Home  Life  Film & DVD  dvd-besprekingen
  
a

film:           / extra's:            / duur: x min. / dvd / A-Film

Effi Briest

DVD_EffiBriest film:      / extra's: geen / dvd / A-Film

Een Brits kostuumdrama, maar dan op z’n Duits. Al is het thema krek hetzelfde als bij pakweg Jane Austen, de – vaak amoureuze – strijd die vrouwen leveren om uit het keurslijf van een door mannen gedomineerde maatschappij te breken, wordt hier toch anders aangekleed. De stijl is minder zwierig, de locaties zijn niet zo ravissant en de dialogen meer afgemeten, waardoor de grote emotie geen kans krijgt. Toch kijk je met genoegen naar deze Duitse klassieker die al enkele keren werd verfilmd, voor het laatst in 1974 door Fassbinder. In Effi Briest wordt heel degelijk geacteerd en vooral Julia Jentsch (The Edukators, Der Untergang) is zeer geloofwaardig als de 17-jarige spring-in-’t-veld die gedwongen wordt te trouwen met een oudere baron, wat tot een hoop ellende lijdt wanneer een knappe jonge officier ten tonele verschijnt. (JDR)

Donkey Punch

DVD_DonkeyPunch film:      / extra's: geen / dvd / Indies

Weet ú wat een donkey punch is? Nee? Dan kan deze film u iets leren: een levensgevaarlijke nekslag tijdens seks 'op zijn hondjes', uitgevoerd door de penetrerende partner. Stel dat iemand zoiets echt doet! Op een boot! Bij iemand die hij eigenlijk niet kent! Zou dat geen goede film opleveren? Dat moeten de makers van Donkey Punch gedacht hebben. Helaas werd het geen goede film, maar een slecht geacteerd, saai en voorspelbaar partijtje bloedvergieten. U hoeft al niet meer te kijken om te weten wat een donkey punch is, want ik heb het u net verteld. (WWO)

Up

DVD_BDUP film:      / extra's:      (dvd) tot      (bd) / gezien op blu-ray, ook op dvd / Pixar-Disney

Dat we nogal in de wolken zijn met deze uitgave van de beste animatiefilm van 2009. In de blu-rayversie, welteverstaan, want op dvd zijn de enige extra’s het voorfilmpje met de ooievaars, een weinig essentiële ‘prequel’ met de honden en desgewenst een digitale kopie voor Windows-pc’s en kleine dragers. Wie meer wil weten over het ontstaan van dit ontroerende, tijdloze avontuur voor klein en groot – wellicht het eerste waarin een held met een hoorapparaat vecht tegen een zwaard én een hernia – moet de dubbele blu-ray hebben met een mooi beeld-in-beeldcommentaar, een ferme zwik documentaires, alternatieve scènes en een padvindersspel. De digitale kopie moet je dan missen, maar deze parel verdient sowieso toch een groot scherm. En kunt u niet kiezen, dan is er nog altijd een 4-disc combibox met dvd én blu-ray. Niet te missen. (TDC)

The Wizard of Oz

DVD_WizardOZ film:      / extra's:      / gezien op blu-ray, ook in dvd-box / Warner

Voor het filmblad Premiere een van de meest overschatte films aller tijden, voor de rest van de wereld een op-en-top Hollywoodklassieker. Wie nooit Judy Garland Somewhere Over The Rainbow zag zingen in The Wizard of Oz (1939) mag zichzelf geen filmliefhebber noemen. Voor zijn 70ste verjaardag gaat dit spektakel resoluut voor een indigestie: u krijgt er liefst 16 uur bonusmateriaal bij met eerdere verfilmingen (waaronder eentje van auteur L. Frank Baum himself), oude en recente documentaires, zelfs home movies van componist Harold Arlen op de filmset. In de blu-rayversie zit bovendien een dik pakketje reproducties van allerlei promotiemateriaal. Nee, veel completer komen de boxsets niet. Zelfs niet achter de regenboog. (TDC)

Everybody Wants To Be Italian

DVD_EverybodyWants film:      / extra's: geen / dvd / Indies

Volgens Jack Bianski (geen Italiaan) is zijn ex-lief Isabella, die gehuwd is en drie kinderen heeft, nog altijd de ware voor hem. Dit tot wanhoop van zijn Italiaanse collega's in de viswinkel. Zij proberen hem te koppelen aan een Italiaanse schone, Marisa. Op hun aanraden geeft Jack zich uit voor Italiaan, terwijl de vrouw zelf niet eens een Italiaanse is. Maar tot nog grotere ergernis van zijn collega's beweert hij tegen de vrouw dat hij eigenlijk al een vriendin (Isabella) heeft. Enfin, misverstanden alom.

Als u denkt hiermee een leuke film in handen te hebben, hebt u een heel klein beetje gelijk. Spijtig genoeg rammelt het verhaal hier en daar, maar de simpele visverkopers die universitaire studies volgen en de intellectueel uit hangen, de liefdesraad waarmee Jack van alle kanten bestookt wordt, de domheden die hijzelf uitkraamt tegen Marisa: het zijn leuke dingen voor de mensen. Ook de fysieke schoonheid van zowel de acteurs als de actrices maken deze film licht verteerbaar.

Een lichtjes amusante film dus, maar in het genre van de romantische komedie niet echt een hoogvlieger. (CB)

Public Enemies

DVD_BDPublicEnemies film:      / extra's:      / gezien op blu-ray, ook op dvd / Universal

Bijna hadden we deze film van meesterregisseur Michael Mann (Heat) met Johnny Depp én Christian Bale nog een ster afgenomen. Wat er scheelt? Alvast niet de ongebruikelijke, korrelige videokwaliteit van de fotografie want die went vlug. Meer problemen hebben we met het dertien-gangsters-in-een-dozijngehalte van deze biopic over John Dillinger (Depp), in de jaren 1930 Amerika’s meest beruchte bankovervaller. Het enige ‘nieuwe’ in Dillingers verhaal is de achtergrond ervan: de opkomst van de witteboordmaffia en van het moderne FBI, gestuurd door J. Edgar Hoover. Maar Mann doet daar uiteindelijk niet veel mee, noch met het aspect ‘roem’ (waar het briljante The Assassination of Jesse James by the Coward Henry Ford wel zijn voordeel mee deed). Blijft over: een doordeweeks verhaal met een levendige en directe mise-en-scène, vertolkt door uitstekende acteurs. (TDC

Millennium 1: Mannen die vrouwen haten

DVD_BDMillennium1 film:      / extra's:      / gezien op blu-ray, ook op dubbel-dvd / Lumière

U las het boek, u zag de film, u krijgt er thuis nog een halfuur ongebruikte scènes bij: het Zweedse Mannen die vrouwen haten wordt op dvd en blu-ray uitgebracht als een tv-film van tweemaal 1,5 uur. Deze versie is niet noodzakelijk beter dan die in de bioscoop, maar de vele intriges kunnen de ademruimte best wel gebruiken. En welk een heerlijk apart paar vormen journalist Mikael Blomkvist en asociale hacker Lisbeth Salander toch.

Aangename verrassing: het bonusmateriaal gaat de controverse rond de erfenis van Stieg Larsson niet uit de weg. Zo ziet u zijn vader en broer tobben over wat ze moeten doen met de postume miljoenen. Blijkbaar komt het écht niet in hen op om Larssons levensgezellin te laten delen in het fortuin. (TDC)

The John Cassavetes Collection

DVD_Cassavetes3D films:      / extra's:      / dvd-box / Lumière

Zijn films deden zelden of nooit de kassa rinkelen en toch is John Cassavetes een sleutelfiguur in de Amerikaanse filmgeschiedenis. Vijf van zijn klassiekers zijn nu voor het eerst uit op dvd.

Zeg John Cassavetes (1929-1989) en je denkt aan Gena Rowlands, de schitterende actrice met wie de regisseur zijn leven en tien films deelde – ze staan ook samen op de doos van The John Cassavetes Collection. Maar Cassavetes maakte vooral naam als filmpionier, als koppigaard die streefde naar authenticiteit en huiverde van opgeblazen emoties en filmtrucjes. Hollywood was niks voor hem, maar zijn manier van werken had een sterke invloed op groten als Martin Scorsese, Francis Ford Coppola en Robert Altman.

Cassavetes’ eerste film, het met een handcamera gefilmde Shadows uit 1959, geldt als zijn onafhankelijkheidsverklaring. De ruwe, tijdloze parel over drie zwarte jongeren lijkt wel één grote improvisatie. De andere films in de doos – Faces, A Woman under the Influence, The Killing of a Chinese Bookie (in twee versies) en Opening Night – zijn telkens indringende observaties van complexe mensen in de marge van de maatschappij.

Makkelijk maken zijn films het de kijker niet. Zoals zijn goede vriend en Columbo-acteur Peter Falk het verwoordde: ‘Elke Cassavetesfilm gaat over hetzelfde: De mens is een god in verval, zoals filosoof Ralph Waldo Emerson zei. John zag dat verval met een scherpte die jij en ik niet zouden kunnen verdragen.’

In de box zitten ook twee uitstekende documentaires: een Franse uit 1968 en een recente van de Vlaamse regisseur Rudolf Mestdagh. (TDC)

Ice Age 3: Dawn of the Dinosaurs

DVD_IceAge3 film:      / extra's:      / gezien op dvd, ook op blu-ray / 20th Century Fox

Geen idéé hoe ze het doen maar ook de derde Ice Age-film haalt moeiteloos het niveau van het origineel – iets wat van Shrek bijvoorbeeld niet gezegd kon worden. Het ‘gezinnetje’ van Manny, Ellie, Sid en Diego daalt ditmaal af in Jules Verneland waar dino’s rondhossen en pterodactyli rondgieren en de immer hilarische Simon Pegg (de ster van de jongste Star Trek) een geflipte kruising tussen Peter Pan en Indiana Jones mag neerzetten. De beste slapstick komt weer van Scrat, die zijn eikel laat voor wat hij is en zijn libido ontdekt. Dat onze favoriete sabeltandeekhoorn een belangrijke rol krijgt in deze film, heeft maar één nadeel: er is ditmaal geen nieuw kortfilmpje met hem te vinden tussen het karige bonusmateriaal. (TDC)

Oudere berichten:
> Tyson
> Tell Me You Love Me (complete serie)
> Lost (seizoen 5)
> The Killing (reeks 1)
> The Hangover
> Brüno
> Nieuwe en klassieke Britse comedy
> Che (Part 1 & 2)
> I Love You, Man
> Anywhere But Home (Four Christmases)
> Het Geheim van het Pirateneiland
> The Singing Detective
> Terminator Salvation
> Ponyo
> Harry Potter and the Half-Blood Prince
> Appaloosa
> Mad Men (seizoen 2)
> (dienstmededeling: u gaat meer sterretjes zien)
> Star Trek
> The Big Bang Theory (seizoen 1)