Home  Life  Film & DVD  dvd-besprekingen
  
Donkey Punch

DVD_DonkeyPunch film:      / extra's: geen / dvd / Indies

Weet ú wat een donkey punch is? Nee? Dan kan deze film u iets leren: een levensgevaarlijke nekslag tijdens seks 'op zijn hondjes', uitgevoerd door de penetrerende partner. Stel dat iemand zoiets echt doet! Op een boot! Bij iemand die hij eigenlijk niet kent! Zou dat geen goede film opleveren? Dat moeten de makers van Donkey Punch gedacht hebben. Helaas werd het geen goede film, maar een slecht geacteerd, saai en voorspelbaar partijtje bloedvergieten. U hoeft al niet meer te kijken om te weten wat een donkey punch is, want ik heb het u net verteld. (WWO)

Millennium 1: Mannen die vrouwen haten

DVD_BDMillennium1 film:      / extra's:      / gezien op blu-ray, ook op dubbel-dvd / Lumière

U las het boek, u zag de film, u krijgt er thuis nog een halfuur ongebruikte scènes bij: het Zweedse Mannen die vrouwen haten wordt op dvd en blu-ray uitgebracht als een tv-film van tweemaal 1,5 uur. Deze versie is niet noodzakelijk beter dan die in de bioscoop, maar de vele intriges kunnen de ademruimte best wel gebruiken. En welk een heerlijk apart paar vormen journalist Mikael Blomkvist en asociale hacker Lisbeth Salander toch.

Aangename verrassing: het bonusmateriaal gaat de controverse rond de erfenis van Stieg Larsson niet uit de weg. Zo ziet u zijn vader en broer tobben over wat ze moeten doen met de postume miljoenen. Blijkbaar komt het écht niet in hen op om Larssons levensgezellin te laten delen in het fortuin. (TDC)

The Killing (reeks 1)

DVD_TheKilling tv-serie:      / extra's: geen / duur: 20 x 55 min. / dvd / Lumière

Wie heeft Nanna Birk Larsen vermoord? Met die vraag brouwt de Deense tv-serie The Killing een razend spannende mix van Twin Peaks en 24.

Een mooie 18-jarige scholiere wordt verkracht en vermoord. Tijdens het onderzoek blijkt dat ze er een geheim leven op na hield. Klinkt bekend? The Killing (Forbrydelsen) heeft hetzelfde vertrekpunt als het legendarische Twin Peaks maar houdt zich wel ver van bovennatuurlijke verschijnselen. Dit Deense drama is met handen en voeten gebonden aan de donkere realiteit: Nanna's dood verscheurt haar gezin, onthutst haar klasgenoten en veroorzaakt deining tot in de hoogste politieke regionen van Kopenhagen.

De moordzaak versplintert ook de laatste resten van het gezinsleven van politie-inspecteur Sarah Lund. Zij is bezeten van haar werk en stelt er de geplande emigratie met haar zoon en haar Zweedse vriend almaar voor uit. Tot ergernis van haar politiepartner Jan Meyer, de man die eigenlijk haar plaats kwam innemen. Lund bouwt wel een soort verstandhouding op met Troels Hartmann, de dynamische schepen van Onderwijs die een gooi doet naar het burgemeestersschap. De auto waarin het lijk gevonden is, behoort toe aan zijn verkiezingsteam en dat opmerkelijke feit opent een ware doos van Pandora in het stadhuis van Kopenhagen.

Die laatste politieke dimensie – de strategietjes, het wantrouwen, de vuile spelletjes – is hier even belangrijk als het presidentiële gekonkelfoes in 24. Met die serie deelt The Killing ook de steeds wisselende verdachten, het bijzonder verslavende tijdsaspect – de twintig afleveringen beslaan evenveel opeenvolgende dagen in het onderzoek – en misschien ook wel dat paar plotwendingen te veel op het einde. Niettemin: een absolute aanrader. Een tweede reeks loopt momenteel op de Deense televisie. (TDC)

(dienstmededeling: u gaat meer sterretjes zien)

Opgelet: vanaf dit punt in onze dvd-blog hanteren we een vijfsterrensysteem om films te quoteren, net als in de krant. Bij oudere recensies op deze blog kunt u in regel één (zwarte) ster toevoegen om de quotering te updaten naar het nieuwe systeem. Dit is de legende:

  Uitzonderlijk

   Zeer goed

  Goed

   Matig

  Zwak tot slecht

   Abominabel

For the record ook even aanstippen dat we de extra's op dvd's en blu-ray's quoteren naar kwaliteit, niet kwantiteit. Trailers, scène-indelingen en andere prullaria rekenen we niet mee als bonusmateriaal.

't Is maar dat u het weet. 

Trick'r Treat

DVD_TrickRTreat film:     / extra's:     / dvd / Warner

Jamie Lee Curtis nóg eens zien schreeuwen in de klassieker Halloween? Dat is een mogelijkheid. Een waardig alternatief is dit 79 minuten durend potje griezelen van de makers van Superman Returns en X-Men. De film bestaat uit een handvol verhalen die netjes in elkaar overlopen en tot de laatste minuut een behoorlijk akelig niveau halen. Kindjes spelen een hoofdrol, maar noteer dat er veel ruimte is gelaten voor hormonale avontuurtjes met Roodkapjes en anders wulpse deernen. Aanrader is het chocolade brakende dikkerdje. In de extra's meer over Halloween en de stunt met de schoolbus. (tdl)

Angels & Demons

DVD_BDAngelsDemons film:     / extra's:     / gezien op dubbel-bd, ook verkrijgbaar op dvd / Sony

Beter dan The Da Vinci Code: het zegt íets, maar ook weer niet zo veel. Tom Hanks is meer ontspannen in de rol van Robert Langdon, het grotendeels nagebouwde Rome en Vaticaanstad vormen een spectaculair decor en de plot is iets gebalder en urgenter. Het nadeel: zelfs in de optionele verlengde versie blijft de verfilming van Het Bernini mysterie een vergezocht en snel weer vergeten verzendingsspelletje van 'standbeeld wijst naar kerk wijst naar standbeeld'. Aan de flauwe extra's, vol zwiepende groothoekbeelden van Romeinse pleinen, wordt een tweede schijf verspild. (tdc)

Twelve Monkeys

DVD_BDTwelveMonkeys film:     / extra's:     / blu-ray / Universal

'Kun je de rol spelen zonder één keer te grijnzen?' Je moet al Terry Gilliam heten om het Bruce Willis te durven vragen. Maar Willis gaf gehoor, liet zijn acteertics thuis en speelde zo in 1995 de pannen van het dak als radeloze tijdreiziger die in het heden een remedie zoekt voor een ongemeen dodelijk virus dat in de nabije toekomst het leven zal kosten aan vijf miljard mensen. Of is hij helemaal geen tijdreiziger en is zijn personage gewoon net zo gek als die losgeslagen Brad Pitt? Madeleine Stowe, toen nog niet verminkt door botox, heeft er het raden naar. Twelve Monkeys staat voor actie, ontroering en puzzelwerk in een van Gilliams beste films. Fantastische heruitgave om uw Mexicaans griepje mee uit te zieken. (tdc)

Sleeper Cell (seizoen 1)

DVD_SleeperCellS1 tv-serie:     / extra's:     / duur: 10 x 58 min. / dvd-box / Paramount

Kiefer Sutherland mag inpakken met zijn 24. In Sleeper Cell wordt terreur op Amerikaanse bodem pas écht bloedserieus. Dit is nagelbijten in naam van Allah.

In Los Angeles infiltreert FBI-agent Darwyn Al-Sayeed een slapende cel van terroristen. Veel slaap komt er niet aan te pas: Darwyn, een Afro-Amerikaan en moslim, wordt gerekruteerd voor een zeer ambitieuze aanslag door Farik, een fundamentalist die zó schijnheilig is dat hij zelfs honkbalcoach is van joodse kinderen. Darwyn ontmoet zijn medestrijders: Christian is een Franse ex-skinhead die toeristen door Hollywood rijdt, Ilija is een leraar chemie die zijn familie in Bosnië verloor en Thomas is een Amerikaan die in een bowlinghal werkt.

Met Amerikaanse series over terreur op eigen bodem kunnen we stilaan de muren behangen, maar Sleeper Cell maakt er écht wel het allerbeste van. De hoofdrolspelers zijn alle vijf ijzersterk en het verhaal dendert als een sneltrein van Yemen naar Los Angeles tot Mexico naar een bloedstollende finale. De makers serveren er nog een interessant inzicht in de islam bij als toetje bovenop. Alle ambities worden hier waargemaakt. (tdl)

Let The Right One In

DVD_LetTheRightOneIn film:     / extra's:     / gezien op dvd, ook op blu-ray / Living Colour

Oskar is twaalf, wordt gepest op school en zou zijn pesters wel kunnen vermoorden. Alleen durft hij nog niet eens terug te slaan. Zijn nieuwe buurmeisje Eli is 'al heel lang ongeveer twaalf', gaat niet naar school en vermoordt af en toe iemand. Omdat ze moet: ze is een vampier. Oskar begrijpt dat wel, hij ziet haar graag. Een ietwat bijzonder buurmeisje dat hunkert naar een beetje warmte vergeef je veel. Vooral als je zelf liefde tekort komt.

Vampieren als casanova's en femme fatales hadden we al gezien, maar als kinderliefje? Het blijkt een gouden vondst, die hier aangrijpend mooi is uitgewerkt. Je begrijpt Oskar wel: Eli ís in de eerste plaats een schatje. Dat ze ook een bloedzuigend monster is, neem je haar nauwelijks kwalijk. Daar kan ze niets aan doen en ze lijdt er net zo erg onder. Of ze slaagt er toch zeer goed in die indruk te wekken. Ontroerende horror. (wwo)

Traitor

DVD_BDTraitor film:     / extra's: geen / gezien op blu-ray, ook op dvd / Paramount

Don Cheadle als de Afro-Amerikaan die explosieven fabriceert in naam van de Heilige Oorlog? Die acteur met het cockney-accent uit Ocean’s 11, 12 en 13? Om in religieuze termen te blijven: niet te geloven. Toch is Cheadle zéér geloofwaardig in deze pittige thriller die zonder veel toeters of bellen naar een verrassende finale dendert. Ik geloofde zelfs Jeff Bridges in de rol van ‘geheim contact in de regenjas die alleen in donkere parkings afspreekt’. En dat van een regisseur die niet één grote film op zijn palmares heeft. Er zit nog rek in die films rond terrorisme op Amerikaanse bodem. (tdl)

Oudere berichten:
> Tyson
> Tell Me You Love Me (complete serie)
> Lost (seizoen 5)
> The Killing (reeks 1)
> The Hangover
> Brüno
> Nieuwe en klassieke Britse comedy
> Che (Part 1 & 2)
> I Love You, Man
> Anywhere But Home (Four Christmases)
> Het Geheim van het Pirateneiland
> The Singing Detective
> Terminator Salvation
> Ponyo
> Harry Potter and the Half-Blood Prince
> Appaloosa
> Mad Men (seizoen 2)
> (dienstmededeling: u gaat meer sterretjes zien)
> Star Trek
> The Big Bang Theory (seizoen 1)