Home  Regio  genk  genk blogt!
     
Meebloggen? Mail ons!

Heb je nieuws voor deze blog?
Leuke foto's van Genk?
Laat het weten aan:
Belgin Özgünes
Zet als startpagina Voeg toe aan favorieten
Deze blog verhuist!

Vanaf nu verschijnen de artikels van deze blog op de gemeentesite op www.nieuwsblad.be/ gevolgd door de naam van uw gemeente.

Deze artikels blijven bewaard als archief, maar er zullen geen nieuwe berichten meer verschijnen. Daarvoor kunt u terecht op www.nieuwsblad.be/ gevolgd door de naam van uw gemeente.

Hetzelfde nieuws, gebracht door uw vertrouwde correspondent(en). Maar vanaf nu op een andere plaats, in een nieuw kleedje. Laat ons gerust weten hoe u er over denkt.

05/03 COALFACE Gallery: 'Ça commence aujourd'hui' (docufilm)

456c050e  

Coalface_210209_005 In COALFACE Gallery in Winterslag loopt momenteel de fototentoonstelling "Cité 3" van fotograaf Carl Uytterhaegen (foto). De fotograaf volgde jarenlang een 13-koppig gezin uit het Noord-Franse mijnstadje Auchel waar armoede en werkloosheid hand in hand gaan. In het kader van deze tentoonstelling vertoont vzw Het Vervolg in COALFACE Gallery de Franse docufilm 'Ça commence aujourd'hui' van regisseur Bertrand Tavernier. In 'Ça commence aujourd'hui' vind je enigzins parallel lopende gelijkenissen met de foto-expo "Cité 3". Zo diept regisseur Tavenier enkele personages en situaties uit waaronder dat van Daniel Lefebre (Phillippe Torreton), een onderwijzer van een lagere school in Noord-Frankrijk. Lefebre, een ietwat idealistische mijnwerkerszoon, toetst de troosteloze en triestige toestand waarin zijn kinderen zich bevinden, komende uit de laagste sociale klasse. Ook krijgen de bureaucratische instellingen een sneer in z'n gevecht voor een betere leven voor de met armoede, incest, drugs en geweld geconfronteerde kinderen. Een zeer realistische film die ons doet stilstaan bij de uitzichtloosheid van de steeds aanzwellende vierde wereld, ook bij ons.    

 'Ça commence aujourd'hui': website (Frankrijk 1999, Bertrand Tavernier, 117 min)

Wanneer: donderdag 5 maart om 20u.
Locatie: COALFACE gallery - Vennestraat 127 - 3600 Genk
Inkom: gratis     

15/02 Euroscoop: HOME (Ursula Meier)

FLM_ba1003084 Home, het langspeelfilmdebuut van Ursula Meier, brengt het verhaal van Michel, Marthe en hun drie kinderen, wonend in een stuk natuur, met als vergezicht een half afgewerkte, nooit in gebruik genomen autostrade. 

Maar wat eens een rustig stukje paradijs om wonen was, waar natuur de bovenhand had, verandert al snel in een betonnen, lawaaierige stinkplek wanneer de autostrade afgewerkt en opengesteld wordt voor Koning Auto. Het gezin geraakt hierdoor compleet overstuur en bindt de strijd aan tegen de autostradegebruikers. 

Een film van Ursula Meier die je doet stilstaan bij de allesverslindende consumptiemaatschappij waarin we vandaag leven en waar natuur en mens van ondergeschikt belang zijn. Het moet sneller en sneller, want time is money. Fotobron   Fragment uit HOME

Cast: Marthe (Isabelle Huppert), Michel (Olivier Gourmet), Adélaïde Leroux (Judith), Madeleine Budd (Marion), Kacey Mottet Klein (Julien)
Drama: 1u37, België
Wanneer: zondag 15 februari 2009 om 11 uur (!)
Plaats: Euroscoop Genk - C-mine 1 - Winterslag
Prijs: € 6,00 - € 5,50 (studenten/senioren) 
 
Kijk op www.projectorcinema.be  voor meer filminfo!  

08/02 Euroscoop: CIDADE DOS HOMENS - CITY OF MEN

Cityofmen-poster-big City_of_menA   Fotobron: klik hier en hier

De film Cidade dos Homens - City of Men speelt zich af in de favela's (klikken) van Rio De Janeiro. Twee bevriende adolescenten proberen te overleven in de sloppenwijken van de Brazilaanse hoofdstad. Algauw komen ze in een bendenoorlog terecht. 

 Trailer City of Men

!cid_718085507@05112002-2F10 Zondag 8 februari 2009 om 11 uur (!)
CIDADE DOS HOMENS - CITY OF MEN
Regisseur: Paolo Morelli
Plaats: Euroscoop Genk - C-mine 1 - Winterslag
Prijs: € 6,00 - € 5,50 (studenten/senioren)

Officiële website

Kijk op www.projectorcinema.be voor meer filminfo!

22/01 & 25/01 Euroscoop: 'Vicky Cristina Barcelona' (Woody Allen)

 Woody_Allen_(2006)                                                                                                                                                         Acteur en filmmaker Woody Allen (73) voorstellen is bijna overbodig, we zijn ermee opgegroeid. Zijn ellenlange conversaties, z'n medeconfrators en gesprekspartners murwgeplet als een platte pannenkoek en z'n dialogen doorspekt met een streep neurotiek en oeverloos gezaag. Dat is Allen. De kenmerkende eigenschappen die deze New-Yorker, met joodse roots, met zich meedraagt vinden we niet alleen terug in z'n acteursbestaan maar ook in z'n regiewerk. Allen draait geen peperdure science-fiction en geen actie- en geweldfilms en ook geen spagetti-westerns, maar komedies, veelal zedenkomedies. Over relationele problemen, sex en Freud weet hij veel, zoniet alles. Ook in z'n jongste prent 'Vicky Cristina Barcelona' gebeurt het:

 Filmtrailer 'Vicky Cristina Barcelona'

 Allen zet vier vrouwen, elkaars tegenpolen, en een spaanse schilder samen en creeërt het volgende resultaat: intriges, afgunst en losbandigheid. Neem dan als filmdecor Woody's lievelingsstad Barcelona en de filmkous is letterlijk af. Voor de Woody Allen fans is deze film een aanrader en niet alleen omwille van diens gerespecteerde leeftijd maar vooral omdat ie geen tien van dergelijke kwaliteitsfilms meer gaat draaien.     

Officiële website   Foto: Woody Allen www.wikipedia.com    

Regie: Woody Allen, USA 2008, 96 minuten
Scarlett Johansson (Cristina), Rebecca Hall (Vicky), Javier Bardem (Juan Antonio), Penélope Cruz (María Elena) en Patricia Clarkson (Judy Nash)
Plaats: Euroscoop Genk - C-mine 1 - Winterslag
Prijs: € 6,00 - € 5,50 (studenten/senioren)

Kijk op www.projectorcinema.be voor meer filminfo!

15/01 & 18/01 Euroscoop: BRIDESHEAD REVISITED (Drama)

Y6t9p6t_large Brideshead Revisited is een dramafilm gebaseerd op de novelle van de Engelse schrijver E. Waugh (1903-1966) uit 1945. Het script was zo succesvol dat in 1981 een 11-delige filmserie op tv werd uitgezonden die miljoenen mensen thuis hield. En daar had zeker de voor ons niet onbekende hoofdacteur Jeremy Irons schuld aan. Het verhaal is simpel en wellicht ligt daar het antwoord op het succes: de film speelt zich af tussen de twee wereldoorlogen (1920-1945) en brengt de jonge Engelsman Charles Ryder (Matthew Goode) in contact met de katholieke en aristocratische familie Flyte. Ryder, de 'vreemde eend in de bijt', raakt verliefd op Julia (Hayley Atwell), een zus van z'n vriend en zoon des huizes, Sebastian Flyte (Ben Whishaw). Charles voelt zich meer en meer thuis in aristocratische middens en raakt zelfs verwikkeld in de twisten van de excentrieke familie Flyte. Deze filmdrama is een aanrader omdat je kennismaakt met de Engelse upper-class oftewel: het leven zoals het is ...bij de hogere klasse.   

Trailer van de film

Officiële website

Regie: Julia Jarrold, GB 2008, 133 minuten 

Wanneer: donderdag 15 januari om 20.15 uur en zondag 18 januari om 11 uur
Plaats: Euroscoop Genk - C-mine 1 - Winterslag
Prijs: € 6,00 - € 5,50 (studenten/senioren)

Kijk op www.projectorcinema.be  voor meer filminfo!

04/01 & 05/01 Euroscoop: '(N)iemand' (Nowhere Man)

Frank_vercruyssen_foto_klarabe Tomas, die op een bruske manier verdwijnt om de realiteit te ontvluchten en een ander leven start (Foto: klara.be)   

De film (N)iemand draait rond Tomas (Frank Vercruyssen), een veertiger met een goed huwelijk die alles bij de hand heeft om gelukkig te zijn. Wat z'n vrouw Sara (Sara De Roo) echter niet weet is dat Tomas reeds jaren met plannen rondloopt om de boel de boel te laten en bruusk te breken met z'n eerder saai en routineus leventje. Noem het de grote vlucht vooruit om alzo de kans te missen om met zichzelf in het reine te komen. Zo neemt hij z'n fantasie voor werkelijkheid en leeft hij in een zelfgecreeërde droomwereld. Z'n 'verdwijntruck' heeft Tomas zo zorgvuldig geënsceneerd dat vrouwlief Sara bij z'n terugkeer een ander leven erop nahoudt en dat de draad oppikken voor een spijtbetuigende Tomas onmogelijk lijkt.

Filmbespreking '(N)iemand' door Roel Van Bambost (VRT)

Lees verder

28/12 & 29/12 Euroscoop: ELEGY

Benkingsleyandpenelopecruzinelegy_2 De 60-jarige, zeer populaire en ongehuwde docent David Kempesh, vertolkt door een sublieme Ben Kingsley, raakt verliefd op de 24 jarige Consuela (Penélope Cruz), dochter van rijke Cubanen die jaren geleden Castro inruilden voor Uncle Sam. Ben Kingsley, wereldberoemd door z'n Ghandi-vertolking, mag dan letterlijk z'n pluimen kwijtgeraakt zijn, z'n acteertalent bezit ie in duizendvoud. In Elegy, een prent van regisseur Isabel Coixet, mag docent Kempesh gecrispeerd door de intense relatie met Consuela, kennismaken met z'n eigenste ik, z'n uiterst gevaarlijke jaloezie en z'n laatste treetjes naar de eeuwigheid. Foto: bron

Trailer van de film Elegy

Elegy is een verfilming naar de novelle 'the dying animal' van Pulitzerprijswinnaar Philip Roth. Coixets' voorgaande films 'My Life Without Me' en 'The Secret Life Of Words' werden door het Euroscooppubliek met positief resultaat onthaald. En Elegy gaat dit ongetwijfeld evenaren!             

Regie: Isabel Coixet, USA 2008; 110 minuten met Ben Kingsley, Penélope Cruz, Dennis Hopper,...
Wanneer: zondag 28/12 om 11u + Maandag 29/12 om 20u15
Plaats: Euroscoop Genk - C-mine 1 - Winterslag
Prijs: € 6,00 - € 5,50 (studenten/senioren)
Officiële website: www.elegythefilm.com

Klik op www.projectorcinema.be  voor meer filminfo!

18/12 Coalface Gallery: "WORKINGMAN'S DEATH" (filmdocu)

Coalface_3 Coalface_4

Cmine_12 Coalface_tentoonstelling_1 (Foto's: Belgin Özgünes). Klik hier voor de foto's van de opening van de fototentoonstelling (29/11/08)

Parallel met de fototentoonstelling ШАХТАРІ/SHACHTARI, te bezoeken in de COALFACE Gallery te Winterslag (klikken), kan je op donderdag 18 december naar de filmdocumentaire WORKINGMAN'S DEATH van regisseur Michael Glawogger. Het bijzondere aan zijn filmwerk is dat hij vijf beroepen in beeld brengt waar arbeiders zich vandaag, in de 21ste eeuw, te pletter werken om te overleven. Zo brengt hij het onmenselijke harde leven van Oekraïense mijnwerkers in gevaarlijke en illegale koolmijnen in beeld. Koolmijnen die werk bieden aan duizenden mensen. Ook zwavelzoekers in Indonesië, vleesverwerkers in Nigeria, schipslopers in Pakistan en staalarbeiders in China behoren tot het kransje van Michael Glawoggers beroepscategorieën 'kapotmakerij'.

Frament uit de film WORKINGMAN'S DEATH. Klik hier voor de officiële website

In WORKINGMAN'S DEATH worden thema's zoals milieu, industrialisatie, honger en recht op eerlijke arbeid uitgediept. Voor ons westerlingen zijn dit evenzeer hot issues en bijzonder herkenbaar.

WORKINGMAN’S DEATH: Oostenrijk/Duitsland 2005, regisseur Michael Glawogger, 122 min.
Wanneer: donderdag 18 december om 14 uur (vertoning voor verenigingen, vooraf inschrijven) en om  20u15.
Waar: COALFACE gallery - Vennestraat 127 - 3600 Genk. De toegang is gratis.

Oud-student Brecht Wouters: "gebrek aan respect voor KHLimstudenten"

Img_0284_1 Brecht Links: Brecht aan de Media en Design Academie (klikken). Rechts: Brecht tijdens het regisseren van z'n film 'Liefde is Doof' (Foto's: Brecht Wouters) 

Wat enkele zinnen niet kunnen teweeg brengen: Kortfilm.be, een online magazine dat gespecialiseerd is in kortfilm, schreef naar aanleiding van het Internationaal Kortfilmfestival Leuven (IKL) het volgende op haar site: "Vergeet ook niet dat sinds vorig jaar de Wildcards op het IKL uitgereikt worden. De Wildcards zijn bedoeld voor jong en opkomend talent uit de filmscholen. Er zijn 8 compilaties met fictie en documentaire films komende uit de stal van één van de Vlaamse filmscholen, RITS, KASK, Narafi, Sint-Lukas. Opvallende afwezige is KHLimburg die weliswaar theoretisch gezien in aanmerking komt, maar geen enkele regisseur schreef zich in voor de Wildcards. Misschien wel omdat een aantal van hen liever wacht tot hun masterwerk (op een andere filmschool), want je kan maar één keer in je carrière meedoen met de Wildcards, of misschien schatten ze hun kansen (niet geheel ten onterechte) gewoon nogal laag in."

Brechts kortfilm 'Liefde is Doof' getuigt van veel producers- en regisseurstalent, getuige deze trailer op YouTube. De badkuipscene werd overigens op de school zelf ingeblikt. De trailer werd als afstudeerproject door Brecht ingediend en is gebaseerd op een novelle van Marc Didden

Pasfoto_hgo_2 Deze zinnen werden niet bepaald met euforie onthaald door de studenten van de Media en Design Academie (Katholieke Hogeschool Limburg) in Genk. Ook oud-student Brecht Wouters (25) kroop achter z'n klavier en reageerde per mail met even harde letters terug: "Ik vind het een spijtige zaak dat studenten van de KHLim op deze manier wéérom gestigmatiseerd worden...//... Aansluitend aan dit artikel heb ik besloten om, in tegenstelling tot onze eerdere communicatie, 'Liefde is Doof' niét op te sturen ter recensie op kortfilm.be. Niet uit angst voor een slechte recensie.

Setfoto_rekem_4

Setfoto_rekem_5 Ik ben immers rotsvast overtuigd in de kwaliteiten van mijn werk. Maar als reactie op het gebrek aan respect voor KHLimstudenten. Hardwerkende en getalenteerde krachten die op deze manier zwaar worden tekort gedaan. En dat kan ik niet zomaar laten gebeuren", aldus een verontwaardigde Brecht Wouters (foto).

Lees verder

Genkse filmmaakster wint prijs "Beste Film" in Australië

Awards01_4 Elka Kerkhofs, een uitgeweken Genkse, wint in Australië een Award voor 'Beste Film' en dit voor de vijf minuten durende animatiefilm 'LASH' (Foto's: Luk Balcer)

Genkenaren vind je letterlijk overal, zelfs tot in Australië. Wanneer ze dan ook nog een prijs voor "Beste Film" winnen op een prestigieus filmfestival, dan wordt het helemaal interessant. Elka Kerkhofs, vroeger woonachtig in het Genkse, won op 3 december, in het land van de kangoeroes en Aboriginals, de prijs voor de beste animatiefilm. De film 'LASH' won de 'Victorian College of the Arts Best Masters Animation en de VCA Best 2008 Graduation Film Award’ voor haar nieuwe animatiefilm. Deze werd toegekend op de openingsavond van de VCA Film en TV-academie in de Universiteit van Melbourne.

Lees verder

Oudere berichten:
> Sfeerbeelden machtsoverdracht aan stadsprins Roel I (Deel 1)
> 21/02 Genk: sfeerbeelden internationale carnavaloptocht (Deel 2)
> 21/02 Genk: sfeerbeelden internationale carnavaloptocht (Deel 1)
> Foto van de week: grootste kindercarnavalstoet van Limburg
> Sfeerbeelden Prinsenreceptie (Deel 2)
> Sfeerbeelden Prinsenreceptie (Deel 1)
> Genk uit de oude doos: Koning Boudewijnlaan (Nieuwe Kempen)
> Nationale beloften: KRC Genk brengt punten mee uit Moeskroen
> 21/02 Coalface Gallery: opening fototentoonstelling "Cité 3"
> PROgenk: "55 gratis parkeerplaatsen voor Genkenaren in Q-Park Stadsplein"
> Foto van de week: de comeback van Jo Vandeurzen
> Nationale voetbalbeloften: rangschikking en vooruitblik speeldag 23
> Vermist: Jef Bijnens (79) uit Opglabbeek
> 22/02 Vereniging ONS Genk: filmnamiddag in Jeugdcentrum Rondpunt 26
> 24/04: Uniek optreden van Judith Clijsters en 'Verve Dance Company'
> Oppositiepartijen nemen afvalbedrijven onder vuur
> 20/03 Zaal Elysee: Gencker Discobar Revival met 'Joe Berluck'
> Foto van de week: Broederschool ontvangt 'Pesten-dat-kan-niet!'-prijs
> Inhuldiging beeldje 't Spasbinkje (sfeerbeelden)
> Beloften KRC Genk - Club Brugge: 3 - 2 (verslag en foto's)

Archieven per maand:
| maart 2009 | februari 2009 | januari 2009 | december 2008 | november 2008 | oktober 2008 | september 2008 | augustus 2008 | juli 2008 | juni 2008 | mei 2008 | april 2008 | maart 2008 | februari 2008 | januari 2008 | december 2007

Genk blogt

  • Belgin Özgünes blogt over Genk.

    Belgin (°1965) is dochter van een mijnwerker en geboren in Koersel. Ze woont in Genk en werkt er als postbode. Sociale contacten leggen met mensen vindt ze zeer belangrijk. Belgin kan genieten van een voetbalinterland, een tennismatch en een gezellig avondje uit met vrienden. Nieuws volgt ze op de voet en als lid van het dagelijks bestuur van de integratieraad van Genk is ze ook begaan met het samenleven in de stad.

Zoeken

Nieuws uit genk

Bloggende gemeentes

Kies een gemeente:

Meebloggen?

  • 2007/06/21/icoonblog.gif Zin om mee te schrijven? Of om foto's en filmpjes te maken? Mail ons!