Home  Life  Film & DVD  dvd-besprekingen
  
(dienstmededeling: u gaat meer sterretjes zien)

Opgelet: vanaf dit punt in onze dvd-blog hanteren we een vijfsterrensysteem om films te quoteren, net als in de krant. Bij oudere recensies op deze blog kunt u in regel één (zwarte) ster toevoegen om de quotering te updaten naar het nieuwe systeem. Dit is de legende:

  Uitzonderlijk

   Zeer goed

  Goed

   Matig

  Zwak tot slecht

   Abominabel

For the record ook even aanstippen dat we de extra's op dvd's en blu-ray's quoteren naar kwaliteit, niet kwantiteit. Trailers, scène-indelingen en andere prullaria rekenen we niet mee als bonusmateriaal.

't Is maar dat u het weet. 

Sneeuwwitje en de Zeven Dwergen

DVD_BDSneeuwwitjeX film:     / extra's:     / dubbel-bd + dvd / Walt Disney

In de jaren 1930 wilde de jonge bedrijfsleider Walt Disney 's nachts wel eens snuffelen in de vuilbakken van zijn tekenaars. De volgende dag vonden ze dan een ontkreukt vel op het prikbord met de boodschap: 'Goeie grap, niet weggooien!' Het is maar één van de anekdotes uit wat we zonder omwegen dé bonusfeature van het jaar mogen noemen: een razend knappe, virtuele reconstructie van de legendarische Hyperionstudio, de plek in Los Angeles waar Disney zijn bedrijf uit de grond stampte, waar de avondvullende animatiefilm (Sneeuwwitje dus) werd geboren en waar ontelbaar veel animatietechnieken voor het eerst uitgeprobeerd werden. Deze omschrijving klinkt misschien als 'te veel interne keuken' maar geloof ons: het is zalig zappen door dit brokje geschiedenis dat zo essentieel is voor liefhebbers van animatiefilms. Uw gids bij dit alles is trouwens Andrew Stanton, de man achter Wall-E.

Sneeuwwitje, de eerste uitgave in de nieuwe Diamond Collection van Disney, combineert naar prille maar goede gewoonte een blu-rayschijf in hoge definitie (in dit geval zelfs twee stuks) met een reguliere dvd, zodat je de film en veel van de extra's ook nog op je oude speler kunt bekijken. Niet al het eerder op dvd verschenen bonusmateriaal rond Sneeuwwitje heeft deze nieuwe uitgave gehaald, maar er staat zo veel op dat u al een die hard fan moet zijn om iets te missen.

En Sneeuwwitje zelf, vraagt u? Die ziet er op haar 72ste beter uit dan ooit. De trut. (tdc)

The Celluloid Closet

DVD_CelluloidCloset documentaire:     / extra's: geen / dvd / Homescreen

Rob Epstein (The Times of Harvey Milk) maakte in 1995 dit amusante overzicht van hoe Amerikaanse films door de jaren heen homoseksuelen portretteerden. Meestal, dat zal u niet verbazen, gebeurde dat via stereotiepen als verwijfde komieken, sukkels of misdadigers. The Celluloid Closet is ook – en misschien zelfs vooral – interessant voor cinefiele hetero's omdat het genadeloos die stereotiepen ontmaskert, tegelijk een blik gunt op een andere belevingswereld en voora veel fijne anekdotes bevat. Zoals die slinkse truc waarmee schrijver Gore Vidal de argeloze über-macho Charlton Heston een homo-erotische scène toebedeelde in Ben Hur: alleen aan Hestons tegenspeler werd verteld dat hun personages in hun jeugd een homoseksuele relatie hadden gehad. (tdc)

King Kong (extended)

DVD_BDKingKong film:     / extra's:     / blu-ray / Universal

Als niemand Peter Jackson tegenhoudt, gaat hij nog films van vijf uur afleveren. Zijn gesmaakte remake van King Kong met Jack Black en Naomi Watts duurde al drie uur, op deze bd kan je het spektakel optioneel nog met een kwartier verlengen. Op zich zijn de toevoegingen natuurlijk niet essentieel, maar ze zijn best aardig en Jacksons commentaar (alleen bij de lange versie) en het beeld-in-beeldmateriaal zijn andermaal uitstekend. Zo kennen we onze favoriete Hobbit weer. (tdc)

Australia

DVD_Australia film:     / extra's:     / gezien op dvd, ook te koop op blu-ray / 20th Century Fox

Hij wilde de Gone With The Wind van Australië maken en het is hem gelukt, want we vinden geen betere omschrijving voor dit bewust ouderwetse, meeslepende melodrama. Baz Luhrmann haalt alles uit de kast om het verhaal van aristocrate Nicole Kidman, cowboy Hugh Jackman en de aboriginaljongen Nullah zo episch en romantisch mogelijk in beeld te brengen. In de bijrollen ziet u een smakelijke slechterik, duizenden stuks galopperend vee, bombarderende Japanners met een perfect gevoel voor timing en natuurlijk de prachtige landschappen van Noord-Australië, hier en daar met veel zin voor overdrijving heruitgevonden door een batterij computerprogrammeurs.

Australia is even voorspelbaar als onweerstaanbaar. Smeltcinema zoals ze nooit meer gemaakt wordt. Over het 'hoe' vertelt de dvd je helaas niks: daar krijg je alleen twee verwijderde scènes cadeau. Op de blu-ray schijnt al iets deftiger bonusmateriaal te staan. (tdc)

(dienstmededeling: Wie zijn onze recensenten?)

Mocht u soms denken 'Zoveel films en series krijgt die Tim De Cock toch nooit allemaal zelf gezien?': gelijk heeft u. Ik beheer wel deze blog maar doe geregeld een beroep op collega-redacteurs van andere afdelingen. Soms zijn zij trouwens ook beter thuis in bepaalde genres. Je kunt ons herkennen aan de hand van de initialen onder de recensies; Dit zijn wij:

(jbe) Jeroen Bernaer

(cb) Carine Bloemmen

(tdl) Tom de Leur

(edk) Eric De Keyzer

(jdr) Jo De Ruyck

(sdv) Sabine De Vos

(mdw) Mariena Dewulf

(pij) Pieter Janssens

(arg) Annelies Rutten

(wwo) Wouter Woussen

Was getekend: (tdc) Tim De Cock

Het echte leven

DVD_HetEchteLeven film:     / extra's:     / A-Film

De Antwerpse stadsdichter Ramsey Nasr in een film van Robert Jan Westdijk, maker van het knappe Zusje: dat wilden we wel eens zien. Maar helaas, de gimmick van Zusje (broer filmt zus) werkt in Het echte leven lang niet zo goed.

Nasr speelt een regisseur die zijn eigen vriendin (Sallie Harmsen) in zijn film laat spelen en haar trouw wil testen door haar scenariogewijs te koppelen aan een andere man. Dat loopt niet helemaal zoals verwacht, onder meer omdat de regisseur de tegenspeler van zijn vriendin moet vervangen door iemand van de filmploeg.

U kunt al raden waar dit heen gaat: lopen werkelijkheid en fictie eerst nog naast elkaar, dan gaan ze al snel – en letterlijk – hand in hand. Wegens déjà-vu levert dat niet echt interessante cinema op en van Nasr lezen we liever een stukje poëzie dan dat we hem over het scherm zien fietsen. (jdr)

Tropic Thunder

DVD_BDTropicThunder film:     / extra's:     / blu-ray of dvd / Dreamworks-Paramount

Vier navelstarende acteurs draaien een Vietnamfilm en belanden op Blair Witch-wijze in de echte jungle, met echte drugsbandieten. Ziedaar Tropic Thunder, een satire op het Hollywoodwereldje die net als In De Gloria bij elke visie een beetje beter wordt. Aanvankelijk is het allemaal nogal verwarrend met die vele personages en rare sprongen, maar geef het wat tijd: uiteindelijk krijgt deze combinatie van slapstick-schetenlol met subtiele karakterhumor je wel dubbelgeplooid.

Ben Stiller schreef, regisseerde en speelde de hoofdrol in deze komedie, waarvoor al chapeau, maar hij haalt ook het beste uit zijn mede-acteurs. Zélfs uit de gevreesde Matthew McConaughey, die hier zijn leukste rol speelt sinds.. wel, laten we eerlijk zijn: sinds zijn geboorte. Robert Downey Jr. is natuurlijk fantastisch als Australische Method-acteur die zijn pigment laat verdonkeren om een zwarte sergeant te spelen - hij kreeg voor deze rol zelfs een Oscarnominatie, hot damn! - maar dé reden waarom u Tropic Thunder niet mag missen, is Tom Cruise. Jawel, Zijne Scientologische Hoogheid heeft een hilarische cameo die hij wat ons betreft tot zijn beste prestaties mag rekenen. Dat Cruise nagenoeg onherkenbaar is, helpt natuurlijk wel een beetje.

Extra: twee audiocommentaren, enkele verwijderde scènes die nog overbleven nadat deze director's cut was samengesteld, improvisaties tussen Ben Stiller en Robert Downey Jr. en een trucklading echte en grappige nepdocumentaires die de personae van de 'acteurs' nog wat uitdiepen. (tdc)

Het is niet de eerste keer dat Meneer Katie Holmes onverwacht uit de hoek komt. Voor een andere kant van de Cruisemeister, pluk je deze films uit het rek:

1 Austin Powers in Goldmember (): Tom Cruise is Austin Powers zelf in Austinpussy, de film-binnen-de-film waarin ook John Travolta, Kevin Spacey en Gwyneth Paltrow even aantreden. Groovy!

2 Magnolia (): Tom Cruise houdt als Frank T.J. Mackey dubieuze seminaries waarbij hij mannen inpepert dat het hun volste recht is zich als male chauvinist pigs te gedragen. Zijn zelfhulpsysteem heet Seduce and Destroy. Sleutelzin: 'Respect the cock! Tame the cunt!'

3 Lions For Lambs (): Tom Cruise is aalglad, charismatisch en rad van tong (oké, dat is op zich niks nieuws) als Republikeinse senator die erin slaagt een positieve draai te geven aan élke gevaarlijke vergissing van de Bush-administratie in een woordenduel met Meryl Streep.

(dienstmededeling)

Zou u man- of vrouwlief opgeven als hij/zij gedurende elf maanden niets van zich liet horen? Interessante vraag, waar u verder niet al te lang over hoeft na te denken want ik zocht gewoon een binnenkomer om u te bedanken. Dat u dit bericht nog leest, kan immers maar een van twee dingen betekenen. 1) U bent al veel te lang in het wilde weg aan het surfen, anders zou u geen tijd verspillen aan dit onzinnige tekstje. 2) U heeft een mateloos vertrouwen in deze blog en wíst gewoon dat-ie ooit weer geactiveerd ging worden.

Voor onze eigen gemoedsrust, hopen we dat toch enkelen onder u zich tot de tweede categorie bekeren. Aan hen dan ook onze excuses voor onze buitensporig lange afwezigheid. Ik zou kunnen uitleggen waarom, maar geloof me: 't zou saai zijn. Aldus vliegen we er maar weer in en presenteer ik, voorlopig nog zonder trots, omdat een mens na elf maanden stilte niet al te veel noten op zijn zang mag hebben: Het Nieuwsblad/De Gentenaar DVD en Blu-ray Disc Blog: Resurrection!

(tdc)

P.S. Tussen de actuele dvd's en blu-ray's zal ik af en toe ook de belangrijkere titels uit de ontbrekende elf maanden proberen te bloggen. Kwestie van het archief een beetje bij te houden.

Oudere berichten:
> Tyson
> Tell Me You Love Me (complete serie)
> Lost (seizoen 5)
> The Killing (reeks 1)
> The Hangover
> Brüno
> Nieuwe en klassieke Britse comedy
> Che (Part 1 & 2)
> I Love You, Man
> Anywhere But Home (Four Christmases)
> Het Geheim van het Pirateneiland
> The Singing Detective
> Terminator Salvation
> Ponyo
> Harry Potter and the Half-Blood Prince
> Appaloosa
> Mad Men (seizoen 2)
> (dienstmededeling: u gaat meer sterretjes zien)
> Star Trek
> The Big Bang Theory (seizoen 1)