Home  Life  Film & DVD  dvd-besprekingen
  
The Wizard of Oz

DVD_WizardOZ film:      / extra's:      / gezien op blu-ray, ook in dvd-box / Warner

Voor het filmblad Premiere een van de meest overschatte films aller tijden, voor de rest van de wereld een op-en-top Hollywoodklassieker. Wie nooit Judy Garland Somewhere Over The Rainbow zag zingen in The Wizard of Oz (1939) mag zichzelf geen filmliefhebber noemen. Voor zijn 70ste verjaardag gaat dit spektakel resoluut voor een indigestie: u krijgt er liefst 16 uur bonusmateriaal bij met eerdere verfilmingen (waaronder eentje van auteur L. Frank Baum himself), oude en recente documentaires, zelfs home movies van componist Harold Arlen op de filmset. In de blu-rayversie zit bovendien een dik pakketje reproducties van allerlei promotiemateriaal. Nee, veel completer komen de boxsets niet. Zelfs niet achter de regenboog. (TDC)

The Singing Detective

DVD_SingingDetective-plat tv-serie (1986):      / extra's:      / duur: 6 x 60 min. / dvd / Just Entertainment

Hij beleeft twee recensies hieronder troebele tijden als Albus Dumbledore in de zesde Harry Potterfilm, maar in onze huiskamer werd acteur Michael Gambon 23 jaar geleden al onsterfelijk als het ijlende, zwaar door psoriasis toegetakelde hoofdpersonage in de briljante tv-miniserie The Singing Detective. De man, misdaadschrijver P.E. Marlow, is er zo erg aan toe dat hij scènes uit zijn eerste boek en cruciale passages uit zijn moeilijke jeugd 'herbeleeft' vanuit het ziekbed. Heden en verleden versmelten met een grillige, bijtende maar vaak ook grappige fantasie waarin de personages te pas en te onpas losbarsten in liedjes uit de oude doos. Heerlijk om terug te zien. En niet te geloven dat deze briljante miniserie van Dennis Potter pas nu voor het eerst op dvd uitkomt. Extra: een heel goede maar te korte Close up-documentaire over wijlen schrijver Dennis Potter en zijn (hoofdzakelijk seksuele) obsessies. (TDC)

P.S.: Dit is niet alleen Dennis Potters beste werk, door zijn ingenieuze vorm heeft The Singing Detective de tand des tijds ook goed doorstaan. Zo goed zelfs dat de nieuwe filmversie van 2003 met Robert Downey Jr. er niet tegenop kon.

(dienstmededeling: u gaat meer sterretjes zien)

Opgelet: vanaf dit punt in onze dvd-blog hanteren we een vijfsterrensysteem om films te quoteren, net als in de krant. Bij oudere recensies op deze blog kunt u in regel één (zwarte) ster toevoegen om de quotering te updaten naar het nieuwe systeem. Dit is de legende:

  Uitzonderlijk

   Zeer goed

  Goed

   Matig

  Zwak tot slecht

   Abominabel

For the record ook even aanstippen dat we de extra's op dvd's en blu-ray's quoteren naar kwaliteit, niet kwantiteit. Trailers, scène-indelingen en andere prullaria rekenen we niet mee als bonusmateriaal.

't Is maar dat u het weet. 

Flight of The Conchords

DVD_FlightConchords serie:     / extra's: geen / duur: 12 x 25 min. / dubbel-dvd / HBO-Warner

Een kruising tussen Extras en Curb Your Enthusiasm. Mét liedjes. Ziedaar Flight of The Conchords, een aparte Amerikaanse comedyserie waarin het Nieuw-Zeelandse folkduo Jermaine Clement en Bret McKenzie (dat zijn ook hun echte namen) het probeert te maken in New York. Niet eenvoudig voor twee sullen met de looks van Eric Bana en Alex Agnew, met een idioot van een manager en met welgeteld één fan/stalker. De humor varieert van subtiel tot onnozel, wordt kurkdroog geserveerd en vergt enige gewenning: bij ons duurde het een drietal afleveringen voor deze Flight een beetje van de grond kwam. Maar vanaf dan was het wel lachen geblazen, vooral met de soms hilarische (en zelfs Grammy-winnende) songs. Een kanshebber om bij een herbezoek misschien wel een sterretje meer te krijgen. (tdc)

(dienstmededeling: Wie zijn onze recensenten?)

Mocht u soms denken 'Zoveel films en series krijgt die Tim De Cock toch nooit allemaal zelf gezien?': gelijk heeft u. Ik beheer wel deze blog maar doe geregeld een beroep op collega-redacteurs van andere afdelingen. Soms zijn zij trouwens ook beter thuis in bepaalde genres. Je kunt ons herkennen aan de hand van de initialen onder de recensies; Dit zijn wij:

(jbe) Jeroen Bernaer

(cb) Carine Bloemmen

(tdl) Tom de Leur

(edk) Eric De Keyzer

(jdr) Jo De Ruyck

(sdv) Sabine De Vos

(mdw) Mariena Dewulf

(pij) Pieter Janssens

(arg) Annelies Rutten

(wwo) Wouter Woussen

Was getekend: (tdc) Tim De Cock

Pinocchio

DVD_BDPinocchio film:    / extra's:     / dubbel-dvd of dubbel-bd met extra dvd / Disney

De houten pop die zo graag een jongetje wou zijn, is verpakt in een Platinum Edition die zo graag compleet zou zijn. Het is Disney zelfs bijna gelukt, dat laatste, want als je de 'hybride' blu-rayversie koopt, vind je naast twee bd-schijfjes ook een gewone dvd in het pakket. Met daarop een filmkopie voor in de wagen, of gewoon voor thuis als je nog niet meteen een blu-rayspeler in huis wilt halen maar wel al aan de toekomst denkt.

Ook nieuw is Disney View, een optie waarbij de zwarte balken links en rechts in het scherm – Pinocchio is immers niet in een 'breed' maar een 4:3-achtig beeldformaat getekend – gevuld worden met tekeningen van Toby Bluth. Die tekeningen zijn noodgedwongen onopvallend en sluiten goed aan bij de sfeer van de scène, maar zijn daardoor dus ook niet echt essentieel te noemen. Wel leuk als je een zwartfobie hebt, natuurlijk.

Bij het bonusmateriaal vinden we verder de gebruikelijke mix van bezigheidstherapie voor kinderen en items bedoeld voor animatiefanaten - een lastige spreidstand waar Walt Disney Studios Home Entertainment zich krampachtig aan blijft houden bij elke heruitgave van zijn klassiekers, ook al is het resultaat vaak mossel nog vis. Met een weliswaar enigszins beate 'making of', een triviatrack en in-beeld-commentaar van filmhistorici slaat de balans ditmaal naar de goede kant over. Met één heel belangrijke 'maar': het commentaar wordt niet ondertiteld, maar wel vreselijk slecht gedubd. In Noord-Nederlands dan nog, terwijl je op de achtergrond het oorspronkelijke Engelstalige commentaar én de klank van de film zelf blijft horen. Echt niet om aan te horen, dus. Een lelijke smet op een anders wel piekfijne uitgave. (tdc)

(dienstmededeling)

Zou u man- of vrouwlief opgeven als hij/zij gedurende elf maanden niets van zich liet horen? Interessante vraag, waar u verder niet al te lang over hoeft na te denken want ik zocht gewoon een binnenkomer om u te bedanken. Dat u dit bericht nog leest, kan immers maar een van twee dingen betekenen. 1) U bent al veel te lang in het wilde weg aan het surfen, anders zou u geen tijd verspillen aan dit onzinnige tekstje. 2) U heeft een mateloos vertrouwen in deze blog en wíst gewoon dat-ie ooit weer geactiveerd ging worden.

Voor onze eigen gemoedsrust, hopen we dat toch enkelen onder u zich tot de tweede categorie bekeren. Aan hen dan ook onze excuses voor onze buitensporig lange afwezigheid. Ik zou kunnen uitleggen waarom, maar geloof me: 't zou saai zijn. Aldus vliegen we er maar weer in en presenteer ik, voorlopig nog zonder trots, omdat een mens na elf maanden stilte niet al te veel noten op zijn zang mag hebben: Het Nieuwsblad/De Gentenaar DVD en Blu-ray Disc Blog: Resurrection!

(tdc)

P.S. Tussen de actuele dvd's en blu-ray's zal ik af en toe ook de belangrijkere titels uit de ontbrekende elf maanden proberen te bloggen. Kwestie van het archief een beetje bij te houden.

Cannibal, the Musical

Dvd_cannibalmusical / extra's: / Donut Media-De Filmfreak

De gemiddelde filmstudent maakt in zijn vrije tijd niet zomaar even zonder budget een langspeelmusical op locatie in de Rocky Mountains. Trey Parker is dan ook niet de gemiddelde filmstudent, maar de man die even later de tv-serie South Park zou bedenken. Hij maakte Cannibal, the Musical in 1996 met medestudenten die hij niet betaalde en speelde zelf de hoofdrol: Alferd Packard, een pionier die ondergesneeuwd in de bergen moet overleven op de lijken van zijn reisgenoten. Het resultaat is een absurde musical die onnozel en intelligent is tegelijk. Een beetje zoals... South Park. (wwo)

Hairspray

Dvd_hairspray / extra's: / dubbel-dvd / RCV

Hebben we onszelf daarvoor uitgeroepen tot musicalhater? Om ons dan in onze huiskamer aan te stellen met een tot mislukken gedoemde poging tot mashed potato? Zo onweerstaanbaar is dus dit zuurstokkleurige filmpje over een dik, dansgek meisje (Nikki Blonsky) dat in de prille sixties haar stad Baltimore een lesje leert over verdraagzaamheid. Zonder twijfel de plezierigste film van het jaar, verpakt in een fijne dubbeldisc die onder andere twee dansjes aanleert, John Travolta uit zijn vetpak haalt en ook eer betoont aan de cultfilm en de musical die aan dit pareltje voorafgingen. Een – raad eens – dikke aanrader. (tdc)

(dienstmededeling: u gaat sterretjes zien)

Een nieuw jaar, een nieuw quoteringssysteem. De kranten Het Nieuwsblad, De Gentenaar en Het Volk stappen af van het puntensysteem voor hun recensies en gebruiken voortaan weer sterren, net zoals onze zusterkrant De Standaard. Ook deze blog past zich vanaf nu aan de nieuwe regeling aan. Dit is de legende:

Slecht / Zwak / Goed

Zeer goed / Uitstekend

Omdat het onbegonnen werk is om de nu al meer dan vijfhonderd recensies op deze blog opnieuw te quoteren, geven we ter referentie deze omrekentabel mee. Die vertoont bewust wat overlapping, omdat het ene systeem naar ons aanvoelen niet zo eenduidig te vertalen valt in het andere.

0 tot 4/10 =

5 à 6/10 =

6 à 7/10 =

7 à 8/10 =

9 à 10/10 =

Oudere berichten:
> Tyson
> Tell Me You Love Me (complete serie)
> Lost (seizoen 5)
> The Killing (reeks 1)
> The Hangover
> Brüno
> Nieuwe en klassieke Britse comedy
> Che (Part 1 & 2)
> I Love You, Man
> Anywhere But Home (Four Christmases)
> Het Geheim van het Pirateneiland
> The Singing Detective
> Terminator Salvation
> Ponyo
> Harry Potter and the Half-Blood Prince
> Appaloosa
> Mad Men (seizoen 2)
> (dienstmededeling: u gaat meer sterretjes zien)
> Star Trek
> The Big Bang Theory (seizoen 1)