Home  Life  Film & DVD  dvd-besprekingen
  
Up

DVD_BDUP film:      / extra's:      (dvd) tot      (bd) / gezien op blu-ray, ook op dvd / Pixar-Disney

Dat we nogal in de wolken zijn met deze uitgave van de beste animatiefilm van 2009. In de blu-rayversie, welteverstaan, want op dvd zijn de enige extra’s het voorfilmpje met de ooievaars, een weinig essentiële ‘prequel’ met de honden en desgewenst een digitale kopie voor Windows-pc’s en kleine dragers. Wie meer wil weten over het ontstaan van dit ontroerende, tijdloze avontuur voor klein en groot – wellicht het eerste waarin een held met een hoorapparaat vecht tegen een zwaard én een hernia – moet de dubbele blu-ray hebben met een mooi beeld-in-beeldcommentaar, een ferme zwik documentaires, alternatieve scènes en een padvindersspel. De digitale kopie moet je dan missen, maar deze parel verdient sowieso toch een groot scherm. En kunt u niet kiezen, dan is er nog altijd een 4-disc combibox met dvd én blu-ray. Niet te missen. (TDC)

The Wizard of Oz

DVD_WizardOZ film:      / extra's:      / gezien op blu-ray, ook in dvd-box / Warner

Voor het filmblad Premiere een van de meest overschatte films aller tijden, voor de rest van de wereld een op-en-top Hollywoodklassieker. Wie nooit Judy Garland Somewhere Over The Rainbow zag zingen in The Wizard of Oz (1939) mag zichzelf geen filmliefhebber noemen. Voor zijn 70ste verjaardag gaat dit spektakel resoluut voor een indigestie: u krijgt er liefst 16 uur bonusmateriaal bij met eerdere verfilmingen (waaronder eentje van auteur L. Frank Baum himself), oude en recente documentaires, zelfs home movies van componist Harold Arlen op de filmset. In de blu-rayversie zit bovendien een dik pakketje reproducties van allerlei promotiemateriaal. Nee, veel completer komen de boxsets niet. Zelfs niet achter de regenboog. (TDC)

Lost (seizoen 5)

DVD_BDLost5 tv-serie:      / extra's:      / duur: 16 x 40 min. / gezien op blu-ray, ook op dvd / ABC-Disney

Het grote mysterie van Lost kantelt zoetjesaan naar pure sciencefiction in dit gebalde voorlaatste seizoen dat – eindelijk – meer antwoorden geeft dan het vragen oproept. Al blijven de verrassingen komen: na de flashbacks en de flashforwards zijn we ditmaal toe aan echte tijdreizen, waardoor de teruggekeerde passagiers van Oceanic 815 de Dharma-pipo's leren kennen in 1977 en er een explosieve seizoensfinale beleven. Voor wie stilaan verloren loopt is er nog altijd het blote bovenlijf van Sawyer, voor wie meer wil een lading (nep)documentaires en extra scènes. Blijvertje, dit. (TDC)

Ponyo

DVD_Ponyo film:      / extra's: geen / dvd / A-Film

Hij heeft met Prinses Mononoke, Spirited Away en Howl's Moving Castle al zulke prachtfilms afgeleverd dat we het Hayao Miyazaki best willen vergeven dat aan zijn jongste verhaal nogal wat rafelige eindjes hangen. In deze ontroerende en fantasierijke variant op De kleine zeemeermin wil het goudvisje Ponyo een mensenmeisje worden om bij haar vriendje Sosuke te zijn. Ze gebruikt een magische drank van haar vader, een vreemde onderwatertovenaar, maar haar overstap heeft grote gevolgen voor de mensenwereld. Ponyo (on the Cliff by the Sea) wijkt opnieuw sterk af van de mainstream-animatiefilm en is alleen al daarom een belevenis voor uw kind. En voor uzelf, uiteraard. Deze dvd is naar keuze Nederlands of Japans gesproken en kan ook met ondertitels worden bekeken. (TDC)

Harry Potter and the Half-Blood Prince

DVD_HarryPotter6 film:      / extra's:      / gezien op dvd, ook op blu-ray / Warner

Hoe dikker de boeken worden, hoe moeilijker ze samen te persen zijn in iets meer dan twee uur film. Goed idee dus om Harry Potter 7 straks in twee delen te splitsen. In afwachting blijkt in dit zesde deel de verhaallijn, ontdaan als ze is van de meeste leuke terzijdes, net niet sterk genoeg om een film te dragen. The story is in the telling: laat dat een groot compliment zijn voor J.K. Rowling.

Toch hebben we ons beter geamuseerd dan met Twilight – we zijn om te beginnen wákker gebleven – en op disc 2 staat tussen de ongein met de jonge acteurs ook iets heel moois: James Runcies biografische documentaire A Year in the Life die J.K. Rowling op de voet volgt voor, tijdens en na de publicatie van het laatste boek. De camera volgt haar tot in die kleine flat in Edinburgh waar ze destijds het eerste Potterboek schreef en zo haar leven een nieuwe wending gaf. (TDC)

(dienstmededeling: u gaat meer sterretjes zien)

Opgelet: vanaf dit punt in onze dvd-blog hanteren we een vijfsterrensysteem om films te quoteren, net als in de krant. Bij oudere recensies op deze blog kunt u in regel één (zwarte) ster toevoegen om de quotering te updaten naar het nieuwe systeem. Dit is de legende:

  Uitzonderlijk

   Zeer goed

  Goed

   Matig

  Zwak tot slecht

   Abominabel

For the record ook even aanstippen dat we de extra's op dvd's en blu-ray's quoteren naar kwaliteit, niet kwantiteit. Trailers, scène-indelingen en andere prullaria rekenen we niet mee als bonusmateriaal.

't Is maar dat u het weet. 

TinkerBell 2: De Verloren Schat

DVD_BDTinkerBell2 film:     / extra's:     / gezien op combo blu-ray en dvd, ook apart op dvd / Disney

Hebben we ons laten inpakken door de glanzende ogen van onze dochters? Of zou het toch liggen aan regisseur Klay Hall, die zijn sporen verdiende bij alom gewaardeerde animatieseries als The Simpsons en King of the hill? Feit is dat de tweede film in Disneys feeënfranchise een heel stuk vlotter en minder kinderachtig overkomt dan de eerste. In De verloren schat beleeft het koppige elfje een gebald avontuur in Nooitgedachtland, doorspekt met kleine onnozelheden en uiteraard een nuttige levensles. Van het beste dat Disney al rechtstreeks op dvd uitbracht. (tdc)

Trick'r Treat

DVD_TrickRTreat film:     / extra's:     / dvd / Warner

Jamie Lee Curtis nóg eens zien schreeuwen in de klassieker Halloween? Dat is een mogelijkheid. Een waardig alternatief is dit 79 minuten durend potje griezelen van de makers van Superman Returns en X-Men. De film bestaat uit een handvol verhalen die netjes in elkaar overlopen en tot de laatste minuut een behoorlijk akelig niveau halen. Kindjes spelen een hoofdrol, maar noteer dat er veel ruimte is gelaten voor hormonale avontuurtjes met Roodkapjes en anders wulpse deernen. Aanrader is het chocolade brakende dikkerdje. In de extra's meer over Halloween en de stunt met de schoolbus. (tdl)

Heroes (seizoen 3)

DVD_HeroesS3 tv-serie:     / extra's:     / duur: 25 x 40 min. / dvd-box / Universal

Sterk eerste seizoen, flauw tweede seizoen: Heroes had iets goed te maken. Het dipje dat aan de schrijversstaking werd geweten, is helaas een depressie geworden. In deze twee 'hoofdstukken', Villains en Fugitives, gaan het gegoochel met speciale krachten ('ik pak ze, jij bent ze kwijt, o wacht je krijgt iets anders terug'), de eindeloze tijdsprongen, de willekeurig wisselende allianties en de kwadratuur van Face/Off ('ik pak jouw gezicht, jij krijgt het mijne, o wacht nu ben je dood') vreselijk op de zenuwen werken. Kartonnen personages in een stripachtige serie, daar kunnen we nog mee leven, maar van deze helden blijft weinig meer over dan confetti in een machinale plot. De wereld mag morgen vergaan, óns hoeven deze Heroes niet langer te redden. (tdc)

Twelve Monkeys

DVD_BDTwelveMonkeys film:     / extra's:     / blu-ray / Universal

'Kun je de rol spelen zonder één keer te grijnzen?' Je moet al Terry Gilliam heten om het Bruce Willis te durven vragen. Maar Willis gaf gehoor, liet zijn acteertics thuis en speelde zo in 1995 de pannen van het dak als radeloze tijdreiziger die in het heden een remedie zoekt voor een ongemeen dodelijk virus dat in de nabije toekomst het leven zal kosten aan vijf miljard mensen. Of is hij helemaal geen tijdreiziger en is zijn personage gewoon net zo gek als die losgeslagen Brad Pitt? Madeleine Stowe, toen nog niet verminkt door botox, heeft er het raden naar. Twelve Monkeys staat voor actie, ontroering en puzzelwerk in een van Gilliams beste films. Fantastische heruitgave om uw Mexicaans griepje mee uit te zieken. (tdc)

Oudere berichten:
> Tyson
> Tell Me You Love Me (complete serie)
> Lost (seizoen 5)
> The Killing (reeks 1)
> The Hangover
> Brüno
> Nieuwe en klassieke Britse comedy
> Che (Part 1 & 2)
> I Love You, Man
> Anywhere But Home (Four Christmases)
> Het Geheim van het Pirateneiland
> The Singing Detective
> Terminator Salvation
> Ponyo
> Harry Potter and the Half-Blood Prince
> Appaloosa
> Mad Men (seizoen 2)
> (dienstmededeling: u gaat meer sterretjes zien)
> Star Trek
> The Big Bang Theory (seizoen 1)