Home  Life  Film & DVD  dvd-besprekingen
  
Che (Part 1 & 2)

DVD_Che films:      / extra's:     / gezien op dvd, ook op blu-ray / A-Film

Zeg niet dat je geen waar voor je geld krijgt met deze dubbel-dvd. Niet alleen haal je meteen de twee films in huis die Steven Soderbergh draaide over het leven van de Argentijns-Cubaanse verzetstrijder, Part One en Part Two behandelen het leven van Che Guevara ook in extenso. Als u het ons vraagt, kan een kwart worden weggeknipt en dat zou de spankracht van dit bewogen levensverhaal ten goede komen. Soderberghs epos kabbelt niet alleen, de personages slagen er zelden in je als mens te raken – ondanks Benicio del Toro als Che. Documentair is dit oké, dramatisch is het een film van nét niet. (JDR)

(dienstmededeling: u gaat meer sterretjes zien)

Opgelet: vanaf dit punt in onze dvd-blog hanteren we een vijfsterrensysteem om films te quoteren, net als in de krant. Bij oudere recensies op deze blog kunt u in regel één (zwarte) ster toevoegen om de quotering te updaten naar het nieuwe systeem. Dit is de legende:

  Uitzonderlijk

   Zeer goed

  Goed

   Matig

  Zwak tot slecht

   Abominabel

For the record ook even aanstippen dat we de extra's op dvd's en blu-ray's quoteren naar kwaliteit, niet kwantiteit. Trailers, scène-indelingen en andere prullaria rekenen we niet mee als bonusmateriaal.

't Is maar dat u het weet. 

The Boy in the Striped Pyjamas

DVD_BoyStriped film:     / extra's:     / dvd / Miramax-Buena Vista

Natuurlijk is het gelijknamige boek van John Boyle veel rijker en nog pakkender. Maar wie voor de film van Mark Herman kiest, zal zich toch niet bekocht voelen. Dit is het verhaal van een legerofficier die met zijn gezin vanuit Berlijn wordt overgeplaatst naar een legerkamp op het platteland. Zijn zoontje Bruno begrijpt niets van die nieuwe plek. Waarom lopen er mensen in pyjama's rond? Waarom wonen ze in vieze barakken? Waarom zitten ze achter prikkeldraad? De antwoorden sijpelen stilaan door wanneer Bruno vriendjes wordt met een jongetje van achter de omheining. Op deze originele kijk (met dank aan het boek) op de Tweede Wereldoorlog zit eigenlijk maar een vlekje en dat is de jammerlijke miscast van David Thewlis als ongeloofwaardige vader en kampcommandant. (jdr)

Battlestar Galactica (seizoen 4)

DVD_BattlestarGalactica4 tv-serie:     / extra's:     / duur: 20 x 40 min. / dvd-box / Universal

Zo kan het dus ook: een goeie ouwe deus ex machina opvoeren, compleet met een soort engelen, om de losse eindjes van het meesterlijk heruitgevonden Battlestar Galactica netjes samen te knopen. Nu we eindelijk weten waar het allemaal naartoe ging (en waar het vandaan kwam, al wordt ook niet álles verklaard) zou het ons niet verbazen mocht maker Ronald D. Moore Harry Mulisch' De ontdekking van de hemel in zijn boekenkast hebben staan. Soit, genoeg cryptisch geleuter: dit laatste seizoen van Battlestar Galactica heeft ons allerminst teleurgesteld. Muiterijen, een ultieme confrontatie op grote schaal en een lang uitgesponnen 'Lord of the rings-finale' zijn op hun plaats na een vier jaar durende ruimteoorlog die elk personage, mens of Cylon, ingrijpend veranderd heeft. En ja, het wordt bepaald ontroerend. In geen enkele andere serie zit je de ene minuut te hopen dat twee personages van middelbare leeftijd eindelijk eens toegeven dat ze elkaar graag zien, om daarna een filosofische doordenker gepresenteerd te krijgen en vervolgens in een zenuwslopende aanvalsactie te belanden. Spectaculair, fris, emotioneel en intrigerend: dit is geen sciencefiction, dit is gewoon uitstekende televisie. (tdc)

Intimate Enemies

DVD_IntimateEnemies film:     / extra's: geen / dvd of blu-ray / DFW

In Frankrijk zullen ze niet blij geweest zijn met deze poëtische en kritische film over de weinig fraaie rol van de Fransen in Algerije, een oorlog waarvoor ze pas tien jaar geleden hun excuses hebben aangeboden. We krijgen de gewetenswroeging ingelepeld via een jonge luitenant die het nogal moeilijk heeft met het neerschieten van burgers en martelen van gevangenen. Die luitenant wordt gespeeld door meneer Juliette Binoche, een lucky bastard met een krachtige kop die er met overtuiging tegenaan gaat. L'ennemi intime is een beetje dun van verhaal, maar wel strak in beeld gebracht en nooit vervelend. (tdl)

Dr. Strangelove

DVD_BDDrStrangelove film:     / extra's:     / blu-ray / Sony

Een Amerikaanse generaal wordt a little funny in the head en lanceert eigenhandig een nucleaire aanval op de Russen. Zo begint deze geniale Koude Oorlogssatire uit 1964 met Peter Sellers in een driedubbele glansrol, wellicht het beste wat de komiek ooit presteerde. Deze nieuwe blu-ray-uitgave bewijst hoe tijdloos mooi én ijzingwekkend grappig Stanley Kubricks film wel is: we hebben hem opnieuw in één ruk uitgezeten en zo mogelijk nog harder gelachen met die kurkdroog afgeleverde dialogen en vettige bijrollen (Slim Pickens als de Texaanse boordcommandant was een staaltje van ge-ni-a-le casting).

Wie Dr. Strangelove nog nooit zag, is een gelukzak: die heeft nog een van de beste films aller tijden voor de boeg. Nieuwkomers zullen hoogstens even moeten wennen aan de strakke zwart-witstilering -- het is en blijft Kubrick natuurlijk -- en een beetje vertrouwd zijn met de context. Met dat laatste helpt het bonusmateriaal je een heel eind op weg. De Amerikaanse ex-minister van Defensie Robert McNamara krijgt zelfs 26 minuten om uit te leggen hoe heet het er soms aan toe ging tijdens de Koude Oorlog. De meeste extra's zijn overigens dezelfde als op de bestaande dvd-uitgave. Echt nieuw is alleen een triviatrack die met tekst en beeld nog wat meer historische duiding geeft. Voor achtergrond bij de film zelf moet je bij de andere documentaires wezen.

Inzake beeldkwaliteit heeft de blu-ray niet veel voor op de dvd-versie: de zwart- en grijsschakeringen zijn fijner en dieper, maar de film zelf is altijd korrelig geweest en dat blijf je natuurlijk zien in hoge definitie. Ook de recente 5.1-geluidsmix is zo subtiel dat je amper het verschil merkt. Niettemin is Dr. Strangelove, puur wegens zijn monumentwaarde, een must voor wie een mooie blu-raycollectie wil uitbouwen. (tdc)

Generation Kill

DVD_GenerationKill miniserie:     / extra's:     / duur: 7 x 65 min. / box met 4 dvd's / HBO-Warner

'Mariniers zijn de pitbulls van de VS. Ze behandelen ons slecht, gunnen ons niks, en laten ons af en toe eens los om iemand aan te vallen.'

Mariniers kunnen het duidelijk ook goed zeggen in deze fantastische serie over de Irakinvasie in 2003. Het realisme is ongezien: al na één aflevering van Generation Kill heb je het gevoel dat je erbij was, na de laatste heb je alles gedeeld met het First Recon Battalion: de verveling, de kameraadschap, de humor, de adrenalinekicks, de onmacht én de ontnuchtering. Als bleke binnenmens kunnen wij uiteraard niet oordelen over de waarheidsgetrouwheid, maar als in de cast echte ex-mariniers zitten die de invasie zelf meemaakten, zullen er alvast geen grote bokken geschoten worden -- hoogstens een netjes geparkeerde auto.  

Generation Kill is een oorlogsserie zoals u er nog nooit een zag, van dezelfde mensen die de politieserie een nieuw gezicht gaven met het al even briljante The Wire. Deze absolute must wordt op dvd nog opgewaardeerd door uitstekende commentaartracks en documentaires.  (tdc)

Alexander Revisited

DVD_BDAlexanderRevisited film:     / extra's: geen / blu-ray / A-Film

In tegenstelling tot haar aanwezigheid in Changeling betekende Angelina Jolie wél een meerwaarde voor Alexander, het sandalenepos waarin ze de glibberige moeder van de Griekse veroveraar Alexander de Grote (Colin Farrell) vertolkte. Als geheel was de film helaas niet zo'n succes en daar heeft Oliver Stone met 38 minuten extra scènes en ingrijpende wijzigingen in de chronologie al bij al weinig aan kunnen verhelpen. Alexander Revisited: The Final Cut klinkt veelbelovend, maar u kunt zich de moeite besparen. De blu-ray verschijnt bovendien zonder bonusmateriaal. (tdc)

Australia

DVD_Australia film:     / extra's:     / gezien op dvd, ook te koop op blu-ray / 20th Century Fox

Hij wilde de Gone With The Wind van Australië maken en het is hem gelukt, want we vinden geen betere omschrijving voor dit bewust ouderwetse, meeslepende melodrama. Baz Luhrmann haalt alles uit de kast om het verhaal van aristocrate Nicole Kidman, cowboy Hugh Jackman en de aboriginaljongen Nullah zo episch en romantisch mogelijk in beeld te brengen. In de bijrollen ziet u een smakelijke slechterik, duizenden stuks galopperend vee, bombarderende Japanners met een perfect gevoel voor timing en natuurlijk de prachtige landschappen van Noord-Australië, hier en daar met veel zin voor overdrijving heruitgevonden door een batterij computerprogrammeurs.

Australia is even voorspelbaar als onweerstaanbaar. Smeltcinema zoals ze nooit meer gemaakt wordt. Over het 'hoe' vertelt de dvd je helaas niks: daar krijg je alleen twee verwijderde scènes cadeau. Op de blu-ray schijnt al iets deftiger bonusmateriaal te staan. (tdc)

(dienstmededeling: Wie zijn onze recensenten?)

Mocht u soms denken 'Zoveel films en series krijgt die Tim De Cock toch nooit allemaal zelf gezien?': gelijk heeft u. Ik beheer wel deze blog maar doe geregeld een beroep op collega-redacteurs van andere afdelingen. Soms zijn zij trouwens ook beter thuis in bepaalde genres. Je kunt ons herkennen aan de hand van de initialen onder de recensies; Dit zijn wij:

(jbe) Jeroen Bernaer

(cb) Carine Bloemmen

(tdl) Tom de Leur

(edk) Eric De Keyzer

(jdr) Jo De Ruyck

(sdv) Sabine De Vos

(mdw) Mariena Dewulf

(pij) Pieter Janssens

(arg) Annelies Rutten

(wwo) Wouter Woussen

Was getekend: (tdc) Tim De Cock

Oudere berichten:
> Tyson
> Tell Me You Love Me (complete serie)
> Lost (seizoen 5)
> The Killing (reeks 1)
> The Hangover
> Brüno
> Nieuwe en klassieke Britse comedy
> Che (Part 1 & 2)
> I Love You, Man
> Anywhere But Home (Four Christmases)
> Het Geheim van het Pirateneiland
> The Singing Detective
> Terminator Salvation
> Ponyo
> Harry Potter and the Half-Blood Prince
> Appaloosa
> Mad Men (seizoen 2)
> (dienstmededeling: u gaat meer sterretjes zien)
> Star Trek
> The Big Bang Theory (seizoen 1)