Home  Regio  genk  genk blogt!
     
Meebloggen? Mail ons!

Heb je nieuws voor deze blog?
Leuke foto's van Genk?
Laat het weten aan:
Belgin Özgünes
Zet als startpagina Voeg toe aan favorieten
Deze blog verhuist!

Vanaf nu verschijnen de artikels van deze blog op de gemeentesite op www.nieuwsblad.be/ gevolgd door de naam van uw gemeente.

Deze artikels blijven bewaard als archief, maar er zullen geen nieuwe berichten meer verschijnen. Daarvoor kunt u terecht op www.nieuwsblad.be/ gevolgd door de naam van uw gemeente.

Hetzelfde nieuws, gebracht door uw vertrouwde correspondent(en). Maar vanaf nu op een andere plaats, in een nieuw kleedje. Laat ons gerust weten hoe u er over denkt.

In beeld: v.z.w. Koninklijke Edele Handboog Waterschei

Imgp00391 Deze zondagmiddag 14u. Een dag voor kerstavond werd ik uitgenodigd op de 'Boerkensschieting' van de handboogclub, de v.z.w. Koninklijke Edele Handboog Waterschei. Ik had nooit gedacht dat zo diep op het einde van het jaar, in volle kerstperiode, nog activiteiten van dergelijk allure gepland werden. Waarschijnlijk zag ik vandaag iedereen winkel in, winkel uit, nog extra inkopen doen voor de feestdis. Maar niets van dit alles, de Boerkensschieting hoort traditioneel bij de kerstactiviteit van de club. Ik word door voorzitter Jaak Stulens en secretaris Theo Brasseur ontvangen in het feestelijk aangekleede achterzaaltje van ontmoetings-en verbruikslokaal "De Kring" op de Onderwijslaan. Een 25 tal-leden zitten gezellig aan tafeltjes terwijl de Boerkensschieting reeds op gang geschoten is.

Bij het binnentreden kreeg ik even de indruk in de middeleeuwen terecht gekomen te zijn. Twee liggende wippen, eentje voor de Boerkensschieting en de andere voor de pakjesschieting, zijn omringd door een doorzichtige omheining. Dit voor de veiligheid van de neerzittende toeschouwers. In de winterperiode is de club te vinden iedere zondag in hun lokaal vanaf 16u.30 en dan worden alleen de liggende wippen gebruikt. Bedoeling is om een plastieken of houten blokje, waar een gevederd pijltje aan vasthangt, weg te schieten. Elk gelukt schot brengt punten op. De punten die vandaag behaald worden tellen mee voor het clubkampioenschap.  De pakjesschieting is louter voor de fun en de winnaars gaan met pakjes aan de haal. In de zomerperiode vanaf april tot september is het buiten te doen. Imgp00651

De Edele Handboog werd opgericht in 1924 onder impuls van de mijnen, meerbepaald door ingenieurs die het voortouw namen. Tot in de jaren '60 konden alleen maar mijnwerkers tot de club toetreden en vanaf dan werd deze maatregel veranderd in het openstellen naar iedereen toe. Iedere club krijgt wel eens te maken met een mindere  periode en ook de Edele Handboog werd hierin niet gespaard. Op een bepaald  moment in de jaren '60 telde de club maar een 6-tal leden meer. Maar de teller staat momen teel op 38.                                                            

Jongeren gezocht

De club telt zowel mannen als vrouwen en kinderen onder haar leden. Het jongste lid is acht en werd reeds op z'n vijf jaar aangesloten. De oudste is 82. Het is een echte familievereniging, van generatie op generatie. En nog maar de enige handboogclub van Genk. Via een affichecampagne tracht de club aan een jonger publiek te raken. Jongeren komen wel eens proberen, maar haken af wanneer ze moeten kiezen tussen handboogschieten en een klassieke sport, zoals tennis of voetbal. Op 14 juli, Waterschei kermis, zal de bevolking letterlijk kennis kunnen maken in Het Park met deze sport. Dan mogen ze tijdens een opendeurdag oefenen op de liggende wip. De club zal ook deelnemen aan een tweedaagse in Camerlo op 21 en 22 juni 2008, ingericht door Schuttersgilde Sint-Renardus. De club is aangesloten bij het Genker Verbond, waarbij een 6-tal karabijnschietclubs zijn aangesloten. Ook de Edele Handboog neemt deel aan activiteiten van het Genker Verbond. Maar na het clubkampioenschap komt toch de Koningsschieting als de belangrijkste uit de bus.

De boog moet niet altijd gespannen staan

Theo Brasseur, maakt me wegwijs in de verschillende termen die van oudsher gebruikt worden. Ook krijg ik een Compound-en Katrolhandboog in handen om eens mee te maken hoe het aanvoelt. Geen sport voor broekventjes, maar gelukkig is er voor elk lid wel een boog op maat te vinden. Theo, bijna 30 jaar Ford-arbeider, verwoordt z'n 8 jaar lidmaatschap bij de club als volgt: "iedere zondag hier komen schieten zorgt voor mij voor een noodzakelijke omschakeling. Het maakt niet uit of ik nu twee blokjes afschiet of drie, als ik er maar eentje raak is het al goed. Het spreekwoord: 'de boog moet niet altijd gespannen staan' is voor mij van toepassing, zegt Theo laconiek. 

De aangename kennismaking met deze vaak vergeten sport en traditie, hunkert naar meer aandacht. Bij het naar buiten gaan keek ik eens links en rechts en hoopte stiekem op het voorbij rijden van een ridder op een wit paard. Helaas.            

Info: Stulens Jaak (foto 1): 0472/918754, Brasseur Theo (Foto 2): 0498/737192 (foto's Edele Handboog)

http://users.telenet.be/archery      

TrackBack

TrackBack URL van dit bericht:
https://www.typepad.com/services/trackback/6a00d8341c782453ef00e54faecaf78833 Listed below are links to weblogs that reference In beeld: v.z.w. Koninklijke Edele Handboog Waterschei :

Reacties

Bedankt om het wipschieten eens in de kijker te plaatsen.
Grtz Theo

 Theo op 24 december 2007 om 13:20

Voor ik het vergeet, proficiat aan de winnaars van de Boerkesschieting!
Juniors: Dominique Brasseur
Seniors: Rob Janssen

 Theo op 24 december 2007 om 13:25

Graag gedaan,Theo! Het was voor mij een aangename kennismaking met deze sport en jullie vereniging.

Belgin Özgünes  op 24 december 2007 om 16:17Laat een reactie achter


Genk blogt

  • Belgin Özgünes blogt over Genk.

    Belgin (°1965) is dochter van een mijnwerker en geboren in Koersel. Ze woont in Genk en werkt er als postbode. Sociale contacten leggen met mensen vindt ze zeer belangrijk. Belgin kan genieten van een voetbalinterland, een tennismatch en een gezellig avondje uit met vrienden. Nieuws volgt ze op de voet en als lid van het dagelijks bestuur van de integratieraad van Genk is ze ook begaan met het samenleven in de stad.

Zoeken

Nieuws uit genk

Bloggende gemeentes

Kies een gemeente:

Meebloggen?

  • 2007/06/21/icoonblog.gif Zin om mee te schrijven? Of om foto's en filmpjes te maken? Mail ons!