Home  Life  Film & DVD  dvd-besprekingen
  
Tyson

DVD_Tyson film:      / extra's: geen / dvd / A-Film

Nu kennen we Mike Tyson als die kinderlijke bad boy die nogal graag zijn ijzeren vuisten gebruikt om zijn ratelende betoog kracht bij te zetten. Dat was hij vroeger ook al, maar hij was ook jaren de beste bokser ter wereld, een zwaargewicht met de techniek en snelheid van een lichtgewicht. Beide kanten komen aan bod in deze documentaire, gemaakt door James Toback, een vriend van Iron Mike, die daardoor verbazend kwetsbaar voor de camera staat, maar tegelijk zonder veel tegenspraak de minder fraaie episodes uit zijn leven vergoelijkt. (WWO)

(dienstmededeling: u gaat meer sterretjes zien)

Opgelet: vanaf dit punt in onze dvd-blog hanteren we een vijfsterrensysteem om films te quoteren, net als in de krant. Bij oudere recensies op deze blog kunt u in regel één (zwarte) ster toevoegen om de quotering te updaten naar het nieuwe systeem. Dit is de legende:

  Uitzonderlijk

   Zeer goed

  Goed

   Matig

  Zwak tot slecht

   Abominabel

For the record ook even aanstippen dat we de extra's op dvd's en blu-ray's quoteren naar kwaliteit, niet kwantiteit. Trailers, scène-indelingen en andere prullaria rekenen we niet mee als bonusmateriaal.

't Is maar dat u het weet. 

The Wrestler

DVD_BDWrestler film:     / extra's:     / gezien op blu-ray, ook op dvd / DFW

Hoeven we ons eindelijk niet meer te schamen voor die poster van Angel Heart destijds op kot: Mickey Rourke is terug. Of toch voor even. Dankzij de vasthoudendheid van regisseur Darren Aronofsky, die hem verkoos boven Nicolas Cage en een miljoenenbudget, kon Rourke de meest memorabele acteerprestatie van het jaar (en misschien zelfs van zijn carrière) afleveren als worstelaar-op-retour die wanhopig een tweede helft aan zijn leven probeert te breien. Zijn eenzaamheid en schaamte zijn hartverscheurend, de film zelf is lichtjes briljant. Niet te missen.

Het bonusmateriaal mag er wezen, als je er tenminste niet tegenop ziet om Mickey Rourke anderhalf uur te zien praten. Twee interviews en een dubbelinterview met Aronofsky staan erop, plus de obligate making-of. Die is meer dan gemiddeld interessant omdat je een goed idee krijgt van de manier waarop de film tot stand is gekomen en hoe het Amerikaanse worstelwereldje in elkaar zit. Want die wedstrijden mogen dan wel fake zijn, de mannen in de ring zien wel écht af. En nog meer als ze daarna ook buiten de ring nog iets proberen te betekenen. (tdc)

(dienstmededeling: Wie zijn onze recensenten?)

Mocht u soms denken 'Zoveel films en series krijgt die Tim De Cock toch nooit allemaal zelf gezien?': gelijk heeft u. Ik beheer wel deze blog maar doe geregeld een beroep op collega-redacteurs van andere afdelingen. Soms zijn zij trouwens ook beter thuis in bepaalde genres. Je kunt ons herkennen aan de hand van de initialen onder de recensies; Dit zijn wij:

(jbe) Jeroen Bernaer

(cb) Carine Bloemmen

(tdl) Tom de Leur

(edk) Eric De Keyzer

(jdr) Jo De Ruyck

(sdv) Sabine De Vos

(mdw) Mariena Dewulf

(pij) Pieter Janssens

(arg) Annelies Rutten

(wwo) Wouter Woussen

Was getekend: (tdc) Tim De Cock

Raging Bull

DVD_BDRagingElBulli film:    / extra's:     / blu-ray / MGM-20th Century Fox

Dit wisten we al: Raging Bull (1980) is 1) een biografie van de New Yorkse bokser Jake LaMotta, 2) een film voor alle tijden, en 3) wellicht het beste wat Martin Scorsese en Robert De Niro ooit samen gemaakt hebben. Wat we níet wisten en ook niet verwacht hadden, is hoeveel indrukwekkender en dieper de nochtans korrelige zwart-witfotografie er uitziet na de transfer naar hoge definitie. Dit is figuurlijk en letterlijk bloedmooi – al zie je in de beroemde boksringscènes eigenlijk chocolade in het rond spatten. Eén belangrijk minpunt toch: zo goed als niks van het overvloedige bonusmateriaal wordt ondertiteld. Zonde! (tdc)

(dienstmededeling)

Zou u man- of vrouwlief opgeven als hij/zij gedurende elf maanden niets van zich liet horen? Interessante vraag, waar u verder niet al te lang over hoeft na te denken want ik zocht gewoon een binnenkomer om u te bedanken. Dat u dit bericht nog leest, kan immers maar een van twee dingen betekenen. 1) U bent al veel te lang in het wilde weg aan het surfen, anders zou u geen tijd verspillen aan dit onzinnige tekstje. 2) U heeft een mateloos vertrouwen in deze blog en wíst gewoon dat-ie ooit weer geactiveerd ging worden.

Voor onze eigen gemoedsrust, hopen we dat toch enkelen onder u zich tot de tweede categorie bekeren. Aan hen dan ook onze excuses voor onze buitensporig lange afwezigheid. Ik zou kunnen uitleggen waarom, maar geloof me: 't zou saai zijn. Aldus vliegen we er maar weer in en presenteer ik, voorlopig nog zonder trots, omdat een mens na elf maanden stilte niet al te veel noten op zijn zang mag hebben: Het Nieuwsblad/De Gentenaar DVD en Blu-ray Disc Blog: Resurrection!

(tdc)

P.S. Tussen de actuele dvd's en blu-ray's zal ik af en toe ook de belangrijkere titels uit de ontbrekende elf maanden proberen te bloggen. Kwestie van het archief een beetje bij te houden.

Surf's Up

Dvd_surfsup / extra's: / Sony

Even kijken: we hadden al psychotische pinguïns in Madagascar, tapdansende pinguïns in Happy Feet, pinguïns die 'het bestaan van God bewijzen' in March of the Penguins... Na dit surfavontuur zal dus hoogstens nog Penguins in Space verbazen. Niet dat de klad er in zit, want Surf’s Up is een van de betere kinderanimatiefilms van vorig jaar. Vooral de frisse verpakking is een meerwaarde: Cody’s avontuur wordt in een realitydocumentaire gegoten, wat voor zeer grappige momenten zorgt onderweg naar de ‘deelnemen is belangrijker dan winnen’-moraal. De bonussen vormen een mooie mix van technische weetjes en spelletjes en filmpjes voor kinderen. (tdc)

Koning van de wereld (complete serie)

Dvd_koningwereld / extra's: / duur: 5 x 50 min. / VTM-Bridge Entertainment

Het duurt dubbel zo lang als de bioscoopversie (die niet op dvd verschijnt) en nóg dachten we naar een slechte samenvatting te kijken. Nee, ook als tv-serie slaat de door familie- en maffiaperikelen gestuwde bokserscarrière van Stan Vandewalle (Kevin Janssens) ons niet echt KO. Jammer, want naast de onhandige vertelling, de slecht uit de verf komende personages en de compleet ambianceloze boksmatchen zagen we ook enkele knappe scènes en goede acteerprestaties, vooral bij de minder bekende namen. Dit is een weliswaar verzorgde uitgave inclusief ondertitels, verwijderde scènes en een Antwerpstalige making of, maar slechts één conclusie kan zich opdringen: Koning van de wereld verliest op punten. (tdc)

Once In A Lifetime

Dvd_onceinaliferecht documentaire: / extra's: / DFW

Als het voetbal vandaag een beetje voet aan de grond heeft in de VS, is dat deels te danken aan het pionierswerk van drie mecenassen uit de platenbusiness. Warnerbaas Steve Ross en de gebroeders Ertegun van Atlantic Records haalden in de jaren 70 wereldsterren als Pelé en Franz Beckenbauer voor heel veel geld binnen in het veredelde amateurelftal New York Cosmos. Ze deden dat uit liefde voor soccer, welzeker, maar het was natuurlijk meegenomen dat de tv- en reclamerechten, die ze voor een prikje hadden gekocht, bij een eventuele de doorbraak het duizendvoudige waard zouden worden.

Tegen die unieke achtergrond vormen opkomst en ondergang van The New York Cosmos het mooie onderwerp van een lichtjes bizarre maar erg kleurrijke documentaire – denk: aanhoudende ruzies, heel veel dollartekens, én een naaktreportage. De meeste nog levende sleutelfiguren werden geïnterviewd, zelfs Johan Cruijff komt er even aan te pas.

Disc 2 is helaas waardeloos: daar staan twee erbarmelijke portretten op van Pelé en de in deze context volstrekt niet ter zake doende Diego Maradona. (tdc)

(dienstmededeling: u gaat sterretjes zien)

Een nieuw jaar, een nieuw quoteringssysteem. De kranten Het Nieuwsblad, De Gentenaar en Het Volk stappen af van het puntensysteem voor hun recensies en gebruiken voortaan weer sterren, net zoals onze zusterkrant De Standaard. Ook deze blog past zich vanaf nu aan de nieuwe regeling aan. Dit is de legende:

Slecht / Zwak / Goed

Zeer goed / Uitstekend

Omdat het onbegonnen werk is om de nu al meer dan vijfhonderd recensies op deze blog opnieuw te quoteren, geven we ter referentie deze omrekentabel mee. Die vertoont bewust wat overlapping, omdat het ene systeem naar ons aanvoelen niet zo eenduidig te vertalen valt in het andere.

0 tot 4/10 =

5 à 6/10 =

6 à 7/10 =

7 à 8/10 =

9 à 10/10 =

Oudere berichten:
> Tyson
> Tell Me You Love Me (complete serie)
> Lost (seizoen 5)
> The Killing (reeks 1)
> The Hangover
> Brüno
> Nieuwe en klassieke Britse comedy
> Che (Part 1 & 2)
> I Love You, Man
> Anywhere But Home (Four Christmases)
> Het Geheim van het Pirateneiland
> The Singing Detective
> Terminator Salvation
> Ponyo
> Harry Potter and the Half-Blood Prince
> Appaloosa
> Mad Men (seizoen 2)
> (dienstmededeling: u gaat meer sterretjes zien)
> Star Trek
> The Big Bang Theory (seizoen 1)