Home  Life  Film & DVD  dvd-besprekingen
  
Up

DVD_BDUP film:      / extra's:      (dvd) tot      (bd) / gezien op blu-ray, ook op dvd / Pixar-Disney

Dat we nogal in de wolken zijn met deze uitgave van de beste animatiefilm van 2009. In de blu-rayversie, welteverstaan, want op dvd zijn de enige extra’s het voorfilmpje met de ooievaars, een weinig essentiële ‘prequel’ met de honden en desgewenst een digitale kopie voor Windows-pc’s en kleine dragers. Wie meer wil weten over het ontstaan van dit ontroerende, tijdloze avontuur voor klein en groot – wellicht het eerste waarin een held met een hoorapparaat vecht tegen een zwaard én een hernia – moet de dubbele blu-ray hebben met een mooi beeld-in-beeldcommentaar, een ferme zwik documentaires, alternatieve scènes en een padvindersspel. De digitale kopie moet je dan missen, maar deze parel verdient sowieso toch een groot scherm. En kunt u niet kiezen, dan is er nog altijd een 4-disc combibox met dvd én blu-ray. Niet te missen. (TDC)

Everybody Wants To Be Italian

DVD_EverybodyWants film:      / extra's: geen / dvd / Indies

Volgens Jack Bianski (geen Italiaan) is zijn ex-lief Isabella, die gehuwd is en drie kinderen heeft, nog altijd de ware voor hem. Dit tot wanhoop van zijn Italiaanse collega's in de viswinkel. Zij proberen hem te koppelen aan een Italiaanse schone, Marisa. Op hun aanraden geeft Jack zich uit voor Italiaan, terwijl de vrouw zelf niet eens een Italiaanse is. Maar tot nog grotere ergernis van zijn collega's beweert hij tegen de vrouw dat hij eigenlijk al een vriendin (Isabella) heeft. Enfin, misverstanden alom.

Als u denkt hiermee een leuke film in handen te hebben, hebt u een heel klein beetje gelijk. Spijtig genoeg rammelt het verhaal hier en daar, maar de simpele visverkopers die universitaire studies volgen en de intellectueel uit hangen, de liefdesraad waarmee Jack van alle kanten bestookt wordt, de domheden die hijzelf uitkraamt tegen Marisa: het zijn leuke dingen voor de mensen. Ook de fysieke schoonheid van zowel de acteurs als de actrices maken deze film licht verteerbaar.

Een lichtjes amusante film dus, maar in het genre van de romantische komedie niet echt een hoogvlieger. (CB)

Ice Age 3: Dawn of the Dinosaurs

DVD_IceAge3 film:      / extra's:      / gezien op dvd, ook op blu-ray / 20th Century Fox

Geen idéé hoe ze het doen maar ook de derde Ice Age-film haalt moeiteloos het niveau van het origineel – iets wat van Shrek bijvoorbeeld niet gezegd kon worden. Het ‘gezinnetje’ van Manny, Ellie, Sid en Diego daalt ditmaal af in Jules Verneland waar dino’s rondhossen en pterodactyli rondgieren en de immer hilarische Simon Pegg (de ster van de jongste Star Trek) een geflipte kruising tussen Peter Pan en Indiana Jones mag neerzetten. De beste slapstick komt weer van Scrat, die zijn eikel laat voor wat hij is en zijn libido ontdekt. Dat onze favoriete sabeltandeekhoorn een belangrijke rol krijgt in deze film, heeft maar één nadeel: er is ditmaal geen nieuw kortfilmpje met hem te vinden tussen het karige bonusmateriaal. (TDC)

The Hangover

DVD_TheHangover film:      / extra's:      / gezien op dvd, ook op blu-ray / Warner

Veruit de beste manier om een kater te verteren is deze geslaagde komedie van Todd Philips, nochtans geschreven door het vermaledijde duo van Anywhere But Home en Ghosts of Girlfriends Past. In een peperdure maar stevig vertimmerde hotelsuite in Las Vegas worden drie vrienden wakker zonder enige herinnering aan de voorbije vrijgezellennacht. Er loopt een kip rond, er zit een tijger in de badkamer, er huilt een baby in de kast, iemand mist een tand en, nu je het zegt, waar is de bruidegom eigenlijk? De drie beginnen een race tegen de klok om hem tijdig voor het altaar te krijgen. Hun belevenissen zijn wild en onvoorspelbaar – we verklappen niet welk sportfenomeen een cruciale cameo heeft – maar de grappen worden pas helemaal genietbaar door de onverwachte diepgang die de relatief onbekende acteurs geven aan hun personages. Aanrader. (TDC)

Brüno

DVD_Bruno film:      / extra's:      / gezien op dvd, ook op blu-ray / Universal

Onweerstaanbaar, dit filmpje, maar dan wel in kleine dosissen: na een halfuur schuddebuiken hebben we namelijk steevast onze bekomst van Brüno, dat net iets minder inventieve gay broertje van Borat. Op dvd en bd krijg je 40 minuten cadeau waarin Brüno LaToya Jackson interviewt, een huis zoekt, zijn begrafenis regelt en gerekruteerd wordt door de National Guard (!). Uit het (ernstige) audiocommentaar van Sacha Baron Cohen en Larry Charles blijkt hoe angstwekkend weinig er wel in scène gezet is: die mama's die hun baby's de vreselijkste dingen willen laten doen voor een beetje roem, zijn écht. Brrr. (TDC)

Nieuwe en klassieke Britse comedy

DVD_COMLeadBalloon Mogen we u voorstellen: Jack Dee. Noem hem gerust de Britse Larry David, want 's mans Lead Balloon (serie 1:     , Warner) vertoont te veel raakpunten met Curb Your Enthusiasm om toeval te zijn. Dee ‘speelt’ Rick Spleen, een misantropische komiek (stel u hierbij gerust Raf Coppens voor) die te weinig aan het echte werk toekomt en door zijn onaangepaste egoïsme in ronduit gênante situaties verzeilt. Spleen slaagt er ook steevast in zich te laten afzetten door zijn dochter en haar lief. Lead Balloon is fris, bijna documentair gefilmd. De grappen springen je niet in het gezicht maar zijn best leuk, al komen de nevenpersonages niet echt uit de verf.

DVD_COMHowNotToLiveS1 Dat laatste geldt ook voor How Not To Live Your Life (serie 1:     , Warner) dat helemaal draait om komiek Dan Clark. Diens aanleg voor hysterisch bekkengetrek doet vermoeden dat Rik Mayall in hem een bastaardzoon heeft verwekt. Als Don Danbury, een gepatenteerde dickhead (eikel), erft hij het huis én het bizarre hulpje van zijn oma. Hij verhuurt ook een kamer aan zijn grote vlam Abby, die met haar synthetische boezem vaker dan nodig in veel scènes de aandacht afleidt – waarmee meteen iets gezegd is over de sterkte van de grappen. Don schoffeert zowat iedereen maar krijgt op miraculeuze wijze toch altijd een vrouw in zijn bed. De goegemeente choqueren en toch willen dat ze van hem houden: beetje flauw.

DVD_COMFilthyRich DVD_COMThinBlueLineS2 Nee, dan liever de échte Rik Mayall. Die nam tenminste risico’s zonder valscherm. Zoals in Filthy, Rich & Catflap (complete serie:     , Warner), een poging van Ben Elton om de absurde slapstick van The Young Ones te combineren met celebritysatire. Geen groot succes en snel geannuleerd, maar zo over the top dat het wel iets heeft. Elton weet trouwens hoe moeilijk het is met opvolgers van successeries: The Thin Blue Line (serie 2:     , B-Motion) met Rowan Atkinson wordt vandaag nog steeds onderschat omdat het na de geniale Blackadder-reeks kwam.

DVD_COMLittleBritainUSA Niet te onderschatten is het talent waarmee Matt Lucas en David Walliams blijven variëren op hun dezelfde tien grappen. Little Britain USA (serie 1:     , HBO-Warner) combineert oude met nieuwe personages, locatiefilmpjes met studiogags en overgiet alles met ironische commentaar. Computer says yes!

DVD_COMMyFamilyS1 Aan het bravere eind van het spectrum zijn we blij dat My Family (serie 1:     , Warner) eindelijk op dvd verschijnt. Deze Britse sitcom is op traditionele Amerikaanse leest geschoeid maar speelt de leden van het gezin Harper (met Zoë Wanamaker als kloekhen) verdraaid geestig tegen elkaar uit. Niet te verwonderen dat deze serie al loopt van 2000 tot nu. (TDC)

I Love You, Man

DVD_ILoveYouMan film:      / extra's:      / gezien op blu-ray, ook op dvd / Paramount

Eentje voor mannen. En hun vrouwen. In een jaar waarin de beste komedies allemaal rond mannen draaiden – Role Models, Pineapple Express, Tropic Thunder – was dit de enige met een romantische component. Een échte 'bromance' dus. Het verhaal is bizar genoeg: Paul Rudd staat op trouwen maar om helemaal perfect te zijn voor zijn verloofde, gaat hij op zoek naar wat hij nog niet heeft: een 'beste vriend'. Zeer verfrissend, hoe deze film alle clichés van de romantische komedie toepast op een gewone mannenvriendschap. (TDC)

Anywhere But Home (Four Christmases)

DVD_AnywhereButHome film:      / extra's:      / dvd / Warner

Een mens zou op zijn veertigste beter moeten weten dan de 328ste kerstfilm uit Hollywood te bekijken. Maar omdat het héél af en toe toch eens prijs is (Bad Santa), omdat ons nieuwe vijfsterrenstelsel best wat ijking kan gebruiken en omdat we ons écht niet aan het jongste Matthew McConaugheyvehikel Ghosts of Girlfriends Past (te mijden!) konden zetten, kreeg Anywhere But Home een kans. Met vijf Oscarwinnende acteurs (onder wie klasbakken Robert Duvall en Sissy Spacek) en de meestal erg grappige Jon Favreau (zie ook I Love You, Man) in de cast zou de kruisweg van Vince Vaughn en Reese Witherspoon langs hun vier gescheiden ouders op kerstdag toch vuurwerk moeten geven? Had je gedacht. De slappe slapstick, de kotsende baby’s en vooral het melodramatische slotkwartier gaan zwaar op de maag liggen. Geen kerstviering, eerder een kerstvierendeling. (TDC)

(dienstmededeling: u gaat meer sterretjes zien)

Opgelet: vanaf dit punt in onze dvd-blog hanteren we een vijfsterrensysteem om films te quoteren, net als in de krant. Bij oudere recensies op deze blog kunt u in regel één (zwarte) ster toevoegen om de quotering te updaten naar het nieuwe systeem. Dit is de legende:

  Uitzonderlijk

   Zeer goed

  Goed

   Matig

  Zwak tot slecht

   Abominabel

For the record ook even aanstippen dat we de extra's op dvd's en blu-ray's quoteren naar kwaliteit, niet kwantiteit. Trailers, scène-indelingen en andere prullaria rekenen we niet mee als bonusmateriaal.

't Is maar dat u het weet. 

The Big Bang Theory (seizoen 1)

DVD_BigBangTheoryS1 tv-serie:     / extra's:     / duur: 17 x 22 min. / dvd-box / Warner

Nu zelfs Star Trek weer hip is, mogen alle nerds uit de kast komen. En kijk, ze krijgen meteen hun eigen sitcom! Niet eens zo'n slechte zelfs, want Leonard (Johnny Galecki) en vooral Sheldon (Jim Parsons) zijn van het soort dat je wel op je spelletjesavond wil uitnodigen: goed gek maar uiterst intelligent én welbespraakt. Hun vriendschap komt in The Big Bang Theory onder druk door buurmeisje Penny (Kaley Cuoco), een bevallig blondje dat in dit eerste seizoen helaas alleen benut wordt om dilemma's te lanceren en het gehalte aan sexy topjes op te drijven. We wensen haar beterschap in het tweede seizoen. (tdc)

Oudere berichten:
> Tyson
> Tell Me You Love Me (complete serie)
> Lost (seizoen 5)
> The Killing (reeks 1)
> The Hangover
> Brüno
> Nieuwe en klassieke Britse comedy
> Che (Part 1 & 2)
> I Love You, Man
> Anywhere But Home (Four Christmases)
> Het Geheim van het Pirateneiland
> The Singing Detective
> Terminator Salvation
> Ponyo
> Harry Potter and the Half-Blood Prince
> Appaloosa
> Mad Men (seizoen 2)
> (dienstmededeling: u gaat meer sterretjes zien)
> Star Trek
> The Big Bang Theory (seizoen 1)