Home  Life  Film & DVD  dvd-besprekingen
  
Tell Me You Love Me (complete serie)

DVD_TellMeYouLoveMe tv-serie:      / extra's:      / duur: 10 x 50 min. / dvd / HBO-Warner

Een jong koppel met dat gebukt gaat onder bindingsangst en premature jaloezie. Ouders die in hun twaalfde huwelijksjaar nog geen enkele keer gevreeën hebben. Twee welstellende dertigers – onder wie 'Penny' uit Lost – die hun leven laten beheersen door hun vruchteloze kinderwens. Ze belanden in Tell Me You Love Me allemaal op de sofa bij een relatietherapeute die zelf met een onverwerkt stukje verleden zit. Behoorlijk realistisch en serieus is deze HBO-serie die onderzoekt wat de rol is van seks als communicatiemiddel in relaties. De seks is veelvuldig en expliciet maar voor u naar de videotheek rent: ze is ook meestal ver van opwindend omdat ze juist erg dicht bij the real thing staat. Ongewoon, confronterend en interessant als discussievoer dus, maar uiteindelijk ook wat te banaal om een echte topper te zijn. (TDC)

Lost (seizoen 5)

DVD_BDLost5 tv-serie:      / extra's:      / duur: 16 x 40 min. / gezien op blu-ray, ook op dvd / ABC-Disney

Het grote mysterie van Lost kantelt zoetjesaan naar pure sciencefiction in dit gebalde voorlaatste seizoen dat – eindelijk – meer antwoorden geeft dan het vragen oproept. Al blijven de verrassingen komen: na de flashbacks en de flashforwards zijn we ditmaal toe aan echte tijdreizen, waardoor de teruggekeerde passagiers van Oceanic 815 de Dharma-pipo's leren kennen in 1977 en er een explosieve seizoensfinale beleven. Voor wie stilaan verloren loopt is er nog altijd het blote bovenlijf van Sawyer, voor wie meer wil een lading (nep)documentaires en extra scènes. Blijvertje, dit. (TDC)

The Killing (reeks 1)

DVD_TheKilling tv-serie:      / extra's: geen / duur: 20 x 55 min. / dvd / Lumière

Wie heeft Nanna Birk Larsen vermoord? Met die vraag brouwt de Deense tv-serie The Killing een razend spannende mix van Twin Peaks en 24.

Een mooie 18-jarige scholiere wordt verkracht en vermoord. Tijdens het onderzoek blijkt dat ze er een geheim leven op na hield. Klinkt bekend? The Killing (Forbrydelsen) heeft hetzelfde vertrekpunt als het legendarische Twin Peaks maar houdt zich wel ver van bovennatuurlijke verschijnselen. Dit Deense drama is met handen en voeten gebonden aan de donkere realiteit: Nanna's dood verscheurt haar gezin, onthutst haar klasgenoten en veroorzaakt deining tot in de hoogste politieke regionen van Kopenhagen.

De moordzaak versplintert ook de laatste resten van het gezinsleven van politie-inspecteur Sarah Lund. Zij is bezeten van haar werk en stelt er de geplande emigratie met haar zoon en haar Zweedse vriend almaar voor uit. Tot ergernis van haar politiepartner Jan Meyer, de man die eigenlijk haar plaats kwam innemen. Lund bouwt wel een soort verstandhouding op met Troels Hartmann, de dynamische schepen van Onderwijs die een gooi doet naar het burgemeestersschap. De auto waarin het lijk gevonden is, behoort toe aan zijn verkiezingsteam en dat opmerkelijke feit opent een ware doos van Pandora in het stadhuis van Kopenhagen.

Die laatste politieke dimensie – de strategietjes, het wantrouwen, de vuile spelletjes – is hier even belangrijk als het presidentiële gekonkelfoes in 24. Met die serie deelt The Killing ook de steeds wisselende verdachten, het bijzonder verslavende tijdsaspect – de twintig afleveringen beslaan evenveel opeenvolgende dagen in het onderzoek – en misschien ook wel dat paar plotwendingen te veel op het einde. Niettemin: een absolute aanrader. Een tweede reeks loopt momenteel op de Deense televisie. (TDC)

Nieuwe en klassieke Britse comedy

DVD_COMLeadBalloon Mogen we u voorstellen: Jack Dee. Noem hem gerust de Britse Larry David, want 's mans Lead Balloon (serie 1:     , Warner) vertoont te veel raakpunten met Curb Your Enthusiasm om toeval te zijn. Dee ‘speelt’ Rick Spleen, een misantropische komiek (stel u hierbij gerust Raf Coppens voor) die te weinig aan het echte werk toekomt en door zijn onaangepaste egoïsme in ronduit gênante situaties verzeilt. Spleen slaagt er ook steevast in zich te laten afzetten door zijn dochter en haar lief. Lead Balloon is fris, bijna documentair gefilmd. De grappen springen je niet in het gezicht maar zijn best leuk, al komen de nevenpersonages niet echt uit de verf.

DVD_COMHowNotToLiveS1 Dat laatste geldt ook voor How Not To Live Your Life (serie 1:     , Warner) dat helemaal draait om komiek Dan Clark. Diens aanleg voor hysterisch bekkengetrek doet vermoeden dat Rik Mayall in hem een bastaardzoon heeft verwekt. Als Don Danbury, een gepatenteerde dickhead (eikel), erft hij het huis én het bizarre hulpje van zijn oma. Hij verhuurt ook een kamer aan zijn grote vlam Abby, die met haar synthetische boezem vaker dan nodig in veel scènes de aandacht afleidt – waarmee meteen iets gezegd is over de sterkte van de grappen. Don schoffeert zowat iedereen maar krijgt op miraculeuze wijze toch altijd een vrouw in zijn bed. De goegemeente choqueren en toch willen dat ze van hem houden: beetje flauw.

DVD_COMFilthyRich DVD_COMThinBlueLineS2 Nee, dan liever de échte Rik Mayall. Die nam tenminste risico’s zonder valscherm. Zoals in Filthy, Rich & Catflap (complete serie:     , Warner), een poging van Ben Elton om de absurde slapstick van The Young Ones te combineren met celebritysatire. Geen groot succes en snel geannuleerd, maar zo over the top dat het wel iets heeft. Elton weet trouwens hoe moeilijk het is met opvolgers van successeries: The Thin Blue Line (serie 2:     , B-Motion) met Rowan Atkinson wordt vandaag nog steeds onderschat omdat het na de geniale Blackadder-reeks kwam.

DVD_COMLittleBritainUSA Niet te onderschatten is het talent waarmee Matt Lucas en David Walliams blijven variëren op hun dezelfde tien grappen. Little Britain USA (serie 1:     , HBO-Warner) combineert oude met nieuwe personages, locatiefilmpjes met studiogags en overgiet alles met ironische commentaar. Computer says yes!

DVD_COMMyFamilyS1 Aan het bravere eind van het spectrum zijn we blij dat My Family (serie 1:     , Warner) eindelijk op dvd verschijnt. Deze Britse sitcom is op traditionele Amerikaanse leest geschoeid maar speelt de leden van het gezin Harper (met Zoë Wanamaker als kloekhen) verdraaid geestig tegen elkaar uit. Niet te verwonderen dat deze serie al loopt van 2000 tot nu. (TDC)

The Singing Detective

DVD_SingingDetective-plat tv-serie (1986):      / extra's:      / duur: 6 x 60 min. / dvd / Just Entertainment

Hij beleeft twee recensies hieronder troebele tijden als Albus Dumbledore in de zesde Harry Potterfilm, maar in onze huiskamer werd acteur Michael Gambon 23 jaar geleden al onsterfelijk als het ijlende, zwaar door psoriasis toegetakelde hoofdpersonage in de briljante tv-miniserie The Singing Detective. De man, misdaadschrijver P.E. Marlow, is er zo erg aan toe dat hij scènes uit zijn eerste boek en cruciale passages uit zijn moeilijke jeugd 'herbeleeft' vanuit het ziekbed. Heden en verleden versmelten met een grillige, bijtende maar vaak ook grappige fantasie waarin de personages te pas en te onpas losbarsten in liedjes uit de oude doos. Heerlijk om terug te zien. En niet te geloven dat deze briljante miniserie van Dennis Potter pas nu voor het eerst op dvd uitkomt. Extra: een heel goede maar te korte Close up-documentaire over wijlen schrijver Dennis Potter en zijn (hoofdzakelijk seksuele) obsessies. (TDC)

P.S.: Dit is niet alleen Dennis Potters beste werk, door zijn ingenieuze vorm heeft The Singing Detective de tand des tijds ook goed doorstaan. Zo goed zelfs dat de nieuwe filmversie van 2003 met Robert Downey Jr. er niet tegenop kon.

Mad Men (seizoen 2)

DVD_MadMen2 tv-serie:      / extra's:      / duur: 13 x 47 min. / gezien op dvd, ook op blu-ray / A-Film

Alleen al met de verpakking (een 'hemd' van Menken's) is alles gezegd: ook in zijn tweede jaargang is Mad Men de meest stijlvolle aller tv-series. Én de serie waarvan je het moeilijkst kunt zeggen waarom ze precies zo fantastisch is. We treffen de reclamejongens van Sterling Cooper en hun vrouwen/maîtresses ditmaal in 1962: de emancipatie staat voor de deur, Peggy smijt zich zonder omzien op haar carrière en Betty zegt haar Don de wacht aan.

Bij de extra's niks over het maken van de serie, wel veel over de historische context en zelfs dát is verfrissend. Mis zeker het item over het legendarische New Yorkse restaurant Lutèce niet: chef-kok andré Soltner bereidt daarin een eenvoudige maar overheerlijke tarte aux pommes à l'alsacienne waarmee we sindsdien al enkele keren indruk gemaakt hebben bij de familie. Tip: hij vermeldt de hoeveelheid room niet, maar wij gebruiken ongeveer 1 dl. Smakelijk! (TDC)

(dienstmededeling: u gaat meer sterretjes zien)

Opgelet: vanaf dit punt in onze dvd-blog hanteren we een vijfsterrensysteem om films te quoteren, net als in de krant. Bij oudere recensies op deze blog kunt u in regel één (zwarte) ster toevoegen om de quotering te updaten naar het nieuwe systeem. Dit is de legende:

  Uitzonderlijk

   Zeer goed

  Goed

   Matig

  Zwak tot slecht

   Abominabel

For the record ook even aanstippen dat we de extra's op dvd's en blu-ray's quoteren naar kwaliteit, niet kwantiteit. Trailers, scène-indelingen en andere prullaria rekenen we niet mee als bonusmateriaal.

't Is maar dat u het weet. 

The Big Bang Theory (seizoen 1)

DVD_BigBangTheoryS1 tv-serie:     / extra's:     / duur: 17 x 22 min. / dvd-box / Warner

Nu zelfs Star Trek weer hip is, mogen alle nerds uit de kast komen. En kijk, ze krijgen meteen hun eigen sitcom! Niet eens zo'n slechte zelfs, want Leonard (Johnny Galecki) en vooral Sheldon (Jim Parsons) zijn van het soort dat je wel op je spelletjesavond wil uitnodigen: goed gek maar uiterst intelligent én welbespraakt. Hun vriendschap komt in The Big Bang Theory onder druk door buurmeisje Penny (Kaley Cuoco), een bevallig blondje dat in dit eerste seizoen helaas alleen benut wordt om dilemma's te lanceren en het gehalte aan sexy topjes op te drijven. We wensen haar beterschap in het tweede seizoen. (tdc)

Burn Notice (seizoen 1)

DVD_BurnNoticeS1_2 tv-serie:     / extra's:     / duur: 12 x 40 min. / dvd-box / 20th Century Fox

Er wordt her en der gejubeld om Burn Notice maar laten we niet overdrijven: zó spectaculair of vernieuwend is deze serie nu ook weer niet. Entertainend is ze dan weer wél, door de leukste stukjes van Miami Vice (de bikini's), The A-Team (het geknutsel in elke aflevering) en alle bestaande spionageseries te combineren met de droogkomische voice-over van Michael Westen (Jeffrey Donovan), een ex-superspion die noodgedwongen met kleine 'klusjes' (kidnappingen, drugsdealers...) moet rondkomen en zijn moeder (Sharon Gless) moet tolereren tot hij kan uitvissen waarom hij eigenlijk de zak kreeg. We hadden wat moeite met de familieperikelen van Westen, maar de interactie met zijn ex Fiona (Gabrielle Anwar) en zijn buddy Sam (Bruce Campbell) tilt de reeks naar een aangenaam niveau. (tdc)

Heroes (seizoen 3)

DVD_HeroesS3 tv-serie:     / extra's:     / duur: 25 x 40 min. / dvd-box / Universal

Sterk eerste seizoen, flauw tweede seizoen: Heroes had iets goed te maken. Het dipje dat aan de schrijversstaking werd geweten, is helaas een depressie geworden. In deze twee 'hoofdstukken', Villains en Fugitives, gaan het gegoochel met speciale krachten ('ik pak ze, jij bent ze kwijt, o wacht je krijgt iets anders terug'), de eindeloze tijdsprongen, de willekeurig wisselende allianties en de kwadratuur van Face/Off ('ik pak jouw gezicht, jij krijgt het mijne, o wacht nu ben je dood') vreselijk op de zenuwen werken. Kartonnen personages in een stripachtige serie, daar kunnen we nog mee leven, maar van deze helden blijft weinig meer over dan confetti in een machinale plot. De wereld mag morgen vergaan, óns hoeven deze Heroes niet langer te redden. (tdc)

Oudere berichten:
> Tyson
> Tell Me You Love Me (complete serie)
> Lost (seizoen 5)
> The Killing (reeks 1)
> The Hangover
> Brüno
> Nieuwe en klassieke Britse comedy
> Che (Part 1 & 2)
> I Love You, Man
> Anywhere But Home (Four Christmases)
> Het Geheim van het Pirateneiland
> The Singing Detective
> Terminator Salvation
> Ponyo
> Harry Potter and the Half-Blood Prince
> Appaloosa
> Mad Men (seizoen 2)
> (dienstmededeling: u gaat meer sterretjes zien)
> Star Trek
> The Big Bang Theory (seizoen 1)