Home  Life  Film & DVD  dvd-besprekingen
  
(dienstmededeling: u gaat meer sterretjes zien)

Opgelet: vanaf dit punt in onze dvd-blog hanteren we een vijfsterrensysteem om films te quoteren, net als in de krant. Bij oudere recensies op deze blog kunt u in regel één (zwarte) ster toevoegen om de quotering te updaten naar het nieuwe systeem. Dit is de legende:

  Uitzonderlijk

   Zeer goed

  Goed

   Matig

  Zwak tot slecht

   Abominabel

For the record ook even aanstippen dat we de extra's op dvd's en blu-ray's quoteren naar kwaliteit, niet kwantiteit. Trailers, scène-indelingen en andere prullaria rekenen we niet mee als bonusmateriaal.

't Is maar dat u het weet. 

The Comeback (compleet)

DVD_TheComeBack tv-serie:     / extra's:     / duur: 13 x 30 min. / dvd-box / HBO-Warner

Altijd een boon gehad voor Lisa Kudrow alias Phoebe, de eigenzinnigste aller Friends. In 2005 legde ze bijvoorbeeld haar reputatie in de schaal door een soort verlepte versie van zichzelf te spelen in The Comeback, als gewezen sitcom-actrice Valerie Cherish die een (jawel) comeback forceert in een nieuwe sitcom, Room & Bored, en haar belevenissen daarbij laat volgen door een cameraploeg van een realityserie. The Comeback bestaat zogezegd uit de 'ruwe opnamen' van die realityserie. Valerie Cherisch slikt de grofste vernederingen om haar plaats in de spotlights terug te verdienen, maar ze schijnt niet te beseffen dat de camera's alleen oog hebben voor het mooie jonge geweld in haar buurt, onder wie mooie Malin Akerman uit Watchmen.

't Is aardig gedaan, deze satirische kijk op het wereldje achter het tv-scherm, maar de aan Extras en The office verwante nep-realitystijl is stilaan een beetje passé en zo grappig als die grote voorbeelden wordt het nergens. Overigens gaat de domste aller Friends, Matt LeBlanc alias Joey, deze serie onder de titel Episodes nu nog eens na-apen voor die andere Amerikaanse betaalzender, Showtime. Iets zegt me dat LeBlanc die aangekondigde reünie van Friends nog het hardst van al nodig zal hebben. (tdc)

Surfer Dude

DVD_BDSurferDude film:     / extra's: geen / gezien op bd, ook op dvd / DFW

Eén zwemshort met zwart-witte strepen: tot zover de vollédige garderobe van Matthew McConaughey die in deze prent een surfkampioen zonder centen speelt die een realityshow probeert te ontlopen. De outfit van de golden boy is goed gekozen: Surfer Dude is een niemendal van 86 minuten dat boven water blijft omdat je tóch wil weten hoe dit verhaal vol marihuana en smalle bikini's afloopt. Eigenlijk is dit een lange homevideo van McConaughey, die óns doet betalen om naar zijn superlijf te kijken. Je zou van minder gaan blowen. (tdl)

30 Rock (seizoen 2)

DVD_30RockS2 tv-serie:    / extra's:     / duur: 15 x 30 min. / dvd-box / Universal

'Weet je wat familie voor mij betekent, Lemon? Afkeer, schuldgevoel, woede... Het paaseieren rapen dat uitdraait op een messengevecht.'

Aan het woord is Jack Donaghy, de hondsbrutale, opgeblazen baas van tv-producente Liz Lemon. Twee fantastische personages uit de serie 30 Rock, die zich afspeelt achter de schermen van tv-gigant TGS. Dit is Amerikaanse sitcom op z'n best: brutaal, origineel, vol gekke personages, rare toestanden en vooral zeer snel. Hoofdpersonage Liz Lemon (Tina Fey, zij van de impeccabele Sarah Palin-imitatie) worstelt met haar baas (een schitterende Alec Baldwin in een rol die hij al eens voordeed in Along came Polly), met het feit dat ze op haar 37ste nog niet van straat is (altijd een ramp in Amerikaanse series) en met haar gekke collega's: een oversekste zwarte komiek, een blonde presentatrice, lelijke, onverzorgde, nog thuis wonende nerds en een übernichterige varkensboerenzoon als bode.

Zeer grappig is het feit dat Liz' collega's niet echt gek van haar zijn, dat zij zich als enige normaal voelt, dat ze constant haar principes moet bijstellen en dat gewoonweg iédereen worstelt met trauma's uit zijn jeugd. Zelfs haar macho baas van Ierse afkomst (zie quote).

De serie is niet de allerbekendste sitcom ter wereld maar scoorde een massa Emmynominaties en vergulde er een paar, kreeg ook een Golden Globe en meerdere acteerprijzen. En met zulke prijzen heb je altijd - beroemde - vrienden. In deze tweede reeks draaft er in elke aflevering wel eentje op: Jerry Seinfeld als zichzelf, Steve Buscemi als een beetje een ranzige maar geloofwaardige privédetective, Carrie Fisher als bijna zichzelf (een vergeten comedyschrijfster van weleer), David Schwimmer als een Red Het Milieu-acteur die door het lint gaat en in diezelfde aflevering komt zelfs Al Gore een praatje maken. (cb)

Bolt

DVD_BDBolt film:     / extra's:     / dvd + blu-ray / Disney

Een mooie, slimme update van Lassie Come Home met een stevige snuif spektakel aan begin en eind: een Disneyfilm kwam nooit eerder zo dicht in de buurt van de Pixarmagie. Er is dan ook weinig universelers dan een hondje dat zijn baasje zoekt, maar er wordt een originele draai aan gegeven: de viervoeter in kwestie is een tv-hond die denkt dat hij superkrachten heeft. Gooi nog een believer (Rhino, een hamster met een meerderwaardigheidscomplex) en een non-believer (Mittens, een New Yorkse straatkat)  in de mix en je krijgt een zeer onderhoudend avontuur dat zelfs door de liedjes van Miley Cyrus niet kan worden afgeremd.

Bolt is een uitstekende aanschaf voor de hele familie, ook al omdat je in één klap zowel film als bonusmateriaal op dvd én op blu-ray krijgt. Dit moet ook de eerste keer zijn dat een zoek- en schietspelletje met de afstandsbediening (enkel op blu-ray) speelbaar en ook nog eens leuk is. Minpuntje: die traditionele voorfilmpjes lijken alweer langer te duren dan alle extra's samengeteld. Maar dat is een euvel waar alle Disneyschijven aan lijden. (tdc)

Frost/Nixon

DVD_FrostNixon film:     / extra's:     / dvd / Universal

Zeg van het Bush-tijdperk wat je wil, maar het heeft tenminste de politieke film doen heropbloeien. Frost/Nixon is niet alleen een hoogtepunt in dat genre; de reconstructie van het verbale duel tussen de flamboyante talkshowpresentator David Frost en de toen net afgetreden president Richard Nixon in 1977 is erg relevant en zelfs spannender dan menige actiefilm. Frost wil een bekentenis, Nixon een rehabilitatie, wíj willen vooral meer van dat. En de extra's geven het ons, met bijna een halfuur verwijderde scènes, audiocommentaar en fragmenten uit de echte tv-interviews. Dat er geen Oscars inzaten voor scenarist Peter Morgan of de schitterende acteurs, daarvoor zullen we de schuld ook maar in Bush' schoenen schuiven, zeker? (tdc)

Dead Like Me (serie + film)

DVD_DeadLikeMe-S1 serie 1:     / extra's:     / duur: 70 min. + 13 x 45 min.

serie 2:     / extra's:     / duur: 15 x 45 min.

film:     / extra's:     / MGM-20th Century Fox

Bob Dylan en Freek de Jonge hadden gelijk: er ís leven na de dood. Afgaande op Dead Like Me schaft het hiernamaals zelfs meer humor dan het gewone leven. Lichtjes afwijkende humor misschien, maar toch. Dead Like Me draait om Georgia Lass, een nukkige, onverschillige tiener die tijdens de lunchpauze van haar eerste werkdag de toiletbril van het neerstortende ruimtestation Mir op haar hoofd krijgt. Na haar dood wordt 'George' (Ellen Muth) willens nillens ingelijfd in een clubje Magere Heinen dat als taak heeft de zielen van stervende mensen tijdig te 'bevrijden' wanneer hun laatste uur slaat. Rube (Mandy Patimkin), de plaatstelijke opdrachtgever, schrijft daarvoor namen en sterfdata op post-its die hij uitdeelt op informele vergaderingen in een Beiers eethuis, Der Waffle House.

DVD_DeadLikeMe-S2 Tussen twee opdrachten door leiden George en de andere reapers een soort schaduwbestaan tussen de stervelingen. Daarvoor krijgen ze een fysiek lichaam ter beschikking. Het is een goed uitgangspunt voor allerlei spitse en sarcastische observaties over zin en onzin van ons bestaan, meestal geleverd middels een voice-over van de welbespraakte George. Nu ze aan de andere kant vertoeft, blijkt het meisje blijkt haar oude leven meer te missen dan ze ooit had durven te denken. Ze waakt over haar jongere zus, die haar rouw verwerkt door overal wc-brillen te stelen, en moet lijdzaam toezien hoe het huwelijk van haar ouders traag uiteenvalt. Grote verhaallijnen zijn er verder niet, maar de absurde toestanden, onnavolgbare oneliners en kleurrijke personages plaatsen leven en dood in een verfrissend perspectief.

DVD_DeadLikeMe-Movie Als u denkt dat dit alles wel een beetje naar het fleurige Pushing Daisies ruikt: beide cultseries komen uit één en dezelfde koker, die van Bryan Fuller. Beide series hebben helaas nog iets gemeen: ze werden stopgezet na hun tweede seizoen. Van Dead Like Me zijn nu tegelijk allebei de seizoenen verschenen (uit de periode 2003-2005) en een recente, wat overbodige nageboorte in de vorm van de tv-film Dead Like Me: Life After Death. In die tv-film wordt Rube, toch zo'n beetje het vaderlijke hart van de serie, vervangen door ene Cameron Kane die de post-its updatet naar sms-berichten. Eventjes leuk, omdat Cameron gespeeld wordt door de flamboyante Henry Ian Cusick (die u kent als Desmond uit Lost) maar behalve een mooie afsluiting van het hoofdstuk 'George en haar zus' valt er verder niks te beleven.

Moge deze fijne serie rusten in vrede. Bij voorkeur ergens in een dvd-kast in uw buurt. (tdc) 

Wallander (BBC)

DVD_Wallander tv-films:     / extra's:     / box met 3 dvd's / duur: 3 x 90 min. / Lumière

Scandinavische crimi's zijn zo goed dat zelfs de Britten ze nu beginnen te verfilmen. Vorige week kregen we een sombere Kenneth Branagh te zien als Wallander. Hoezo, hadden we niet al een Wallander? Natuurlijk wel. De gelijknamige 13-delige serie die twee jaar geleden onze kusten bereikte vanuit Zweden, behoort zelfs tot de beste tv-crimi's van de afgelopen jaren. We zaten dus niet te wachten op een BBC-versie die dat fenomenale succesverhaal nog eens dunnetjes overdoet.

Maar dat was buiten Kenneth Branagh gerekend. De Britse Shakespearekenner neemt iets vaker in de regisseursstoel plaats dan zijn talent terzake kan verantwoorden, maar als acteur is hij nooit minder dan uitstekend. Hier gaat hij zo op in Kurt Wallander dat je hem in het begin amper herkent. Branagh is trouwens duidelijk een fan – in het bonusmateriaal geeft hij toe dat hij Henning Mankells thrillers in ongeveer een week tijd uitlas.

Het leuke is dat deze Engelstalige Wallander gefilmd is in het Zweedse Ystad en die sfeervolle setting maximaal benut. De films voelen dus authentiek aan. Bovendien grijpen ze terug naar eigenlijke romans van Mankell (Dwaalsporen, De blinde muur en Midzomermoord), waar de Zweedse serie zijn eigen verhaallijnen verzon, zoals VTM met Aspe doet. Deze nieuwe dvd-box mag dus gerust naast de Zweedse Wallander staan. (tdc)

Varg Veum

DVD_VargVeum tv-films:     / extra's: geen / box met 3 dvd's / duur: 6 x 90 min. / Lumière

De beste detectiveseries komen uit het noorden, zo lijkt het wel. En ze hoeven niet altijd zo somber te zijn als Wallander. De Noorse privé-detective Varg Veum is als hoofdfiguur misschien niet zo intrigerend maar, bij Thor, wát een vent. Stoere bink Trond Espen Seim kan met één blik duidelijk maken waarom onze voorouders op de vlucht sloegen voor zíjn voorouders. Een eigenschap die hem best van pas komt als hij zich weer eens in nesten werkt en zich buiten de wet begeeft.

Varg Veum is een vlotte serie gebaseerd op werk van Gunnar Staalesen, die net als Stieg Larsson (van de Millennium-trilogie) misdaadverhalen gebruikt om maatschappelijke thema's aan te kaarten. Wat deze zes films missen aan originaliteit, maken ze ruimschoots goed met bakken sfeer, veel actie en behoorlijk wat spanning. En de vikingbast van Trond Espen Seim, natuurlijk. (tdc)

(dienstmededeling: Wie zijn onze recensenten?)

Mocht u soms denken 'Zoveel films en series krijgt die Tim De Cock toch nooit allemaal zelf gezien?': gelijk heeft u. Ik beheer wel deze blog maar doe geregeld een beroep op collega-redacteurs van andere afdelingen. Soms zijn zij trouwens ook beter thuis in bepaalde genres. Je kunt ons herkennen aan de hand van de initialen onder de recensies; Dit zijn wij:

(jbe) Jeroen Bernaer

(cb) Carine Bloemmen

(tdl) Tom de Leur

(edk) Eric De Keyzer

(jdr) Jo De Ruyck

(sdv) Sabine De Vos

(mdw) Mariena Dewulf

(pij) Pieter Janssens

(arg) Annelies Rutten

(wwo) Wouter Woussen

Was getekend: (tdc) Tim De Cock

Oudere berichten:
> Tyson
> Tell Me You Love Me (complete serie)
> Lost (seizoen 5)
> The Killing (reeks 1)
> The Hangover
> Brüno
> Nieuwe en klassieke Britse comedy
> Che (Part 1 & 2)
> I Love You, Man
> Anywhere But Home (Four Christmases)
> Het Geheim van het Pirateneiland
> The Singing Detective
> Terminator Salvation
> Ponyo
> Harry Potter and the Half-Blood Prince
> Appaloosa
> Mad Men (seizoen 2)
> (dienstmededeling: u gaat meer sterretjes zien)
> Star Trek
> The Big Bang Theory (seizoen 1)