Home  Regio  eeklo  eeklo blogt!
     
Meebloggen? Mail ons!

Heb je nieuws voor deze blog?
Leuke foto's van Eeklo?
Laat het weten aan:
Marc Van Hulle
Zet als startpagina Voeg toe aan favorieten
Bericht vanop de Jamboree: ‘Bonen in tomatensaus op nuchtere maag!’

Eeklose_jamboreanen1 Scoutsleider Pieter Nuytinck (links vooraan op de foto) maakte vandaag een uurtje vrij om ons wat nieuws te laten weten vanop de Wereldjamboree in Engeland. Hij maakte er zijn werk van, al valt typen op een qwerty-klavier niet echt mee…


’Onder een stralend zonnetje zijn we er hier al direct goed ingevlogen. Dat mooi weertje hadden we nog te goed na de bakken regen die we de eerste dagen moesten verdragen. Vandaag is het hier trouwens Scouting Sunrise, de viering rond 100 jaar scouting. Deze ochtend om 4u30 opgestaan om de zon boven het licht glooiende landschap van Essex te zien opgaan, vanaf 8u de bijhorende ceremonie met alle 42.000 Jamboreanen. Om 10u30 hadden alle wereldreligies dan ergens op het terrein hun 'viering'. Met een trosje Belgen hebben we de boeddhistische eredienst bijgewoond, al was het maar omdat de bijhorende zen-meditatie een mens deugd doet na enkele hectische dagen.

Ik loop hier op subkamp Wadi rond als leider van een troep givers. Onze leden zijn al helemaal verbroederd met de Amerikaanse buurtroep uit Nevada (de leiding net iets minder, als je weet dat scoutsleiding in the USA zo'n 60 jaar oude knorrige mannen zijn). De Mexicaanse troep aan de andere kant is echter super. Nu is het food-festival: elke troep stelt zijn land voor aan zijn subkampcollega's d.m.v. een typisch hapje. De Belgische chocolade-fondue valt bijzonder in de smaak, alleszins beter dan de Nederlanders naast ons met hun dropjes en de Japanners met hun pittige sushi-hapjes. Soms zijn het bekende hapjes (spaghetti bolognaise bij de Italianen), soms minder bekende (Kazachstan met een droog maar sterk kruidig koekje).

De jamboree begon met een openingsceremonie dat al zeker de moeite was en de dag nadien vloog mijn troep er al direct in met een dagje zeescouting op een meer in de buurt van het Jamboree-terrein. Rafting, kayak, zeilen, kano, vlottenbouw,... het was allemaal mogelijk. De dagen nadien bleven we eerder op het terrein. Er volgde bijvoorbeeld een voormiddagje 'trash', wat activiteiten rond afval zoals er muziek of kunst mee maken, maar ook al een dagje Worldvillages. Vanuit alle scoutslanden ter wereld organiseert men enkele activiteiten (spelletjes, gerechten, creatieve zaken,...) uit zijn land.


Lies Janssens, mee als medewerker van de organisatie (service), haar job is aan de rafting op 'splash', een dagje zeescouts op zo'n 60 km van de Jamboree waar elke troep eens langs gaat. Elise staat aan 'faiths and beliefs' en dan nog in het Islam-gedeelte bij het gedeelte over Islamitische klederdracht. Of waar een Eeklose scout al niet ingeschakeld word.

Wennen was het de eerste dagen aan het Engelse eten. Elke morgen als troep verwacht worden een warm ontbijt klaar te maken: worstjes of ei of spek of zelfs doodleuk bonen in tomatensaus als voedsel op de nuchtere maag. Maar het is evengoed wennen aan de lunchpakketten: elke middag een zakje chips krijgen als lunch! Wel samen met een boterhammetje met bv. double cheese and onion beleg, maar toch.

Morgen wacht voor mijn troep Gilwell adventure. Een avontuurlijke dag in het Engelse scoutsdomein bij uitstek: Gilwell Park.’


Vanuit Jamboree van een Pieter die snel een uurtje internet-tijd genomen heeft.

Reacties

De reacties op dit bericht zijn afgesloten.

Eeklo blogt

  • Marc Van Hulle blogt over Eeklo.

    Marc Van Hulle (°1962) werkt al meer dan twintig jaar bij deze krantengroep. Hij combineerde dit lang met het hoofdredacteurschap van het plaatselijke huis-aan-huisblad Taptoe Meetjesland, maar is nu aan de slag als manager PR en Communicatie bij het ziekenhuis AZ Alma in Eeklo en Sijsele. Een rasechte Eeklonaar, die met echtgenote Ann, zoon Michiel (°1989) en dochter Jasmien (°1993) in de Galgenstraat woont. Marc kijkt graag televisie, houdt van lekker eten en van Club Brugge, in goede en kwade dagen.

Zoeken

Nieuws uit eeklo

Bloggende gemeentes

Kies een gemeente:

Meebloggen?

  • 2007/06/21/icoonblog.gif Zin om mee te schrijven? Of om foto's en filmpjes te maken? Mail ons!