Home  Regio  genk  genk blogt!
     
Meebloggen? Mail ons!

Heb je nieuws voor deze blog?
Leuke foto's van Genk?
Laat het weten aan:
Belgin Özgünes
Zet als startpagina Voeg toe aan favorieten
Deze blog verhuist!

Vanaf nu verschijnen de artikels van deze blog op de gemeentesite op www.nieuwsblad.be/ gevolgd door de naam van uw gemeente.

Deze artikels blijven bewaard als archief, maar er zullen geen nieuwe berichten meer verschijnen. Daarvoor kunt u terecht op www.nieuwsblad.be/ gevolgd door de naam van uw gemeente.

Hetzelfde nieuws, gebracht door uw vertrouwde correspondent(en). Maar vanaf nu op een andere plaats, in een nieuw kleedje. Laat ons gerust weten hoe u er over denkt.

Project voor kinderen met overgewicht: 'ik heb een maat-je'

Opvoedingswinkel_2Donderdagavond, een appartement in de Stationsstraat, hartje Genk. Ik ben ingegaan op een uitnodiging van Greet Joris (42) en Marie-Claire Tilliard (65) en hun dochter en kleindochter Saartje (9) uit Genk. Ook Annie Vangakis (46) en dochter Jessica Nagy (13) uit Houthalen kruipen knus mee in de zetel. Met een lekkere coctail in de handen vertellen ze me over een project dat nu reeds een drie-tal maanden centraal staat in hun leven. Alle vijf zijn ze in oktober 2007 ingestapt in een reeds bestaand project van de Opvoedingswinkel te Genk: 'ik heb een maat-je'.
Zowel Jessica als Saartje lopen school in Genk.

Het project 'ik heb een maat-je' heeft als doel het begeleiden van kinderen tussen 8 en 12 jaar met overgewicht. Dit samen met hun ouders of opvoeders die met het overgewicht van hun kinderen te maken krijgen. Het deelnemen aan het project gebeurt op geheel vrijwillige basis en van de ouders en opvoeders wordt een actief engagement verwacht. Zij zijn immers diegenen die het kind letterlijk voeden en opvoeden. Bij opvoeders worden diegenen meegerekend die, buiten de ouders, een belangrijke plaats innemen in het leven van het kind. Zij het grootouders, zij het andere familieleden.
De opvoedingswinkel werkt nauw samen met het Ziekenhuis Oost-Limburg (ZOL) in Genk. Een opvoedingsconsulente van de opvoedingswinkel begeleidt samen met een kinderarts, een kinesiste en een diëtiste van het ZOL, de kinderen en hun ouders in 10 trainingssessies. Er is ook een tolk voorzien voor anderstalige kinderen en hun ouders.

Inzicht in het eet-en bewegingspatroon

Bedoeling van het project is inzicht krijgen in het eet-en bewegingspatroon van het deelnemende kind en tips mee te geven voor een andere manier van eten en bewegen. Het is geenszins de bedoeling om met kijvende vinger naar de kinderen en ouders te zwaaien.
Voordat een kind instapt in het project ondergaat het een volledige medische controle bij de kinderarts. Ook krijgt het kind van de diëtiste een vragenlijst mee waarin het noteert wanneer en wat het eet. Wordt er gegeten tijdens het tv-kijken? Beoefent het kind een sport? Wordt het gepest op school?  Vragen die moeten beantwoord om zodoende een zicht te krijgen in de aangeleerde eet-en bewegingsgewoontes en de achtergrond van het kind.

De groep is belangrijk

Om de veertien dagen, telkenmale op een woensdagmiddag tussen 15 en 17 uur worden de kinderen en hun opvoeders verwacht in het ziekenhuis. Daar worden ze ingedeeld in groepen, de deelnemende kinderen in één groep en de ouders in de andere. In de groep van de ouders en van de kinderen wordt er teruggeblikt op de voorbije veertien dagen. Mogelijke problemen worden er gezamenlijk besproken en aangepakt. De kinderen zullen in groep, met begeleiding van de diëtiste, gewogen worden. De groep is een zeer belangrijk gegeven in het project. De resultaten van de weging worden niet individueel bekend gemaakt maar als groep. Er wordt niet gezegd dat een kind een toename heeft van gewicht, maar de groep wordt beoordeeld. Bij afname of stabiliteit van het gewicht wordt de groep beloond, bij toename wordt er gekeken naar de oorzaak.

Eet-en bewegingsdagboek

De kinderen krijgen ook een weekschema mee naar huis met hierin een voorstel van te volgen menu's, door de diëtiste opgesteld. Ook houden de kinderen een eetdagboek bij.
Regelmatig worden er wandelingen of turnoefeningen ingelast om het bewegen te promoten bij de kinderen en dit onder begeleiding van een kinesiste. Ze krijgen tevens een bewegingsdagboek mee naar huis waarin hun sportieve momenten worden opgeschreven.
Zo zal Saartje samen met haar mama Greet binnenkort gaan fitnessen in Genk. Saartje kijkt er iedere veertien dagen naar uit om naar de sessie te gaan.
Ook Jessica is begaan met het project en zijn doelstellingen want haar eerstkomende spreekbeurt zal handelen over gezonde voeding.

Op 19 maart 2008, na de 10de en laatste sessie, loopt het project voor deze groep ten einde, maar eenmaal terug thuis zal de aangeleerde theorie en praktijk blijvend worden omgezet door de kinderen en hun ouders. De opvoedingswinkel staat dan ook klaar voor eventuele nazorg.

In februari 2008 stapt er weer een andere groep in het project voor weer een reeks van 10 sessies.

info@opvoedingswinkel.be

Opvoedingswinkel

TrackBack

TrackBack URL van dit bericht:
https://www.typepad.com/services/trackback/6a00d8341c782453ef00e54fb7e9b58833 Listed below are links to weblogs that reference Project voor kinderen met overgewicht: 'ik heb een maat-je':

ReactiesLaat een reactie achter


Genk blogt

  • Belgin Özgünes blogt over Genk.

    Belgin (°1965) is dochter van een mijnwerker en geboren in Koersel. Ze woont in Genk en werkt er als postbode. Sociale contacten leggen met mensen vindt ze zeer belangrijk. Belgin kan genieten van een voetbalinterland, een tennismatch en een gezellig avondje uit met vrienden. Nieuws volgt ze op de voet en als lid van het dagelijks bestuur van de integratieraad van Genk is ze ook begaan met het samenleven in de stad.

Zoeken

Nieuws uit genk

Bloggende gemeentes

Kies een gemeente:

Meebloggen?

  • 2007/06/21/icoonblog.gif Zin om mee te schrijven? Of om foto's en filmpjes te maken? Mail ons!