Home  Life  Film & DVD  dvd-besprekingen
  
Effi Briest

DVD_EffiBriest film:      / extra's: geen / dvd / A-Film

Een Brits kostuumdrama, maar dan op z’n Duits. Al is het thema krek hetzelfde als bij pakweg Jane Austen, de – vaak amoureuze – strijd die vrouwen leveren om uit het keurslijf van een door mannen gedomineerde maatschappij te breken, wordt hier toch anders aangekleed. De stijl is minder zwierig, de locaties zijn niet zo ravissant en de dialogen meer afgemeten, waardoor de grote emotie geen kans krijgt. Toch kijk je met genoegen naar deze Duitse klassieker die al enkele keren werd verfilmd, voor het laatst in 1974 door Fassbinder. In Effi Briest wordt heel degelijk geacteerd en vooral Julia Jentsch (The Edukators, Der Untergang) is zeer geloofwaardig als de 17-jarige spring-in-’t-veld die gedwongen wordt te trouwen met een oudere baron, wat tot een hoop ellende lijdt wanneer een knappe jonge officier ten tonele verschijnt. (JDR)

The John Cassavetes Collection

DVD_Cassavetes3D films:      / extra's:      / dvd-box / Lumière

Zijn films deden zelden of nooit de kassa rinkelen en toch is John Cassavetes een sleutelfiguur in de Amerikaanse filmgeschiedenis. Vijf van zijn klassiekers zijn nu voor het eerst uit op dvd.

Zeg John Cassavetes (1929-1989) en je denkt aan Gena Rowlands, de schitterende actrice met wie de regisseur zijn leven en tien films deelde – ze staan ook samen op de doos van The John Cassavetes Collection. Maar Cassavetes maakte vooral naam als filmpionier, als koppigaard die streefde naar authenticiteit en huiverde van opgeblazen emoties en filmtrucjes. Hollywood was niks voor hem, maar zijn manier van werken had een sterke invloed op groten als Martin Scorsese, Francis Ford Coppola en Robert Altman.

Cassavetes’ eerste film, het met een handcamera gefilmde Shadows uit 1959, geldt als zijn onafhankelijkheidsverklaring. De ruwe, tijdloze parel over drie zwarte jongeren lijkt wel één grote improvisatie. De andere films in de doos – Faces, A Woman under the Influence, The Killing of a Chinese Bookie (in twee versies) en Opening Night – zijn telkens indringende observaties van complexe mensen in de marge van de maatschappij.

Makkelijk maken zijn films het de kijker niet. Zoals zijn goede vriend en Columbo-acteur Peter Falk het verwoordde: ‘Elke Cassavetesfilm gaat over hetzelfde: De mens is een god in verval, zoals filosoof Ralph Waldo Emerson zei. John zag dat verval met een scherpte die jij en ik niet zouden kunnen verdragen.’

In de box zitten ook twee uitstekende documentaires: een Franse uit 1968 en een recente van de Vlaamse regisseur Rudolf Mestdagh. (TDC)

Tell Me You Love Me (complete serie)

DVD_TellMeYouLoveMe tv-serie:      / extra's:      / duur: 10 x 50 min. / dvd / HBO-Warner

Een jong koppel met dat gebukt gaat onder bindingsangst en premature jaloezie. Ouders die in hun twaalfde huwelijksjaar nog geen enkele keer gevreeën hebben. Twee welstellende dertigers – onder wie 'Penny' uit Lost – die hun leven laten beheersen door hun vruchteloze kinderwens. Ze belanden in Tell Me You Love Me allemaal op de sofa bij een relatietherapeute die zelf met een onverwerkt stukje verleden zit. Behoorlijk realistisch en serieus is deze HBO-serie die onderzoekt wat de rol is van seks als communicatiemiddel in relaties. De seks is veelvuldig en expliciet maar voor u naar de videotheek rent: ze is ook meestal ver van opwindend omdat ze juist erg dicht bij the real thing staat. Ongewoon, confronterend en interessant als discussievoer dus, maar uiteindelijk ook wat te banaal om een echte topper te zijn. (TDC)

Lost (seizoen 5)

DVD_BDLost5 tv-serie:      / extra's:      / duur: 16 x 40 min. / gezien op blu-ray, ook op dvd / ABC-Disney

Het grote mysterie van Lost kantelt zoetjesaan naar pure sciencefiction in dit gebalde voorlaatste seizoen dat – eindelijk – meer antwoorden geeft dan het vragen oproept. Al blijven de verrassingen komen: na de flashbacks en de flashforwards zijn we ditmaal toe aan echte tijdreizen, waardoor de teruggekeerde passagiers van Oceanic 815 de Dharma-pipo's leren kennen in 1977 en er een explosieve seizoensfinale beleven. Voor wie stilaan verloren loopt is er nog altijd het blote bovenlijf van Sawyer, voor wie meer wil een lading (nep)documentaires en extra scènes. Blijvertje, dit. (TDC)

The Killing (reeks 1)

DVD_TheKilling tv-serie:      / extra's: geen / duur: 20 x 55 min. / dvd / Lumière

Wie heeft Nanna Birk Larsen vermoord? Met die vraag brouwt de Deense tv-serie The Killing een razend spannende mix van Twin Peaks en 24.

Een mooie 18-jarige scholiere wordt verkracht en vermoord. Tijdens het onderzoek blijkt dat ze er een geheim leven op na hield. Klinkt bekend? The Killing (Forbrydelsen) heeft hetzelfde vertrekpunt als het legendarische Twin Peaks maar houdt zich wel ver van bovennatuurlijke verschijnselen. Dit Deense drama is met handen en voeten gebonden aan de donkere realiteit: Nanna's dood verscheurt haar gezin, onthutst haar klasgenoten en veroorzaakt deining tot in de hoogste politieke regionen van Kopenhagen.

De moordzaak versplintert ook de laatste resten van het gezinsleven van politie-inspecteur Sarah Lund. Zij is bezeten van haar werk en stelt er de geplande emigratie met haar zoon en haar Zweedse vriend almaar voor uit. Tot ergernis van haar politiepartner Jan Meyer, de man die eigenlijk haar plaats kwam innemen. Lund bouwt wel een soort verstandhouding op met Troels Hartmann, de dynamische schepen van Onderwijs die een gooi doet naar het burgemeestersschap. De auto waarin het lijk gevonden is, behoort toe aan zijn verkiezingsteam en dat opmerkelijke feit opent een ware doos van Pandora in het stadhuis van Kopenhagen.

Die laatste politieke dimensie – de strategietjes, het wantrouwen, de vuile spelletjes – is hier even belangrijk als het presidentiële gekonkelfoes in 24. Met die serie deelt The Killing ook de steeds wisselende verdachten, het bijzonder verslavende tijdsaspect – de twintig afleveringen beslaan evenveel opeenvolgende dagen in het onderzoek – en misschien ook wel dat paar plotwendingen te veel op het einde. Niettemin: een absolute aanrader. Een tweede reeks loopt momenteel op de Deense televisie. (TDC)

The Hangover

DVD_TheHangover film:      / extra's:      / gezien op dvd, ook op blu-ray / Warner

Veruit de beste manier om een kater te verteren is deze geslaagde komedie van Todd Philips, nochtans geschreven door het vermaledijde duo van Anywhere But Home en Ghosts of Girlfriends Past. In een peperdure maar stevig vertimmerde hotelsuite in Las Vegas worden drie vrienden wakker zonder enige herinnering aan de voorbije vrijgezellennacht. Er loopt een kip rond, er zit een tijger in de badkamer, er huilt een baby in de kast, iemand mist een tand en, nu je het zegt, waar is de bruidegom eigenlijk? De drie beginnen een race tegen de klok om hem tijdig voor het altaar te krijgen. Hun belevenissen zijn wild en onvoorspelbaar – we verklappen niet welk sportfenomeen een cruciale cameo heeft – maar de grappen worden pas helemaal genietbaar door de onverwachte diepgang die de relatief onbekende acteurs geven aan hun personages. Aanrader. (TDC)

Che (Part 1 & 2)

DVD_Che films:      / extra's:     / gezien op dvd, ook op blu-ray / A-Film

Zeg niet dat je geen waar voor je geld krijgt met deze dubbel-dvd. Niet alleen haal je meteen de twee films in huis die Steven Soderbergh draaide over het leven van de Argentijns-Cubaanse verzetstrijder, Part One en Part Two behandelen het leven van Che Guevara ook in extenso. Als u het ons vraagt, kan een kwart worden weggeknipt en dat zou de spankracht van dit bewogen levensverhaal ten goede komen. Soderberghs epos kabbelt niet alleen, de personages slagen er zelden in je als mens te raken – ondanks Benicio del Toro als Che. Documentair is dit oké, dramatisch is het een film van nét niet. (JDR)

The Singing Detective

DVD_SingingDetective-plat tv-serie (1986):      / extra's:      / duur: 6 x 60 min. / dvd / Just Entertainment

Hij beleeft twee recensies hieronder troebele tijden als Albus Dumbledore in de zesde Harry Potterfilm, maar in onze huiskamer werd acteur Michael Gambon 23 jaar geleden al onsterfelijk als het ijlende, zwaar door psoriasis toegetakelde hoofdpersonage in de briljante tv-miniserie The Singing Detective. De man, misdaadschrijver P.E. Marlow, is er zo erg aan toe dat hij scènes uit zijn eerste boek en cruciale passages uit zijn moeilijke jeugd 'herbeleeft' vanuit het ziekbed. Heden en verleden versmelten met een grillige, bijtende maar vaak ook grappige fantasie waarin de personages te pas en te onpas losbarsten in liedjes uit de oude doos. Heerlijk om terug te zien. En niet te geloven dat deze briljante miniserie van Dennis Potter pas nu voor het eerst op dvd uitkomt. Extra: een heel goede maar te korte Close up-documentaire over wijlen schrijver Dennis Potter en zijn (hoofdzakelijk seksuele) obsessies. (TDC)

P.S.: Dit is niet alleen Dennis Potters beste werk, door zijn ingenieuze vorm heeft The Singing Detective de tand des tijds ook goed doorstaan. Zo goed zelfs dat de nieuwe filmversie van 2003 met Robert Downey Jr. er niet tegenop kon.

Harry Potter and the Half-Blood Prince

DVD_HarryPotter6 film:      / extra's:      / gezien op dvd, ook op blu-ray / Warner

Hoe dikker de boeken worden, hoe moeilijker ze samen te persen zijn in iets meer dan twee uur film. Goed idee dus om Harry Potter 7 straks in twee delen te splitsen. In afwachting blijkt in dit zesde deel de verhaallijn, ontdaan als ze is van de meeste leuke terzijdes, net niet sterk genoeg om een film te dragen. The story is in the telling: laat dat een groot compliment zijn voor J.K. Rowling.

Toch hebben we ons beter geamuseerd dan met Twilight – we zijn om te beginnen wákker gebleven – en op disc 2 staat tussen de ongein met de jonge acteurs ook iets heel moois: James Runcies biografische documentaire A Year in the Life die J.K. Rowling op de voet volgt voor, tijdens en na de publicatie van het laatste boek. De camera volgt haar tot in die kleine flat in Edinburgh waar ze destijds het eerste Potterboek schreef en zo haar leven een nieuwe wending gaf. (TDC)

Appaloosa

DVD_BDAppaloosa film:      / extra's: geen / gezien op blu-ray, ook op dvd / Paradiso

Eentje voor echte bleekgezichten. Appaloosa was de beste western van het jaar 2009, dankzij een indrukwekkende Ed Harris (die ook de regie voerde) en Viggo Mortensen die een pracht van een vriendenpaar neerzetten. U weet wel, van die zwijgzame venten die met een blik van verstandhouding genoeg hebben. En áls ze dan eens iets zeggen, is het een rake oneliner waar evenveel humor als waardering uitspreekt. Het duo laat zich inhuren om een stadje te verlossen van de booswicht van dienst, Jeremy Irons, maar het plan gaat onvoorziene kanten uit wanneer Renée Zellweger in het blikveld van ouwe Ed verzeilt. Klassiek gedaan, maar razend knap. (TDC)

Oudere berichten:
> Tyson
> Tell Me You Love Me (complete serie)
> Lost (seizoen 5)
> The Killing (reeks 1)
> The Hangover
> Brüno
> Nieuwe en klassieke Britse comedy
> Che (Part 1 & 2)
> I Love You, Man
> Anywhere But Home (Four Christmases)
> Het Geheim van het Pirateneiland
> The Singing Detective
> Terminator Salvation
> Ponyo
> Harry Potter and the Half-Blood Prince
> Appaloosa
> Mad Men (seizoen 2)
> (dienstmededeling: u gaat meer sterretjes zien)
> Star Trek
> The Big Bang Theory (seizoen 1)