Home  Life  Film & DVD  dvd-besprekingen
  
Up

DVD_BDUP film:      / extra's:      (dvd) tot      (bd) / gezien op blu-ray, ook op dvd / Pixar-Disney

Dat we nogal in de wolken zijn met deze uitgave van de beste animatiefilm van 2009. In de blu-rayversie, welteverstaan, want op dvd zijn de enige extra’s het voorfilmpje met de ooievaars, een weinig essentiële ‘prequel’ met de honden en desgewenst een digitale kopie voor Windows-pc’s en kleine dragers. Wie meer wil weten over het ontstaan van dit ontroerende, tijdloze avontuur voor klein en groot – wellicht het eerste waarin een held met een hoorapparaat vecht tegen een zwaard én een hernia – moet de dubbele blu-ray hebben met een mooi beeld-in-beeldcommentaar, een ferme zwik documentaires, alternatieve scènes en een padvindersspel. De digitale kopie moet je dan missen, maar deze parel verdient sowieso toch een groot scherm. En kunt u niet kiezen, dan is er nog altijd een 4-disc combibox met dvd én blu-ray. Niet te missen. (TDC)

The Wizard of Oz

DVD_WizardOZ film:      / extra's:      / gezien op blu-ray, ook in dvd-box / Warner

Voor het filmblad Premiere een van de meest overschatte films aller tijden, voor de rest van de wereld een op-en-top Hollywoodklassieker. Wie nooit Judy Garland Somewhere Over The Rainbow zag zingen in The Wizard of Oz (1939) mag zichzelf geen filmliefhebber noemen. Voor zijn 70ste verjaardag gaat dit spektakel resoluut voor een indigestie: u krijgt er liefst 16 uur bonusmateriaal bij met eerdere verfilmingen (waaronder eentje van auteur L. Frank Baum himself), oude en recente documentaires, zelfs home movies van componist Harold Arlen op de filmset. In de blu-rayversie zit bovendien een dik pakketje reproducties van allerlei promotiemateriaal. Nee, veel completer komen de boxsets niet. Zelfs niet achter de regenboog. (TDC)

Ice Age 3: Dawn of the Dinosaurs

DVD_IceAge3 film:      / extra's:      / gezien op dvd, ook op blu-ray / 20th Century Fox

Geen idéé hoe ze het doen maar ook de derde Ice Age-film haalt moeiteloos het niveau van het origineel – iets wat van Shrek bijvoorbeeld niet gezegd kon worden. Het ‘gezinnetje’ van Manny, Ellie, Sid en Diego daalt ditmaal af in Jules Verneland waar dino’s rondhossen en pterodactyli rondgieren en de immer hilarische Simon Pegg (de ster van de jongste Star Trek) een geflipte kruising tussen Peter Pan en Indiana Jones mag neerzetten. De beste slapstick komt weer van Scrat, die zijn eikel laat voor wat hij is en zijn libido ontdekt. Dat onze favoriete sabeltandeekhoorn een belangrijke rol krijgt in deze film, heeft maar één nadeel: er is ditmaal geen nieuw kortfilmpje met hem te vinden tussen het karige bonusmateriaal. (TDC)

Het Geheim van het Pirateneiland

DVD_Playmobil film:      / extra's: geen / dvd / Playmobil/Sony

De eerste Playmobilfilm moet het hebben van het verrassingseffect. Het is verfrissend om die vertrouwde bekende speelgoedfiguurtjes nu eens over het scherm te zien dollen, te meer omdat dit gemaakt is door mensen die er iets van kennen. Maar daarmee is het beste gezegd. Ondanks de interactiviteit – je kunt als kijker het verloop van het verhaal mee bepalen – is het verhaaltje niet veel soeps. Broer en zus Jack en Amelia komen Peter Pangewijs van oma's zolder in een droomwereld terecht, waar ze vriendschap sluiten met piraten en allerlei snoodaards te lijf gaan. Als er een vervolg komt, zal het verrassingseffect niet meer volstaan. (ARG)

Ponyo

DVD_Ponyo film:      / extra's: geen / dvd / A-Film

Hij heeft met Prinses Mononoke, Spirited Away en Howl's Moving Castle al zulke prachtfilms afgeleverd dat we het Hayao Miyazaki best willen vergeven dat aan zijn jongste verhaal nogal wat rafelige eindjes hangen. In deze ontroerende en fantasierijke variant op De kleine zeemeermin wil het goudvisje Ponyo een mensenmeisje worden om bij haar vriendje Sosuke te zijn. Ze gebruikt een magische drank van haar vader, een vreemde onderwatertovenaar, maar haar overstap heeft grote gevolgen voor de mensenwereld. Ponyo (on the Cliff by the Sea) wijkt opnieuw sterk af van de mainstream-animatiefilm en is alleen al daarom een belevenis voor uw kind. En voor uzelf, uiteraard. Deze dvd is naar keuze Nederlands of Japans gesproken en kan ook met ondertitels worden bekeken. (TDC)

(dienstmededeling: u gaat meer sterretjes zien)

Opgelet: vanaf dit punt in onze dvd-blog hanteren we een vijfsterrensysteem om films te quoteren, net als in de krant. Bij oudere recensies op deze blog kunt u in regel één (zwarte) ster toevoegen om de quotering te updaten naar het nieuwe systeem. Dit is de legende:

  Uitzonderlijk

   Zeer goed

  Goed

   Matig

  Zwak tot slecht

   Abominabel

For the record ook even aanstippen dat we de extra's op dvd's en blu-ray's quoteren naar kwaliteit, niet kwantiteit. Trailers, scène-indelingen en andere prullaria rekenen we niet mee als bonusmateriaal.

't Is maar dat u het weet. 

TinkerBell 2: De Verloren Schat

DVD_BDTinkerBell2 film:     / extra's:     / gezien op combo blu-ray en dvd, ook apart op dvd / Disney

Hebben we ons laten inpakken door de glanzende ogen van onze dochters? Of zou het toch liggen aan regisseur Klay Hall, die zijn sporen verdiende bij alom gewaardeerde animatieseries als The Simpsons en King of the hill? Feit is dat de tweede film in Disneys feeënfranchise een heel stuk vlotter en minder kinderachtig overkomt dan de eerste. In De verloren schat beleeft het koppige elfje een gebald avontuur in Nooitgedachtland, doorspekt met kleine onnozelheden en uiteraard een nuttige levensles. Van het beste dat Disney al rechtstreeks op dvd uitbracht. (tdc)

Sneeuwwitje en de Zeven Dwergen

DVD_BDSneeuwwitjeX film:     / extra's:     / dubbel-bd + dvd / Walt Disney

In de jaren 1930 wilde de jonge bedrijfsleider Walt Disney 's nachts wel eens snuffelen in de vuilbakken van zijn tekenaars. De volgende dag vonden ze dan een ontkreukt vel op het prikbord met de boodschap: 'Goeie grap, niet weggooien!' Het is maar één van de anekdotes uit wat we zonder omwegen dé bonusfeature van het jaar mogen noemen: een razend knappe, virtuele reconstructie van de legendarische Hyperionstudio, de plek in Los Angeles waar Disney zijn bedrijf uit de grond stampte, waar de avondvullende animatiefilm (Sneeuwwitje dus) werd geboren en waar ontelbaar veel animatietechnieken voor het eerst uitgeprobeerd werden. Deze omschrijving klinkt misschien als 'te veel interne keuken' maar geloof ons: het is zalig zappen door dit brokje geschiedenis dat zo essentieel is voor liefhebbers van animatiefilms. Uw gids bij dit alles is trouwens Andrew Stanton, de man achter Wall-E.

Sneeuwwitje, de eerste uitgave in de nieuwe Diamond Collection van Disney, combineert naar prille maar goede gewoonte een blu-rayschijf in hoge definitie (in dit geval zelfs twee stuks) met een reguliere dvd, zodat je de film en veel van de extra's ook nog op je oude speler kunt bekijken. Niet al het eerder op dvd verschenen bonusmateriaal rond Sneeuwwitje heeft deze nieuwe uitgave gehaald, maar er staat zo veel op dat u al een die hard fan moet zijn om iets te missen.

En Sneeuwwitje zelf, vraagt u? Die ziet er op haar 72ste beter uit dan ooit. De trut. (tdc)

Coraline

DVD_BDCoraline2D film:     / extra's:     / gezien op blu-ray, ook op dvd / Universal

Door de onophoudende stroom van aai- en knuffelbare jeugdfilms zou een mens bijna vergeten dat de beste sprookjes meestal best angstaanjagend zijn. En wat is griezeliger dan een mama die er precies zo uitziet als de jouwe, maar knopen heeft in de plaats van ogen? Zonder een spatje bloed of geweld bouwt stop-motionspecialist Henry Selick (James and the Giant Peach, The Nightmare Before Christmas) een stille dreiging op wanneer het ondernemende meisje Coraline een schijnbaar perfecte parallelle wereld ontdekt

Opgelet: dit is een prachtige maar donkere en soms echt wel benauwende film. Zeker niet voor 6-jarigen dus, zoals de hoes beweert. Zelfs gevoelige 9-jarigen zullen meekijkende ouders op prijs stellen, denken we. Voor die ouders is Coraline gelukkig absoluut geen straf: dit is een juweeltje voor alle leeftijden, zeker met die exuberante circusintermezzi -- Coraline heeft bepaald kleurrijke buren -- en de snuifjes van Pinokkio en Alice in Wonderland. (tdc)

The Boy in the Striped Pyjamas

DVD_BoyStriped film:     / extra's:     / dvd / Miramax-Buena Vista

Natuurlijk is het gelijknamige boek van John Boyle veel rijker en nog pakkender. Maar wie voor de film van Mark Herman kiest, zal zich toch niet bekocht voelen. Dit is het verhaal van een legerofficier die met zijn gezin vanuit Berlijn wordt overgeplaatst naar een legerkamp op het platteland. Zijn zoontje Bruno begrijpt niets van die nieuwe plek. Waarom lopen er mensen in pyjama's rond? Waarom wonen ze in vieze barakken? Waarom zitten ze achter prikkeldraad? De antwoorden sijpelen stilaan door wanneer Bruno vriendjes wordt met een jongetje van achter de omheining. Op deze originele kijk (met dank aan het boek) op de Tweede Wereldoorlog zit eigenlijk maar een vlekje en dat is de jammerlijke miscast van David Thewlis als ongeloofwaardige vader en kampcommandant. (jdr)

Oudere berichten:
> Tyson
> Tell Me You Love Me (complete serie)
> Lost (seizoen 5)
> The Killing (reeks 1)
> The Hangover
> Brüno
> Nieuwe en klassieke Britse comedy
> Che (Part 1 & 2)
> I Love You, Man
> Anywhere But Home (Four Christmases)
> Het Geheim van het Pirateneiland
> The Singing Detective
> Terminator Salvation
> Ponyo
> Harry Potter and the Half-Blood Prince
> Appaloosa
> Mad Men (seizoen 2)
> (dienstmededeling: u gaat meer sterretjes zien)
> Star Trek
> The Big Bang Theory (seizoen 1)