Home  Life  Film & DVD  dvd-besprekingen
  
(dienstmededeling: u gaat meer sterretjes zien)

Opgelet: vanaf dit punt in onze dvd-blog hanteren we een vijfsterrensysteem om films te quoteren, net als in de krant. Bij oudere recensies op deze blog kunt u in regel één (zwarte) ster toevoegen om de quotering te updaten naar het nieuwe systeem. Dit is de legende:

  Uitzonderlijk

   Zeer goed

  Goed

   Matig

  Zwak tot slecht

   Abominabel

For the record ook even aanstippen dat we de extra's op dvd's en blu-ray's quoteren naar kwaliteit, niet kwantiteit. Trailers, scène-indelingen en andere prullaria rekenen we niet mee als bonusmateriaal.

't Is maar dat u het weet. 

Trick'r Treat

DVD_TrickRTreat film:     / extra's:     / dvd / Warner

Jamie Lee Curtis nóg eens zien schreeuwen in de klassieker Halloween? Dat is een mogelijkheid. Een waardig alternatief is dit 79 minuten durend potje griezelen van de makers van Superman Returns en X-Men. De film bestaat uit een handvol verhalen die netjes in elkaar overlopen en tot de laatste minuut een behoorlijk akelig niveau halen. Kindjes spelen een hoofdrol, maar noteer dat er veel ruimte is gelaten voor hormonale avontuurtjes met Roodkapjes en anders wulpse deernen. Aanrader is het chocolade brakende dikkerdje. In de extra's meer over Halloween en de stunt met de schoolbus. (tdl)

Tom & Jerry: The Chuck Jones Collection

DVD_TomJerryChuckJones kortfilms:     / extra's:     / dubbel-dvd / MGM-Warner

Cartoonfiguren meppen wel eens vaker op elkaar, maar in de jaren zestig was het de hele animatiewereld die klappen kreeg. De opkomst van de televisie deed de grote Amerikaanse filmstudio's de schaar zetten in hun bioscoop-animatieafdelingen. Wijlen de grote Chuck Jones, prettig gestoord bedenker van Road Runner en Wile E. Coyote én de man die Bugs Bunny groot maakte, kon in de periode het hoofd boven water houden door met zijn ploeg vaste medewerkers in opdracht van MGM het populaire duo Tom & Jerry nieuw leven in te blazen. Zijn 34 kat-en-muisfilmpjes zijn nu verzameld op deze dubbel-dvd. Het is niet Jones' allerbeste werk maar hij gaf de knotsgekke achtervolgingen van het duo wel een heerlijke finesse en een vleugje psychedelica mee. Bonus: twee behoorlijke documentaires, eentje over deze fase in Jones' carrière en eentje over zijn jeugdjaren. Aangezien de man erg aanstekelijk kan vertellen, tweemaal een plezier om te bekijken. (tdc)

(dienstmededeling: Wie zijn onze recensenten?)

Mocht u soms denken 'Zoveel films en series krijgt die Tim De Cock toch nooit allemaal zelf gezien?': gelijk heeft u. Ik beheer wel deze blog maar doe geregeld een beroep op collega-redacteurs van andere afdelingen. Soms zijn zij trouwens ook beter thuis in bepaalde genres. Je kunt ons herkennen aan de hand van de initialen onder de recensies; Dit zijn wij:

(jbe) Jeroen Bernaer

(cb) Carine Bloemmen

(tdl) Tom de Leur

(edk) Eric De Keyzer

(jdr) Jo De Ruyck

(sdv) Sabine De Vos

(mdw) Mariena Dewulf

(pij) Pieter Janssens

(arg) Annelies Rutten

(wwo) Wouter Woussen

Was getekend: (tdc) Tim De Cock

(dienstmededeling)

Zou u man- of vrouwlief opgeven als hij/zij gedurende elf maanden niets van zich liet horen? Interessante vraag, waar u verder niet al te lang over hoeft na te denken want ik zocht gewoon een binnenkomer om u te bedanken. Dat u dit bericht nog leest, kan immers maar een van twee dingen betekenen. 1) U bent al veel te lang in het wilde weg aan het surfen, anders zou u geen tijd verspillen aan dit onzinnige tekstje. 2) U heeft een mateloos vertrouwen in deze blog en wíst gewoon dat-ie ooit weer geactiveerd ging worden.

Voor onze eigen gemoedsrust, hopen we dat toch enkelen onder u zich tot de tweede categorie bekeren. Aan hen dan ook onze excuses voor onze buitensporig lange afwezigheid. Ik zou kunnen uitleggen waarom, maar geloof me: 't zou saai zijn. Aldus vliegen we er maar weer in en presenteer ik, voorlopig nog zonder trots, omdat een mens na elf maanden stilte niet al te veel noten op zijn zang mag hebben: Het Nieuwsblad/De Gentenaar DVD en Blu-ray Disc Blog: Resurrection!

(tdc)

P.S. Tussen de actuele dvd's en blu-ray's zal ik af en toe ook de belangrijkere titels uit de ontbrekende elf maanden proberen te bloggen. Kwestie van het archief een beetje bij te houden.

(dienstmededeling: u gaat sterretjes zien)

Een nieuw jaar, een nieuw quoteringssysteem. De kranten Het Nieuwsblad, De Gentenaar en Het Volk stappen af van het puntensysteem voor hun recensies en gebruiken voortaan weer sterren, net zoals onze zusterkrant De Standaard. Ook deze blog past zich vanaf nu aan de nieuwe regeling aan. Dit is de legende:

Slecht / Zwak / Goed

Zeer goed / Uitstekend

Omdat het onbegonnen werk is om de nu al meer dan vijfhonderd recensies op deze blog opnieuw te quoteren, geven we ter referentie deze omrekentabel mee. Die vertoont bewust wat overlapping, omdat het ene systeem naar ons aanvoelen niet zo eenduidig te vertalen valt in het andere.

0 tot 4/10 =

5 à 6/10 =

6 à 7/10 =

7 à 8/10 =

9 à 10/10 =

Pixar Short Films, vol. 1

Dvd_pixarshorts_2 kortfilms: 7 / extra’s: 5 / duur: ca. 50 min. / Disney-Pixar

Nog niet vaak gezien: een verzameling kortfilmpjes die tegelijk amusant is voor de kleine koters én historisch relevant voor de geïnteresseerde ouder. In nog geen uur tijd zie je op deze dvd de 3D-computeranimatie volwassen worden door de liefdevolle toewijding van de Pixartovenaars.

Het begint met een houterig experiment uit 1984 dat John Lasseter maakte voor Lucasfilm. Lasseter, die dankzij Toy Story zou uitgroeien tot de peetvader van de computeranimatie, maakte The Adventures of André and Wally B. om zijn kinderen te plezieren maar behaalde niet echt het beoogde effect: ze werden er doodsbang van. Op deze dvd zie je waarom: het is een lelijk, amper twee minuten durend filmpje over een raar beest dat geplaagd wordt door een bij. Er zit nog geen echt leven in de personages en dat is dodelijk voor de humor.

Wat een verschil met het volgende filmje, Luxo Jr. uit 1986. Dit is het beroemde miniatuurtje waaraan Pixar zijn logo te danken heeft - u weet wel, met de bureaulamp op de plaats van de letter 'i'. Het is een simpele, grappige sketch waarin twee lampen (vader en zoon) spelen met een bal, en het is wonderlijk om te zien hoe 'menselijk' die lampen zich gedragen. In deze anderhalve minuut zitten enerzijds alle toekomstige mogelijkheden van computeranimatie vervat, anderzijds bewijzen ze dat de nieuwe techniek in wezen niets verandert aan de drie basisvereisten voor een geanimeerde kortfilm: een steengoed idee, levendige personages, en emotie. Bij het bonusmateriaal zitten trouwens nog vier leuke lampenfilmpjes die gemaakt werden voor de Amerikaanse Sesamstraat.

De volgende filmpjes zijn opmaten voor de eerste grote Pixarfilm, Toy Story: een eenwieler komt tot leven (Red's Dream), een baby terroriseert zijn speelgoed (Oscarwinnaar Tin Toy), een sneeuwmannetje wil ontsnappen uit zijn sneeuwbol (Knick Knack). Na Toy Story doekte Pixar zijn afdeling voor kortfilms op, tot ze beseften dat ze daarmee de deuren van een uitstekende leerschool gesloten hielden én zichzelf beroofden van heerlijke visitekaartjes. Vier filmpjes, waaronder het schitterende Geri's Game (de man die tegen zichzelf schaakt) en het hilarische Lifted (een jonge 'alien' leert mensen ontvoeren), bewijzen hoe goed het soms is om op foute beslissingen terug te komen.

Met spin-offs van drie grote bioscoopfilms (Monsters Inc, The Incredibles en Cars) erbij, komt deze dvd aan elf filmpjes. Het is een collectie die we warm zouden aanbevelen, ware het niet dat de meeste filmpjes al eerder te zien waren als bonus bij de grote Pixar-dvd's en dus waarschijnlijk al in uw kinder-dvd-collectie zitten. De audiocommentaren van de makers en de documentaire over de kortfilmpioniers bij Pixar maken er vooral een hebbeding van voor liefhebbers van animatiefilm. (tdc)

De beste Vlaamse kortfilms van 2006

Dvd_selected_shorts_6_2 films: 7 / extra's: geen / Selected Shorts volume 6 / www.selectedshorts.be

Kortfilms vormen een mooi en interessant, maar per definitie ook wat onbevredigend genre. Compilaties als die van Selected Shorts (dit is al volume 6) proberen hun status van 'visitekaartje' op te waarderen en da’s geen slecht idee, want deze bijna drie uur durende collectie bewijst dat het Vlaanderen niet aan talent ontbreekt. Tien zeer afwisselende werkjes zijn dit, van filmstudenten zowel als van professionals, met bekende (Tom Van Dyck, vader en dochter Decleir, Tine Van den Wyngaert, Hilde Heijnen) en onbekende gezichten, met missers en mooie momenten, maar er is altijd wel iets om te boeien. Hopelijk krijgt dit talent straks de kans om verder springen dan - pakweg - de Faits Divers-reeks van VTM. (tdc)

Paris je t’aime

Dvd_parisjetaime film: 6 / extra's: geen / A-Film

Eenentwintig regisseurs - onder wie de Coen-broertjes, Wes Craven, Alfonso Cuarón en Tom Tykwer – die in achttien keer vijf minuten een (min of meer) romantische ontmoeting tonen in Parijs: het is een concept waarbij de clichés moeilijk te omzeilen zijn. Toch zitten er ook aardig wat verrassingen en mooie variaties tussen deze ultrakorte werkjes - kijk bijvoorbeeld naar de segmenten met Natalie Portman, Juliette Binoche en Steve Buscemi. Al bij al is dit groepswerk beter dan verwacht en redelijk charmant. De ultieme film over romantisch Parijs is het echter niet - dat blijft tot nader order het prachtige Before Sunset. (tdc)

The Hitchhiker (volume 1)

Dvd_hitchhiker tv-serie: 5 / extra's: 4 / duur: 9 x 26 min. / HBO-Warner

Herinnert u zich deze nog-nog-nog-nog? The Hitchhiker - niet te verwarren met de film The Hitcher - is de verzamelnaam voor een serie mysterieuze kortfilms waarmee de Amerikaanse betaalzender HBO zich liet opmerken in de periode 1983-1990. De reeks werd in de Lage Landen opgepikt en uitgezonden door Veronica. Dat er af en toe een blote borst in beeld kwam, paste natuurlijk uitstekend in het stoutejongensimago van die Nederlandse zender maar het speelde naar we vermoeden ook een belangrijke rol in de populariteit van The Hitcher: meer dan twintig jaar na dato zijn we op blootgebied veel meer gewoon en spreekt deze reeks niet langer aan. De gimmick van de lifter met de stoere leren jekker ("Page Fletcher is The Hitcher!") die elk verhaal in- en uitleidt met moraliserende bruggetjes, is bovendien vergezocht en ronduit ergerlijk - al kan ik me voorstellen dat sommige vrouwen Fletcher een niet onaangename verschijning vinden.

Ja, er spelen (toen) bekende acteurs in mee - Peter Coyote, Margot Kidder, Willem Dafoe, Gary Busey, Helen Hunt - en ook onder de regisseurs bevinden zich grote namen. Paul Verhoeven overgiet de eerste aflevering met zijn typische voyeurstijl en Phillip Noyce, die later prachtfilms als Dead Calm, Rabbit-Proof Fence en The Quiet American zou maken, neemt twee afleveringen van dit eerste seizoen voor zijn rekening. Waarom we er dan warm noch koud van worden? Omdat de verhaaltjes overkomen als afkooksels-vàn en zelden of nooit spanning opwekken. De enige positieve uitschieter is Why are you here?, een volledig vanop de schouder gefilmde en voor 1987 bijzonder vooruitziende sneer naar reality-tv met Helen Hunt als 'koningin van de nacht'. (tdc)

P.S. Niet dat we er naar uitkijken, maar: volume 2 komt deze maand in de winkel.

Oudere berichten:
> Tyson
> Tell Me You Love Me (complete serie)
> Lost (seizoen 5)
> The Killing (reeks 1)
> The Hangover
> Brüno
> Nieuwe en klassieke Britse comedy
> Che (Part 1 & 2)
> I Love You, Man
> Anywhere But Home (Four Christmases)
> Het Geheim van het Pirateneiland
> The Singing Detective
> Terminator Salvation
> Ponyo
> Harry Potter and the Half-Blood Prince
> Appaloosa
> Mad Men (seizoen 2)
> (dienstmededeling: u gaat meer sterretjes zien)
> Star Trek
> The Big Bang Theory (seizoen 1)