Home  Life  Film & DVD  dvd-besprekingen
  
Public Enemies

DVD_BDPublicEnemies film:      / extra's:      / gezien op blu-ray, ook op dvd / Universal

Bijna hadden we deze film van meesterregisseur Michael Mann (Heat) met Johnny Depp én Christian Bale nog een ster afgenomen. Wat er scheelt? Alvast niet de ongebruikelijke, korrelige videokwaliteit van de fotografie want die went vlug. Meer problemen hebben we met het dertien-gangsters-in-een-dozijngehalte van deze biopic over John Dillinger (Depp), in de jaren 1930 Amerika’s meest beruchte bankovervaller. Het enige ‘nieuwe’ in Dillingers verhaal is de achtergrond ervan: de opkomst van de witteboordmaffia en van het moderne FBI, gestuurd door J. Edgar Hoover. Maar Mann doet daar uiteindelijk niet veel mee, noch met het aspect ‘roem’ (waar het briljante The Assassination of Jesse James by the Coward Henry Ford wel zijn voordeel mee deed). Blijft over: een doordeweeks verhaal met een levendige en directe mise-en-scène, vertolkt door uitstekende acteurs. (TDC

Millennium 1: Mannen die vrouwen haten

DVD_BDMillennium1 film:      / extra's:      / gezien op blu-ray, ook op dubbel-dvd / Lumière

U las het boek, u zag de film, u krijgt er thuis nog een halfuur ongebruikte scènes bij: het Zweedse Mannen die vrouwen haten wordt op dvd en blu-ray uitgebracht als een tv-film van tweemaal 1,5 uur. Deze versie is niet noodzakelijk beter dan die in de bioscoop, maar de vele intriges kunnen de ademruimte best wel gebruiken. En welk een heerlijk apart paar vormen journalist Mikael Blomkvist en asociale hacker Lisbeth Salander toch.

Aangename verrassing: het bonusmateriaal gaat de controverse rond de erfenis van Stieg Larsson niet uit de weg. Zo ziet u zijn vader en broer tobben over wat ze moeten doen met de postume miljoenen. Blijkbaar komt het écht niet in hen op om Larssons levensgezellin te laten delen in het fortuin. (TDC)

The Killing (reeks 1)

DVD_TheKilling tv-serie:      / extra's: geen / duur: 20 x 55 min. / dvd / Lumière

Wie heeft Nanna Birk Larsen vermoord? Met die vraag brouwt de Deense tv-serie The Killing een razend spannende mix van Twin Peaks en 24.

Een mooie 18-jarige scholiere wordt verkracht en vermoord. Tijdens het onderzoek blijkt dat ze er een geheim leven op na hield. Klinkt bekend? The Killing (Forbrydelsen) heeft hetzelfde vertrekpunt als het legendarische Twin Peaks maar houdt zich wel ver van bovennatuurlijke verschijnselen. Dit Deense drama is met handen en voeten gebonden aan de donkere realiteit: Nanna's dood verscheurt haar gezin, onthutst haar klasgenoten en veroorzaakt deining tot in de hoogste politieke regionen van Kopenhagen.

De moordzaak versplintert ook de laatste resten van het gezinsleven van politie-inspecteur Sarah Lund. Zij is bezeten van haar werk en stelt er de geplande emigratie met haar zoon en haar Zweedse vriend almaar voor uit. Tot ergernis van haar politiepartner Jan Meyer, de man die eigenlijk haar plaats kwam innemen. Lund bouwt wel een soort verstandhouding op met Troels Hartmann, de dynamische schepen van Onderwijs die een gooi doet naar het burgemeestersschap. De auto waarin het lijk gevonden is, behoort toe aan zijn verkiezingsteam en dat opmerkelijke feit opent een ware doos van Pandora in het stadhuis van Kopenhagen.

Die laatste politieke dimensie – de strategietjes, het wantrouwen, de vuile spelletjes – is hier even belangrijk als het presidentiële gekonkelfoes in 24. Met die serie deelt The Killing ook de steeds wisselende verdachten, het bijzonder verslavende tijdsaspect – de twintig afleveringen beslaan evenveel opeenvolgende dagen in het onderzoek – en misschien ook wel dat paar plotwendingen te veel op het einde. Niettemin: een absolute aanrader. Een tweede reeks loopt momenteel op de Deense televisie. (TDC)

The Singing Detective

DVD_SingingDetective-plat tv-serie (1986):      / extra's:      / duur: 6 x 60 min. / dvd / Just Entertainment

Hij beleeft twee recensies hieronder troebele tijden als Albus Dumbledore in de zesde Harry Potterfilm, maar in onze huiskamer werd acteur Michael Gambon 23 jaar geleden al onsterfelijk als het ijlende, zwaar door psoriasis toegetakelde hoofdpersonage in de briljante tv-miniserie The Singing Detective. De man, misdaadschrijver P.E. Marlow, is er zo erg aan toe dat hij scènes uit zijn eerste boek en cruciale passages uit zijn moeilijke jeugd 'herbeleeft' vanuit het ziekbed. Heden en verleden versmelten met een grillige, bijtende maar vaak ook grappige fantasie waarin de personages te pas en te onpas losbarsten in liedjes uit de oude doos. Heerlijk om terug te zien. En niet te geloven dat deze briljante miniserie van Dennis Potter pas nu voor het eerst op dvd uitkomt. Extra: een heel goede maar te korte Close up-documentaire over wijlen schrijver Dennis Potter en zijn (hoofdzakelijk seksuele) obsessies. (TDC)

P.S.: Dit is niet alleen Dennis Potters beste werk, door zijn ingenieuze vorm heeft The Singing Detective de tand des tijds ook goed doorstaan. Zo goed zelfs dat de nieuwe filmversie van 2003 met Robert Downey Jr. er niet tegenop kon.

(dienstmededeling: u gaat meer sterretjes zien)

Opgelet: vanaf dit punt in onze dvd-blog hanteren we een vijfsterrensysteem om films te quoteren, net als in de krant. Bij oudere recensies op deze blog kunt u in regel één (zwarte) ster toevoegen om de quotering te updaten naar het nieuwe systeem. Dit is de legende:

  Uitzonderlijk

   Zeer goed

  Goed

   Matig

  Zwak tot slecht

   Abominabel

For the record ook even aanstippen dat we de extra's op dvd's en blu-ray's quoteren naar kwaliteit, niet kwantiteit. Trailers, scène-indelingen en andere prullaria rekenen we niet mee als bonusmateriaal.

't Is maar dat u het weet. 

Observe and Report

DVD_ObserveReport film:     / extra's:     / dvd / Warner

'Ik dacht dat het grappig zou zijn, maar het is gewoon zielig.' Het zinnetje wordt zo opvallend geopperd middenin Observe and Report en het is zó toepasbaar op het gevoel dat je aan deze film overhoudt, dat het geen toeval kan zijn. Regisseur Jody Hill doet het dus met opzet: de manisch-depressieve veiligheidsagent Seth Rogen nu eens afschilderen als een held, dan weer als volstrekte zielepoot in zijn pogingen een meisje te versieren en een échte flik te worden. Het beste wat je kan zeggen is dat deze komedie echt ánders is. Het slechtste: dat ze niet echt grappig is. (tdc)

Burn Notice (seizoen 1)

DVD_BurnNoticeS1_2 tv-serie:     / extra's:     / duur: 12 x 40 min. / dvd-box / 20th Century Fox

Er wordt her en der gejubeld om Burn Notice maar laten we niet overdrijven: zó spectaculair of vernieuwend is deze serie nu ook weer niet. Entertainend is ze dan weer wél, door de leukste stukjes van Miami Vice (de bikini's), The A-Team (het geknutsel in elke aflevering) en alle bestaande spionageseries te combineren met de droogkomische voice-over van Michael Westen (Jeffrey Donovan), een ex-superspion die noodgedwongen met kleine 'klusjes' (kidnappingen, drugsdealers...) moet rondkomen en zijn moeder (Sharon Gless) moet tolereren tot hij kan uitvissen waarom hij eigenlijk de zak kreeg. We hadden wat moeite met de familieperikelen van Westen, maar de interactie met zijn ex Fiona (Gabrielle Anwar) en zijn buddy Sam (Bruce Campbell) tilt de reeks naar een aangenaam niveau. (tdc)

Crank: High Voltage

DVD_Crank2 film:     / extra's:     / dvd / Sony

Je moet het maar doen: na één krankzinnige actiefilm uitverteld zijn en toch een vervolg maken waarin je helemáál de grenzen van de waanzin verlegt. De eer komt Mark Neveldine en Brian Taylor toe, die de onvermijdelijke Jason Statham zo gek kregen om uit een vliegtuig te vallen en anderhalf uur lang op jacht te gaan naar de spleetoog die – letterlijk – zijn hart gestolen heeft. Mooi moment: Statham die als een reus in een slecht verkleind decor een tegenstander onthoofdt. In de extra's tonen de makers hoe vaak je in beeld een camera, een microfoon en zelfs een hele filmploeg kon zien. (tdl)

Sleeper Cell (seizoen 1)

DVD_SleeperCellS1 tv-serie:     / extra's:     / duur: 10 x 58 min. / dvd-box / Paramount

Kiefer Sutherland mag inpakken met zijn 24. In Sleeper Cell wordt terreur op Amerikaanse bodem pas écht bloedserieus. Dit is nagelbijten in naam van Allah.

In Los Angeles infiltreert FBI-agent Darwyn Al-Sayeed een slapende cel van terroristen. Veel slaap komt er niet aan te pas: Darwyn, een Afro-Amerikaan en moslim, wordt gerekruteerd voor een zeer ambitieuze aanslag door Farik, een fundamentalist die zó schijnheilig is dat hij zelfs honkbalcoach is van joodse kinderen. Darwyn ontmoet zijn medestrijders: Christian is een Franse ex-skinhead die toeristen door Hollywood rijdt, Ilija is een leraar chemie die zijn familie in Bosnië verloor en Thomas is een Amerikaan die in een bowlinghal werkt.

Met Amerikaanse series over terreur op eigen bodem kunnen we stilaan de muren behangen, maar Sleeper Cell maakt er écht wel het allerbeste van. De hoofdrolspelers zijn alle vijf ijzersterk en het verhaal dendert als een sneltrein van Yemen naar Los Angeles tot Mexico naar een bloedstollende finale. De makers serveren er nog een interessant inzicht in de islam bij als toetje bovenop. Alle ambities worden hier waargemaakt. (tdl)

Loft

DVD_Loft-2D film:     / extra's:     / gezien op blu-ray, ook op single en dubbel-dvd / Woestijnvis

De teller loopt opnieuw voor Loft. De thriller van Erik Van Looy en Bart De Pauw heeft alles in huis om na de meest bezochte bioscoopfilm en de 'beste Vlaamse film' tout court (volgens Prime) nu ook de bestverkochte Vlaamse dvd te worden. Met dank aan Marie Vinck, de best acterende rug van Vlaanderen.

De dubbel-dvd en blu-ray van Loft wordt met de vingers in de neus een verkoopstopper. Het siert productiehuis Woestijnvis dus dat ze toch dat extra beetje moeite deden: als eerste Vlaamse film is Loft niet alleen voorzien van aangepaste ondertiteling voor doven en slechthorenden, maar ook van een audiobeschrijving voor blinden en slechtzienden. Bridge Entertainment, dat de meeste andere Vlaamse films en series op dvd uitbrengt zonder enige ondertiteling, mag er een punt aan zuigen.

Ook op de andere extra's valt niet af te dingen. Naast het audiocommentaar, waarin regisseur Erik Van Looy en schrijver Bart De Pauw zich van hun serieuzere kant tonen, springt de fijne making of in het oog. Die duurt een uur en is erg entertainend omdat hij nét iets andere wegen inslaat. Er wordt gegeeuwd, er wordt gezeverd, er wordt vooral dankbaar gebruikt gemaakt van de op de set rondlummelende Bart De Pauw ('de vaste chihuahua van Erik Van Looy') om voor comic relief te zorgen. 'Mensen komen naar mij en zeggen: uw film klopt niet. Allez, vijf mannen in een loft: wie ververst die lakens dan?'

De extra's roepen ook vragen op: wat is het geheim van Danny Elsen, de lichtjes briljante cameraman wiens grijze kuif de zwaartekracht trotseert? Is Koen De Bouw (zie hem weer zuchten en zwijgen) eigenlijk ooit wél enthousiast over een rol? En hoe lang kan Bart De Pauw zijn buik intrekken? De laatste levensvraag word geopperd door de man zelf tijdens de castingproeven: De Pauw mocht elke kandidate voor de vamprol tegen zich aan drukken. Chihuahua zijn: 't is hard werk.

Marie Vinck maakte indruk als de vamp, Sarah. Zoveel zelfs dat haar markante rug niet gemist kon worden als het loftlijk. Twaalf draaidagen lang moest Vinck doodstil op bed blijven liggen, vastgekleefd in nepbloed, met als enige troost een onder het hoofdkussen verborgen iPod – slechts voor drie dagen was er een body double. 'Ze zeggen altijd dat vrouwen geen geduld hebben', aldus Erik Van Looy. 'Maar ik kan u zeggen: er is er één die heel veel geduld heeft.' (tdc)

Oudere berichten:
> Tyson
> Tell Me You Love Me (complete serie)
> Lost (seizoen 5)
> The Killing (reeks 1)
> The Hangover
> Brüno
> Nieuwe en klassieke Britse comedy
> Che (Part 1 & 2)
> I Love You, Man
> Anywhere But Home (Four Christmases)
> Het Geheim van het Pirateneiland
> The Singing Detective
> Terminator Salvation
> Ponyo
> Harry Potter and the Half-Blood Prince
> Appaloosa
> Mad Men (seizoen 2)
> (dienstmededeling: u gaat meer sterretjes zien)
> Star Trek
> The Big Bang Theory (seizoen 1)