Home  Regio  genk  genk blogt!
     
Meebloggen? Mail ons!

Heb je nieuws voor deze blog?
Leuke foto's van Genk?
Laat het weten aan:
Belgin Özgünes
Zet als startpagina Voeg toe aan favorieten
Deze blog verhuist!

Vanaf nu verschijnen de artikels van deze blog op de gemeentesite op www.nieuwsblad.be/ gevolgd door de naam van uw gemeente.

Deze artikels blijven bewaard als archief, maar er zullen geen nieuwe berichten meer verschijnen. Daarvoor kunt u terecht op www.nieuwsblad.be/ gevolgd door de naam van uw gemeente.

Hetzelfde nieuws, gebracht door uw vertrouwde correspondent(en). Maar vanaf nu op een andere plaats, in een nieuw kleedje. Laat ons gerust weten hoe u er over denkt.

Ter kennisgeving: overlijden van m'n moeder

Grotefotokszokeav Broer Faroek, moeder Keziban en ikzelf.

Ik wil hierbij de lezers van Het Nieuwsblad en de bloglezers in kennis stellen van het onverwachte overlijden van m'n moeder, Arslantas Keziban (Paula). Zij werd 74 jaar en overleed deze nacht. Ik wil haar met deze blog danken voor al die jaren dat ze voor ons gezorgd heeft.

Gelieve me bij deze te verontschuldigen voor enkele dagen inactiviteit.

Deze foto werd op 5 mei 2005 genomen op het communiefeest van m'n broers zoontje Alfie

31 januari: Internationale gedichtendag met Mustafa Kör

Mustafa_kor  13_juni_2008_mustafa_kr_035 Foto boek: Belgin Özgünes

De Turks-Maasmechelse auteur en stadsdichter van Genk, Mustafa Kör (1976), stelde zondag jongstleden z'n gedicht voor aan het brede Genkse publiek. Kör brak verleden jaar door met z'n debuutroman 'De Lammeren'. Hij is reeds de vijfde auteur in rij die in opdracht van de stad Genk een gedicht schrijft naar aanleiding van de internationale gedichtendag. Bart Moeyaert, Luuk Gruwez, Rick de Leeuw en Joke Van Leeuwen (huidig stadsdichter van Antwerpen) deden hem dit reeds voor.

Op donderdag 31 januari zal Mustafa Kör op de internationale gedichtendag verschillende Genkse scholen bezoeken zijnde de Kunstschool, KTA2 De Wijzer en het Koninklijk Atheneum. Ook zullen ter gelegenheid van vijf jaar gedichtendag  5 postkaarten gebundeld  worden met de gedichten van de afgelopen jaren. Deze postkaarten kosten € 2,00 en zullen vanaf 28 januari verkocht worden in de Genkse bibliotheek.

Genker liefde

Het was in die zonderlinge herfst
Dat mijnziel blijvend is getroffen
Met een valies vol dromen
Zette ik een voet op Genker bodem
De ontvankelijke deerne
Verleidde me met goudbeloftes
Diep in haar verborgen
Koortsachtig als ik was drong
ik haar vol overgave binnen en
Dwaalde in haar mysteries
Ofschoon elk haar stofdeeltje me
Lieflijk wurgde en thans d’r
Karbonkels doofden
Het waren haar koolzwarte ogen
Die mijn moslimlippen niet
Genoeg konden kussen

Mustafa Kör

Foto: www.ansiel.cinebelblogs.be

Heeft u poëzie in de vingers? En u wilt uw gedicht op deze blog? Contacteer me!

Carnaval vieren: "uitbundig maar niet buitensporig"

Karnaval Dat de carnavalperiode gelijk staat aan een uitbundige en uitgelaten sfeer bij de toeschouwers en deelnemers is normaal te noemen. Met duizenden bezoekers kan er hier en daar wel eens iemand 'overdrive' gaan. Het zou bijna een mirakel zijn moest het tegendeel waar zijn. Maar te gek en te zot doen en daardoor iemand last bezorgen kan je duiten kosten. Het wildplassen, lawaaihinder, rondhangende jongeren, het gebruik van spuitbussen, confetti rondstrooien en vandalisme plegen is verboden. 

Karnavalsmasker_3 De lokale politie gaat een oogje in het zeil houden. Bij het plegen van één of meerdere opgesomde feiten kan dit leiden tot het betalen van boetes tot 250 euro en een proces-verbaal aan je broek. De Dienst Preventie heeft net als andere jaren een affichecampagne gestart met als slogan: “Feest mee, maar tegen overlast zeggen we nee”. Deze campagne heeft als doel: 'overlast beperken en carnaval voor iedereen zo aangenaam mogelijk maken.' Voor sommigen een verademing dat er blauw meeloopt tussen het publiek, voor anderen dan weer een rem om uit de bol te gaan. Men weze bij deze gewaarschuwd.      

Foto's: © Schoolplaten.com

Heeft u een mening over het bovenstaande? Reageren kan!

Foto van de week: man zoekt vrouw...om zich te verwarmen

Elektrisch_deken Deze foto kreeg ik vandaag in m'n mailbox en ik wou hem delen met jullie. Is dit nu geen origineel en inventief idee om zich te verwarmen? Of hoe we op onze manier kunnen bijdragen aan het Kyoto-akkoord. Misschien een detail voor sommigen: bij een elektrisch deken kan je de temperatuur instellen en na gebruik uitzetten...

Heeft u een foto van uzelf of uw familie? Of vakantiefoto's? De leuksten krijgen een plaats op deze blog. Mail me!

2 februari: Karnavalsoptocht met unieke praalwagen

Wesley_vanhaeren Wesley Vanhaeren

Deze middag had ik een afspraak met Wesley Vanhaeren (25). Wesley is geboren in Waterschei maar getogen in Maasmechelen. Sinds een jaar is hij DJ en noemt zichzelf DJ Wes. Ik ben niet zomaar geïnteresseerd in deze ranke jongeman. Wesley zal samen met z'n 18-koppige vriendenkring met een unieke, zelfgemaakte praalwagen deelnemen aan de grote karnavalsoptocht op 2 februari in Genk.  Deze jonge mensen hebben zich verenigd in de karnavalsvereniging KV De Maaskant. Ze hebben een gemiddelde leeftijd van 23 jaar. Een tiental van hen is woonachtig in Genk en de rest woont in Maasmechelen en omstreken. Ook een Meeuwen-Gruitrodenaar maakt deel uit van deze nog jonge vereniging.      

Werken_aan_de_praalwagen Werken aan de praalwagen

Thema Egypte-De Sfinx

Ze hebben ruim 3 jaar eigenhandig gewerkt aan hun praalwagen. Er steekt heel wat geld en tijd in de opbouw van hun praalwagen met een wel zeer apart gekozen thema: Egypte-de Sfinx. Waarom de keuze op de Sfinx gevallen is was evident voor deze jonge kerels. "We gaan daar toch mee opvallen omdat we  denken dat nog nooit iemand op het idee gekomen is om zoiets speciaals en unieks te maken voor een karnavalstoet", zegt Wesley met zekere trots in z'n stem. "En, wat je ook moet weten, is dat de Sfinx volledig versierd is met papier-marché op een houten kaderement."   
                     
Karnaval in leven houden

Wesley heeft nog een ander doel met z'n deelname aan de karnavalsoptocht: "de karnavaltraditie in ere houden", zegt ie. Wanneer ik pols naar de reden van z'n nobel streven zegt hij: "ik heb ondervonden dat de laatste jaren het karnavalsgebeuren sterk achteruit gaat en ik meet dit toe aan het drukke leven dat mensen hebben. Ze staan onder stress en maken minder tijd voor karnaval. Vroeger was dat anders. Ik wil dan ook m'n steentje bijdragen om het karnavalsgebeuren in leven te houden." Met veel interesse luister ik naar Wesley en vraag hem of er soms een Prins Karnaval of aanverwante in z'n familie zit. "Nee", zegt hij, "mijn liefde voor karnaval en alles daarrond heb ik sinds m'n prille jeugd meegekregen.

"En", vervolgt Wesley: "we liepen verleden jaar ook mee in de stoet maar dan met een goedkopere en kleinere praalwagen. Maar dat had dan ook zo z'n redenen. We wilden zo weinig mogelijk geld uitgeven en sparen voor de wagen die we nu gemaakt hebben." Voor deze kleinere wagen haalde Wesley samen met z'n vrienden inspiratie uit de tekenfilm 'Duck Tales'.

Wesley zal met z'n karnavalsvereniging De Maaskant liefst in 8 karnavalsoptochten te zien zijn. Ze beginnen in Genk op zaterdag, in Lanaken op zondag en in Rekem op maandag. Dit wordt gegarandeerd een dolle driedaagse.

Hulp van buitenstaanders

Om hun kosten wat te dekken hebben ze de hulp gekregen van verschillende individuen, zelfstandigen en kleine bedrijfjes. Zo konden ze terecht voor vergaderingen in Café bij Sonja op de Eikenlaan in Genk, voor het dragen van de praalwagen konden ze rekenen op de Gebroeders Crijns, gespecialiseerd in vrachtvervoer en op de gulle uitbater van het restaurant 't Vervolg in Maasmechelen. De muziek op de wagen, karnavalslagers, wordt aan een democratisch prijsje verzorgd door een bevriend iemand van de firma Soundvision.

Dankbetuiging aan z'n vader

Maar Wesley vraagt me expliciet z'n eigen vader, Robert, te vermelden als een soort van dankbetuiging. "Mijn vader", zegt Wesley, "is inmiddels een vaste waarde geworden voor onze vereniging. Hij zal de praalwagen al die tijd door de talrijke optochten trekken. En nu ik er zo aan denk is het eigenlijk m'n vader geweest die mij met het karnaval heeft laten kennismaken. Hij is zeer muzikaal aangelegd en speelt al heel lang met een synthesiser in een orkest. Ze noemen zichzelf 'Zoe Mér' (zo maar) en zijn ook nu actief tijdens de karnavalsperiode."

Praalwagen_sfinx De Sfinx-praalwagen

4de praalwagen in Genk

De KV Maaskant is ondertussen geregistreerd als lid van F.E.N. wat staat voor 'Federatie Europese Narren'. Deze federatie, met ruim 500 Belgische karnavalsverenigingen onder haar vleugels, heeft een adviserende en logistieke rol. Regelmatig worden er nationale en provinciale informatievergaderingen gegeven met betrekking tot het karnavalsgebeuren.

Alaaf, Alaaf, Alaaf

Wesley's karnavalvereniging zal met z'n Sfinx als 4de praalwagen in de karnavalsstoet in Genk te bewonderen zijn. Dat ze succes en lol gaan hebben met hun origineel gekozen thema, daar moeten we niet aan twijfelen. Ik wens hen dan ook een drie werf Alaaf, Alaaf, Alaaf toe.

Voor meer info over het karnavalsgebeuren: F.E.N. website De Spasbinken website

Foto's: Wesley Vanhaeren en Belgin Özgünes

Heeft u leuke foto's van uw karnavalsvereniging? Stuur ze me door en ik zet ze op deze blog!

Foto's Nieuwjaarsreceptie v.z.w. A.I.F.

Gisterenmiddag hield v.z.w. A.I.F., een Multiculturele Federatie van Zelforganisaties, haar nieuwjaarsreceptie in de Vennestraat 98. Een 100-tal aangesloten leden uit de 83 verschillende verenigingen van A.I.F. waren present. A.I.F.-voorzitter Luciano Corsini sprak een welkomstwoord uit en tekende de toekomstlijnen van de steeds groter wordende Federatie uit. Ook stelde Luciano de nieuwe  medewerkers voor. Er zijn momenteel 8 medewerkers tewerkgesteld bij A.I.F. Zij vertegenwoordigen A.I.F. over 4 provincies: Limburg, Antwerpen, Vlaams-Brabant en Brussel. Voorzitter Cosini benadrukte de inzet van de nieuwjaarsreceptie: "dat de aangesloten verenigingen elkaar beter leren kennen zodat ze in de toekomst samen initiatieven en uitwisselingen kunnen ondernemen."

Eén negatieve noot overschaduwde de receptie: de 'special act' die werd aangekondigd viel in het water. De Nederlandse 'look-a-like' van André van Duin vergiste zich van afspraakuur en dacht dat hij om 23u. 's avonds verwacht werd. Door deze missing werd het toch nog 'special' en enkele aanwezigen grijnzden met deze onverwachte 'joke'.   

Dagelijks_bestuur_aif Het Dagelijks Bestuur van A.I.F.(v.l.n.r.Gianmario Monachesi, Maria Zangari, Luciano Corsini, Toni Migliore)

Aif_medewerkers_2 Medewerkers A.I.F.(v.l.n.r. Diana Zangari, educatieve medewerkster provincie Limburg, Mohamed Tahrioui, activeringsconsulent regio Halle-Vilvoorde, Klaartje Francx, educatieve medewerkster provincie Antwerpen, Saar Roosen, coördinator, Fatima Oulad M'Hand Ouâli, educatieve medewerkster provincie Limburg, Laura Sturiale, administratieve medewerkster, Maria Garcia, educatieve medewerkster provincie Limburg, afwezig: Nathalie Tallon, educatieve medewerkster provincie Vlaams-Brabant. (Vooraan) voorzitter Luciano Corsini.

Dscf32131 Dscf3228 Dscf32271 Dscf31771Dscf31911 Dscf31671

Foto's: A.I.F  (klik op de foto's om te vergroten)

Heeft u leuke foto's van uw vereniging en u wilt ze op deze webblog? Laat het me weten!

 

Portret: Jenny Peeters, een Genkse vakbondsvrouw

Jenny_peeters Jenny Peeters, links op de foto 

Een maandagmiddag, veertien dagen geleden, in het vakbondsgebouw van het ACOD-Limburg in Hasselt (ACOD staat voor Algemene Centrale der Openbare Diensten). Alhoewel Jenny Peeters (56) in Genk woont heb ik me wegens haar drukbezette agenda willens nillens moeten verplaatsen naar onze Limburgse hoofdstad. Om maar te zwijgen over het gaatje dat ik heb moeten boren in haar kalender om haar te ontmoeten. De deuren van Jenny Peeters' kantoor in de Koningin Astridlaan staan wagenwijd open bij m'n aankomst en na een leuk intermezzo vuur ik m'n vragen af.

Dat Jenny de multiculturele maatschappij een warm hart toedraagt is geweten, maar dat ze er dan ook letterlijk een inbreng in heeft, is minder geweten. Ziehier haar verhaal.

Jenny's vader, een Antwerpenaar, huwde haar moeder wiers wieg in Lanklaar stond. Jenny zelf werd in 1951 in Maaseik geboren. Maar in 1963 besloten Jenny' s ouders naar Genk te verhuizen. Jenny maakte in Genk haar humaniora af in 1968 en vertrok daarna naar de grote universiteit van Gent (RUG) waar ze aan haar licenciaat Economische Wetenschapen begon. Omdat deze richting haar niet echt lag opteerde ze later voor een andere studierichting, Politieke en Sociale Wetenschappen.

De man van haar leven

Jenny kon aan de slag voor De Post in 1972 als opsteller in Sint-Amandsberg, een gemeente bij Gent. Het is daar dat ze in 1974 de man van haar leven ontmoet, een Berlijner die op dat moment in Gent voor een Duits bedrijf werkte. Jenny viel voor Georg Kruppa die 8 jaar ouder was dan haar. Georg, een zoon van een Duitse vader en een Franse moeder. Zijn moeder, een kranige Parisiènne, woont vandaag in Genk.

Jenny vroeg in 1974 haar overplaatsing aan naar een postkantoor in Genk. Omdat Genk niet haalbaar was kreeg ze haar overplaatsing naar Tongeren in 1975.  Maar Georg, met vlinders in de buik ,moest op dat eigenste moment een levensbepalende keuze maken. Of hij vertrok naar Mexico voor z'n werk of hij koos voor Jenny.  En zoals we allemaal weten: liefde overwint alles. Georg volgde z'n hart en koos voor Jenny. Nog in datzelfde jaar, in 1975, trouwden ze.

Multiculturele vrienden en familie

Jenny en Georg kregen samen 3 kinderen die allemaal het levenslicht in Genk zagen: Peter (31) die met z'n vrienden een eigen internetbedrijf gestart is en in Genk woont, Heidi (29) die als mailmedewerker voor De Post werkt en aan het postkantoor Genk1 verbonden is woont ook in Genk en Sylvie (21), de jongste, is studente in Hasselt aan de Provinciale Hoge School en volgt de studierichting Verzekeringen en Financiën. Sylvie woont momenteel in As maar wil terug in Genk komen wonen. Jenny is naast moeder ook oma van een kleinzoon, Robin. Een tweede kleinkind is in aantocht. De kinderen van Jenny zijn zeer actief in het verenigingsleven in Genk en hebben daardoor ook een brede kennissenkring. "Ze hangen aan Genk en zijn honkvast", zegt Jenny. "Dit komt grotendeels doordat hun vrienden diverse achtergronden en roots hebben, maar ook de samenstelling van de familie heeft hiertoe bijgedragen", legt ze uit.  En Jenny begint op te sommen: "mijn echtgenoot, Georg, is een Berlijner met Duits en Frans bloed in de aderen, onze dochter Heidi is gehuwd met een Nederlander van Indonesische afkomst, mijn zus, Gisèle is gehuwd met een Chinees die geboren is in Engeland en m'n dochter Sylvie zoekt het met iemand uit Antwerpen", gekscheert ze. 

Congresjaar

Jenny begon haar loopbaan bij De Post in 1972 als opsteller. Vanaf 1985 werkte ze deeltijds voor de vakbond (ACOD) en deeltijds voor De Post, en daarna werd dit full-time voor de vakbond. Ze zorgde  voornamelijk voor het administratieve gedeelte, het papierwerk. Toen de gewestelijke secretaris van het gewest Limburg op pensioen ging werd ze in 1991 verkozen als adjunct-secretaris van de nieuwe gewestelijke secretaris. In 1995 werd Jenny zelf verkozen als gewestelijk secretaris. Dit mandaat ligt telkenmale om de 4 jaar ter stemming via vakbondscongressen. Het zijn de vakbondsleden die beslissen of een mandaat hernieuwd wordt of niet. Ook dit jaar is het een 'congresjaar' en Jenny stelt zich wederom kandidaat voor de komende 4 jaar. "Het gaan de laatste verkiezingen zijn die ik ga meemaken", zegt Jenny, "want na deze 4 jaar ben ik pensioengerechtigd."

Tegenstellingen politiek en vakbondswerk

Jenny Peeters heeft ook een tijdje haar vakbondswerk gecombineerd met een politiek mandaat. Op gemeentelijk vlak heeft ze twee legislaturen als OCMW-raadslid gezeteld en daarna nog 6 jaar als gemeenteraadslid voor de SP. De combinatie van kinderen, vakbondswerk en politiek was niet meer haalbaar. Ook de tegenstellingen tussen politiek en vakbondswerk speelden mee dat ze een keuze moest maken. Omdat haar hart meer naar de vakbond neigde opteerde ze voor de combinatie vakbondswerk-moederschap.   

Luchtvervuiling Genk-Zuid

Jenny woont in Langerlo, het gebied Genk-Zuid. Ze maakt zich net als alle inwoners zorgen rond de veelbesproken luchtvervuiling in Genk.

Ik neem afscheid van een moeder, oma en drukke vakbondsvrouw en vraag me bewonderend af hoe ze het allemaal gecombineerd krijgt.

Wilt u ook graag uw verhaal kwijt?  Aarzel niet om me te contacteren!

3 februari: Turngala Jong en Moedig (JeM)

Jem__website Op zondag 3 februari organiseert de Koninklijke Turnvereniging Jong en Moedig, kortweg JeM, zijn jaarlijks turnfeest in het Stedelijk Sportcentrum. De Genkse Turnvereniging JeM zag het levenslicht in 1945.

Locatie van het gebeuren: Stedelijk Sportcentrum, E. van Dorenlaan 144 3600 Genk Tel: 089 65 34 00

Organisatie: Jem Koninklijke Turnvereniging vzw , J.M. Winterslaan 14 3600 Genk - Louis Leekens

Email: louis.leekens@belgacom.net

Website: JeM   

Foto: Stad Genk   

Sociale Verkiezingen 2008: een vooruitblik

Wordacvkandidaat Acv_logoFotot_abvv_sociale_verkiezingenVan_5_tot_18_mei_abvv_logo_3

Vanaf 5 tot 18 mei 2008 vinden sociale verkiezingen plaats in meer dan 6000 bedrijven. Deze verkiezingen worden om de vier jaar gehouden. Ongeveer 1.400.000 werknemers brengen in die periode hun stem uit en kiezen zo de mensen die hen gaan vertegenwoordigen en verdedigen in verschillende overlegorganen. Om de rechten van de werknemers optimaal te beschermen zijn er na de Tweede Wereldoorlog overlegstructuren tussen de werkgevers en de werknemers ontstaan.

Vandaag heb je in bedrijven van tenminste 50 werknemers een Comité voor Preventie en Bescherming op het Werk (CPBW) en in bedrijven met meer dan 100 werknemers een Ondernemingsraad (OR). Alle bedrijven moeten sociale verkiezingen organiseren indien ze aan het enige criterium voldoen: gemiddeld 50 werknemers in 2007 in loondienst hebben om vertegenwoordigd te worden in een CPBW en 100 werknemers voor een OR. Ook jobstudenten en uitzendkrachten worden meegeteld om het aantal werknemers  in een bedrijf te bepalen en kunnen deelnemen aan de sociale verkiezingen. Wanneer deze laatsten evenwel een vaste werknemer vervangen, vallen ze uit de boot en kunnen dus hun stem niet uitbrengen. Of je nu wel of niet aangesloten bent bij een vakbond is geen vereiste om deel te kunnen nemen aan de sociale verkiezingen.

1, 2, 3, 4

In december 2007 werd op het kabinet van Minister Vanvelthoven bij lottrekking bepaald met welke lijstnummers de vakbonden aan de sociale verkiezingen zullen deelnemen. Volgende nummers werden gelinkt aan de deelnemende vakbonden: ABVV 1 (Algemeen Belgisch Vakverbond) - ACV 2 (Algemeen Christelijk Vakverbond) - ACLVB 3 (Algemene Centrale der Liberale Vakbonden van België) en NCK 4 (Nationale Confederatie van het Kaderpersoneel).

Akkoorden

Het ACV, ABVV en ACLVB tekenden akkoorden die zich ertoe verbinden geen kandidaten voor te dragen die deel uitmaken van extreem-rechtse, anti-democratische of racistische groeperen en bewegingen. Ook verbinden ze zich ertoe om het man-vrouw evenwicht op de kieslijsten na te streven. Om beïnvloeding tegen te gaan verbinden ze zich in het akkoord om vóór het einde van de sociale verkiezingen geen nationale of sectorale resultaten bekend te maken en hun propagandamiddelen te beperken.

Banner_aclvb_socverkLogo_aclvb

Info-sessies

Her en der worden in het land info-sessies gegeven aan werknemers die vragen hebben rond de aankomende sociale verkiezingen. Het ACLVB-Limburg nodigt u uit op hun info-namiddag: 'Kleurrijk Kiezen' op zondag 27 januari vanaf 15u. in Zaal Papà Cervi - AFI Winterslag, Vennestraat 98, Genk. U krijgt ondermeer antwoorden op uw vragen rond het waarom van sociale verkiezingen, de diversiteit op de lijsten,... 

Voor meer syndicale info kan u terecht op 'de website voor syndicalisten' - ACV - ABVV - ACLVB - NCK

Stelt u zich kandidaat voor de Sociale Verkiezingen en u wilt hierover getuigen? Of heeft u een info-sessie aan te kondigen? Contacteer me!

Ten huize van... priester Bernard Delhaise (deel 1)

Bernard021 Donderdagnamiddag, een appartement drie hoog, op de Weg naar As in Genk. Hier woont Bernard Delhaise (70) sinds 2001. Ik ben ingegaan op een uitnodiging van Bernard, die tussen 1961 en 2001, 40 jaar lang, actief het priesterschap beoefende. Bernard zorgde voor een heerlijk geurende koffie met een lekker stuk taart. Het leek wel zondag.

Bernard Delhaise, geboren in Hamont in 1937, beoefende het priesterschap voor de helft uit in parochies. Zo werd hij parochiepriester in Luik van 1961 tot 1974 en werd er ook actief als pastor in de arbeidersbeweging. In 1974 keerde hij terug naar Limburg om het parochiewerk verder te zetten. Tussen 1978 en 1990 werd hij pastor voor het ACV-Limburg (Algemeen Christelijk Vakverbond). Het pastor zijn voor het ACV hield in dat Bernard cursussen gaf aan de militanten van het ACV over de sociale leer van de Kerk. Ook was hij steevast aanwezig op alle bijeenkomsten en bestuursvergaderingen en congressen van het ACV om bezinning te brengen. Zo linkte hij bijvoorbeeld de vastenperiode en het syndicale met elkaar. Deze activiteiten beëindigde Bernard steeds met een gebed.

Bezinningsteksten

Bernard schrijft wekelijks een bezinningstekst voor het ACW. Het ACW is de koepel van de christelijke werknemersorganisaties. Het ACW en z'n partnerorganisaties komen op voor een leefbare, solidaire en rechtvaardige samenleving. Op de website van het ACW kan je Bernards' teksten terugvinden. Eveneens schrijft Bernard, met mede-initiatief van Arseen De Kesel bezinningsteksten over maatschappelijk relevante gebeurtenissen. Deze Arseen De Kesel is een gepensioneerd godsdienstleraar en gespecialiseerd in de vergelijkende studie van bijbel en koran. Teksen van beider kan je terugvinden op deze website  Je krijgt er een rijke waaier aan studiemateriaal en informatie over de bijbel en koran, interlevensbeschouwelijke werken, activiteiten, derde en vierde wereld.

Meewerkend priester

Alhoewel Bernard Delhaise reeds op rust gesteld is als priester sinds 2001, werkt hij vandaag  mee in de pastoraal van het Ziekenhuis Oost-Limburg (ZOL) als 'meewerkend priester'. Wat de officiële benaming van deze functie is. Het houdt in dat Bernard instaat voor wachtdiensten voor eventuele ziekenzalvingen en in het weekend eucharistievieringen verzorgt in samenspraak met de verantwoordelijke aalmoezenier.

Het ritme van de monikken

Bernard Delhaise vertrekt binnenkort voor een week naar de Abdij van Zundert in Nederland. Dit doet hij bij regelmaat en dit reeds van 1981. Soms neemt hij hiervoor een lang weekend, soms een week. Samengebalt in een jaar maakt het dat hij tot een maand op bezinning is. Het is zijn manier om tot innerlijke rust te komen. Hij zal in de abdij het ritme van de monikken leven, in stilte, met lezingen en lectuur. In deze abdij heeft hij ook de eerste ervaringen opgedaan in Zen-meditatie. Bernard omschrijft het Zen-mediteren als volgt: "het laten gebeuren wat gebeurt, God laten werken in je hart".

De_stille_kamer_van_bernard_delhais De 'stille ruimte'

Stille ruimte en interreligieus altaartje

Bernard beoefent de zen-meditatie niet alleen in de abdij van Zundert, maar hij heeft bij hem thuis een 'stille ruimte' (zie foto) ingericht waar hij dagelijks een kwartier en meer tot meditatie en bezinning komt. Ook staat er een 'interreligieus altaartje', zoals hij het beschrijft, in z'n woonkamer. Op dit altaartje vindt je de 'iconen' van de verschillende godsdiensten terug (zie foto).

Het_interreligieuze_altaartje Het 'interreligieus altaartje'

Bernard Delhaise beschrijven in één artikel is onmogelijk. Daarom komt er nog een vervolg en heeft u kortelings kunnen kennismaken met een bijzondere persoonlijkheid. Het vervolg leest u verder in de loop van de week.   

Foto's: Bernard Delhaise en Belgin Özgünes

Ten Huize van...priester Bernard Delhaise (deel 2)

Oudere berichten:
> Sfeerbeelden machtsoverdracht aan stadsprins Roel I (Deel 1)
> 21/02 Genk: sfeerbeelden internationale carnavaloptocht (Deel 2)
> 21/02 Genk: sfeerbeelden internationale carnavaloptocht (Deel 1)
> Foto van de week: grootste kindercarnavalstoet van Limburg
> Sfeerbeelden Prinsenreceptie (Deel 2)
> Sfeerbeelden Prinsenreceptie (Deel 1)
> Genk uit de oude doos: Koning Boudewijnlaan (Nieuwe Kempen)
> Nationale beloften: KRC Genk brengt punten mee uit Moeskroen
> 21/02 Coalface Gallery: opening fototentoonstelling "Cité 3"
> PROgenk: "55 gratis parkeerplaatsen voor Genkenaren in Q-Park Stadsplein"
> Foto van de week: de comeback van Jo Vandeurzen
> Nationale voetbalbeloften: rangschikking en vooruitblik speeldag 23
> Vermist: Jef Bijnens (79) uit Opglabbeek
> 22/02 Vereniging ONS Genk: filmnamiddag in Jeugdcentrum Rondpunt 26
> 24/04: Uniek optreden van Judith Clijsters en 'Verve Dance Company'
> Oppositiepartijen nemen afvalbedrijven onder vuur
> 20/03 Zaal Elysee: Gencker Discobar Revival met 'Joe Berluck'
> Foto van de week: Broederschool ontvangt 'Pesten-dat-kan-niet!'-prijs
> Inhuldiging beeldje 't Spasbinkje (sfeerbeelden)
> Beloften KRC Genk - Club Brugge: 3 - 2 (verslag en foto's)

Archieven per maand:
| maart 2009 | februari 2009 | januari 2009 | december 2008 | november 2008 | oktober 2008 | september 2008 | augustus 2008 | juli 2008 | juni 2008 | mei 2008 | april 2008 | maart 2008 | februari 2008 | januari 2008 | december 2007

Genk blogt

  • Belgin Özgünes blogt over Genk.

    Belgin (°1965) is dochter van een mijnwerker en geboren in Koersel. Ze woont in Genk en werkt er als postbode. Sociale contacten leggen met mensen vindt ze zeer belangrijk. Belgin kan genieten van een voetbalinterland, een tennismatch en een gezellig avondje uit met vrienden. Nieuws volgt ze op de voet en als lid van het dagelijks bestuur van de integratieraad van Genk is ze ook begaan met het samenleven in de stad.

Zoeken

Nieuws uit genk

Bloggende gemeentes

Kies een gemeente:

Meebloggen?

  • 2007/06/21/icoonblog.gif Zin om mee te schrijven? Of om foto's en filmpjes te maken? Mail ons!