Home  Life  Film & DVD  dvd-besprekingen
  
Up

DVD_BDUP film:      / extra's:      (dvd) tot      (bd) / gezien op blu-ray, ook op dvd / Pixar-Disney

Dat we nogal in de wolken zijn met deze uitgave van de beste animatiefilm van 2009. In de blu-rayversie, welteverstaan, want op dvd zijn de enige extra’s het voorfilmpje met de ooievaars, een weinig essentiële ‘prequel’ met de honden en desgewenst een digitale kopie voor Windows-pc’s en kleine dragers. Wie meer wil weten over het ontstaan van dit ontroerende, tijdloze avontuur voor klein en groot – wellicht het eerste waarin een held met een hoorapparaat vecht tegen een zwaard én een hernia – moet de dubbele blu-ray hebben met een mooi beeld-in-beeldcommentaar, een ferme zwik documentaires, alternatieve scènes en een padvindersspel. De digitale kopie moet je dan missen, maar deze parel verdient sowieso toch een groot scherm. En kunt u niet kiezen, dan is er nog altijd een 4-disc combibox met dvd én blu-ray. Niet te missen. (TDC)

(dienstmededeling: u gaat meer sterretjes zien)

Opgelet: vanaf dit punt in onze dvd-blog hanteren we een vijfsterrensysteem om films te quoteren, net als in de krant. Bij oudere recensies op deze blog kunt u in regel één (zwarte) ster toevoegen om de quotering te updaten naar het nieuwe systeem. Dit is de legende:

  Uitzonderlijk

   Zeer goed

  Goed

   Matig

  Zwak tot slecht

   Abominabel

For the record ook even aanstippen dat we de extra's op dvd's en blu-ray's quoteren naar kwaliteit, niet kwantiteit. Trailers, scène-indelingen en andere prullaria rekenen we niet mee als bonusmateriaal.

't Is maar dat u het weet. 

Slumdog Millionaire

DVD_BDSlumdog film:     / extra's:     / gezien op bd, ook verkrijgbaar op dvd / TwinPics-Cinéart

Wát een reis. Van de sloppenwijken van Mumbai tot een tv-quiz waarmee je miljoenen kunt verdienen: dit met acht Oscars bekroonde sprookje van Danny Boyle over Jamal, zijn broer Salim en zijn grote liefde Latika is pure Dickens voor het derde millennium – ook al door de energieke beeldenpracht en de aanstekelijke muziek, inclusief rasechte Bollywoodfinale. Niet alleen de kindacteurtjes houden er een beter leven aan over: een deel van de dvd-opbrengst gaat naar Plan België. Op dvd en blu-ray krijg je er extra scènes bij, commentaren (niet ondertiteld) en een 40 minuten durende kortfilm in zwart-wit die het feelgoodsfeertje van de hoofdfilm tot realistischer proporties herleidt. (tdc)

Hotel Very Welcome

DVD_HotelVeryWelcome film:    / extra's:     / dvd / Artfilm-De Filmfreak

Voor al wie ooit de sandalen ombond en de rugzak pakte, is dit hilarisch herkenbare cinema. Ofwel hoorde je zelf tot die van romantische idealen vervulde westerlingen die in Azië op zoek gaan naar de grote inzichten des levens, zoniet hebben deze karmaprekende, jointsrokende en naar verlichting hunkerende weirdo’s vast wel je pad gekruist. Dit verhaal van de Duitse debutante Sonja Heiss voert vijf twintigers op die door India en Thailand stuiteren en daar niet alleen geconfronteerd worden met alle typische cultuurshocks en misverstanden, maar vooral met zichzelf. Goed geacteerd, erg realistisch door de semi-documentaire aanpak en met de vinger op de juiste zere plekken. (jdr)

Bolt

DVD_BDBolt film:     / extra's:     / dvd + blu-ray / Disney

Een mooie, slimme update van Lassie Come Home met een stevige snuif spektakel aan begin en eind: een Disneyfilm kwam nooit eerder zo dicht in de buurt van de Pixarmagie. Er is dan ook weinig universelers dan een hondje dat zijn baasje zoekt, maar er wordt een originele draai aan gegeven: de viervoeter in kwestie is een tv-hond die denkt dat hij superkrachten heeft. Gooi nog een believer (Rhino, een hamster met een meerderwaardigheidscomplex) en een non-believer (Mittens, een New Yorkse straatkat)  in de mix en je krijgt een zeer onderhoudend avontuur dat zelfs door de liedjes van Miley Cyrus niet kan worden afgeremd.

Bolt is een uitstekende aanschaf voor de hele familie, ook al omdat je in één klap zowel film als bonusmateriaal op dvd én op blu-ray krijgt. Dit moet ook de eerste keer zijn dat een zoek- en schietspelletje met de afstandsbediening (enkel op blu-ray) speelbaar en ook nog eens leuk is. Minpuntje: die traditionele voorfilmpjes lijken alweer langer te duren dan alle extra's samengeteld. Maar dat is een euvel waar alle Disneyschijven aan lijden. (tdc)

Transsiberian

DVD_Transsiberian film:     / extra's:      / gezien op blu-ray, ook op dvd / Paradiso

Voor elk ongeïnspireerd Europudding-vehikel als War and Peace (*) zou er een uitstekende thriller als het Brits-Spaans-Litouwse Transsiberian moeten zijn. Nagenoeg perfect – wegens én spannend én logisch én onvoorspelbaar – is de plot die van een argeloos Amerikaans stel (Woody Harrelson en Emily Mortimer) de speelbal maakt van drugskoeriers op het spoor naar Moskou. Meer vertellen zou zonde zijn, maar we geven graag nog een fijne oneliner mee die het sfeertje helemaal vat: 'Hier in Rusland hebben we een gezegde: met leugens kom je vooruit in het leven, maar je kunt nooit meer terug.'

De Amerikaanse regisseur Brad Anderson (The Machinist) bouwt de spanning meticuleus op en neemt rustig de tijd om de personages te schetsen. Daardoor komt deze locomotief misschien wat traag op gang, maar de tweede helft raast dan wel met een rotvaart voorbij. De uitstekende acteerprestaties helpen ook. Vooral Emily Mortimer zet stevig haar tanden in een van die zeldzame knappe vrouwenrollen. Harrelson is nog eens verfrissend als doodnormale, wat naïeve man en Ben Kingsley is gepast creepy. In de making of komt Sir Ben natuurlijk wel weer ongewild hilarisch uit de hoek met wazige, vergezochte opmerkingen. Een van de thrillers van het jaar, toch. (tdc)

(*) De recensie daarvan volgt nog. Als we eens écht een kwartier tijd willen verliezen.

Alexander Revisited

DVD_BDAlexanderRevisited film:     / extra's: geen / blu-ray / A-Film

In tegenstelling tot haar aanwezigheid in Changeling betekende Angelina Jolie wél een meerwaarde voor Alexander, het sandalenepos waarin ze de glibberige moeder van de Griekse veroveraar Alexander de Grote (Colin Farrell) vertolkte. Als geheel was de film helaas niet zo'n succes en daar heeft Oliver Stone met 38 minuten extra scènes en ingrijpende wijzigingen in de chronologie al bij al weinig aan kunnen verhelpen. Alexander Revisited: The Final Cut klinkt veelbelovend, maar u kunt zich de moeite besparen. De blu-ray verschijnt bovendien zonder bonusmateriaal. (tdc)

(dienstmededeling: Wie zijn onze recensenten?)

Mocht u soms denken 'Zoveel films en series krijgt die Tim De Cock toch nooit allemaal zelf gezien?': gelijk heeft u. Ik beheer wel deze blog maar doe geregeld een beroep op collega-redacteurs van andere afdelingen. Soms zijn zij trouwens ook beter thuis in bepaalde genres. Je kunt ons herkennen aan de hand van de initialen onder de recensies; Dit zijn wij:

(jbe) Jeroen Bernaer

(cb) Carine Bloemmen

(tdl) Tom de Leur

(edk) Eric De Keyzer

(jdr) Jo De Ruyck

(sdv) Sabine De Vos

(mdw) Mariena Dewulf

(pij) Pieter Janssens

(arg) Annelies Rutten

(wwo) Wouter Woussen

Was getekend: (tdc) Tim De Cock

Oudere berichten:
> Tyson
> Tell Me You Love Me (complete serie)
> Lost (seizoen 5)
> The Killing (reeks 1)
> The Hangover
> Brüno
> Nieuwe en klassieke Britse comedy
> Che (Part 1 & 2)
> I Love You, Man
> Anywhere But Home (Four Christmases)
> Het Geheim van het Pirateneiland
> The Singing Detective
> Terminator Salvation
> Ponyo
> Harry Potter and the Half-Blood Prince
> Appaloosa
> Mad Men (seizoen 2)
> (dienstmededeling: u gaat meer sterretjes zien)
> Star Trek
> The Big Bang Theory (seizoen 1)