat meer sterretjes zien)
> Star Trek
> The Big Bang Theory (seizoen 1)