Home  Life  Film & DVD  dvd-besprekingen
  
The Singing Detective

DVD_SingingDetective-plat tv-serie (1986):      / extra's:      / duur: 6 x 60 min. / dvd / Just Entertainment

Hij beleeft twee recensies hieronder troebele tijden als Albus Dumbledore in de zesde Harry Potterfilm, maar in onze huiskamer werd acteur Michael Gambon 23 jaar geleden al onsterfelijk als het ijlende, zwaar door psoriasis toegetakelde hoofdpersonage in de briljante tv-miniserie The Singing Detective. De man, misdaadschrijver P.E. Marlow, is er zo erg aan toe dat hij scènes uit zijn eerste boek en cruciale passages uit zijn moeilijke jeugd 'herbeleeft' vanuit het ziekbed. Heden en verleden versmelten met een grillige, bijtende maar vaak ook grappige fantasie waarin de personages te pas en te onpas losbarsten in liedjes uit de oude doos. Heerlijk om terug te zien. En niet te geloven dat deze briljante miniserie van Dennis Potter pas nu voor het eerst op dvd uitkomt. Extra: een heel goede maar te korte Close up-documentaire over wijlen schrijver Dennis Potter en zijn (hoofdzakelijk seksuele) obsessies. (TDC)

P.S.: Dit is niet alleen Dennis Potters beste werk, door zijn ingenieuze vorm heeft The Singing Detective de tand des tijds ook goed doorstaan. Zo goed zelfs dat de nieuwe filmversie van 2003 met Robert Downey Jr. er niet tegenop kon.

(dienstmededeling: u gaat meer sterretjes zien)

Opgelet: vanaf dit punt in onze dvd-blog hanteren we een vijfsterrensysteem om films te quoteren, net als in de krant. Bij oudere recensies op deze blog kunt u in regel één (zwarte) ster toevoegen om de quotering te updaten naar het nieuwe systeem. Dit is de legende:

  Uitzonderlijk

   Zeer goed

  Goed

   Matig

  Zwak tot slecht

   Abominabel

For the record ook even aanstippen dat we de extra's op dvd's en blu-ray's quoteren naar kwaliteit, niet kwantiteit. Trailers, scène-indelingen en andere prullaria rekenen we niet mee als bonusmateriaal.

't Is maar dat u het weet. 

Cadillac Records

DVD_CadillacRecords film:     / extra's:     / gezien op dvd, ook op blu-ray / Sony

Wij houden van blues, Cadillacs, de Amerikaanse fifties tout court. Daarom hebben wij redelijk genoten van dit meticuleus in elkaar gezette filmpje over de joodse clubeigenaar Leonard Chess die met zwarte artiesten als Muddy Waters, Chuck Berry en Etta James de blanke hitparade kraakte. Op soundtrack en acteerwerk valt weinig af te dingen – Beyoncé zet een even sexy als gedrogeerde Etta James neer – maar wie geen bijzondere affiniteit heeft met gevleugelde auto's en wilde bluesmen, blijft achter met een fragmentarisch verhaal dat samenhang en visie mist. (edk)

Sneeuwwitje en de Zeven Dwergen

DVD_BDSneeuwwitjeX film:     / extra's:     / dubbel-bd + dvd / Walt Disney

In de jaren 1930 wilde de jonge bedrijfsleider Walt Disney 's nachts wel eens snuffelen in de vuilbakken van zijn tekenaars. De volgende dag vonden ze dan een ontkreukt vel op het prikbord met de boodschap: 'Goeie grap, niet weggooien!' Het is maar één van de anekdotes uit wat we zonder omwegen dé bonusfeature van het jaar mogen noemen: een razend knappe, virtuele reconstructie van de legendarische Hyperionstudio, de plek in Los Angeles waar Disney zijn bedrijf uit de grond stampte, waar de avondvullende animatiefilm (Sneeuwwitje dus) werd geboren en waar ontelbaar veel animatietechnieken voor het eerst uitgeprobeerd werden. Deze omschrijving klinkt misschien als 'te veel interne keuken' maar geloof ons: het is zalig zappen door dit brokje geschiedenis dat zo essentieel is voor liefhebbers van animatiefilms. Uw gids bij dit alles is trouwens Andrew Stanton, de man achter Wall-E.

Sneeuwwitje, de eerste uitgave in de nieuwe Diamond Collection van Disney, combineert naar prille maar goede gewoonte een blu-rayschijf in hoge definitie (in dit geval zelfs twee stuks) met een reguliere dvd, zodat je de film en veel van de extra's ook nog op je oude speler kunt bekijken. Niet al het eerder op dvd verschenen bonusmateriaal rond Sneeuwwitje heeft deze nieuwe uitgave gehaald, maar er staat zo veel op dat u al een die hard fan moet zijn om iets te missen.

En Sneeuwwitje zelf, vraagt u? Die ziet er op haar 72ste beter uit dan ooit. De trut. (tdc)

The Boat That Rocked

DVD_BDBoatRocked film:     / extra's:     / gezien op blu-ray, ook op dvd / Universal

De jaren 60 waren swingend! Dat wil de geschiedschrijving ons laten geloven. Hing het van de toenmalige Britse regering af, dan werd er alleen geswingd op jazz en klassieke muziek. Rockmuziek was des duivels. Maar dat was buiten de piraatzenders gerekend die vanop de Noordzee dag en nacht rock-‘n-roll uitzonden, tot vreugde van de jeugd en de werkmens.

Déze rockboat, niet weinig geïnspireerd op het legendarische Radio Caroline, is bevolkt met diverse figuren. Ze hebben één gemeenschappelijke eigenschap: de liefde voor muziek. Oké, en voor drugs, drank en vrouwen. De trailer is ronduit fantastisch, de film is daarna gewoon goed en grappig. Geweldige sixtiesmuziek wel, en heel kleurrijke personages vertolkt door goed volk als Philip Seymour Hoffman, Rhys Ifans en Kenneth Branagh als verwoede piratenjager (hij wordt trouwens geassisteerd door -- dat kan geen toeval zijn -- de piratenjager uit Pirates of the Caribbean).

Extra’s: héél veel weggelaten scènes, zowat drie kwartier, met een woordje uitleg van schrijver en regisseur Richard Curtis, de éminence grise van de Britse comedy. De man heeft geloofsbrieven te over (Four Weddings and a Funeral, Notting Hill, Blackadder, Mr. Bean) maar ondanks zijn reputatie zakt The Boat That Rocked af en toe toch onder de waterlijn. (cb)

Slumdog Millionaire

DVD_BDSlumdog film:     / extra's:     / gezien op bd, ook verkrijgbaar op dvd / TwinPics-Cinéart

Wát een reis. Van de sloppenwijken van Mumbai tot een tv-quiz waarmee je miljoenen kunt verdienen: dit met acht Oscars bekroonde sprookje van Danny Boyle over Jamal, zijn broer Salim en zijn grote liefde Latika is pure Dickens voor het derde millennium – ook al door de energieke beeldenpracht en de aanstekelijke muziek, inclusief rasechte Bollywoodfinale. Niet alleen de kindacteurtjes houden er een beter leven aan over: een deel van de dvd-opbrengst gaat naar Plan België. Op dvd en blu-ray krijg je er extra scènes bij, commentaren (niet ondertiteld) en een 40 minuten durende kortfilm in zwart-wit die het feelgoodsfeertje van de hoofdfilm tot realistischer proporties herleidt. (tdc)

Nick & Norah's Infinite Playlist

DVD_BDNickNorah film:     / extra's:     / gezien op bd, ook op dvd / Sony

In deze met muziek gelardeerde tienerversie van Martin Scorseses After Hours dolen twee jongelui in een gammele Yugo door New York op zoek naar haar zatte vriendin én een geheim concert van hun beider favoriete groep. Tussen de sympathieke Michael Cera (Juno) en Kat Dennings springt uiteraard een vonk over in deze hectische niet, maar tussen de film en de toeschouwer niet echt. Dit lijkt wel Before Sunrise met een soundtrack in plaats van inspiratie. Origineel extraatje wel: Kat Dennings speelt enkele sleutelscènes na met uitgeknipte figuurtjes en (enigszins verrassend) een beer. (tdc)

Flight of The Conchords

DVD_FlightConchords serie:     / extra's: geen / duur: 12 x 25 min. / dubbel-dvd / HBO-Warner

Een kruising tussen Extras en Curb Your Enthusiasm. Mét liedjes. Ziedaar Flight of The Conchords, een aparte Amerikaanse comedyserie waarin het Nieuw-Zeelandse folkduo Jermaine Clement en Bret McKenzie (dat zijn ook hun echte namen) het probeert te maken in New York. Niet eenvoudig voor twee sullen met de looks van Eric Bana en Alex Agnew, met een idioot van een manager en met welgeteld één fan/stalker. De humor varieert van subtiel tot onnozel, wordt kurkdroog geserveerd en vergt enige gewenning: bij ons duurde het een drietal afleveringen voor deze Flight een beetje van de grond kwam. Maar vanaf dan was het wel lachen geblazen, vooral met de soms hilarische (en zelfs Grammy-winnende) songs. Een kanshebber om bij een herbezoek misschien wel een sterretje meer te krijgen. (tdc)

(dienstmededeling: Wie zijn onze recensenten?)

Mocht u soms denken 'Zoveel films en series krijgt die Tim De Cock toch nooit allemaal zelf gezien?': gelijk heeft u. Ik beheer wel deze blog maar doe geregeld een beroep op collega-redacteurs van andere afdelingen. Soms zijn zij trouwens ook beter thuis in bepaalde genres. Je kunt ons herkennen aan de hand van de initialen onder de recensies; Dit zijn wij:

(jbe) Jeroen Bernaer

(cb) Carine Bloemmen

(tdl) Tom de Leur

(edk) Eric De Keyzer

(jdr) Jo De Ruyck

(sdv) Sabine De Vos

(mdw) Mariena Dewulf

(pij) Pieter Janssens

(arg) Annelies Rutten

(wwo) Wouter Woussen

Was getekend: (tdc) Tim De Cock

Heavy Metal in Baghdad

DVD_HeavyMetaldocumentaire:    / extra's:     / 2 dvd's / Vice-De Filmfreak

'Waarom wij dit soort muziek maken? Kijk naar buiten. Dit ís heavy metal.' Buiten, dat is: Bagdad. De stad waarin twee van de leden van de enige heavy metalband die Irak rijk is, op vijftien minuten van elkaar wonen, maar elkaar in een half jaar niet zien omdat het te gevaarlijk is om op straat te komen. Metal terwijl de raketten om je heen vliegen, dat is surrealisme ten top. Maar met dat gegeven alleen heb je nog geen goede documentaire. Gelukkig zijn de Amerikaanse makers zo slim om ook het verslag van hun gevaarlijke reis naar Bagdad hierin te verwerken, én de ervaringen van de Acrassicauda-leden als ze naar Syrië gevlucht zijn. Daardoor komt de vluchtelingenproblematiek ook aan bod. Je blijft vol ongeloof zitten kijken, en dat geldt ook voor wie niét van heavy metal houdt. Bij de extra's: 45 minuten over hoe het de groep sinds het maken van deze docu vergaan is. (hmp)

Oudere berichten:
> Tyson
> Tell Me You Love Me (complete serie)
> Lost (seizoen 5)
> The Killing (reeks 1)
> The Hangover
> Brüno
> Nieuwe en klassieke Britse comedy
> Che (Part 1 & 2)
> I Love You, Man
> Anywhere But Home (Four Christmases)
> Het Geheim van het Pirateneiland
> The Singing Detective
> Terminator Salvation
> Ponyo
> Harry Potter and the Half-Blood Prince
> Appaloosa
> Mad Men (seizoen 2)
> (dienstmededeling: u gaat meer sterretjes zien)
> Star Trek
> The Big Bang Theory (seizoen 1)