Home  Life  Film & DVD  dvd-besprekingen
  
Effi Briest

DVD_EffiBriest film:      / extra's: geen / dvd / A-Film

Een Brits kostuumdrama, maar dan op z’n Duits. Al is het thema krek hetzelfde als bij pakweg Jane Austen, de – vaak amoureuze – strijd die vrouwen leveren om uit het keurslijf van een door mannen gedomineerde maatschappij te breken, wordt hier toch anders aangekleed. De stijl is minder zwierig, de locaties zijn niet zo ravissant en de dialogen meer afgemeten, waardoor de grote emotie geen kans krijgt. Toch kijk je met genoegen naar deze Duitse klassieker die al enkele keren werd verfilmd, voor het laatst in 1974 door Fassbinder. In Effi Briest wordt heel degelijk geacteerd en vooral Julia Jentsch (The Edukators, Der Untergang) is zeer geloofwaardig als de 17-jarige spring-in-’t-veld die gedwongen wordt te trouwen met een oudere baron, wat tot een hoop ellende lijdt wanneer een knappe jonge officier ten tonele verschijnt. (JDR)

Everybody Wants To Be Italian

DVD_EverybodyWants film:      / extra's: geen / dvd / Indies

Volgens Jack Bianski (geen Italiaan) is zijn ex-lief Isabella, die gehuwd is en drie kinderen heeft, nog altijd de ware voor hem. Dit tot wanhoop van zijn Italiaanse collega's in de viswinkel. Zij proberen hem te koppelen aan een Italiaanse schone, Marisa. Op hun aanraden geeft Jack zich uit voor Italiaan, terwijl de vrouw zelf niet eens een Italiaanse is. Maar tot nog grotere ergernis van zijn collega's beweert hij tegen de vrouw dat hij eigenlijk al een vriendin (Isabella) heeft. Enfin, misverstanden alom.

Als u denkt hiermee een leuke film in handen te hebben, hebt u een heel klein beetje gelijk. Spijtig genoeg rammelt het verhaal hier en daar, maar de simpele visverkopers die universitaire studies volgen en de intellectueel uit hangen, de liefdesraad waarmee Jack van alle kanten bestookt wordt, de domheden die hijzelf uitkraamt tegen Marisa: het zijn leuke dingen voor de mensen. Ook de fysieke schoonheid van zowel de acteurs als de actrices maken deze film licht verteerbaar.

Een lichtjes amusante film dus, maar in het genre van de romantische komedie niet echt een hoogvlieger. (CB)

I Love You, Man

DVD_ILoveYouMan film:      / extra's:      / gezien op blu-ray, ook op dvd / Paramount

Eentje voor mannen. En hun vrouwen. In een jaar waarin de beste komedies allemaal rond mannen draaiden – Role Models, Pineapple Express, Tropic Thunder – was dit de enige met een romantische component. Een échte 'bromance' dus. Het verhaal is bizar genoeg: Paul Rudd staat op trouwen maar om helemaal perfect te zijn voor zijn verloofde, gaat hij op zoek naar wat hij nog niet heeft: een 'beste vriend'. Zeer verfrissend, hoe deze film alle clichés van de romantische komedie toepast op een gewone mannenvriendschap. (TDC)

Anywhere But Home (Four Christmases)

DVD_AnywhereButHome film:      / extra's:      / dvd / Warner

Een mens zou op zijn veertigste beter moeten weten dan de 328ste kerstfilm uit Hollywood te bekijken. Maar omdat het héél af en toe toch eens prijs is (Bad Santa), omdat ons nieuwe vijfsterrenstelsel best wat ijking kan gebruiken en omdat we ons écht niet aan het jongste Matthew McConaugheyvehikel Ghosts of Girlfriends Past (te mijden!) konden zetten, kreeg Anywhere But Home een kans. Met vijf Oscarwinnende acteurs (onder wie klasbakken Robert Duvall en Sissy Spacek) en de meestal erg grappige Jon Favreau (zie ook I Love You, Man) in de cast zou de kruisweg van Vince Vaughn en Reese Witherspoon langs hun vier gescheiden ouders op kerstdag toch vuurwerk moeten geven? Had je gedacht. De slappe slapstick, de kotsende baby’s en vooral het melodramatische slotkwartier gaan zwaar op de maag liggen. Geen kerstviering, eerder een kerstvierendeling. (TDC)

The Singing Detective

DVD_SingingDetective-plat tv-serie (1986):      / extra's:      / duur: 6 x 60 min. / dvd / Just Entertainment

Hij beleeft twee recensies hieronder troebele tijden als Albus Dumbledore in de zesde Harry Potterfilm, maar in onze huiskamer werd acteur Michael Gambon 23 jaar geleden al onsterfelijk als het ijlende, zwaar door psoriasis toegetakelde hoofdpersonage in de briljante tv-miniserie The Singing Detective. De man, misdaadschrijver P.E. Marlow, is er zo erg aan toe dat hij scènes uit zijn eerste boek en cruciale passages uit zijn moeilijke jeugd 'herbeleeft' vanuit het ziekbed. Heden en verleden versmelten met een grillige, bijtende maar vaak ook grappige fantasie waarin de personages te pas en te onpas losbarsten in liedjes uit de oude doos. Heerlijk om terug te zien. En niet te geloven dat deze briljante miniserie van Dennis Potter pas nu voor het eerst op dvd uitkomt. Extra: een heel goede maar te korte Close up-documentaire over wijlen schrijver Dennis Potter en zijn (hoofdzakelijk seksuele) obsessies. (TDC)

P.S.: Dit is niet alleen Dennis Potters beste werk, door zijn ingenieuze vorm heeft The Singing Detective de tand des tijds ook goed doorstaan. Zo goed zelfs dat de nieuwe filmversie van 2003 met Robert Downey Jr. er niet tegenop kon.

(dienstmededeling: u gaat meer sterretjes zien)

Opgelet: vanaf dit punt in onze dvd-blog hanteren we een vijfsterrensysteem om films te quoteren, net als in de krant. Bij oudere recensies op deze blog kunt u in regel één (zwarte) ster toevoegen om de quotering te updaten naar het nieuwe systeem. Dit is de legende:

  Uitzonderlijk

   Zeer goed

  Goed

   Matig

  Zwak tot slecht

   Abominabel

For the record ook even aanstippen dat we de extra's op dvd's en blu-ray's quoteren naar kwaliteit, niet kwantiteit. Trailers, scène-indelingen en andere prullaria rekenen we niet mee als bonusmateriaal.

't Is maar dat u het weet. 

Ira & Abby

DVD_IraAbby film:     / extra's: geen / dvd / Indies

'Het beste liefdesverhaal uit Manhattan sinds When Harry met Sally': jaja, dat zal wel. Maar zie: als Ira en Abby elkaar ontmoeten in een fitnesscentrum, gebeurt er inderdaad iets heel moois. Ze trouwen meteen. Veel te vroeg natuurlijk, toch voor een pathetische neuroot als Ira en een onwezenlijk positief ingesteld kindvrouwtje als Abby, maar zo moeten ze in therapie en met díe Amerikaanse obsessie steekt deze film heerlijk de draak. Gooi nog wat flamboyante schoonouders in de mix ('Wij zijn analisten, geen therapeuten') en je krijgt een fijne parodie met een ongewoon maar zeer romantisch slot. De film is trouwens geschreven door de hoofdrolspeelster, Jennifer Westfeldt, die we nog kennen van het al even aardige en eveneens door haar geschreven Kissing Jessica Stein. (tdc)

Chéri

DVD_BDCheri film:     / extra's:     / gezien op blu-ray, ook op dvd / Lumière

Warm aanbevolen, deze film die drijft op een simpel verhaal, sterke dialogen en ongemeen subtiele acteerprestaties. Chéri is een soort reünie van de regisseur (Stephen Frears), de schrijver (Christopher Hampton) en de actrice (Michelle Pfeiffer) die destijds van Dangerous Liaisons een feest maakten. Ook dit is een periodefilm die het van zijn dialogen moet hebben. In een prachtig belle-époquedecor is Michelle Pfeiffer op haar meest fragiel als oudere courtisane die worstelt met een te jonge minnaar (Rupert Friend) en een te laat ontdooid hart. De plot is niet zo spectaculair, het gaat 'm vooral om de wufte wereld en soms pijnlijk herkenbare gevoelens die opgeroepen worden in deze bewerking van twee romans van de Franse schrijfster Colette. Chapeau. (tdc)

Duplicity

DVD_BDDuplicity

film:     / extra's:     / gezien op bd, ook op dvd / Universal

Beste Julia, je bent niks van je charme verloren. Noch van je hersenen. Slim is jouw keuze voor deze heerlijk ouderwetse misdaadkomedie waarmee Tony Gilroy zijn briljante Michael Clayton opvolgt. Spits zijn die dialogen en speels die blikken waarmee Clive Owen en jij elkaar aftasten als minnaars annex bedrijfsspionnen. Fijn dat je ook wat ruimte laat aan Paul Giamatti en Tom Wilkinson om twee hilarische, rivaliserende CEO's neer te zetten. Oké, Duplicity is iets te weinig romantisch om van een nieuwe Out of Sight te kunnen spreken, maar hoor je ons klagen? Ik dacht het niet. Welkom terug, Julia. (tdc)<

New in Town

DVD_NewInTown

film:     / extra's: geen / dvd / RCV

Lucy Hill (Renée Zellweger) is een harde carrièrevrouw die van het hippe, zonnige Miami verhuist naar het ijskoude New Ulm in Minnesota om daar de plaatselijke voedingswarenfabriek onder handen te nemen. Wat volgt, is een opstapeling van ongeïnspireerde grapjes, geankerd in tegenstellingen: de stadsvrouw tegenover de plattelandsbevolking, couturepakjes en naaldhakken tegenover parka’s en sneeuwlaarzen, de belangen van een nationale firma tegenover die van een lokaal bedrijf, enzovoort.

Waar wij nog een beetje mee konden lachen, was het Minnesota-accent, hetzelfde als dat van de onvergetelijke personages uit Fargo. En oh ja, Harry Connick Jr. speelt de boertige en (net als Lucy!) alleenstaande vakbondsman. Het gebrek aan chemie tussen de twee hoofdpersonages komt waarschijnlijk omdat Harry Connick zich net als ons afvraagt: wat is er in godsnaam gebeurd met het gezicht van Renée Zellweger? En niet alleen haar gezicht: ook haar acteerprestatie is niet om over naar huis te schrijven. Met een andere actrice en meer inspiratie kon dit een leuke film zijn. (cb)

Oudere berichten:
> Tyson
> Tell Me You Love Me (complete serie)
> Lost (seizoen 5)
> The Killing (reeks 1)
> The Hangover
> Brüno
> Nieuwe en klassieke Britse comedy
> Che (Part 1 & 2)
> I Love You, Man
> Anywhere But Home (Four Christmases)
> Het Geheim van het Pirateneiland
> The Singing Detective
> Terminator Salvation
> Ponyo
> Harry Potter and the Half-Blood Prince
> Appaloosa
> Mad Men (seizoen 2)
> (dienstmededeling: u gaat meer sterretjes zien)
> Star Trek
> The Big Bang Theory (seizoen 1)