Home  Life  Film & DVD  dvd-besprekingen
  
(dienstmededeling: u gaat meer sterretjes zien)

Opgelet: vanaf dit punt in onze dvd-blog hanteren we een vijfsterrensysteem om films te quoteren, net als in de krant. Bij oudere recensies op deze blog kunt u in regel één (zwarte) ster toevoegen om de quotering te updaten naar het nieuwe systeem. Dit is de legende:

  Uitzonderlijk

   Zeer goed

  Goed

   Matig

  Zwak tot slecht

   Abominabel

For the record ook even aanstippen dat we de extra's op dvd's en blu-ray's quoteren naar kwaliteit, niet kwantiteit. Trailers, scène-indelingen en andere prullaria rekenen we niet mee als bonusmateriaal.

't Is maar dat u het weet. 

Angels & Demons

DVD_BDAngelsDemons film:     / extra's:     / gezien op dubbel-bd, ook verkrijgbaar op dvd / Sony

Beter dan The Da Vinci Code: het zegt íets, maar ook weer niet zo veel. Tom Hanks is meer ontspannen in de rol van Robert Langdon, het grotendeels nagebouwde Rome en Vaticaanstad vormen een spectaculair decor en de plot is iets gebalder en urgenter. Het nadeel: zelfs in de optionele verlengde versie blijft de verfilming van Het Bernini mysterie een vergezocht en snel weer vergeten verzendingsspelletje van 'standbeeld wijst naar kerk wijst naar standbeeld'. Aan de flauwe extra's, vol zwiepende groothoekbeelden van Romeinse pleinen, wordt een tweede schijf verspild. (tdc)

Sleeper Cell (seizoen 1)

DVD_SleeperCellS1 tv-serie:     / extra's:     / duur: 10 x 58 min. / dvd-box / Paramount

Kiefer Sutherland mag inpakken met zijn 24. In Sleeper Cell wordt terreur op Amerikaanse bodem pas écht bloedserieus. Dit is nagelbijten in naam van Allah.

In Los Angeles infiltreert FBI-agent Darwyn Al-Sayeed een slapende cel van terroristen. Veel slaap komt er niet aan te pas: Darwyn, een Afro-Amerikaan en moslim, wordt gerekruteerd voor een zeer ambitieuze aanslag door Farik, een fundamentalist die zó schijnheilig is dat hij zelfs honkbalcoach is van joodse kinderen. Darwyn ontmoet zijn medestrijders: Christian is een Franse ex-skinhead die toeristen door Hollywood rijdt, Ilija is een leraar chemie die zijn familie in Bosnië verloor en Thomas is een Amerikaan die in een bowlinghal werkt.

Met Amerikaanse series over terreur op eigen bodem kunnen we stilaan de muren behangen, maar Sleeper Cell maakt er écht wel het allerbeste van. De hoofdrolspelers zijn alle vijf ijzersterk en het verhaal dendert als een sneltrein van Yemen naar Los Angeles tot Mexico naar een bloedstollende finale. De makers serveren er nog een interessant inzicht in de islam bij als toetje bovenop. Alle ambities worden hier waargemaakt. (tdl)

Battlestar Galactica (seizoen 4)

DVD_BattlestarGalactica4 tv-serie:     / extra's:     / duur: 20 x 40 min. / dvd-box / Universal

Zo kan het dus ook: een goeie ouwe deus ex machina opvoeren, compleet met een soort engelen, om de losse eindjes van het meesterlijk heruitgevonden Battlestar Galactica netjes samen te knopen. Nu we eindelijk weten waar het allemaal naartoe ging (en waar het vandaan kwam, al wordt ook niet álles verklaard) zou het ons niet verbazen mocht maker Ronald D. Moore Harry Mulisch' De ontdekking van de hemel in zijn boekenkast hebben staan. Soit, genoeg cryptisch geleuter: dit laatste seizoen van Battlestar Galactica heeft ons allerminst teleurgesteld. Muiterijen, een ultieme confrontatie op grote schaal en een lang uitgesponnen 'Lord of the rings-finale' zijn op hun plaats na een vier jaar durende ruimteoorlog die elk personage, mens of Cylon, ingrijpend veranderd heeft. En ja, het wordt bepaald ontroerend. In geen enkele andere serie zit je de ene minuut te hopen dat twee personages van middelbare leeftijd eindelijk eens toegeven dat ze elkaar graag zien, om daarna een filosofische doordenker gepresenteerd te krijgen en vervolgens in een zenuwslopende aanvalsactie te belanden. Spectaculair, fris, emotioneel en intrigerend: dit is geen sciencefiction, dit is gewoon uitstekende televisie. (tdc)

Hotel Very Welcome

DVD_HotelVeryWelcome film:    / extra's:     / dvd / Artfilm-De Filmfreak

Voor al wie ooit de sandalen ombond en de rugzak pakte, is dit hilarisch herkenbare cinema. Ofwel hoorde je zelf tot die van romantische idealen vervulde westerlingen die in Azië op zoek gaan naar de grote inzichten des levens, zoniet hebben deze karmaprekende, jointsrokende en naar verlichting hunkerende weirdo’s vast wel je pad gekruist. Dit verhaal van de Duitse debutante Sonja Heiss voert vijf twintigers op die door India en Thailand stuiteren en daar niet alleen geconfronteerd worden met alle typische cultuurshocks en misverstanden, maar vooral met zichzelf. Goed geacteerd, erg realistisch door de semi-documentaire aanpak en met de vinger op de juiste zere plekken. (jdr)

The Tudors (seizoen 2)

DVD_BDTheTudorsS2 tv-serie:    / extra's:     / duur: 10 x 45 min. / gezien op blu-ray, ook te koop op dvd / Showtime-Sony

The Tudors is het sterk gepimpte verhaal van de woeligste periode in het Britse koningshuis: die met de zes vrouwen van Henry VIII in de 16de eeuw. De Amerikaanse zender Showtime past er alle moderne tv-trucjes op toe en blaast zo het stof van het kostuumgenre af. Je krijgt het hele plaatje én alle kleine kantjes. Persoonlijke, politieke en seksuele intriges aan het hof werden zelden zo somptueus in beeld gebracht. Voor elke belangrijke historische beslissing is er wel een veelzeggend detail, zoals de discussie over het hoge loon van beul die Anna Boleyn moet komen onthoofden. (Er wordt trouwens beslist dat Boleyns piepjonge dochter, de latere koningin Elizabeth, daarvoor mag opdraaien.)

Jonathan Rhys Meyers speelt de hoofdrol als een gefrustreerde gangsta-rapper: één en al seks en charisma, en toch zijn goesting niet krijgen. In dit tweede seizoen moet hij zijn koningin buitenwerken en een nieuwe kerk stichten om all the way te kunnen gaan met Boleyn. Maar hij kan het lonken natuurlijk niet laten, en veteraan Peter O'Toole zet als paus Paulus III in Rome zijn deel van de intriges in gang.

In het derde seizoen van The Tudors zal zangeres Joss Stone Henry's vierde echtgenote vertolken. Rock-'n-roll! (tdc)

Religulous

DVD_Religulous film:     / extra's: geen / dvd / A-Film

De Amerikaanse komiek Bill Maher heeft een missie: ons ervan te overtuigen dat alle religies leiden tot manipulatie, geldklopperij, oorlog en uiteindelijk de ondergang van de mensheid. Zware kost, maar Maher verpakt het in een bijwijlen hilarische rondgang langs de meest bizarre excessen van christenen, moslims, mormonen, scientologen, noem maar op. Het lachen vergaat je wel even wanneer hij ook Geert Wilders een microfoon onder de neus meent te moeten duwen om zijn stelling te staven, maar toch: grappige stof tot nadenken. (tdc)

(dienstmededeling: Wie zijn onze recensenten?)

Mocht u soms denken 'Zoveel films en series krijgt die Tim De Cock toch nooit allemaal zelf gezien?': gelijk heeft u. Ik beheer wel deze blog maar doe geregeld een beroep op collega-redacteurs van andere afdelingen. Soms zijn zij trouwens ook beter thuis in bepaalde genres. Je kunt ons herkennen aan de hand van de initialen onder de recensies; Dit zijn wij:

(jbe) Jeroen Bernaer

(cb) Carine Bloemmen

(tdl) Tom de Leur

(edk) Eric De Keyzer

(jdr) Jo De Ruyck

(sdv) Sabine De Vos

(mdw) Mariena Dewulf

(pij) Pieter Janssens

(arg) Annelies Rutten

(wwo) Wouter Woussen

Was getekend: (tdc) Tim De Cock

Brideshead Revisited

DVD_BDBrideshead film:     / extra's: geen / dvd of bd / A-Film

Geen twijfel mogelijk: de legendarische tv-serie met Jeremy Irons uit 1981 steekt met kop en schouders uit boven dit herbezoek op bioscooplengte. Dat Matthew Goode sterk op Irons lijkt en hetzelfde Castle Howard in Yorkshire dienst doet als Brideshead, maakt de vergelijking onontkoombaar. Toch is het lang niet kwaad, wat Julian Jarrold (Becoming Jane) onthield van Evelyn Waughs roman. Het alles verpletterende katholieke schuldgevoel en die verboden, door ambitie verdoemde liefde in het vooroorlogse Engeland zijn thema's die blijven nazinderen, hoe haastig ze ook worden aangereikt. Puik acteerwerk van Emma Thompson en Ben Whishaw. Eentje voor wie hield van Atonement. (tdc)

(dienstmededeling)

Zou u man- of vrouwlief opgeven als hij/zij gedurende elf maanden niets van zich liet horen? Interessante vraag, waar u verder niet al te lang over hoeft na te denken want ik zocht gewoon een binnenkomer om u te bedanken. Dat u dit bericht nog leest, kan immers maar een van twee dingen betekenen. 1) U bent al veel te lang in het wilde weg aan het surfen, anders zou u geen tijd verspillen aan dit onzinnige tekstje. 2) U heeft een mateloos vertrouwen in deze blog en wíst gewoon dat-ie ooit weer geactiveerd ging worden.

Voor onze eigen gemoedsrust, hopen we dat toch enkelen onder u zich tot de tweede categorie bekeren. Aan hen dan ook onze excuses voor onze buitensporig lange afwezigheid. Ik zou kunnen uitleggen waarom, maar geloof me: 't zou saai zijn. Aldus vliegen we er maar weer in en presenteer ik, voorlopig nog zonder trots, omdat een mens na elf maanden stilte niet al te veel noten op zijn zang mag hebben: Het Nieuwsblad/De Gentenaar DVD en Blu-ray Disc Blog: Resurrection!

(tdc)

P.S. Tussen de actuele dvd's en blu-ray's zal ik af en toe ook de belangrijkere titels uit de ontbrekende elf maanden proberen te bloggen. Kwestie van het archief een beetje bij te houden.

Oudere berichten:
> Tyson
> Tell Me You Love Me (complete serie)
> Lost (seizoen 5)
> The Killing (reeks 1)
> The Hangover
> Brüno
> Nieuwe en klassieke Britse comedy
> Che (Part 1 & 2)
> I Love You, Man
> Anywhere But Home (Four Christmases)
> Het Geheim van het Pirateneiland
> The Singing Detective
> Terminator Salvation
> Ponyo
> Harry Potter and the Half-Blood Prince
> Appaloosa
> Mad Men (seizoen 2)
> (dienstmededeling: u gaat meer sterretjes zien)
> Star Trek
> The Big Bang Theory (seizoen 1)