Home  Life  Film & DVD  dvd-besprekingen
  
The Wizard of Oz

DVD_WizardOZ film:      / extra's:      / gezien op blu-ray, ook in dvd-box / Warner

Voor het filmblad Premiere een van de meest overschatte films aller tijden, voor de rest van de wereld een op-en-top Hollywoodklassieker. Wie nooit Judy Garland Somewhere Over The Rainbow zag zingen in The Wizard of Oz (1939) mag zichzelf geen filmliefhebber noemen. Voor zijn 70ste verjaardag gaat dit spektakel resoluut voor een indigestie: u krijgt er liefst 16 uur bonusmateriaal bij met eerdere verfilmingen (waaronder eentje van auteur L. Frank Baum himself), oude en recente documentaires, zelfs home movies van componist Harold Arlen op de filmset. In de blu-rayversie zit bovendien een dik pakketje reproducties van allerlei promotiemateriaal. Nee, veel completer komen de boxsets niet. Zelfs niet achter de regenboog. (TDC)

Public Enemies

DVD_BDPublicEnemies film:      / extra's:      / gezien op blu-ray, ook op dvd / Universal

Bijna hadden we deze film van meesterregisseur Michael Mann (Heat) met Johnny Depp én Christian Bale nog een ster afgenomen. Wat er scheelt? Alvast niet de ongebruikelijke, korrelige videokwaliteit van de fotografie want die went vlug. Meer problemen hebben we met het dertien-gangsters-in-een-dozijngehalte van deze biopic over John Dillinger (Depp), in de jaren 1930 Amerika’s meest beruchte bankovervaller. Het enige ‘nieuwe’ in Dillingers verhaal is de achtergrond ervan: de opkomst van de witteboordmaffia en van het moderne FBI, gestuurd door J. Edgar Hoover. Maar Mann doet daar uiteindelijk niet veel mee, noch met het aspect ‘roem’ (waar het briljante The Assassination of Jesse James by the Coward Henry Ford wel zijn voordeel mee deed). Blijft over: een doordeweeks verhaal met een levendige en directe mise-en-scène, vertolkt door uitstekende acteurs. (TDC

Che (Part 1 & 2)

DVD_Che films:      / extra's:     / gezien op dvd, ook op blu-ray / A-Film

Zeg niet dat je geen waar voor je geld krijgt met deze dubbel-dvd. Niet alleen haal je meteen de twee films in huis die Steven Soderbergh draaide over het leven van de Argentijns-Cubaanse verzetstrijder, Part One en Part Two behandelen het leven van Che Guevara ook in extenso. Als u het ons vraagt, kan een kwart worden weggeknipt en dat zou de spankracht van dit bewogen levensverhaal ten goede komen. Soderberghs epos kabbelt niet alleen, de personages slagen er zelden in je als mens te raken – ondanks Benicio del Toro als Che. Documentair is dit oké, dramatisch is het een film van nét niet. (JDR)

The Singing Detective

DVD_SingingDetective-plat tv-serie (1986):      / extra's:      / duur: 6 x 60 min. / dvd / Just Entertainment

Hij beleeft twee recensies hieronder troebele tijden als Albus Dumbledore in de zesde Harry Potterfilm, maar in onze huiskamer werd acteur Michael Gambon 23 jaar geleden al onsterfelijk als het ijlende, zwaar door psoriasis toegetakelde hoofdpersonage in de briljante tv-miniserie The Singing Detective. De man, misdaadschrijver P.E. Marlow, is er zo erg aan toe dat hij scènes uit zijn eerste boek en cruciale passages uit zijn moeilijke jeugd 'herbeleeft' vanuit het ziekbed. Heden en verleden versmelten met een grillige, bijtende maar vaak ook grappige fantasie waarin de personages te pas en te onpas losbarsten in liedjes uit de oude doos. Heerlijk om terug te zien. En niet te geloven dat deze briljante miniserie van Dennis Potter pas nu voor het eerst op dvd uitkomt. Extra: een heel goede maar te korte Close up-documentaire over wijlen schrijver Dennis Potter en zijn (hoofdzakelijk seksuele) obsessies. (TDC)

P.S.: Dit is niet alleen Dennis Potters beste werk, door zijn ingenieuze vorm heeft The Singing Detective de tand des tijds ook goed doorstaan. Zo goed zelfs dat de nieuwe filmversie van 2003 met Robert Downey Jr. er niet tegenop kon.

Mad Men (seizoen 2)

DVD_MadMen2 tv-serie:      / extra's:      / duur: 13 x 47 min. / gezien op dvd, ook op blu-ray / A-Film

Alleen al met de verpakking (een 'hemd' van Menken's) is alles gezegd: ook in zijn tweede jaargang is Mad Men de meest stijlvolle aller tv-series. Én de serie waarvan je het moeilijkst kunt zeggen waarom ze precies zo fantastisch is. We treffen de reclamejongens van Sterling Cooper en hun vrouwen/maîtresses ditmaal in 1962: de emancipatie staat voor de deur, Peggy smijt zich zonder omzien op haar carrière en Betty zegt haar Don de wacht aan.

Bij de extra's niks over het maken van de serie, wel veel over de historische context en zelfs dát is verfrissend. Mis zeker het item over het legendarische New Yorkse restaurant Lutèce niet: chef-kok andré Soltner bereidt daarin een eenvoudige maar overheerlijke tarte aux pommes à l'alsacienne waarmee we sindsdien al enkele keren indruk gemaakt hebben bij de familie. Tip: hij vermeldt de hoeveelheid room niet, maar wij gebruiken ongeveer 1 dl. Smakelijk! (TDC)

(dienstmededeling: u gaat meer sterretjes zien)

Opgelet: vanaf dit punt in onze dvd-blog hanteren we een vijfsterrensysteem om films te quoteren, net als in de krant. Bij oudere recensies op deze blog kunt u in regel één (zwarte) ster toevoegen om de quotering te updaten naar het nieuwe systeem. Dit is de legende:

  Uitzonderlijk

   Zeer goed

  Goed

   Matig

  Zwak tot slecht

   Abominabel

For the record ook even aanstippen dat we de extra's op dvd's en blu-ray's quoteren naar kwaliteit, niet kwantiteit. Trailers, scène-indelingen en andere prullaria rekenen we niet mee als bonusmateriaal.

't Is maar dat u het weet. 

Cadillac Records

DVD_CadillacRecords film:     / extra's:     / gezien op dvd, ook op blu-ray / Sony

Wij houden van blues, Cadillacs, de Amerikaanse fifties tout court. Daarom hebben wij redelijk genoten van dit meticuleus in elkaar gezette filmpje over de joodse clubeigenaar Leonard Chess die met zwarte artiesten als Muddy Waters, Chuck Berry en Etta James de blanke hitparade kraakte. Op soundtrack en acteerwerk valt weinig af te dingen – Beyoncé zet een even sexy als gedrogeerde Etta James neer – maar wie geen bijzondere affiniteit heeft met gevleugelde auto's en wilde bluesmen, blijft achter met een fragmentarisch verhaal dat samenhang en visie mist. (edk)

Sneeuwwitje en de Zeven Dwergen

DVD_BDSneeuwwitjeX film:     / extra's:     / dubbel-bd + dvd / Walt Disney

In de jaren 1930 wilde de jonge bedrijfsleider Walt Disney 's nachts wel eens snuffelen in de vuilbakken van zijn tekenaars. De volgende dag vonden ze dan een ontkreukt vel op het prikbord met de boodschap: 'Goeie grap, niet weggooien!' Het is maar één van de anekdotes uit wat we zonder omwegen dé bonusfeature van het jaar mogen noemen: een razend knappe, virtuele reconstructie van de legendarische Hyperionstudio, de plek in Los Angeles waar Disney zijn bedrijf uit de grond stampte, waar de avondvullende animatiefilm (Sneeuwwitje dus) werd geboren en waar ontelbaar veel animatietechnieken voor het eerst uitgeprobeerd werden. Deze omschrijving klinkt misschien als 'te veel interne keuken' maar geloof ons: het is zalig zappen door dit brokje geschiedenis dat zo essentieel is voor liefhebbers van animatiefilms. Uw gids bij dit alles is trouwens Andrew Stanton, de man achter Wall-E.

Sneeuwwitje, de eerste uitgave in de nieuwe Diamond Collection van Disney, combineert naar prille maar goede gewoonte een blu-rayschijf in hoge definitie (in dit geval zelfs twee stuks) met een reguliere dvd, zodat je de film en veel van de extra's ook nog op je oude speler kunt bekijken. Niet al het eerder op dvd verschenen bonusmateriaal rond Sneeuwwitje heeft deze nieuwe uitgave gehaald, maar er staat zo veel op dat u al een die hard fan moet zijn om iets te missen.

En Sneeuwwitje zelf, vraagt u? Die ziet er op haar 72ste beter uit dan ooit. De trut. (tdc)

The Boat That Rocked

DVD_BDBoatRocked film:     / extra's:     / gezien op blu-ray, ook op dvd / Universal

De jaren 60 waren swingend! Dat wil de geschiedschrijving ons laten geloven. Hing het van de toenmalige Britse regering af, dan werd er alleen geswingd op jazz en klassieke muziek. Rockmuziek was des duivels. Maar dat was buiten de piraatzenders gerekend die vanop de Noordzee dag en nacht rock-‘n-roll uitzonden, tot vreugde van de jeugd en de werkmens.

Déze rockboat, niet weinig geïnspireerd op het legendarische Radio Caroline, is bevolkt met diverse figuren. Ze hebben één gemeenschappelijke eigenschap: de liefde voor muziek. Oké, en voor drugs, drank en vrouwen. De trailer is ronduit fantastisch, de film is daarna gewoon goed en grappig. Geweldige sixtiesmuziek wel, en heel kleurrijke personages vertolkt door goed volk als Philip Seymour Hoffman, Rhys Ifans en Kenneth Branagh als verwoede piratenjager (hij wordt trouwens geassisteerd door -- dat kan geen toeval zijn -- de piratenjager uit Pirates of the Caribbean).

Extra’s: héél veel weggelaten scènes, zowat drie kwartier, met een woordje uitleg van schrijver en regisseur Richard Curtis, de éminence grise van de Britse comedy. De man heeft geloofsbrieven te over (Four Weddings and a Funeral, Notting Hill, Blackadder, Mr. Bean) maar ondanks zijn reputatie zakt The Boat That Rocked af en toe toch onder de waterlijn. (cb)

Gladiator

DVD_BDGladiator film:     / extra's:     / dubbele blu-ray / Universal

Op papier is Gladiator dé blu-rayrelease van het jaar. Je krijgt de twee versies – de lange en de héle lange – van Ridley Scotts Oscarwinnaar uit 2000 in hoge definitie, aangevuld met al het oude bonusmateriaal van de dvd's, inclusief die epische, drie uur durende making of. Dat is al belachelijk veel. Een leuke nieuwigheid is bovendien dat je tijdens de film interessante onderwerpen kunt aanvinken. Stop je daarna de bonusdisc in je blu-rayspeler, dan speelt die automatisch de gewenste documentairefragmenten af.

Jammer dus dat de kwaliteit van de beeldtransfer er nauwelijks op vooruit is gegaan in vergelijking met de dvd: Rome blijft een troebele stad. Je hoeft geen beeldfreak te zijn om ongewenste effecten van digitalisering op te merken, zoals verscherpte randen en bleke schijnselen rondom prominente objecten. Russell Crowe was al een populistische vechtjas in Gladiator, nu krijgt de held er nog een halo bij. Dat komt ervan, nu je op die platte hogedefinitietelevisies álles kunt zien.

Overigens hebben we destijds -- toen de extended edition op dvd verscheen -- goed gelachen met het audiocommentaar, waarin Russel Crowe maar blééf aandringen op een vervolgfilm. Onnozelaar, dachten we, aangezien Maximus toch zo'n beetje morsdood is op het einde van Gladiator. Maar wat blijkt? Er is ooit een compleet vervolgscenario besteld én geschreven door ons aller Nick Cave. De mouw die hij paste aan Maximus' overlijden is tegelijk heerlijk creatief en waanzinnig vergezocht. Het scenario staat niet online maar wel deze bespreking ervan. Check it out, en voor de gamers onder jullie: zoek de tien verschillen met God of War! (tdc)

Oudere berichten:
> Tyson
> Tell Me You Love Me (complete serie)
> Lost (seizoen 5)
> The Killing (reeks 1)
> The Hangover
> Brüno
> Nieuwe en klassieke Britse comedy
> Che (Part 1 & 2)
> I Love You, Man
> Anywhere But Home (Four Christmases)
> Het Geheim van het Pirateneiland
> The Singing Detective
> Terminator Salvation
> Ponyo
> Harry Potter and the Half-Blood Prince
> Appaloosa
> Mad Men (seizoen 2)
> (dienstmededeling: u gaat meer sterretjes zien)
> Star Trek
> The Big Bang Theory (seizoen 1)