Home  Life  Film & DVD  dvd-besprekingen
  
(dienstmededeling: u gaat meer sterretjes zien)

Opgelet: vanaf dit punt in onze dvd-blog hanteren we een vijfsterrensysteem om films te quoteren, net als in de krant. Bij oudere recensies op deze blog kunt u in regel één (zwarte) ster toevoegen om de quotering te updaten naar het nieuwe systeem. Dit is de legende:

  Uitzonderlijk

   Zeer goed

  Goed

   Matig

  Zwak tot slecht

   Abominabel

For the record ook even aanstippen dat we de extra's op dvd's en blu-ray's quoteren naar kwaliteit, niet kwantiteit. Trailers, scène-indelingen en andere prullaria rekenen we niet mee als bonusmateriaal.

't Is maar dat u het weet. 

The Big Bang Theory (seizoen 1)

DVD_BigBangTheoryS1 tv-serie:     / extra's:     / duur: 17 x 22 min. / dvd-box / Warner

Nu zelfs Star Trek weer hip is, mogen alle nerds uit de kast komen. En kijk, ze krijgen meteen hun eigen sitcom! Niet eens zo'n slechte zelfs, want Leonard (Johnny Galecki) en vooral Sheldon (Jim Parsons) zijn van het soort dat je wel op je spelletjesavond wil uitnodigen: goed gek maar uiterst intelligent én welbespraakt. Hun vriendschap komt in The Big Bang Theory onder druk door buurmeisje Penny (Kaley Cuoco), een bevallig blondje dat in dit eerste seizoen helaas alleen benut wordt om dilemma's te lanceren en het gehalte aan sexy topjes op te drijven. We wensen haar beterschap in het tweede seizoen. (tdc)

WarGames: The Dead Code

DVD_WarGamesDeadCode film:     / extra's:      / dvd / MGM-20th Century Fox

Dat het zelden een goed idee is om je jeugd te willen herbezoeken, bewijst dit 'vervolg' op WarGames uit 1983. In John Badhams tienerfilm lokte computerfreak Matthew Broderick ei zo na de Derde Wereldoorlog uit door het spelletje Global Thermonuclear War te spelen met overheidscomputer Joshua. Vijfentwintig jaar later loopt een hackende tiener (Matt Lanter) in een val die de eigengereide supercomputer R.I.P.L.E.Y. (hebt u 'm?) heeft uitgezet voor terroristen. Blijkbaar is het winnen van een online game met all time high scores tegenwoordig al voldoende om door de computer gebrandmerkt te worden als staatsgevaarlijk individu. De onnozele set-up is maar een van de problemen van dit wegwerpthrillertje, dat culmineert in een soort schaakmatch tussen twee computers, waarbij alle personages én de tegen zijn slaap vechtende kijker veroordeeld zijn tot het kijken naar lettertjes die op schermen verschijnen. Spannend hoor. Nee, dit is Eagle-Eye zonder budget en zonder inspiratie. Zelfs de vele referenties aan het origineel zijn voorspelbaar. (tdc)

(dienstmededeling: Wie zijn onze recensenten?)

Mocht u soms denken 'Zoveel films en series krijgt die Tim De Cock toch nooit allemaal zelf gezien?': gelijk heeft u. Ik beheer wel deze blog maar doe geregeld een beroep op collega-redacteurs van andere afdelingen. Soms zijn zij trouwens ook beter thuis in bepaalde genres. Je kunt ons herkennen aan de hand van de initialen onder de recensies; Dit zijn wij:

(jbe) Jeroen Bernaer

(cb) Carine Bloemmen

(tdl) Tom de Leur

(edk) Eric De Keyzer

(jdr) Jo De Ruyck

(sdv) Sabine De Vos

(mdw) Mariena Dewulf

(pij) Pieter Janssens

(arg) Annelies Rutten

(wwo) Wouter Woussen

Was getekend: (tdc) Tim De Cock

Eagle Eye

DVD_BDEagleEyefilm:    / extra's:     / blu-ray of dvd / Dreamworks-Paramount

Eagle Eye werd bijzonder lauw onthaald door de verzamelde Amerikaanse filmcritici, met als hoofdargument dat de plot terminaal ongeloofwaardig is. Nou én? Is dat niet een verworvenheid van 95 procent van alle Hollywoodproducties? Niks van aantrekken dus, gewoon lekker onderuitzakken voor deze spannende adrenalinerit waarbij Shia Labeouf en Michelle Monaghan door een megacomputer 'geactiveerd' worden in een samenzwering die geheel nieuwe dimensies geeft aan het begrip 'vergezocht'. Net als Wanted is dit ongelooflijk entertainende onzin, maar Eagle Eye heeft één streepje voor: de heerlijke oneliners van Billy Bob Thornton.

Het bonusmateriaal is nagenoeg helemaal uitgevoerd in hoge definitie, maar daarmee is het beste gezegd. Naast een onderhoudende making of en een gesprekje tussen regisseur D.J Caruso en zijn leermeester John Badham – wiens WarGames duidelijk een inspiratie vormde – vind je alleen wat korte documentaires die per se volhouden dat Eagle Eye niet ver af staat van de realiteit. Hmm. Aan dit bandwerk te oordelen, hebben de computers hoogstens in Hollywood al de macht gegrepen. (tdc)

Er zijn in de filmgeschiedenis wel meer voorbeelden van computers die tilt slaan en de macht grijpen. Ze hebben twee dingen gemeen: 1) ze denken steevast dat ze de mensheid daarmee een dienst bewijzen, en 2) het is nooit duidelijk of het om een Windows- of een Mac-computer gaat ;-)

1 Een schoolvoorbeeld is HAL in Stanley Kubricks 2001: A Space Odyssey (1968, Warner). In Eagle Eye is een personage Bowman genoemd, naar de onfortuinlijke astronaut in die film.

2 Het volautomatische Amerikaanse defensiesysteem eist een koppeling met zijn Russische evenknie. Beide onderwerpen vervolgens de mensheid in de cultklassieker Colossus: The Forbin Project (1970, Universal).

3 Supercomputer Proteus gijzelt Julie Christie in haar met domotica volgepropte huis. Hij wil zich met haar - slik - voortplanten in de zopas heruitgebrachte B-film Demon Seed (1977, Living Colour).

4 'Zullen we een spelletje spelen?' Nee dank u, want de NORAD-computer in WarGames (1983, MGM/Fox) speelt met echte atoomraketten, zoals Matthew Broderick ondervindt.

Oudere berichten:
> Tyson
> Tell Me You Love Me (complete serie)
> Lost (seizoen 5)
> The Killing (reeks 1)
> The Hangover
> Brüno
> Nieuwe en klassieke Britse comedy
> Che (Part 1 & 2)
> I Love You, Man
> Anywhere But Home (Four Christmases)
> Het Geheim van het Pirateneiland
> The Singing Detective
> Terminator Salvation
> Ponyo
> Harry Potter and the Half-Blood Prince
> Appaloosa
> Mad Men (seizoen 2)
> (dienstmededeling: u gaat meer sterretjes zien)
> Star Trek
> The Big Bang Theory (seizoen 1)