Home  Life  Film & DVD  dvd-besprekingen
  
Tyson

DVD_Tyson film:      / extra's: geen / dvd / A-Film

Nu kennen we Mike Tyson als die kinderlijke bad boy die nogal graag zijn ijzeren vuisten gebruikt om zijn ratelende betoog kracht bij te zetten. Dat was hij vroeger ook al, maar hij was ook jaren de beste bokser ter wereld, een zwaargewicht met de techniek en snelheid van een lichtgewicht. Beide kanten komen aan bod in deze documentaire, gemaakt door James Toback, een vriend van Iron Mike, die daardoor verbazend kwetsbaar voor de camera staat, maar tegelijk zonder veel tegenspraak de minder fraaie episodes uit zijn leven vergoelijkt. (WWO)

Brüno

DVD_Bruno film:      / extra's:      / gezien op dvd, ook op blu-ray / Universal

Onweerstaanbaar, dit filmpje, maar dan wel in kleine dosissen: na een halfuur schuddebuiken hebben we namelijk steevast onze bekomst van Brüno, dat net iets minder inventieve gay broertje van Borat. Op dvd en bd krijg je 40 minuten cadeau waarin Brüno LaToya Jackson interviewt, een huis zoekt, zijn begrafenis regelt en gerekruteerd wordt door de National Guard (!). Uit het (ernstige) audiocommentaar van Sacha Baron Cohen en Larry Charles blijkt hoe angstwekkend weinig er wel in scène gezet is: die mama's die hun baby's de vreselijkste dingen willen laten doen voor een beetje roem, zijn écht. Brrr. (TDC)

(dienstmededeling: u gaat meer sterretjes zien)

Opgelet: vanaf dit punt in onze dvd-blog hanteren we een vijfsterrensysteem om films te quoteren, net als in de krant. Bij oudere recensies op deze blog kunt u in regel één (zwarte) ster toevoegen om de quotering te updaten naar het nieuwe systeem. Dit is de legende:

  Uitzonderlijk

   Zeer goed

  Goed

   Matig

  Zwak tot slecht

   Abominabel

For the record ook even aanstippen dat we de extra's op dvd's en blu-ray's quoteren naar kwaliteit, niet kwantiteit. Trailers, scène-indelingen en andere prullaria rekenen we niet mee als bonusmateriaal.

't Is maar dat u het weet. 

The Times of Harvey Milk

DVD_TimesHarveyMilk documentaire:    / extra's: geen / dvd / Homescreen

Regisseur Gus Van Sant maakte voor zijn film Milk dankbaar gebruik van deze Oscarwinnende documentaire van Rob Epstein uit 1984. Dat hetzelfde verhaal ditmaal verteld wordt door de echte betrokkenen zelf, amper vijf jaar na de feiten, maakt dat je het helemaal anders beleeft: met meer directe emoties maar tegelijk ook meer zin voor historische context. Sommige van de getuigen in deze documentaire zie je op latere leeftijd terug in het bonusmateriaal op de dvd van Milk. (tdc)

The Celluloid Closet

DVD_CelluloidCloset documentaire:     / extra's: geen / dvd / Homescreen

Rob Epstein (The Times of Harvey Milk) maakte in 1995 dit amusante overzicht van hoe Amerikaanse films door de jaren heen homoseksuelen portretteerden. Meestal, dat zal u niet verbazen, gebeurde dat via stereotiepen als verwijfde komieken, sukkels of misdadigers. The Celluloid Closet is ook – en misschien zelfs vooral – interessant voor cinefiele hetero's omdat het genadeloos die stereotiepen ontmaskert, tegelijk een blik gunt op een andere belevingswereld en voora veel fijne anekdotes bevat. Zoals die slinkse truc waarmee schrijver Gore Vidal de argeloze über-macho Charlton Heston een homo-erotische scène toebedeelde in Ben Hur: alleen aan Hestons tegenspeler werd verteld dat hun personages in hun jeugd een homoseksuele relatie hadden gehad. (tdc)

Religulous

DVD_Religulous film:     / extra's: geen / dvd / A-Film

De Amerikaanse komiek Bill Maher heeft een missie: ons ervan te overtuigen dat alle religies leiden tot manipulatie, geldklopperij, oorlog en uiteindelijk de ondergang van de mensheid. Zware kost, maar Maher verpakt het in een bijwijlen hilarische rondgang langs de meest bizarre excessen van christenen, moslims, mormonen, scientologen, noem maar op. Het lachen vergaat je wel even wanneer hij ook Geert Wilders een microfoon onder de neus meent te moeten duwen om zijn stelling te staven, maar toch: grappige stof tot nadenken. (tdc)

(dienstmededeling: Wie zijn onze recensenten?)

Mocht u soms denken 'Zoveel films en series krijgt die Tim De Cock toch nooit allemaal zelf gezien?': gelijk heeft u. Ik beheer wel deze blog maar doe geregeld een beroep op collega-redacteurs van andere afdelingen. Soms zijn zij trouwens ook beter thuis in bepaalde genres. Je kunt ons herkennen aan de hand van de initialen onder de recensies; Dit zijn wij:

(jbe) Jeroen Bernaer

(cb) Carine Bloemmen

(tdl) Tom de Leur

(edk) Eric De Keyzer

(jdr) Jo De Ruyck

(sdv) Sabine De Vos

(mdw) Mariena Dewulf

(pij) Pieter Janssens

(arg) Annelies Rutten

(wwo) Wouter Woussen

Was getekend: (tdc) Tim De Cock

Hugo Van Lawick Wildlife Collectie

DVD_NATUUR-Lawick documentaires:     / extra's:     / 7 aparte dvd's / duur: 45 tot 80 min. / Universal

Vrij klassiek van aanpak, maar toch de moeite zijn de zeven documentaires in de Hugo Van Lawick Wildlife Collectie. De Nederlander Van Lawick was zo'n beetje de vader van de wildfilmerij. Hij draaide meer dan veertig films en won acht Emmy Awards. Geduld was zijn grote sterke: pas nadat hij twintig jaar lang drie generaties chimpansees had gefilmd, monteerde hij People of the Forest. In Addo, Koning der Dieren volgt hij de levensloop van een welp tot hij een leider wordt: dit is The Lion King in het echt. Serengeti Symphony laat het soms gezwollen, romantiserende commentaar zo goed als achterwege en confronteert de fauna van Tanzania met bekende muziek van onder anderen Tsjaikovski, Saint-Saëns en Beethoven. Een tikkeltje ouderwets misschien, maar niet te kloppen als liefdevolle portretten geborsteld door een man die dertig jaar tussen deze dieren leefde. (tdc)

Planet Earth

DVD_BDPlanetEarth1 documentaire serie:     / extra's:     / box met 6 dvd's of 6 bd's / duur: 11 x 45 min. / BBC-DFW-House Of Knowledge

Hoe meer we het milieu op Aarde verknoeien, hoe beter we de schoonheid van onze planeet in huis kunnen halen. Planet Earth zet dat paradoxale succes van natuurdocumentaires nog eens goed in de verf. Puur visueel is dit zonder twijfel het mooiste portret dat ooit van onze planeet werd gemaakt. Van pool tot pool, over bergen en onder water, trokken vijf jaar lang veertig cameraploegen rond met de meest gesofisticeerde hogedefinitieapparatuur. Ze filmden een wolk trekvogels van bovenuit, bespioneerden een paradijsvogeltje tijdens zijn paringsdans, waren erbij toen twee ijsbeerjongen voor het eerst daglicht zagen.

Earth was al een eerste voorsmaakje van de prachtbeelden die de BBC zo verzamelde; het 11-delige Planet Earth opent de schatkist helemaal. Dit is – vooral in de blu-rayversie – pure poëzie van begin tot eind, al schuwt de serie ook de bikkelharde kanten van de natuur niet. David Attenborough levert spaarzaam maar loepzuiver commentaar. Er is ook een Nederlandstalig klankspoor. Planet Earth schopt je een geweten zonder het er dik op te leggen. De onderhuidse boodschap – alles van waarde is weerloos – wordt pas expliciet op de laatste schijf, waar specialisten de precaire toekomst van de Aarde uit de doeken doen. (tdc)

De aarde vanuit de hemel

DVD_NATUUR-Aarde documentaire serie:     / extra's: geen / box met 4 dvd's / duur: 14 x 45 min. / France 2-Just Entertainmant

In De aarde vanuit de hemel gidst de befaamde Franse fotograaf Yann Arthus-Bertrand ons naar plekken waar ons ecosysteem zwaar uit balans raakt. De serie is didactisch van begin tot eind: getuigenissen van natuurbeschermers maken pijnlijk duidelijk hoe cruciaal bijvoorbeeld het nijlpaard is voor het vissenbestand in Afrika. Anders dan de titel doet vermoeden, zijn Arthus-Bertrands beroemde luchtfoto's maar een miniem schakeltje in het geheel. De boodschap komt hier vóór de verpakking en gaat daardoor iets vlugger op de maag liggen. Het stoort ook dat deze Franse serie eerst in het Engels gedubd en daarna vernederlandst werd: het komt allemaal nogal rommelig over. Anders best wel de moeite. (tdc)

Oudere berichten:
> Tyson
> Tell Me You Love Me (complete serie)
> Lost (seizoen 5)
> The Killing (reeks 1)
> The Hangover
> Brüno
> Nieuwe en klassieke Britse comedy
> Che (Part 1 & 2)
> I Love You, Man
> Anywhere But Home (Four Christmases)
> Het Geheim van het Pirateneiland
> The Singing Detective
> Terminator Salvation
> Ponyo
> Harry Potter and the Half-Blood Prince
> Appaloosa
> Mad Men (seizoen 2)
> (dienstmededeling: u gaat meer sterretjes zien)
> Star Trek
> The Big Bang Theory (seizoen 1)