Home  Regio  genk  genk blogt!
     
Meebloggen? Mail ons!

Heb je nieuws voor deze blog?
Leuke foto's van Genk?
Laat het weten aan:
Belgin Özgünes
Zet als startpagina Voeg toe aan favorieten
Deze blog verhuist!

Vanaf nu verschijnen de artikels van deze blog op de gemeentesite op www.nieuwsblad.be/ gevolgd door de naam van uw gemeente.

Deze artikels blijven bewaard als archief, maar er zullen geen nieuwe berichten meer verschijnen. Daarvoor kunt u terecht op www.nieuwsblad.be/ gevolgd door de naam van uw gemeente.

Hetzelfde nieuws, gebracht door uw vertrouwde correspondent(en). Maar vanaf nu op een andere plaats, in een nieuw kleedje. Laat ons gerust weten hoe u er over denkt.

Oppositiepartijen nemen afvalbedrijven onder vuur

Recmix2      Foto's: Belgin Özgünes

Oppositiepartijen PROgenk en de Partij van de Arbeid (PVDA) roeren zich, elk op hun manier, in de afvalproblematiek van enkele Genkse bedrijven. Het zwaarst te verduren krijgt RECMIX, gelegen aan de Kanaalweg. PROgenk verspreidde recent in alle brievenbussen van Oud-Termien een pamflet waarin ze de bewoners oproept een bezwaarschrift in te dienen tegen het bedrijf. Zo wil ze bekomen dat RECMIX duidelijkere voorwaarden opgelegd krijgt bij het verkrijgen van een bijkomende milieuvergunning. De voorwaarden die PROgenk in haar pamflet opsomt:

Recmix4  Recmix3 

"RECMIX alles doet wat mogelijk is om het opwaaien van stof te voorkomen, o.a.
- het lossen van vrachtwagens en schepen dient te gebeuren met een gesloten circuit.
- het bevochtigen van de hopen dient permanent en beter te verlopen; controle van aangestelde buurtbewoners dient te worden toegelaten.
- het groenscherm dient zo goed mogelijk aangelegd te worden : gespecialiseerd advies van de firma uit Wageningen dient te worden aangevraagd; met de Dienst van de Scheepvaart dient overlegd te worden om toch zoveel mogelijk groenscherm langs de kanaalkant mogelijk te maken.
RECMIX de werkgelegenheid in de Genkse vesting meer in overeenstemming brengt met het ruimtebeslag in Genk en Diepenbeek. Normaal dient een bedrijf te streven naar 10 werknemers per hectare : dus Recmix zou 90 à 100 werknemers moeten tellen. PROgenk stelt voor dat Recmix na de uitbreiding groeit tot minstens 60 werknemers, waaronder minstens 5 ‘moeilijk plaatsbare’ werknemers.
- RECMIX verder werk maakt van een geluidsarme produktie, ook wanneer de nieuwe betoncentrale aanwezig is. Hiervoor dient de beloofde geluidsstudie over die nieuwe betoncentrale te gebeuren vóór dat die nieuwe betoncentrale geïnstalleerd wordt.
RECMIX dient jaarlijks een onderzoek naar de lucht -en waterkwaliteit te laten uitvoeren door VITO. Het tijdstip van de steekproeven wordt onafhankelijk bepaald door VITO. Deze resultaten worden onmiddellijk publiek gemaakt op een info-avond voor de buurtbewoners."

Recmix5

Recmix6  

De PVDA, bij monde van gemeenteraadslid dokter Harrie Dewitte, brengt op de gemeenteraadszitting van donderdag 19 februari niet alleen het bedrijf RECMIX op de agenda maar ook de bedrijven Stelimet, Wos N.V. en het nieuwe afvalbedrijf Rima. Dewitte somt de bedrijven op en motiveert zijn agendapunten als volgt: "Volgende punten breng ik donderdag in de gemeenteraad:

Recmix1 - uitbreiding van het afvalbedrijf Stelimet en bijhorende dioxinegevaar
- uitbreiding van de vergunning voor het verwerken van gevaarlijk industrieel afval door WOS nv
- uitbreiding van het afvalbedrijf RecMix en bijhorende gevaren voor zware metalen
- nog een nieuw afvalbedrijf in Lo2020. Rima

 "Misschien toch even aandacht voor de snelle toename van afval verwerkende bedrijven waarbij er toch onvoldoende aandacht is voor de potentiële gevolgen voor de gezondheid van de bewoners. Zeker als je weet dat er nu reeds zo'n grote en goed gedocumenteerde milieuhinder is in Genk, is het verwonderlijk dat men de druk op de omgeving nog laat toenemen. Van sommige bedrijven is het nog helemaal niet gekend hoe gevaarlijk ze nu precies zijn", aldus het PVDA-gemeenteraadslid.   

Klik hier voor een gerelateerd artikel.

TrackBack

TrackBack URL van dit bericht:
https://www.typepad.com/services/trackback/6a00d8341c782453ef0111686bcdbe970c Listed below are links to weblogs that reference Oppositiepartijen nemen afvalbedrijven onder vuur:

ReactiesDe reacties op dit bericht zijn afgesloten.

Genk blogt

  • Belgin Özgünes blogt over Genk.

    Belgin (°1965) is dochter van een mijnwerker en geboren in Koersel. Ze woont in Genk en werkt er als postbode. Sociale contacten leggen met mensen vindt ze zeer belangrijk. Belgin kan genieten van een voetbalinterland, een tennismatch en een gezellig avondje uit met vrienden. Nieuws volgt ze op de voet en als lid van het dagelijks bestuur van de integratieraad van Genk is ze ook begaan met het samenleven in de stad.

Zoeken

Nieuws uit genk

Bloggende gemeentes

Kies een gemeente:

Meebloggen?

  • 2007/06/21/icoonblog.gif Zin om mee te schrijven? Of om foto's en filmpjes te maken? Mail ons!