Home  Regio  genk  genk blogt!
     
Meebloggen? Mail ons!

Heb je nieuws voor deze blog?
Leuke foto's van Genk?
Laat het weten aan:
Belgin Özgünes
Zet als startpagina Voeg toe aan favorieten
Deze blog verhuist!

Vanaf nu verschijnen de artikels van deze blog op de gemeentesite op www.nieuwsblad.be/ gevolgd door de naam van uw gemeente.

Deze artikels blijven bewaard als archief, maar er zullen geen nieuwe berichten meer verschijnen. Daarvoor kunt u terecht op www.nieuwsblad.be/ gevolgd door de naam van uw gemeente.

Hetzelfde nieuws, gebracht door uw vertrouwde correspondent(en). Maar vanaf nu op een andere plaats, in een nieuw kleedje. Laat ons gerust weten hoe u er over denkt.

6 & 9 november Euroscoop: LEMON TREE

Fragment uit de film Lemon Tree

Lemon Tree, of hoe de Palestijnse weduwe Selma optornt tegen de Israëlische autoriteiten die haar plantage met citroenbomen wil doen verdwijnen. De boomgaard, gelegen op de Westelijke Jordaanoever zou volgens de Israëli's een risico inhouden bij de verdediging van het luxueus huis van de nieuwe minister van Defensie. Diens huis wordt aan de Israëlische zijde gebouwd. Selma verzet zich hiertegen en stapt naar de rechtbank.

Regisseur_eran_riklis Naar_het_isralisch_gerechtshof Regisseur Eran Riklis. Foto rechts: Selma (Hiam Abbass) stapt naar de rechtbank (Foto's: www.spiegel.de   

Lees verder

Zaterdag 1 november: Allerheiligen

Begraafplaats_waterschei_30 Begraafplaats_waterschei_31

Begraafplaats_waterschei_49 Begraafplaats_waterschei_53   De begraafplaats in Waterschei ligt er uiterst sereen en proper bij. Ronny Maurissen staat in voor het groen op de begraafplaatsen  

Op zaterdag 1 november herdenken we onze overleden familieleden, vrienden en kennissen. Stadswerknemers van de Groendienst zorgen ervoor dat de begraafplaatsen er dag in dag uit uiterst verzorgd bijliggen. Grasperken worden gemaaid en overbodige takken gesnoeid en weggenomen. Het is er dan ook zeer sereen en proper. Toen ik enkele weken geleden de begraafplaats van Waterschei bezocht (klikken), ontmoette ik er Ronny Maurissen.

Lees verder

Van werkzoekend naar ondernemer: het kan

Img_9198 An Quaethoven van VLAO (links) en Rina Marzo van Ondernemersatelier slaan letterlijk de handen in elkaar en begeleiden werkzoekenden naar een succesvol ondernemersschap (Foto: Rina Marzo)

Werkzoekenden die net dat duwtje in de rug nodig hebben om de stap naar het ondernemersschap te zetten zijn in goede handen bij Ondernemersatelier, de activiteitencoöperatie van Limburg en VLAO Limburg, het Vlaams Agentschap Ondernemen. Het VLAO leert de kandidaat-ondernemers (leerondernemers) in vijf workshops, en dit in een tijdsbestek van een maand, een ondernemingsplan uit te werken. Elke workshop is opgebouwd rond één thema: “idee”, “omgevingsanalyse”, “commercieel plan” “organisatie” en “financieel plan” en bestaat uit een interactief theoretisch gedeelte en een actief gedeelte.

Ondernemersatelier biedt dan weer aan werkzoekenden een tussenstap, een overgang, vooraleer deze de grote stap zetten naar het zelfstandig ondernemen "met een aantal unieke voordelen in een veilige onderneming", zegt Rina Marzo, directeur van Ondernemersatelier gelegen aan de Zaveldriesstraat in Zwartberg. De voordelen waarover directeur Marzo spreekt even op een rijtje:

Lees verder

Senioren fotograferen: Hoevenzavel & Oud-Waterschei

Thieu_bollen4 Jos_vanbockryck1_3

Hoevenzavel en Oud-Waterschei anders bekeken door senioren Thieu Bollen en José Vanbockryck. Zeven schitterende foto's, hier te bewonderen!

Volgende week woensdag is Sledderlo aan de beurt met 9 foto's van 3 senioren. Niet te missen!

Klik hier en volg de rubriek 'Senioren fotograferen'
      

28/10 Integratieraad organiseert debat 'Tewerkstelling': enkele foto's

Algemene_vergadering_tewerkstelling Het thema 'tewerkstelling' staat met stip genoteerd op het prioriteitenlijstje van de Genkse Integratieraad

De Open Algemene Vergadering van de Integratieraad organiseerde deze avond in de lokalen van ACLI -Vlaanderen (Winterslag) een debat over tewerkstelling. Het hoge aantal aanwezigen duidde op ruime belangstelling voor het thema. Geen toeval, want op het prioriteitslijstje van de Integratieraad staat het thema 'Tewerkstelling' immers met stip genoteerd. 

Algemene_vergadering_tewerkstelli_2 Professionelen uit het brede spectrum 'werk' werden uitgenodigd   

Hoofdbetrachting van de avond: een gesprek op gang brengen rond de tewerkstelling van Genkse jongeren, allochtone vrouwen en vijftigplussers. Recente veranderingen (lees: crisis) op de arbeidsmarkt maakten dat dit debat moest gevoerd worden. Professionelen uit het brede spectrum 'werk' werden uitgenodigd en gevraagd naar hun visie en oplossing voor de huidige situatie van en op de arbeidsmarkt.

Lees verder

'ONS Genk': vereniging in opstartfase zoekt bestuursleden

Verenigingindekijker_gr1_2

Jongeren 'Ons Genk': ambities om de kloof tussen culturen en nationaliteiten te dichten (Foto: Belgin Özgünes)

Een nieuwe Genkse vereniging is in de maak: 'ONS Genk'. 'ONS' staat voor
- O (Open: open voor iedereen. Iedereen is welkom, ongeacht afkomst, levensvisie, geaardheid, religie, levensopvatting,…)
- N (Neutraal: zonder vooroordelen en met respect voor elkaars meningen,…)
- S (Samen: samen proberen we onze doelstellingen te bereiken,…)

De vereniging heeft ambities om de kloof tussen culturen en nationaliteiten te dichten en te komen tot een gemixd bestuur. Contactpersoon en mede-oprichter Ramazan Erbas licht toe: "er zijn teveel verenigingen die zich enkel richten naar Italianen, Turken, Belgen of Marokkanen, maar een multiculturele vereniging zien we nauwelijks of weinig. Zeker niet naar jongeren gericht. Ook willen we jongeren leren om hun eigen mening te verkondigen en hen tot de actualiteit betrekken".

Erbas hoopt dan ook in een later stadium te komen tot een keten van 'ONS'-verenigingen in Limburg: "omdat deze vereniging regionaal gebonden is en niet Federaal, Vlaams of Provinciaal, geloven en hopen we dat het een groot succes  zal kennen. Misschien kan "ONS Genk" een lans breken en volgt er later "ONS Hasselt","ONS Maasmechelen", "ONS Heusden", "ONS Beringen",…"

Lees verder

Gianmario's Kookhoekje: Genkse Tiramisù

Regiobutton_gr_kookhoekje_2

Gianmario_monachesi Gianmario Monachesi brengt iedere week op deze blog een lekker recept, te lezen in 'Gianmario's Kookhoekje'

Iedere week kan u op deze blog een lekker recept van Gianmario Monachesi ontdekken. Op een later moment zal u kennis kunnen maken met deze overigens uitstekende kok.

Gianmario schetst het ontstaan en de geschiedenis bij elk recept. Vandaag laat hij ons kennismaken met 'Genkse Tiramisù', op z'n Gianmario's. Smakelijk!      

Gianmario: "Iedereen weet onderhand wel dat tiramisù "trek me op" betekent, dit omwille van de hoge energiewaarde (eieren en suiker) en de cafeïne van de espresso. Verschillende verhalen doen de ronde rond het ontstaan van tiramisù. Het is een cake in laagjes. Daarom leggen velen de oorsprong van het gerecht in Toscane, waar een ander beroemd nagerecht in laagjes ontstond, namelijk de 'Zuppa Inglese'. Maar het briljante idee van tiramisù ligt niet in het systeem van laagjes, maar wel in de ingrediënten zelf.

Lees verder

Genkenaar in de kijker: Roberto Destino (Deel 2)

012 Roberto aan de ingang van het Themacafé aan het KRC stadion

Dinsdagavond 21 oktober 18u.10 Ik rep me, tien minuten te laat, naar een afspraak met Roberto Destino (51), ploegafgevaardigde van de beloften van KRC Genk. Plaats van onze ontmoeting: het Themacafé aan het KRC Stadion. Waar anders dan in deze ruimte, de sportieve thuishaven van Roberto, kan je in 'KRC-mood' komen? Met een lekkere tas koffie en een stukje cake dat door beiden doorgeschoven wordt wegens 'ik moet seffens nog eten' vuur ik m'n vragen af.

007 Het Themacafé, sportieve thuishaven van Roberto

Van Roberto verwacht ik geen grote theoretische exposeés en technische uitleg over voetbal, volkssport numéro uno, maar wel een antwoord op de vraag: wie is Roberto Destino? Ik zal er snel achterkomen. Hier z'n verhaal: vader Destino kwam op z'n 33ste, begin jaren 50, vanuit Sicilië naar België afgezakt om te werken in de mijn van Waterschei. Op z'n eentje, want Moeder Destino en haar vier kinderen bleven in Italië. Van Roberto was nog geen sprake. Later, toen het gezin Destino zich in Genk verenigd zag, kwam Roberto ter wereld, zeven jaar na z'n zus. Hij was geen 'accidentje', integendeel, hij kwam er door een accident, namelijk de grote mijnramp van Marcinelle in 1956. Vader Destino vertrok naar de plaats van de ramp en bood er een helpende hand aan. Enorm onder de indruk van de grote omvang en het hoge aantal slachtoffers van Italiaanse komaf besloot hij het leven te schenken aan een vijfde telg: Roberto.

Lees verder

Beloften KRC verliezen met kleinste verschil in Luik

Krc_genk_011 Beloften KRC Genk: einde van succesvolle zegereeks na 1-0 nederlaag tegen Standard Luik (Foto: Belgin Özgünes)

Gisterenavond werd in Luik de beloftentopper tussen Standard en KRC Genk gespeeld. Een vroeg doelpunt (6') van Standard, overigens het enige van de wedstrijd, dient KRC het eerste puntenverlies van het lopende seizoen toe. Zo komt er een einde aan de lange zegereeks van de Genkse beloftenploeg dat 8 wedstrijden op rij met de volle pot aan de haal ging. In het seizoen 2007-2008 wonnen de KRC beloften in eigen huis, eveneens met arsenalscore, tegen Standard Luik. Zo staan de bordjes op dit vlak gelijk. Maar de nederlaag van gisterenavond tegen rechtstreeks concurrent Standard belet niet dat de Genkse beloften nog steeds het klassement aanvoeren. Standard heeft dit seizoen reeds twee verliesmatchen laten optekenen. Op vrijdag 31 oktober speelt KRC thuis tegen FC Tubeke, 14de in de stand. Standard Luik speelt uit tegen RSC Charleroi dat 10de gerangschikt staat.

Ploegopstelling Standard Luik: Soubry Jesse (14-03-90), Konsdorff Marvin (13-08-90), Ngombo Rudy (25-03-90), Kane Alpha (29-11-89), Jansen Da Silva Alexandre (16-01-89), Mangala Eliaquin (13-02-91), Goreux Reginald 31-12-87 46', Falcione Jeremy (09-09-88) 82', Marloye Germain (12-07-88) 90', Garcela Mehdi (01-07-89), Servais Gregory (30-11-88)

Wisselspelers: Scolas Gregory (24-01-90) 46', Arend Gaël (13-06-89), Prevot Yohan (01-12-91), Agneli Arnor (25-01-90), Cornet Mathieu (08-08-90) 90', Otte Steve (08-11-90) 82'

  Davino_verhulst_2 Davino Verhulst (Foto: Dirk Vandebergh)

Ploegopstelling KRC Genk: Verhulst Davino (25-11-87), Daeseleire Dimitri (18-05-90), Geurden Maxim (02-11-90) 70', Santermans Ben (26-06-92), Kis Kevin (26-09-90), Hubert David (12-02-88) 79', Ndabashinze Dugay (08-10-89) 60', De Bruyne Kevin (28-03-91), Benteke Christian (03-12-90), Vossen Jelle (22-03-89) 60', Labylle Leroy (11-03-91)

Wisselspelers: Durwael Timothy (24-02-91) 70', Van Der Mieren Wouter (27-12-88) 60', Janssen Ruben (12-04-91), Aquino Maurizio (01-03-90), Zotti Michele (07-04-90) 79', Zevne Kerem (16-01-90) 60', Casteels Koen (25-06-92)

Doelpunt: 6' 1-0 Garcela 

Uitslagen Speeldag 9

23/10/2008  Exc.Moeskroen −  KV Kortrijk  1 − 2
24/10/2008  KV Mechelen −  RSC Anderlecht 3 − 0
24/10/2008  Standard Luik − KRC Genk 1 − 0
24/10/2008  FC Tubeke − VC Westerlo 2 − 2
24/10/2008  Cl.Brugge − AA Gent 1 − 0
24/10/2008  FC Dender − Cercle Brugge 1 − 1
24/10/2008  Germ.Beerschot − R.AEC Bergen 2 − 1
27/10/2008  SC Lokeren O.VL. − RSC Charleroi 3 - 3
27/10/2008  Zulte Waregem − KSV Roeselare 3 - 2

Speeldag  10 
 
31/10/2008 Cercle Brugge − Exc.Moeskroen
31/10/2008 VC Westerlo − FC Dender
31/10/2008 R.AEC Bergen − SC Lokeren O.VL.
31/10/2008 KRC Genk − FC Tubeke 
31/10/2008 RSC Anderlecht − Germ.Beerschot
3/11/2008 RSC Charleroi − Standard Luik
3/11/2008 KSV Roeselare − KV Mechelen
3/11/2008 AA Gent − Zulte Waregem
3/11/2008 KV Kortrijk − Cl.Brugge 

Klik hier en hier en kom meer te weten over de topper van morgenavond: KRC Genk - Standard Luik (20u.30).

Wilt u graag uw sport- en verenigingsactiviteiten op deze blog? Mail me!

CD&V Genk: "Niet raken aan De Maten en een buffer tussen industrie en wonen"

Cdenvgenk_4 CD&V Genk: "wij zijn niet tegen een bijkomend proper watergebonden bedrijf, maar willen wel een grote bufferzone tussen de woonwijk en de industriële inplantingen". Afbeelding CD&V Genk (klikken om te vergroten)

Wat de (mogelijke) teloorgang van een stuk natuur al niet kan teweegbrengen op en aan het bedrijventerrein Termien: na grondige bestudering van de dossiers, na bedeling van informatieve folders aan de bewoners (klikken), na ophaling van bezwaarschriften (klikken) en gespreken met bewoners hebben de verschillende politieke formaties in Genk zo hun eigengereide visie over waar naartoe met het bedrijventerrein Termien. Zo ook CD&V Genk dat laat weten dat ze samen met gemeenteraadslid Inge Paesen en schepen Annita Laporte, beiden van Termien, gezocht heeft "naar een oplossing die rekening houdt met de mensen maar die toch mogelijkheden biedt om bijkomende tewerkstelling te creëren".

En de partij vervolgt: "het schepencollege van Genk heeft op 15 oktober een advies geformuleerd in het kader van het kennisgevingsrapport plan-MER bedrijventerrein Termien...//...Wij zijn niet tegen een bijkomend proper watergebonden bedrijf, maar willen wel een grote bufferzone tussen de woonwijk en de industriële inplantingen. Dit voorstel werd dan ook overgemaakt aan de bevoegde schepen Wim Dries die samen met Annita Laporte het voorstel voorlegde aan het schepencollege. Het college volgde dit voorstel. We willen dat dit voorstel door de behandelende overheden onderzocht wordt. Eerst bij de behandeling van het MER (milieu effecten rapport) en later bij de behandeling van het GRUP (gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan), aldus de CD&V bij monde van gemeenteraadslid Inge Paesen en schepen Annita Laporte.

Cdenvgenk3 CD&V Genk: "een duidelijke en degelijke buffer dient opgenomen te worden"

Het College adviseert het volgende in de tekst voor de bevoegde instanties: "aangezien dit Plan-Mer de milieu-input zal leveren voor de opmaak van het GRUP, is het college van mening dat er voldoende rekening dient gehouden te worden met het aangrenzend woongebied (zie ook opmerkingen Dienst Ruimtelijke Ordening en Woonbeleid)".

Mede hierdoor formuleert het College bijkomende adviezen:
- de gewenste bedrijvigheid moet beperkt blijven tot propere watergebonden bedrijven.
- ten zuiden van de Winterbeeklaan dient een duidelijke en degelijke buffer worden opgenomen. Hierdoor ontstaat er aan beide zijden van de Winterbeeklaan een buffergebied. Dit buffergebied, onmiddellijk aan de Winterbeeklaan, beperkt niet enkel de hinder, maar draagt bij aan de kwalitatieve uitstraling van dit bedrijventerrein.
- er mag naar de toekomst toe in geen enkel geval geraakt worden aan het natuurreservaat De Maten.

CD&V Genk besluit het volgende uit deze aanpak: "beleid voeren is niet altijd even makkelijk maar door een goede aanpak kan een wijkbestuur via haar mandatarissen meebouwen aan een leefbaar Termien".

Oudere berichten:
> Sfeerbeelden machtsoverdracht aan stadsprins Roel I (Deel 1)
> 21/02 Genk: sfeerbeelden internationale carnavaloptocht (Deel 2)
> 21/02 Genk: sfeerbeelden internationale carnavaloptocht (Deel 1)
> Foto van de week: grootste kindercarnavalstoet van Limburg
> Sfeerbeelden Prinsenreceptie (Deel 2)
> Sfeerbeelden Prinsenreceptie (Deel 1)
> Genk uit de oude doos: Koning Boudewijnlaan (Nieuwe Kempen)
> Nationale beloften: KRC Genk brengt punten mee uit Moeskroen
> 21/02 Coalface Gallery: opening fototentoonstelling "Cité 3"
> PROgenk: "55 gratis parkeerplaatsen voor Genkenaren in Q-Park Stadsplein"
> Foto van de week: de comeback van Jo Vandeurzen
> Nationale voetbalbeloften: rangschikking en vooruitblik speeldag 23
> Vermist: Jef Bijnens (79) uit Opglabbeek
> 22/02 Vereniging ONS Genk: filmnamiddag in Jeugdcentrum Rondpunt 26
> 24/04: Uniek optreden van Judith Clijsters en 'Verve Dance Company'
> Oppositiepartijen nemen afvalbedrijven onder vuur
> 20/03 Zaal Elysee: Gencker Discobar Revival met 'Joe Berluck'
> Foto van de week: Broederschool ontvangt 'Pesten-dat-kan-niet!'-prijs
> Inhuldiging beeldje 't Spasbinkje (sfeerbeelden)
> Beloften KRC Genk - Club Brugge: 3 - 2 (verslag en foto's)

Archieven per maand:
| maart 2009 | februari 2009 | januari 2009 | december 2008 | november 2008 | oktober 2008 | september 2008 | augustus 2008 | juli 2008 | juni 2008 | mei 2008 | april 2008 | maart 2008 | februari 2008 | januari 2008 | december 2007

Genk blogt

  • Belgin Özgünes blogt over Genk.

    Belgin (°1965) is dochter van een mijnwerker en geboren in Koersel. Ze woont in Genk en werkt er als postbode. Sociale contacten leggen met mensen vindt ze zeer belangrijk. Belgin kan genieten van een voetbalinterland, een tennismatch en een gezellig avondje uit met vrienden. Nieuws volgt ze op de voet en als lid van het dagelijks bestuur van de integratieraad van Genk is ze ook begaan met het samenleven in de stad.

Zoeken

Nieuws uit genk

Bloggende gemeentes

Kies een gemeente:

Meebloggen?

  • 2007/06/21/icoonblog.gif Zin om mee te schrijven? Of om foto's en filmpjes te maken? Mail ons!