Home  Life  Film & DVD  dvd-besprekingen
  
Appaloosa

DVD_BDAppaloosa film:      / extra's: geen / gezien op blu-ray, ook op dvd / Paradiso

Eentje voor echte bleekgezichten. Appaloosa was de beste western van het jaar 2009, dankzij een indrukwekkende Ed Harris (die ook de regie voerde) en Viggo Mortensen die een pracht van een vriendenpaar neerzetten. U weet wel, van die zwijgzame venten die met een blik van verstandhouding genoeg hebben. En áls ze dan eens iets zeggen, is het een rake oneliner waar evenveel humor als waardering uitspreekt. Het duo laat zich inhuren om een stadje te verlossen van de booswicht van dienst, Jeremy Irons, maar het plan gaat onvoorziene kanten uit wanneer Renée Zellweger in het blikveld van ouwe Ed verzeilt. Klassiek gedaan, maar razend knap. (TDC)

(dienstmededeling: u gaat meer sterretjes zien)

Opgelet: vanaf dit punt in onze dvd-blog hanteren we een vijfsterrensysteem om films te quoteren, net als in de krant. Bij oudere recensies op deze blog kunt u in regel één (zwarte) ster toevoegen om de quotering te updaten naar het nieuwe systeem. Dit is de legende:

  Uitzonderlijk

   Zeer goed

  Goed

   Matig

  Zwak tot slecht

   Abominabel

For the record ook even aanstippen dat we de extra's op dvd's en blu-ray's quoteren naar kwaliteit, niet kwantiteit. Trailers, scène-indelingen en andere prullaria rekenen we niet mee als bonusmateriaal.

't Is maar dat u het weet. 

(dienstmededeling: Wie zijn onze recensenten?)

Mocht u soms denken 'Zoveel films en series krijgt die Tim De Cock toch nooit allemaal zelf gezien?': gelijk heeft u. Ik beheer wel deze blog maar doe geregeld een beroep op collega-redacteurs van andere afdelingen. Soms zijn zij trouwens ook beter thuis in bepaalde genres. Je kunt ons herkennen aan de hand van de initialen onder de recensies; Dit zijn wij:

(jbe) Jeroen Bernaer

(cb) Carine Bloemmen

(tdl) Tom de Leur

(edk) Eric De Keyzer

(jdr) Jo De Ruyck

(sdv) Sabine De Vos

(mdw) Mariena Dewulf

(pij) Pieter Janssens

(arg) Annelies Rutten

(wwo) Wouter Woussen

Was getekend: (tdc) Tim De Cock

(dienstmededeling)

Zou u man- of vrouwlief opgeven als hij/zij gedurende elf maanden niets van zich liet horen? Interessante vraag, waar u verder niet al te lang over hoeft na te denken want ik zocht gewoon een binnenkomer om u te bedanken. Dat u dit bericht nog leest, kan immers maar een van twee dingen betekenen. 1) U bent al veel te lang in het wilde weg aan het surfen, anders zou u geen tijd verspillen aan dit onzinnige tekstje. 2) U heeft een mateloos vertrouwen in deze blog en wíst gewoon dat-ie ooit weer geactiveerd ging worden.

Voor onze eigen gemoedsrust, hopen we dat toch enkelen onder u zich tot de tweede categorie bekeren. Aan hen dan ook onze excuses voor onze buitensporig lange afwezigheid. Ik zou kunnen uitleggen waarom, maar geloof me: 't zou saai zijn. Aldus vliegen we er maar weer in en presenteer ik, voorlopig nog zonder trots, omdat een mens na elf maanden stilte niet al te veel noten op zijn zang mag hebben: Het Nieuwsblad/De Gentenaar DVD en Blu-ray Disc Blog: Resurrection!

(tdc)

P.S. Tussen de actuele dvd's en blu-ray's zal ik af en toe ook de belangrijkere titels uit de ontbrekende elf maanden proberen te bloggen. Kwestie van het archief een beetje bij te houden.

Bad Day at Black Rock

Dvd_baddayatblackrock / extra's: / Living Colour

Een oorlogsveteraan in zwart pak (Spencer Tracy) stapt af van de trein in een klein woestijndorp. Hij heeft een missie, hij is alleen, en hij is niet bepaald welkom. John Sturges’ Bad day at Black Rock is een gebalde, in indrukwekkend cinemascopeformaat gefilmde actiewestern met scherpe dialogen, politieke boventonen – merk die kritiek op de behandeling van Japanners na de Tweede Wereldoorlog – en uitstekend acteerwerk van onder anderen ook Robert Ryan, Lee Marvin en Ernest Borgnine. Filmhistoricus Dana Polan levert een goed maar nogal academisch (en niet ondertiteld) audiocommentaar bij deze topfilm. (tdc)

Seraphim Falls

Dvd_seraphimfalls / extra's: geen / A-Film

Wraakfilms doen het altijd goed, maar Seraphim Falls doet nét dat ietsje meer. Gedurende lange tijd blijf je in het ongewisse waarom Liam Neeson zo meedogenloos jaagt op Pierce Brosnan. En als je eindelijk hun dramatische gemeenschappelijke verleden in de Amerikaanse Burgeroorlog via een flashback hebt leren kennen, weet je zéker niet meer voor wie je moet supporteren. Het eerste zwijgzame maar actievolle halfuur is adembenemend, klassiek en ijzersterk. Hoe meer de antagonisten daarna echter afdalen van de besneeuwde bergen naar de withete woestijn, hoe vager de grens tussen goed en kwaad, tussen ijskoud realisme en koortsig surrealisme. Een originele invulling van een tijdloos genre. (tdc)

(dienstmededeling: u gaat sterretjes zien)

Een nieuw jaar, een nieuw quoteringssysteem. De kranten Het Nieuwsblad, De Gentenaar en Het Volk stappen af van het puntensysteem voor hun recensies en gebruiken voortaan weer sterren, net zoals onze zusterkrant De Standaard. Ook deze blog past zich vanaf nu aan de nieuwe regeling aan. Dit is de legende:

Slecht / Zwak / Goed

Zeer goed / Uitstekend

Omdat het onbegonnen werk is om de nu al meer dan vijfhonderd recensies op deze blog opnieuw te quoteren, geven we ter referentie deze omrekentabel mee. Die vertoont bewust wat overlapping, omdat het ene systeem naar ons aanvoelen niet zo eenduidig te vertalen valt in het andere.

0 tot 4/10 =

5 à 6/10 =

6 à 7/10 =

7 à 8/10 =

9 à 10/10 =

Broken Trail

Dvd_brokentrailtv-film: 7 / extra’s: 4 / dubbel-dvd / Sony

Zo baanbrekend en groezelig als de HBO-serie Deadwood, waar hij trouwens aan meewerkte, is deze drie uur durende tv-western van Walter Hill zeker niet. Maar het is wel knap om hem als actieveteraan zijn tijd te zien nemen voor dit verhaal. Een oom (Robert Duvall) en zijn neef (Thomas Haden Church uit Sideways, nu vooral bekend als Sandman in Spider-man 3) proberen in 1897 een grote slag te slaan door vijfhonderd paarden dwars door verschillende staten naar een koper in Wyoming te drijven. Onderweg pikken ze een compagnon op en krijgen ze door omstandigheden ook de hoede over vijf mishandelde Chinese meisjes. Ze nemen hen noodgedwongen op sleeptouw en krijgen onguur tuig achter zich aan dat handelt in opdracht van de madame die de meisjes 'kocht'. Ook Greta Scacchi dient zich aan, als oudere prostituee die voelt dat haar actieve tijd er stilaan opzit en beseft dat ze maar één optie meer heeft: de 'zwijnenstal' - een koosnaampje voor een hoerenkot van het allerlaagste allooi. Tenzij iemand haar alsnog wil meenemen naar een normaal leven.

Over de onkiese vrouwenhandel in het Amerika van toen is nog maar weinig verteld. Het levert een interessante insteek op voor deze uiterst degelijke, zeer vertrouwd aanvoelende genrefilm. Zoals gezegd neemt Walter Hill zijn tijd: om de prachtige landschappen te doen spreken, om rennende paarden in beeld te brengen, om oom en neef hun stille frustraties te doen uitwerken, om kleine anekdotische gebeurtenissen in hun trek te verwerken en intussen ongemerkt de spanning op te drijven - want je voelt vanzelf dat een klassieke shoot-out op het einde onvermijdelijk is. Een klassieke western met een verfrissend tintje. (tdc) 

Deadwood (seizoen 3)

Dvd_deadwood3 tv-serie: 9 / extra's: geen / duur: 12 x 50 min. / HBO-Paramount

Het begint een slechte gewoonte te worden bij kwaliteitsleverancier HBO: zodra we een tv-serie 9 op 10 geven, wordt ze voortijdig stopgezet. Six Feet Under en The Sopranos mochten nog in vrede heengaan, maar een nette afronding is nieuwere series niet meer gegund. Na Carnivàle moet ook het modderige, vuilgebekte, gewelddadige en ronduit fantastische Deadwood ermee stoppen. In dit laatste seizoen begint de beschaving – kinderen, schooltje, theater, verkiezingen – stilaan door te sijpelen in het groeiende goudzoekersstadje, maar tegelijk ontketent magnaat George Hearst (vader van de uit Citizen Kane bekende William Randolph Hearst) de brutaalste vorm van kapitalisme in zijn clash met salooneigenaar Al Swearengen (Ian McShane in topvorm) en sheriff Seth Bullock (Timothy Olyphant). De beperkingen van de democratie, de relativiteit van 'eerlijkheid' en de almacht van het geld: Deadwood stelde graag scherp op die onderwerpen en dat lag misschien te moeilijk bij de Amerikaanse kabelkijkers.

De losse eindjes van deze derde reeks zouden eerst nog aan elkaar worden geknoopt met twee televisiefilms van bedenker David Milch, maar ook die zijn volgens de jongste berichten op de lange baan geschoven. Blijven duimen, en ondertussen toch maar genieten van dit afscheid in mineur, zonder ook maar iets van bonusmateriaal. (tdc)

Deadwood (seizoen 2)

Pl_dvd_deadwood2 tv-serie: 9 / extra's: 6 / HBO-Warner

Tot stof en as zult gij wederkeren. Enfin, toch tot het stoffige westernstadje Deadwood, want deze tweede serie is even knap als de eerste – al is het cocksucker-gehalte wel angstwekkend gedaald omdat booswicht Al Swearengen een tijdje niet kan spreken. De vrijstad van goudzoekers kruipt uit zijn isolement en elk van de tientallen personages probeert zijn voordeel te doen met de nakende aanhechting bij de jonge Verenigde Staten. Complexe motieven, bruut geweld en gewild theatrale dialogen: Deadwood is uniek en niet te missen. (tdc)

Oudere berichten:
> Tyson
> Tell Me You Love Me (complete serie)
> Lost (seizoen 5)
> The Killing (reeks 1)
> The Hangover
> Brüno
> Nieuwe en klassieke Britse comedy
> Che (Part 1 & 2)
> I Love You, Man
> Anywhere But Home (Four Christmases)
> Het Geheim van het Pirateneiland
> The Singing Detective
> Terminator Salvation
> Ponyo
> Harry Potter and the Half-Blood Prince
> Appaloosa
> Mad Men (seizoen 2)
> (dienstmededeling: u gaat meer sterretjes zien)
> Star Trek
> The Big Bang Theory (seizoen 1)