Home  Life  Film & DVD  dvd-besprekingen
  
(dienstmededeling: u gaat meer sterretjes zien)

Opgelet: vanaf dit punt in onze dvd-blog hanteren we een vijfsterrensysteem om films te quoteren, net als in de krant. Bij oudere recensies op deze blog kunt u in regel één (zwarte) ster toevoegen om de quotering te updaten naar het nieuwe systeem. Dit is de legende:

  Uitzonderlijk

   Zeer goed

  Goed

   Matig

  Zwak tot slecht

   Abominabel

For the record ook even aanstippen dat we de extra's op dvd's en blu-ray's quoteren naar kwaliteit, niet kwantiteit. Trailers, scène-indelingen en andere prullaria rekenen we niet mee als bonusmateriaal.

't Is maar dat u het weet. 

The Big Bang Theory (seizoen 1)

DVD_BigBangTheoryS1 tv-serie:     / extra's:     / duur: 17 x 22 min. / dvd-box / Warner

Nu zelfs Star Trek weer hip is, mogen alle nerds uit de kast komen. En kijk, ze krijgen meteen hun eigen sitcom! Niet eens zo'n slechte zelfs, want Leonard (Johnny Galecki) en vooral Sheldon (Jim Parsons) zijn van het soort dat je wel op je spelletjesavond wil uitnodigen: goed gek maar uiterst intelligent én welbespraakt. Hun vriendschap komt in The Big Bang Theory onder druk door buurmeisje Penny (Kaley Cuoco), een bevallig blondje dat in dit eerste seizoen helaas alleen benut wordt om dilemma's te lanceren en het gehalte aan sexy topjes op te drijven. We wensen haar beterschap in het tweede seizoen. (tdc)

The Andromeda Strain

DVD_AndromedaStrain miniserie:     / extra's: geen / duur: 2 x 90 min. / dvd / Warner

Een remake van de sf-klassieker van Robert Wise, ditmaal met Ridley en Tony Scott als producenten: daar willen we nog wel eens voor gaan zitten. Zelfs als de acteurs zo goed als onbekend zijn. Michael Crichtons roman The Andromeda Strain (1969) is immers actueler dan ooit in deze tijden van biologische oorlogsvoering, genetische manipulatie, pandemische griep en de vrees voor uitputting van onze natuurlijke voorraden.

Helaas: het mocht niet zijn. Deze dubbele tv-film is standaard televisiestuff die een redelijk spannend wetenschappelijk steekspel afzwakt met goedkope actiescènes en ridicule effecten. De plot: met een neerstortende satelliet komt een buitenaards virus naar de aarde. 'Andromeda' roeit binnen de kortste keren een compleet stadje in de Midwest uit. Terwijl het leger een quarantaine in stand probeert te houden en de president een atoombom overweegt, sluit een team van wetenschappers zich met een voorraad virusstalen op in een ondergronds hightech laboratorium. Daar blijkt 'Andromeda' een verdraaid slimme, misschien wel niet te stoppen vijand die muteert dat het geen aard heeft.

De scènes in het lab werken tamelijk goed: Crichton is dan ook een kei in het spannend laten klinken van wetenschappelijke hocuspocus. Buiten in de woestijn waart echter ook een onderzoeksjournalist rond. Officieel om de duistere rol van leger en regering te doorgronden, maar zijn enige werkelijke functie is het aanleveren van achtervolgingsscènes die letterlijk en figuurlijk nergens toe leiden. It's a boring day to be human. (tdc) 

(dienstmededeling: Wie zijn onze recensenten?)

Mocht u soms denken 'Zoveel films en series krijgt die Tim De Cock toch nooit allemaal zelf gezien?': gelijk heeft u. Ik beheer wel deze blog maar doe geregeld een beroep op collega-redacteurs van andere afdelingen. Soms zijn zij trouwens ook beter thuis in bepaalde genres. Je kunt ons herkennen aan de hand van de initialen onder de recensies; Dit zijn wij:

(jbe) Jeroen Bernaer

(cb) Carine Bloemmen

(tdl) Tom de Leur

(edk) Eric De Keyzer

(jdr) Jo De Ruyck

(sdv) Sabine De Vos

(mdw) Mariena Dewulf

(pij) Pieter Janssens

(arg) Annelies Rutten

(wwo) Wouter Woussen

Was getekend: (tdc) Tim De Cock

Planet Earth

DVD_BDPlanetEarth1 documentaire serie:     / extra's:     / box met 6 dvd's of 6 bd's / duur: 11 x 45 min. / BBC-DFW-House Of Knowledge

Hoe meer we het milieu op Aarde verknoeien, hoe beter we de schoonheid van onze planeet in huis kunnen halen. Planet Earth zet dat paradoxale succes van natuurdocumentaires nog eens goed in de verf. Puur visueel is dit zonder twijfel het mooiste portret dat ooit van onze planeet werd gemaakt. Van pool tot pool, over bergen en onder water, trokken vijf jaar lang veertig cameraploegen rond met de meest gesofisticeerde hogedefinitieapparatuur. Ze filmden een wolk trekvogels van bovenuit, bespioneerden een paradijsvogeltje tijdens zijn paringsdans, waren erbij toen twee ijsbeerjongen voor het eerst daglicht zagen.

Earth was al een eerste voorsmaakje van de prachtbeelden die de BBC zo verzamelde; het 11-delige Planet Earth opent de schatkist helemaal. Dit is – vooral in de blu-rayversie – pure poëzie van begin tot eind, al schuwt de serie ook de bikkelharde kanten van de natuur niet. David Attenborough levert spaarzaam maar loepzuiver commentaar. Er is ook een Nederlandstalig klankspoor. Planet Earth schopt je een geweten zonder het er dik op te leggen. De onderhuidse boodschap – alles van waarde is weerloos – wordt pas expliciet op de laatste schijf, waar specialisten de precaire toekomst van de Aarde uit de doeken doen. (tdc)

Oudere berichten:
> Tyson
> Tell Me You Love Me (complete serie)
> Lost (seizoen 5)
> The Killing (reeks 1)
> The Hangover
> Brüno
> Nieuwe en klassieke Britse comedy
> Che (Part 1 & 2)
> I Love You, Man
> Anywhere But Home (Four Christmases)
> Het Geheim van het Pirateneiland
> The Singing Detective
> Terminator Salvation
> Ponyo
> Harry Potter and the Half-Blood Prince
> Appaloosa
> Mad Men (seizoen 2)
> (dienstmededeling: u gaat meer sterretjes zien)
> Star Trek
> The Big Bang Theory (seizoen 1)