Home  Life  Film & DVD  dvd-besprekingen
  
(dienstmededeling: u gaat meer sterretjes zien)

Opgelet: vanaf dit punt in onze dvd-blog hanteren we een vijfsterrensysteem om films te quoteren, net als in de krant. Bij oudere recensies op deze blog kunt u in regel één (zwarte) ster toevoegen om de quotering te updaten naar het nieuwe systeem. Dit is de legende:

  Uitzonderlijk

   Zeer goed

  Goed

   Matig

  Zwak tot slecht

   Abominabel

For the record ook even aanstippen dat we de extra's op dvd's en blu-ray's quoteren naar kwaliteit, niet kwantiteit. Trailers, scène-indelingen en andere prullaria rekenen we niet mee als bonusmateriaal.

't Is maar dat u het weet. 

Sterren en kometen

DVD_SterrenKometen tv-show:     / extra's: geen / box met 3 dvd's / duur: ca. 5 uur / VTM-Lampedaire Uitgevers

Hij vloog in de cel op de bruiloft van Filip en Mathilde en maakte van Jacques Vermeire een raamprostituee. Jarenlang was Luk Alloo met Sterren en kometen de luis in de pels van onze BV's. De hoogtepunten zijn nu verzameld in een dvd-box. Dit zijn er alvast vijf.

1 Jo De Meyere en zijn fluit - Alloo zoekt acteur Jo De Meyere op in zijn woonplaats Merelbeke. Tijdens een wandeling die tussen ernst en onzin balanceert, haalt De Meyere zijn blokfluit boven en speelt hij een lied voor een ongeïnteresseerd publiek van koeien. De Meyere laat alle remmen los wanneer Alloo hem uitdaagt om nog één keer de stem van Boer Speeltie na te doen, het personage uit het legendarische luisterspel op Radio 2.

2 De liberalen en de smurf - Alloo trekt verkleed als smurf naar een congres van de liberalen. Karel De Gucht ondergaat met tegenzin een gesprek, Patrick Dewael probeert te ontsnappen en slaagt daar niet in. Op de achtergrond kijkt een piepjonge Jean-Jacques De Gucht verbaasd toe. De groene gezichten van de blauwe kopstukken zijn goud waard.

3 Will Tura en 'Sorry' - Alloo reconstrueert in een hotelkamer een videoclip voor het nieuwe liedje van Will Tura. Bij de tekst 'de laatste sporen' worden treinsporen op het bed gelegd, bij 'er is geen morgen meer' haalt Alloo de krant De Morgen boven en 'sorry schrijf je op de spiegel' mag Tura zélf uitbeelden met lippenstift.

4 Paul Jambers en de overval - Alloo overvalt tv-maker Paul Jambers die een herenhuis verlaat. Jambers schrikt zich wild en is niet gediend met de techniek: 'Vreemd. Mensen zo betrappen. Dat zou ík nooit doen. Laat me nog even alleen nadenken.' Waarop Jambers wegwandelt.

5 Paul Jambers en de plaatjes - Alloo vergezelt Jambers die op een chic feest muziek gaat spelen. Terwijl Paul met het dure mengpaneel staat te knoeien, komt schrijfster Kristien Hemmerechts zich met de muziek bemoeien. Ze haalt Sweet Dreams van The Eurythmics uit de stapel, waarop Jambers waarschuwt 'dat ze dat niet moet opzetten omdat hij gék is van die plaat'. Waarop Sweet Dreams door de luidsprekers galmt en Paul Jambers ter plaatse een nieuwe dans uitvindt. (tdl)

(dienstmededeling: Wie zijn onze recensenten?)

Mocht u soms denken 'Zoveel films en series krijgt die Tim De Cock toch nooit allemaal zelf gezien?': gelijk heeft u. Ik beheer wel deze blog maar doe geregeld een beroep op collega-redacteurs van andere afdelingen. Soms zijn zij trouwens ook beter thuis in bepaalde genres. Je kunt ons herkennen aan de hand van de initialen onder de recensies; Dit zijn wij:

(jbe) Jeroen Bernaer

(cb) Carine Bloemmen

(tdl) Tom de Leur

(edk) Eric De Keyzer

(jdr) Jo De Ruyck

(sdv) Sabine De Vos

(mdw) Mariena Dewulf

(pij) Pieter Janssens

(arg) Annelies Rutten

(wwo) Wouter Woussen

Was getekend: (tdc) Tim De Cock

Studio 60 on the Sunset Strip (compleet)

DVD_Studio60 complete serie:     / extra's:     / box met 5 dvd's / duur: 22 x 42 min. / NBC-Warner

Zou het door de Friends-vloek komen dat deze heerlijke serie van Aaron Sorkin (The West Wing) er al na één seizoen mee moest kappen? Matthew Perry speelt nochtans zijn beste rol sinds Chandler in deze kijk achter de schermen van een fictief tv-programma, dat verdacht veel lijkt op het legendarische Saturday Night Live. Van de machinaties op directieniveau tot de moeizame speurtocht van het voetvolk naar een goede grap: het wordt allemaal gelardeerd met spervuurdialogen, subtiele humor en smeulende romantiek. Behalve Matthew Perry en Amanda Peet (die elkaar nog kennen van The Whole Nine Yards) spelen er geen bekende gezichten mee, maar dat mag de pret niet drukken want het acteerwerk is uitstekend. (tdc) 

Bottom Live

DVD_BottomLive2 DVD_BottomLive1 show:    / geen extra's / 2 aparte dvd's / B-Motion

Als typisch Engelse humor doorgaans omschreven wordt als kurkdroog, subtiel en taalgevoelig, dan is de tv-reeks Bottom zacht gezegd atypisch. Voor de liefhebbers van tv-reeks zijn nu ook twee theatershows op dvd uitgebracht. Ze verschillen in opzet niet zo veel: ook nu komen de extreme antihelden Eddie Hitler en Richie Rich zelden of nooit uit hun welriekende woonkamer. Dit is wel zo mogelijk nog grover en vettiger dan wat we al gewend waren. Niet voor fijnproevers, wel voor gulzigaards want vettig is hun humor wel. In The Stage Show krijgt Richie een erfenis van 50.000 pond, in The Big Number doktert hij een plan uit om de Queen op bezoek te krijgen. Wie ze een beetje kent, kan het einde al raden. (kdw)

(dienstmededeling)

Zou u man- of vrouwlief opgeven als hij/zij gedurende elf maanden niets van zich liet horen? Interessante vraag, waar u verder niet al te lang over hoeft na te denken want ik zocht gewoon een binnenkomer om u te bedanken. Dat u dit bericht nog leest, kan immers maar een van twee dingen betekenen. 1) U bent al veel te lang in het wilde weg aan het surfen, anders zou u geen tijd verspillen aan dit onzinnige tekstje. 2) U heeft een mateloos vertrouwen in deze blog en wíst gewoon dat-ie ooit weer geactiveerd ging worden.

Voor onze eigen gemoedsrust, hopen we dat toch enkelen onder u zich tot de tweede categorie bekeren. Aan hen dan ook onze excuses voor onze buitensporig lange afwezigheid. Ik zou kunnen uitleggen waarom, maar geloof me: 't zou saai zijn. Aldus vliegen we er maar weer in en presenteer ik, voorlopig nog zonder trots, omdat een mens na elf maanden stilte niet al te veel noten op zijn zang mag hebben: Het Nieuwsblad/De Gentenaar DVD en Blu-ray Disc Blog: Resurrection!

(tdc)

P.S. Tussen de actuele dvd's en blu-ray's zal ik af en toe ook de belangrijkere titels uit de ontbrekende elf maanden proberen te bloggen. Kwestie van het archief een beetje bij te houden.

Wim Helsen: 'Bij mij zijt ge veilig'

Dvd_wimhelsen / extra's: / PIAS Comedy

Voor hij een 'vriend van de poëzie' werd, wilde Wim Helsen toch zo heel graag onze leider zijn. Het is een wonderlijk typetje dat die zondvloed van absurditeiten in de succesvolle zaalshow Bij mij zijt ge veilig produceert: tegelijk aandoenlijk kwetsbaar én behept met gevaarlijke dictatoriale neigingen. Dit is een gave maar helaas door slechte synchronisatie geplaagde registratie van Helsens optreden in de Kleine Komedie in Amsterdam, aangevuld met onder meer de Pop Polluitreiking aan Tom Lanoye (die zich ongelooflijk serieus kan houden, respect!) en stukjes Comedy Casino waarin Helsen met de assistentie van Gunter Lamoot vakkundig hits als Paradise By The Dashboard Light en Beat It verkracht. (tdc)

Eric Clapton: Crossroads 2007

Dvd_crossroads / extra's: geen / dubbel-dvd / Warner

Het verslag van het tweede gitaarfestival waarvan de opbrengst (ook die van deze dubbel-dvd) gaat naar het afkickcentrum dat Eric Clapton oprichtte nadat hij zelf zijn drugsdemonen had bedwongen. Hij nodigde een indrukwekkende rij all stars uit voor een partijtje snarenplukken, gaande van krasse knarren zoals B.B. King en Johnny Winter tot de jonge gitaargoden John Mayer en Derek Trucks. Onze favorieten: het slidewerk van Sonny Landreth, de acrobatieën van Jeff Beck, de breekbare Willie Nelson en álles van Trucks. Goed geprobeerd EC, maar deze schijfjes werken verdomd verslavend. (fmi)

(dienstmededeling: u gaat sterretjes zien)

Een nieuw jaar, een nieuw quoteringssysteem. De kranten Het Nieuwsblad, De Gentenaar en Het Volk stappen af van het puntensysteem voor hun recensies en gebruiken voortaan weer sterren, net zoals onze zusterkrant De Standaard. Ook deze blog past zich vanaf nu aan de nieuwe regeling aan. Dit is de legende:

Slecht / Zwak / Goed

Zeer goed / Uitstekend

Omdat het onbegonnen werk is om de nu al meer dan vijfhonderd recensies op deze blog opnieuw te quoteren, geven we ter referentie deze omrekentabel mee. Die vertoont bewust wat overlapping, omdat het ene systeem naar ons aanvoelen niet zo eenduidig te vertalen valt in het andere.

0 tot 4/10 =

5 à 6/10 =

6 à 7/10 =

7 à 8/10 =

9 à 10/10 =

Little Britain (seizoen 3)

Dvd_littlebritain3 tv-show: 6 / extra’s: 7 / dubbel-dvd / BBC-Warner

Wat kunnen we zeggen? Zelf hebben we het stilaan gehad met de brutale typetjes- en stopzinnenshow van David Walliams en Matt Lucas - om het zelf eens met een stoplap te zeggen: trop is te veel – maar als het voor u niet grof en surrealistisch genoeg kan zijn, is dit derde seizoen opnieuw een voltreffer. Er komen wat bizarre figuren bij, lichaamssappen vloeien bij de vleet, en op disc 2 staan voor drie kwartier (!) ongebruikte sketches en nog een heel pak interviews. Voor de connaisseur, zullen we maar zeggen. (tdc)

Oudere berichten:
> Tyson
> Tell Me You Love Me (complete serie)
> Lost (seizoen 5)
> The Killing (reeks 1)
> The Hangover
> Brüno
> Nieuwe en klassieke Britse comedy
> Che (Part 1 & 2)
> I Love You, Man
> Anywhere But Home (Four Christmases)
> Het Geheim van het Pirateneiland
> The Singing Detective
> Terminator Salvation
> Ponyo
> Harry Potter and the Half-Blood Prince
> Appaloosa
> Mad Men (seizoen 2)
> (dienstmededeling: u gaat meer sterretjes zien)
> Star Trek
> The Big Bang Theory (seizoen 1)