Home  Life  Film & DVD  dvd-besprekingen
  
The Singing Detective

DVD_SingingDetective-plat tv-serie (1986):      / extra's:      / duur: 6 x 60 min. / dvd / Just Entertainment

Hij beleeft twee recensies hieronder troebele tijden als Albus Dumbledore in de zesde Harry Potterfilm, maar in onze huiskamer werd acteur Michael Gambon 23 jaar geleden al onsterfelijk als het ijlende, zwaar door psoriasis toegetakelde hoofdpersonage in de briljante tv-miniserie The Singing Detective. De man, misdaadschrijver P.E. Marlow, is er zo erg aan toe dat hij scènes uit zijn eerste boek en cruciale passages uit zijn moeilijke jeugd 'herbeleeft' vanuit het ziekbed. Heden en verleden versmelten met een grillige, bijtende maar vaak ook grappige fantasie waarin de personages te pas en te onpas losbarsten in liedjes uit de oude doos. Heerlijk om terug te zien. En niet te geloven dat deze briljante miniserie van Dennis Potter pas nu voor het eerst op dvd uitkomt. Extra: een heel goede maar te korte Close up-documentaire over wijlen schrijver Dennis Potter en zijn (hoofdzakelijk seksuele) obsessies. (TDC)

P.S.: Dit is niet alleen Dennis Potters beste werk, door zijn ingenieuze vorm heeft The Singing Detective de tand des tijds ook goed doorstaan. Zo goed zelfs dat de nieuwe filmversie van 2003 met Robert Downey Jr. er niet tegenop kon.

(dienstmededeling: u gaat meer sterretjes zien)

Opgelet: vanaf dit punt in onze dvd-blog hanteren we een vijfsterrensysteem om films te quoteren, net als in de krant. Bij oudere recensies op deze blog kunt u in regel één (zwarte) ster toevoegen om de quotering te updaten naar het nieuwe systeem. Dit is de legende:

  Uitzonderlijk

   Zeer goed

  Goed

   Matig

  Zwak tot slecht

   Abominabel

For the record ook even aanstippen dat we de extra's op dvd's en blu-ray's quoteren naar kwaliteit, niet kwantiteit. Trailers, scène-indelingen en andere prullaria rekenen we niet mee als bonusmateriaal.

't Is maar dat u het weet. 

(dienstmededeling: Wie zijn onze recensenten?)

Mocht u soms denken 'Zoveel films en series krijgt die Tim De Cock toch nooit allemaal zelf gezien?': gelijk heeft u. Ik beheer wel deze blog maar doe geregeld een beroep op collega-redacteurs van andere afdelingen. Soms zijn zij trouwens ook beter thuis in bepaalde genres. Je kunt ons herkennen aan de hand van de initialen onder de recensies; Dit zijn wij:

(jbe) Jeroen Bernaer

(cb) Carine Bloemmen

(tdl) Tom de Leur

(edk) Eric De Keyzer

(jdr) Jo De Ruyck

(sdv) Sabine De Vos

(mdw) Mariena Dewulf

(pij) Pieter Janssens

(arg) Annelies Rutten

(wwo) Wouter Woussen

Was getekend: (tdc) Tim De Cock

(dienstmededeling)

Zou u man- of vrouwlief opgeven als hij/zij gedurende elf maanden niets van zich liet horen? Interessante vraag, waar u verder niet al te lang over hoeft na te denken want ik zocht gewoon een binnenkomer om u te bedanken. Dat u dit bericht nog leest, kan immers maar een van twee dingen betekenen. 1) U bent al veel te lang in het wilde weg aan het surfen, anders zou u geen tijd verspillen aan dit onzinnige tekstje. 2) U heeft een mateloos vertrouwen in deze blog en wíst gewoon dat-ie ooit weer geactiveerd ging worden.

Voor onze eigen gemoedsrust, hopen we dat toch enkelen onder u zich tot de tweede categorie bekeren. Aan hen dan ook onze excuses voor onze buitensporig lange afwezigheid. Ik zou kunnen uitleggen waarom, maar geloof me: 't zou saai zijn. Aldus vliegen we er maar weer in en presenteer ik, voorlopig nog zonder trots, omdat een mens na elf maanden stilte niet al te veel noten op zijn zang mag hebben: Het Nieuwsblad/De Gentenaar DVD en Blu-ray Disc Blog: Resurrection!

(tdc)

P.S. Tussen de actuele dvd's en blu-ray's zal ik af en toe ook de belangrijkere titels uit de ontbrekende elf maanden proberen te bloggen. Kwestie van het archief een beetje bij te houden.

Blade Runner: The Final Cut

Dvd_bladerunnerfinalcut / extra's: / dubbel-dvd / Warner

Wat hebben The Maltese Falcon en Blade Runner gemeen, behalve dat ze allebei tot het genre van de film noir worden gerekend? Een schitterende productiedocumentaire op de nieuwe uitgave van Ridley Scotts meesterwerk levert het antwoord.

Als de making of dubbel zo lang duurt als de eigenlijke film -- 3 uur en 33 minuten om precies te zijn -- weet je het wel: hier vallen verhalen te rapen. Blade Runner werd dan ook onder een niet bepaald gunstig gesternte gedraaid. Zelfs vandaag, vijfentwintig jaar later, lijkt niemand van de medewerkers die getuigen in de documentaire Dangerous Days – en met uitzondering van componist Vangelis komen ze allemaal aan bod – er prettige herinneringen aan te hebben.

Dat Blade Runner toch een echte sciencefictionklassieker werd, heeft alles te maken met Ridley Scotts voor die tijd ongewoon pessimistische toekomstvisie. Voor hem geen blinkend witte, onpersoonlijke decors zoals die in de jaren zeventig gebruikelijk waren voor toekomstfilms. Nee, de klopjacht van premiejager Deckard (Harrison Ford) op ontsnapte androïden (geleid door Rutger Hauer) speelt zich af in een grauw, mistig, volgebouwd Los Angeles waar het altijd regent. Net een hedendaagse Aziatische wereldstad, als je de vliegende auto’s even wegdenkt.

De film speelt zich ook bijna helemaal ‘s nachts af, al had Scott daar een andere reden voor: bij daglicht zouden de decors er lang niet zo geloofwaardig hebben uitgezien. Om te besparen werden de straatopnames gemaakt in een vast huizendecor dat eerder voor The Maltese Falcon en talloze westerns was gebruikt. De geslaagde, aandoenlijk artisanale trucages die de gebouwen hoger deden lijken en de stad diepte gaven -- Blade Runner wordt ook wel eens de ‘laatste analoge sf-film’ genoemd -- leveren in Dangerous Days even interessante stof op als de verhalen over het T-shirtprotest tegen de regisseur en de onvrede van Harrison Ford. Die moest met lede ogen toezien hoe Scott al zijn aandacht en energie stak in zijn mooie maar volstrekt onervaren tegenspeelster Sean Young. Elders hoor je Ford ruziën tijdens opnamesessies voor de gecontesteerde, later weer verwijderde voice-over.

Blade Runner: The Final Cut is al de vijfde versie van de film, maar behalve de schitterende beeld- en klankkwaliteit zijn de verschillen met de 'director’s cut' uit 1992 miniem. In Engeland en de VS verschijnen alle versies in een dikke box, bij ons kan je alleen de 'final cut' kopen met die essentiële documentaire Dangerous Days erbij. De hoofdfilm is voorzien van drie commentaartracks, waaronder eentje van Scott, maar die worden helaas niet ondertiteld. (tdc)

(dienstmededeling: u gaat sterretjes zien)

Een nieuw jaar, een nieuw quoteringssysteem. De kranten Het Nieuwsblad, De Gentenaar en Het Volk stappen af van het puntensysteem voor hun recensies en gebruiken voortaan weer sterren, net zoals onze zusterkrant De Standaard. Ook deze blog past zich vanaf nu aan de nieuwe regeling aan. Dit is de legende:

Slecht / Zwak / Goed

Zeer goed / Uitstekend

Omdat het onbegonnen werk is om de nu al meer dan vijfhonderd recensies op deze blog opnieuw te quoteren, geven we ter referentie deze omrekentabel mee. Die vertoont bewust wat overlapping, omdat het ene systeem naar ons aanvoelen niet zo eenduidig te vertalen valt in het andere.

0 tot 4/10 =

5 à 6/10 =

6 à 7/10 =

7 à 8/10 =

9 à 10/10 =

The Good German

Dvd_goodgerman film: 6 / extra's: geen / Warner

Kijk eens wat ik kan! Misschien wilde duizendpoot Steven Soderbergh niet dát zeggen met zijn 'naoorlogsfilm' The Good German, maar het is toch het gevoel dat achteraf blijft hangen. Onvoorstelbaar knap en beeldig is het, hoe hij stijl en thematiek van geliefde film noir-klassiekers als The Third Man en Casablanca perfect kopieert en koppelt aan een schitterende cast - George Clooney, Cate Blanchett, Tobey Maguire – en hedendaags (dus ongekuist) taalgebruik. Maar het resultaat komt erg koel over en als de puzzel dan eindelijk past, blijkt ook het verhaal niet veel voor te stellen. Een stijloefening zonder hart dus. Toch zonde dat net deze productie zonder bonusmateriaal op dvd verschijnt, want we wilden best wel eens weten hoe Soderbergh deze krachttoer voor elkaar heeft gekregen. (tdc)

Paprika

Dvd_paprika film: 8 / extra’s: 6 / dubbel-dvd / Sony

Een clubje psychologen/wetenschappers ontdekt hoe je dromen van patiënten kunt visualiseren op een scherm en er zelfs aan kunt deelnemen. Een onbekende misbruikt de uitvinding echter om van op afstand mensen op te sluiten in één en dezelfde nachtmerrie: een kleurrijke maar gekmakende straatparade. Droom en werkelijkheid vloeien onvermijdelijk in elkaar over wanneer de bedachtzame therapeute Chiba, haar ondernemende droom-alter ego Paprika en de norse politieagent Kogawa de strijd aanbinden.

Paprika is een nogal ingewikkelde maar razend knappe, verrassende, en bovenal geestesverruimende trip van de Japanse animemeester Satoshi Kon. Doordat het verhaal niet aan een conventionele logica moet beantwoorden - wanneer had ú laatst een 'logische' droom? - springt het alle kanten tegelijk op, val je van de ene verrassende scène in de andere schitterende vondst, en als niet alles even goed te volgen is - de politie-inspecteur sleept bijvoorbeeld nogal wat zware filmreferenties mee - dan houdt Kons visuele flair je wel bij de les.

Als bonus enkele - naar Japanse normen - uitstekend te volgen documentaires over de totstandkoming van deze anime, die voor een keer geen bewerking is van een manga maar van een bijna twintig jaar oude serieroman waarin Yasutaka Tsutsui zijn inzichten in de psychoanalyse koppelde aan een entertainend vervolgverhaal. Ondanks die onverwachte bron is het resultaat vintage anime, met die klassieke botsing tussen mens en technologie. Een aanrader. (tdc)

Brick

Pl_dvd_brick film: 7 / extra's: 0 / RCV

Een interessant thrillertje dat de goeie ouwe film noir verplaatst naar een typisch Amerikaanse high school. Op zoek naar zijn ex die in de problemen zit, maar van hem niet meer wil weten, trekt stoere eenzaat Brendan de aandacht van het plaatselijke drugssyndicaat en van een mooie rijke fille fatale. Er worden complexe strategieën blootgelegd, slimme oneliners uitgewisseld en af en toe David Lynchiaanse situaties bereikt, zoals wanneer de moeder van de bendeleider doodleuk appelsap komt uitschenken tijdens een beenharde onderhandelingsronde. Aardig debuut van Rian Johnson. (tdc)

The Black Dahlia

Dvd_black_dahlia film: 7 / extra’s: 2 / dubbel-dvd / DFW

Eindelijk nog eens een grote Brian De Palma? Helaas, nét niet. Sfeer en intrige heeft The Black Dahlia anders wel te over, vooral dankzij de vreemde ménage van Scarlett Johansson met Josh Hartnett en Aaron Eckhart, twee bevriende detectives (tevens ex-boksers) die in het naoorlogse L.A. de gruwelmoord op een starlet onderzoeken. Hartnett en Eckhart zijn uitstekend gecast als de stoere, uiterlijk onbewogen venten die zo typisch zijn voor het film noir-genre en van Johansson herhalen we graag wat we ergens bij een collega hebben gelezen: dit soort sensuele rol kan ze zelfs liggend, in haar slaap, vertolken.

De eerste helft van The Black Dahlia is echt een 8/10-film, ook al omdat de uitgebreide intrige heel precies en overzichtelijk uiteen wordt gezet. Het loopt pas mis in het laatste halfuur, wanneer de plot van thrillerauteur James Ellroy - trouwens gebaseerd op een echte moordzaak - zo veel groteske bochten gaat nemen dat zelfs een kinky Hilary Swank de meubels niet kan redden. Doodjammer, want tot dan is dit echt wel een goede film.

Koopadvies: wacht tot de single disc verschijnt over enkele maanden, want de extra’s van deze dubbele 'steelbook special edition' zijn weer eens waardeloos: een heel korte making-of, een zakje quotes van acteurs en regisseur, en we zijn rond. (tdc)

P.S. In de krant gaf ik deze film 6/10, maar blijkbaar was ik toen in een heel strenge bui. 7/10 is veel correcter, als ik zo eens overloop welke films ik als score 6 heb gegeven. Mijn excuses!

Oudere berichten:
> Tyson
> Tell Me You Love Me (complete serie)
> Lost (seizoen 5)
> The Killing (reeks 1)
> The Hangover
> Brüno
> Nieuwe en klassieke Britse comedy
> Che (Part 1 & 2)
> I Love You, Man
> Anywhere But Home (Four Christmases)
> Het Geheim van het Pirateneiland
> The Singing Detective
> Terminator Salvation
> Ponyo
> Harry Potter and the Half-Blood Prince
> Appaloosa
> Mad Men (seizoen 2)
> (dienstmededeling: u gaat meer sterretjes zien)
> Star Trek
> The Big Bang Theory (seizoen 1)