Home  Life  Film & DVD  dvd-besprekingen
  
Lost (seizoen 5)

DVD_BDLost5 tv-serie:      / extra's:      / duur: 16 x 40 min. / gezien op blu-ray, ook op dvd / ABC-Disney

Het grote mysterie van Lost kantelt zoetjesaan naar pure sciencefiction in dit gebalde voorlaatste seizoen dat – eindelijk – meer antwoorden geeft dan het vragen oproept. Al blijven de verrassingen komen: na de flashbacks en de flashforwards zijn we ditmaal toe aan echte tijdreizen, waardoor de teruggekeerde passagiers van Oceanic 815 de Dharma-pipo's leren kennen in 1977 en er een explosieve seizoensfinale beleven. Voor wie stilaan verloren loopt is er nog altijd het blote bovenlijf van Sawyer, voor wie meer wil een lading (nep)documentaires en extra scènes. Blijvertje, dit. (TDC)

Terminator Salvation

DVD_BDSalvation film:      / extra's:      / gezien op blu-ray, ook op dvd / Sony

Christian Bale? Heerlijke acteur. Maar ook Bale gaat ten onder in een actiefilm die gebaseerd is op een verhaal dat écht te veel van het verstandelijke vermogen vergt. Op het grote Loewe tv-toestel met de Bose luidsprekers oogt en klinkt het in blu-ray allemaal prachtig, maar je kon voorspellen dat het vet na het uitstekende derde deel Rise of the Machines zeker van de soep zou zijn. Visueel een kernbom, inhoudelijk nog geen rotje. In de extra's wel veel moois, met onder meer een verbluffend filmpje over de Moto-Terminator van Ducati. (TDL)

(dienstmededeling: u gaat meer sterretjes zien)

Opgelet: vanaf dit punt in onze dvd-blog hanteren we een vijfsterrensysteem om films te quoteren, net als in de krant. Bij oudere recensies op deze blog kunt u in regel één (zwarte) ster toevoegen om de quotering te updaten naar het nieuwe systeem. Dit is de legende:

  Uitzonderlijk

   Zeer goed

  Goed

   Matig

  Zwak tot slecht

   Abominabel

For the record ook even aanstippen dat we de extra's op dvd's en blu-ray's quoteren naar kwaliteit, niet kwantiteit. Trailers, scène-indelingen en andere prullaria rekenen we niet mee als bonusmateriaal.

't Is maar dat u het weet. 

Star Trek

DVD_BDStarTrek film:     / extra's:     / gezien op dubbele blu-ray, ook op dubbel-dvd / Paramount

Bekentenis: ik ben geen Trekkie, maar ik schaam me ook niet als ik een verjaardagskaart krijg waar 'Live long and prosper' op staat. Of toch niet meer sinds ik deze nieuwe Star Trek zag, een film die doet wat de jongste Star Wars-films niet konden: de personages goed uitwerken, ze een cargo vol wisecracks in de mond leggen en ondertussen het spektakel niet vergeten. Natuurlijk zijn ook die pyjama's en onnozele commando's weer van de partij, maar hey, zonder heb je geen Star Trek. En Winona Ryder als moeder van Spock: dát noem ik nu nog eens sciencefiction zie!

J.J Abrams en co praten een leuke én ondertitelde commentaartrack vol, disc 2 brengt de gebruikelijke productiedocumentaires. Leuke stuff, maar niet buitengewoon. Tenzij je een Trekkie bent natuurlijk. (tdc)

Heroes (seizoen 3)

DVD_HeroesS3 tv-serie:     / extra's:     / duur: 25 x 40 min. / dvd-box / Universal

Sterk eerste seizoen, flauw tweede seizoen: Heroes had iets goed te maken. Het dipje dat aan de schrijversstaking werd geweten, is helaas een depressie geworden. In deze twee 'hoofdstukken', Villains en Fugitives, gaan het gegoochel met speciale krachten ('ik pak ze, jij bent ze kwijt, o wacht je krijgt iets anders terug'), de eindeloze tijdsprongen, de willekeurig wisselende allianties en de kwadratuur van Face/Off ('ik pak jouw gezicht, jij krijgt het mijne, o wacht nu ben je dood') vreselijk op de zenuwen werken. Kartonnen personages in een stripachtige serie, daar kunnen we nog mee leven, maar van deze helden blijft weinig meer over dan confetti in een machinale plot. De wereld mag morgen vergaan, óns hoeven deze Heroes niet langer te redden. (tdc)

Twelve Monkeys

DVD_BDTwelveMonkeys film:     / extra's:     / blu-ray / Universal

'Kun je de rol spelen zonder één keer te grijnzen?' Je moet al Terry Gilliam heten om het Bruce Willis te durven vragen. Maar Willis gaf gehoor, liet zijn acteertics thuis en speelde zo in 1995 de pannen van het dak als radeloze tijdreiziger die in het heden een remedie zoekt voor een ongemeen dodelijk virus dat in de nabije toekomst het leven zal kosten aan vijf miljard mensen. Of is hij helemaal geen tijdreiziger en is zijn personage gewoon net zo gek als die losgeslagen Brad Pitt? Madeleine Stowe, toen nog niet verminkt door botox, heeft er het raden naar. Twelve Monkeys staat voor actie, ontroering en puzzelwerk in een van Gilliams beste films. Fantastische heruitgave om uw Mexicaans griepje mee uit te zieken. (tdc)

Battlestar Galactica (seizoen 4)

DVD_BattlestarGalactica4 tv-serie:     / extra's:     / duur: 20 x 40 min. / dvd-box / Universal

Zo kan het dus ook: een goeie ouwe deus ex machina opvoeren, compleet met een soort engelen, om de losse eindjes van het meesterlijk heruitgevonden Battlestar Galactica netjes samen te knopen. Nu we eindelijk weten waar het allemaal naartoe ging (en waar het vandaan kwam, al wordt ook niet álles verklaard) zou het ons niet verbazen mocht maker Ronald D. Moore Harry Mulisch' De ontdekking van de hemel in zijn boekenkast hebben staan. Soit, genoeg cryptisch geleuter: dit laatste seizoen van Battlestar Galactica heeft ons allerminst teleurgesteld. Muiterijen, een ultieme confrontatie op grote schaal en een lang uitgesponnen 'Lord of the rings-finale' zijn op hun plaats na een vier jaar durende ruimteoorlog die elk personage, mens of Cylon, ingrijpend veranderd heeft. En ja, het wordt bepaald ontroerend. In geen enkele andere serie zit je de ene minuut te hopen dat twee personages van middelbare leeftijd eindelijk eens toegeven dat ze elkaar graag zien, om daarna een filosofische doordenker gepresenteerd te krijgen en vervolgens in een zenuwslopende aanvalsactie te belanden. Spectaculair, fris, emotioneel en intrigerend: dit is geen sciencefiction, dit is gewoon uitstekende televisie. (tdc)

Terminator 2 & Terminator 3

DVD_BDT2-recht 'Terminator 2: Judgment Day': / extra's:  / blu-ray / Universal

Met elke nieuwe Terminator-film lijkt er wel een ster van de score af te gaan. Liever dus dan nu in de bioscoop de humorloze herrie te ondergaan die Terminator Salvation heet, schoven wij de nieuwe versies van T2 en T3 in onze blu-rayspeler. Vooral T2: Judgment Day (1991) blijkt nog even essentieel: James Cameron gaf er destijds de actiefilm een compleet nieuw gezicht mee. De stunts en effecten zijn wel een tikkeltje verouderd maar de computertrucages (toen nog du presque jamais vu) zijn uitstekend geïntegreerd en leiden de aandacht dus niet af. Op de blu-ray kan je kiezen uit liefst drie versies, zowat al het oude bonusmateriaal - en dat zijn stápels - werd netjes gerecycleerd en er zitten nog wat nieuwe snoepjes tussen. Vakwerk dus.

DVD_BDT3 'Terminator 3: Rise of the Machines': / extra's: / blu-ray / Sony

Zowel qua film als qua blu-ray-uitgave is T3: Rise of the Machines (2003) net iets minder geïnspireerd. Het is gewoon een deftige hogedefinitietransfer die weinig bijzonders biedt. Vooral het gewone Dolby-klankspoor kan best wel een opkikker gebruiken zoals Kristanna Loken zichzelf toebedeelt wanneer ze dat welgevormde reclamebord ziet..(tdc)

The Andromeda Strain

DVD_AndromedaStrain miniserie:     / extra's: geen / duur: 2 x 90 min. / dvd / Warner

Een remake van de sf-klassieker van Robert Wise, ditmaal met Ridley en Tony Scott als producenten: daar willen we nog wel eens voor gaan zitten. Zelfs als de acteurs zo goed als onbekend zijn. Michael Crichtons roman The Andromeda Strain (1969) is immers actueler dan ooit in deze tijden van biologische oorlogsvoering, genetische manipulatie, pandemische griep en de vrees voor uitputting van onze natuurlijke voorraden.

Helaas: het mocht niet zijn. Deze dubbele tv-film is standaard televisiestuff die een redelijk spannend wetenschappelijk steekspel afzwakt met goedkope actiescènes en ridicule effecten. De plot: met een neerstortende satelliet komt een buitenaards virus naar de aarde. 'Andromeda' roeit binnen de kortste keren een compleet stadje in de Midwest uit. Terwijl het leger een quarantaine in stand probeert te houden en de president een atoombom overweegt, sluit een team van wetenschappers zich met een voorraad virusstalen op in een ondergronds hightech laboratorium. Daar blijkt 'Andromeda' een verdraaid slimme, misschien wel niet te stoppen vijand die muteert dat het geen aard heeft.

De scènes in het lab werken tamelijk goed: Crichton is dan ook een kei in het spannend laten klinken van wetenschappelijke hocuspocus. Buiten in de woestijn waart echter ook een onderzoeksjournalist rond. Officieel om de duistere rol van leger en regering te doorgronden, maar zijn enige werkelijke functie is het aanleveren van achtervolgingsscènes die letterlijk en figuurlijk nergens toe leiden. It's a boring day to be human. (tdc) 

The Day The Earth Stood Still

DVD_TheDayTheEarthStoodStill film:     / extra's:     / gezien op dvd, ook te koop op blu-ray / 20th Century Fox

Ook bekend als: de dag dat onze dvd-speler bleef stille staan. Om even de visuele effecten te kunnen bewonderen en dan in de tuin te gaan werken, want deze remake is een hemeltergend leeg spektakel om van in de bomen te kruipen. Keanu Reeves komt met een gigantische robot de vervuilende mensheid vertellen dat het ermee gedaan is; John Cleese, Jennifer Connelly en het zoontje van Will Smith riposteren met Yes, we can changeI De ecologische boodschap wordt zo halfhartig gebracht dat je bijna zou wensen dat onze wereld op zulke fotogenieke wijze (*) ten onder mag gaan als de robot Gort in gedachten heeft. Excuseer mijn Klingon, maar dit is een film van mijn Klaatu. (tdc)

(*) Bemerk trouwens de gelijkenis met de F-16-scène in de recente tv-film The Andromeda Strain, ook al een sf-remake.

Oudere berichten:
> Tyson
> Tell Me You Love Me (complete serie)
> Lost (seizoen 5)
> The Killing (reeks 1)
> The Hangover
> Brüno
> Nieuwe en klassieke Britse comedy
> Che (Part 1 & 2)
> I Love You, Man
> Anywhere But Home (Four Christmases)
> Het Geheim van het Pirateneiland
> The Singing Detective
> Terminator Salvation
> Ponyo
> Harry Potter and the Half-Blood Prince
> Appaloosa
> Mad Men (seizoen 2)
> (dienstmededeling: u gaat meer sterretjes zien)
> Star Trek
> The Big Bang Theory (seizoen 1)