Home  Regio  genk  genk blogt!
     
Meebloggen? Mail ons!

Heb je nieuws voor deze blog?
Leuke foto's van Genk?
Laat het weten aan:
Belgin Özgünes
Zet als startpagina Voeg toe aan favorieten
Deze blog verhuist!

Vanaf nu verschijnen de artikels van deze blog op de gemeentesite op www.nieuwsblad.be/ gevolgd door de naam van uw gemeente.

Deze artikels blijven bewaard als archief, maar er zullen geen nieuwe berichten meer verschijnen. Daarvoor kunt u terecht op www.nieuwsblad.be/ gevolgd door de naam van uw gemeente.

Hetzelfde nieuws, gebracht door uw vertrouwde correspondent(en). Maar vanaf nu op een andere plaats, in een nieuw kleedje. Laat ons gerust weten hoe u er over denkt.

Genkenaar in de kijker: Sandra Panitti (37)
 Sandra Panitti 12 Sandra Panitti 2 
 
Vrijdagmiddag wachtte me een afspraak in de Kruidenlaan met Sandra Panitti, een jonge vrouw van Italiaanse komaf met roots in de regio Abruzzo, nabij de Appenijnen. Maar Sandra is een op en top Genkse want geboren en getogen in Waterschei in 1971. Ze is reeds 20 jaar de partner van Vito De Paola en samen hebben ze twee kinderen, Gerardo (8) en Giada (5). Haar schoolopleiding in Regina Mundi, richting Kantoor, vervolmaakte ze met glans en verzilverde het behaalde getuigschrift door verschillende jaren als bediende te werken. In 1998 besefte ze plots dat het 'haar ding' niet was, het saaie papier- en bureauwerk. Daarbovenop werd regelmatig haar 'te sociaal karakter' als storend bestempeld.
  
Sandra Panitti 5  Sandra Panitti 3  
 
Deze ervaring liet haar besluiten om 'iets met mensen te doen' en zo kwam ze via een vriendin bij Stebo en het Ondernemersatelier terecht, waarna alles in stroomversnelling voorbijraasde. Na een avondcursus voetreflex in Syntra Genk, groeiden nog andere 'specialiteiten' die Sandra in de vingers had: werken met oorkaarsen, bachbloesems, edelstenen, hot stone, moxa (bijvoetkruid) en reiki (handoplegging). Belangrijk om weten is dat Sandra voor elk van deze alternatieve welness behandelingen de nodige diploma's kan voorleggen. En vandaag heeft ze haar eigen zaak 'Zensoma' waar het woordje zen in verwerkt is, wat rust betekent.
 
Sandra Panitti 7  Ik kan geen toepasselijkere straatnaam bedenken dan de 'Kruidenlaan', de straat waar Sandra in haar Zensoma klanten met alternatieve welness behandelingen tot innerlijke rust laat komen. 
Sandra verwoordt het zo: "behandelingen die leiden tot harmonie tussen lichaam en geest".
 
Ze ontvangt me in een rustgevende ruimte met witggekalkte muren en een bank die uitnodigt om te gaan liggen.
 

Lees verder

Genkenaars in de kijker: Achiel en Celina Ooms-Luyten

PICT0122    Het briljanten echtpaar Achiel (Jos) Ooms en Celina Luyten (Foto's: Belgin Özgünes)

 Het Genkse echtpaar Achiel Ooms (87) en Celina Luyten (83) heeft op 31 januari een zeer goede reden om te vieren want 65 jaar geleden gaven ze elkaar het ja-woord. Achiel, Jos voor de vrienden, en Celina vieren geen houten, papieren of andere stoffenbruiloft, maar een briljanten bruiloft. Eeuwige liefde noemen ze dat. Samen hebben de jubilarissen 8 kinderen, 15 kleinkinderen en 17 achterkleinkinderen.

Mijn Winterslag Achiel is een oud-mijnwerker die 30 jaar lang in de ondergrond van de mijn van Winterslag (foto) gewerkt heeft en was daarnaast nog zeer actief als duivenmelker. Ook heeft Achiel een passie voor schrijnwerkerij. Alhoewel Achiel zo'n 20 jaar geleden stopte met het duivenspel, en dit om gezondheidsredenen, bleef hij zijn duiven en vereniging De Eendracht Genk trouw. Meer zelfs: hij wierp zich tot het voorbije seizoen op als uitteller van dienst. Een voorname en belangrijke taak in een duivenclub. 

PICT0124 Een lid van de vereniging De Eendracht Genk verwoordt Achiels bijdrage in de club als volgt: "Achiel was altijd present en altijd correct, en dit zonder bril, ondanks zijn gezegende leeftijd. En wanneer hij zou stoppen met uittellen had Achiel ook voorspeld": 'als ik mijn briljanten bruiloft vier, stop ik ermee', aldus de ingewijde.

Ik wens Achiel en Celina een dikke proficiat en een fijn feest toe!

Wilt u graag uw verhaal op deze blog zien verschijnen? Aarzel niet en contacteer me!

Genkenaar in de kijker: Jan Aelberts (23)

Jan AelbertsOnze stadsgenoot Jan Aelberts, nog maar 23, werd op zondag 18 januari in Utrecht bedacht met De Brandende Pen 2009. De jongeman werd onderscheiden voor het beste korte verhaal "Misschien bestaan we", een prijs die in literaire middens hoog aangeschreven staat. Aelberts is de tweede Vlaming die de prijs voor het beste korte verhaal, na Joost Vandecasteele, wint. De prijs bestaat sinds 2006.In Genk doorliep Jan het humaniora aan het Sint-Jan Berchmanscollege waarna hij naar Gent trok en daar de studie Psychologie aanvatte. Maar Jans' interesse voor literatuur en het schrijversschap haalden de bovenhand en hij liet z'n studies voor wat ze waard zijn.

Jans vader Piet is terecht fier op de prijs die z'n zoon binnenhaalt: "Jan wil van schrijven zijn beroep maken, tenminste daar droomt hij van. De bekroning van De Brandende Pen zou wel eens een flinke stap in die richting kunnen zijn", aldus vader Piet die in de Zagerijstraat in Genk woont. 

Alhoewel Jan uitgeweken is naar het verre Gent en aldaar z'n sociale leven verder uitbouwt, blijft hij toch een Genkenaar waarop we allen fier kunnen zijn!

Klik hier voor de website van Jan Aelberts en maak kennis met zijn literair talent. Lees hier over de prijs De Brandende Pen 2009 en klik hier voor het beluisteren van een interview dat werd afgenomen van Jan op maandagavond 19 januari in de VPRO-radiostudio's van Hilversum in het programma  'De avonden'. Schuif de middenbalk door naar het interview dat ongeveer start aan het begin van de volumeknop (in het midden).  

Foto: Jan Aelberts

18/12 Cirque du Soleil: Dorien Geerdens (17) mag backstage

Dorien_003 Dorien_geerdens_011    De bijna 18-jarige studente Dorien Geerdens uit Oud-Waterschei is niet weinig fier met het duo-ticket dat ze won voor het optreden van Cirque du Soleil, de workshop ropeskipping en de rondleiding backstage. Dorien toont de dagprogrammatie die ze per mail kreeg van Radio 2 Limburg.  

Een beetje geluk kan geen kwaad en ik gun het haar, de bijna 18-jarige Dorien Geerdens uit Oud-Waterschei. Dorien loopt school in het Sint-Jozefinstituut te Bokrijk en volgt er de richting Menswetenschappen in het 5de jaar.

Op zaterdag 13 december schreef Dorien zich op de valreep in voor de kwis van het Radio 2 programma Zig Zag en ... ze won een duo-ticket voor een optreden van het wereldvermaarde Cirque du Soleil (klikken) dat nog tot 21 december in België optredens verzorgt. Dorien mag zelfs op donderdag 18 december backstage en zo genieten van een Vip-rondleiding achter de schermen en een coctail drinken in de 'Tapis Rouge'. En het kan niet op: ze krijgt er van de artiesten van Cirque du Soleil een workshop ropeskipping bovenop.

Dorien_009 Dorien_007 Ropeskipping oftewel touwtje springen is Doriens hobby (Foto's: Belgin Özgünes)

Ropeskipping, bij ons gekend als touwtje springen, is trouwens Doriens hobby. Iedere maandagavond kan je haar vinden in de sportlokalen van Regina Mundi waar ze tesamen met vriendinnen de touwtjes letterlijk in handen neemt. Doriens moeder gaat mee naar het optreden van Cirque du Soleil. "Ja", zegt Dorien, "ik heb nog geen rijbewijs en m'n moeder zorgt voor het vervoer."

Klik hier voor het beluisteren van het programma Zig Zag van zaterdag 13 december en geniet mee van het moment dat Dorien de prijs wegkaapt.

Heeft u nieuws? Laat het me weten!      

Genkenaar in de kijker: Roberto Destino (Deel 2)

012 Roberto aan de ingang van het Themacafé aan het KRC stadion

Dinsdagavond 21 oktober 18u.10 Ik rep me, tien minuten te laat, naar een afspraak met Roberto Destino (51), ploegafgevaardigde van de beloften van KRC Genk. Plaats van onze ontmoeting: het Themacafé aan het KRC Stadion. Waar anders dan in deze ruimte, de sportieve thuishaven van Roberto, kan je in 'KRC-mood' komen? Met een lekkere tas koffie en een stukje cake dat door beiden doorgeschoven wordt wegens 'ik moet seffens nog eten' vuur ik m'n vragen af.

007 Het Themacafé, sportieve thuishaven van Roberto

Van Roberto verwacht ik geen grote theoretische exposeés en technische uitleg over voetbal, volkssport numéro uno, maar wel een antwoord op de vraag: wie is Roberto Destino? Ik zal er snel achterkomen. Hier z'n verhaal: vader Destino kwam op z'n 33ste, begin jaren 50, vanuit Sicilië naar België afgezakt om te werken in de mijn van Waterschei. Op z'n eentje, want Moeder Destino en haar vier kinderen bleven in Italië. Van Roberto was nog geen sprake. Later, toen het gezin Destino zich in Genk verenigd zag, kwam Roberto ter wereld, zeven jaar na z'n zus. Hij was geen 'accidentje', integendeel, hij kwam er door een accident, namelijk de grote mijnramp van Marcinelle in 1956. Vader Destino vertrok naar de plaats van de ramp en bood er een helpende hand aan. Enorm onder de indruk van de grote omvang en het hoge aantal slachtoffers van Italiaanse komaf besloot hij het leven te schenken aan een vijfde telg: Roberto.

Lees verder

Genkenaar in de kijker: Roberto Destino (Deel 1)

Roberto_destino_010 Genkenaar Roberto Destino en KRC-Genk: een langlopend huwelijk (Foto's: Belgin Özgünes)

Genkenaar en Zwartbergenaar Roberto Destino (51) heeft reeds een lange weg afgelegd met de club van z'n hart: KRC Genk. Roberto werd ploegafgevaardigde van de duiveltjes in 1988 en dit gedurende twee jaar. Daarna kreeg hij zes jaar de nationale miniemen onder z'n hoede.

Roberto_destino_022 Roberto Destino: de man met ervaring en deskundigheid 

Sinds 1996 heeft deze sympathieke Italo-Belg met Siciliaanse roots, als ploegafgevaardigde de hand in het reilen en zeilen van de nationale beloftenploeg van KRC Genk. Dat de beloften staan waar ze nu staan, namelijk de eerste plaats in het klassement, is geen toeval te noemen (hier klikken).

Beloften_krc_genk__20082009_2 Roberto (uiterst rechts) bij de voorstelling van de beloftenploeg voor het seizoen 2008-2009 (Foto: Dirk Vandebergh)

Ervaring en deskundigheid heeft de oud-voetballer van Waterschei zat. Bewijze ook de kampioenentitel van de KRC-beloften van het voorbije seizoen (hier klikken)

Volg in het weekend het volledige verhaal over Roberto Destino! Klik hier voor het vervolg!        

Genkenaar in de kijker: Bianca Booms ijvert voor betere speelpleinen

Bianca_booms_en_kinderen Bianca Booms, moeder van drie kinderen, combineert haar gezinsleven met een full-time job en een sociaal engagement 

Voor wie zou twijfelen, ze bestaan wel degelijk: vrouwen die hun gezinsleven combineren met een full-time job en een sociaal engagement d'er bovenop. Bianca Booms (35) is zo iemand. Ze is de moeder van Theun (9), Käthe (3,5) en Marthijn (1,5) en echtgenote van Stany Nimmegeers (35). Bianca, sociologe van opleiding, is een op en top Limburgse. Geboren in Peer, vervolmaakte haar studies in Brussel, woonde een korte tijd in Sint-Truiden en settelde zich bijna een decennium geleden in Genk. Ze werkt samen met Stany in een dokterspraktijk van Geneeskunde Voor Het Volk in Kolderbos als onthaalmedewerker. Het is de praktijk die dokter Harrie Dewitte in 1974 opstartte.

Stany_nimmegeers Stany Nimmegeers, Bianca's echtgenoot

De gemeente Genk (toen nog een gemeente) kwam ten huize Booms, tijdens Bianca's jeugdjaren, dikwijls ter sprake. Het kon bijna niet anders met een vader als mijnwerker die destijds afdaalde in de diepe mijnschachten van Zwartberg en Zolder. Bianca: "dit maakt toch wel dat wonen in Genk, in Zwartberg dan nog wel, heel speciaal is", zegt Bianca ietwat geëmotioneerd.
Nog maar zeer recent, tijdens deze zomervakantie, verhuisde Bianca met haar gezin van Termien naar Zwartberg. Pal in een multiculturele wijk waar Bianca nu reeds een goed gevoel bij heeft: "ik maakte kennis met enkele buren waaronder Cubaanse, Italiaanse, Spaanse, Russische, Poolse en Belgische gezinnen. We hebben op straat gezellig staan praten over dagdagelijkse dingen zoals het weer, vakantie en onze kinderen. Maar ook onderwerpen zoals werkgelegenheid en koopkracht bleven niet onbesproken", aldus Bianca.

Lees verder

Ten huize van... een Genks monarchist (deel 2)

Vrijdagmiddag 18 juli. Na een telefonische bevestiging van een symphatieke stem begeef ik me naar Terboekt. Bij het aanbellen wist ik dat een vrij jonge fan van het koningshuis de deur zou openen, maar zó jong had ik hem niet verwacht. De bijna 27 jarige Genkenaar Sven Jacob leidt me binnen in de woonkamer waar ik kennis maak met z'n moeder, Leona Thijs.

Sven_jacob_monarchist_059 Sven_jacob_monarchist_011

Sven_jacob_monarchist_050 Sven_jacob_monarchist_051 Het overlijden van Koning Boudewijn in 1993 is de aanleiding van Svens liefde voor het koningshuis en het uitknippen van persknipsels.

Ik vraag aan Sven wanneer z'n voorliefde voor het koningshuis begonnen is. Sven vertelt: toen Koning Boudewijn in 1993 overleed, ik was toen 12, heeft me dat erg aangegrepen en vanaf toen knipte ik allerlei artikels en foto's uit kranten en weekbladen over Boudewijn en het koningshuis. Later maakte ik zelf foto's van de koninklijke familie en ging ik ook naar Blijde Intredes in onder andere Brussel, Antwerpen, Luik en Anderlecht.

Prinses_claire_en_sven_jacob Sven_jacob_monarchist_81 Prinses Claire en Sven op 15 november 2006. Foto rechts: Sven met prinses Astrid en prins Lorenz op de foto.

"Hier sta ik samen met Prinses Claire op de foto", zegt Sven. "Deze werd genomen op 15 november 2006, op de 'Dag van de Dynastie' (cfr. ook wel 'Koningsfeest' genoemd). Op zo'n dag worden ook Belgische burgers uitgenodigd. En ik was één van de genodigden.

In 2006, naar aanleiding van het 175 jarig bestaan van België organiseerde ik, samen met twee andere fans van het koningshuis, een tentoonstelling in de Sint-Aldegondiskerk van As en dit met behulp van de Sint Aldegondiskring. Bezoekers kregen de gelegenheid om een gastenboek te ondertekenen. Ongeveer 500 tot 600 mensen bezochten deze tentoonstelling."

Lees verder

Ten huize van... een Genks monarchist (deel 1)

Vrijdagnamiddag 15u. Terboekt. Er wacht me een ontmoeting met een bijzondere jongeman. Terwijl er stemmen opgaan om de rol van de Koninklijke Familie, meerbepaald die van Koning Albert II, in te perken tot zuiver protocollair, zweert deze monarchist trouw aan het koningshuis en het behoud van de monarchie zoals ze vandaag bestaat. Zondag, op de vooravond van de Nationale Feestdag, maakt u kennis op deze blog met 'koningsblauw', zoals hij zichzelf beschrijft.

Op_bezoek_bij_een_genks_monarchist_ Op_bezoek_bij_een_monarchist_4

Op_bezoek_bijeen_monarchist_5 Op_bezoek_bijeen_genks_monarchist_2

 

Lees verder

Genkse uitwisselingsstudente net terug uit Argentinië

Diana_2 Diana Gavilanes-Salcedo (Foto: Belgin Özgünes)

De in de Molenblook wonende Diana Gavilanes-Salcedo (19) vertrok op 6 augustus 2007 voor een jaar als uitwisselingsstudente naar Argentinië en keerde op vrijdag 27 juni 2008 terug naar huis. Wat bezielt een jong meisje uit Genk, toen nog 18, om aan de andere kant van de wereld in een Argentijnse  school het zesde secundair te volgen? Weg van familie, vrienden en kennissen? Op woensdag 2 juli, Diana was net 5 dagen terug, kreeg ik de kans om het haar te vragen. Diana, zichtbaar nagenietend en nog steeds met haar hoofd in Argentijnse wolken vertoevend, vertelt dat ze eerst haar studies Sociaal Technische Wetenschappen in het Don Bosco instituut in Boxbergheide (website) vervolmaakte vooralleer ze de stap naar Argentinië zette. 

Diana is geboren in Leuven uit Ecuadoriaanse ouders en het tweede kind van vijf. Sinds het begin van de jaren '90 woont Diana samen met haar ouders, haar oudere zus en drie jongere broers in Genk. Ik vraag haar waarom ze voor een uitwisselingsjaar koos, waarop Diana het volgende repliceert: "tijdens m'n eerste jaren van het middelbaar onderwijs kregen we tijdens de lessen Nederlands en Frans gezelschap van een paar uitwisselingsstudenten afkomstig uit verschillende werelddelen. Hierdoor begon mijn interesse te groeien om zelf een jaar in het buitenland te verblijven. Al snel haalde ik bij uitwisselingsorganisaties infoboekjes om dan te dromen over hoe een jaar in een vreemd land wel niet zou zijn. Reizen deed ik maar al te graag, het leek wel een droom. Een droom die nu in vervulling is gegaan dankzij mijn ouders, een jaar dat nooit iemand van mij zal kunnen afpakken", aldus Diana.

Dyn001_original_310_543_gif_2600837Diana verbleef in Andagalá, in de provincie Catamarca (noordelijk gelegen).

En op de vraag waarom Diana Argentinië uitkoos als uitwisselingsland zegt ze dat Argentinië in eerste instantie niet als nummer één genoteerd stond maar wel Australië en Nieuw-Zeeland. Maar wegens te duur vielen deze landen weg. Haar keuze voor Argentinië beklaagt ze evenwel niet want hierdoor kreeg ze ruim de gelegenheid om de Spaanse taal bij te schaven.

Welkom_in_argentini Diana letterlijk verwelkomd in Argentinië.

Op 6 augustus 2007 stapte Diana in Zaventem op het vliegtuig en begon aan een 26 uren durende reis. Na enkele tussenstops in New-York en Atlanta kwam ze aan in de Argentijnse hoofdstad Beunos Aires waar ze opgewacht werd door vrijwilligers van de organisatie Youth For Understanding (YFU) en ook ontmoette ze er andere Europese uitwisselingsstudenten. Terplaatse kreeg Diana te horen in welk gastgezin ze een jaar zou verblijven. Diana verduidelijkt: "als uitwisselingsstudent kies je wel het land waar je naartoe wilt, maar je hebt geen zeggenschap over de plaats waar je terechtkomt en in welk gezin. Vooraf worden je wel wat vragen gesteld zodat de organisatoren toch een idee hebben over hetgeen je wilt en niet wilt. En ik was uiteindelijk wel blij met de plaats waar ik terechtkwam en het gastgezin waar ik een jaar verbleef", zegt ze. 

Diana_met_haar_gastmama Diana samen met Nene, haar gastmama.

Diana vertelt over haar gastgezin: "het gezin woont in Andagalá, in de provincie Catamarca en bestaat uit vijf mensen: vader, moeder en drie zonen. Alle drie twintigers. Papa en mama mocht ik hen niet noemen, wel Pochi en Nene", zegt Diana. "Nene staat in het onderwijs en Pochi is ingenieur. Catamarca is de armste provincie van Argentinië, maar mijn gastgezin had het economisch gezien niet slecht."   

Lees verder

Oudere berichten:
> Sfeerbeelden machtsoverdracht aan stadsprins Roel I (Deel 1)
> 21/02 Genk: sfeerbeelden internationale carnavaloptocht (Deel 2)
> 21/02 Genk: sfeerbeelden internationale carnavaloptocht (Deel 1)
> Foto van de week: grootste kindercarnavalstoet van Limburg
> Sfeerbeelden Prinsenreceptie (Deel 2)
> Sfeerbeelden Prinsenreceptie (Deel 1)
> Genk uit de oude doos: Koning Boudewijnlaan (Nieuwe Kempen)
> Nationale beloften: KRC Genk brengt punten mee uit Moeskroen
> 21/02 Coalface Gallery: opening fototentoonstelling "Cité 3"
> PROgenk: "55 gratis parkeerplaatsen voor Genkenaren in Q-Park Stadsplein"
> Foto van de week: de comeback van Jo Vandeurzen
> Nationale voetbalbeloften: rangschikking en vooruitblik speeldag 23
> Vermist: Jef Bijnens (79) uit Opglabbeek
> 22/02 Vereniging ONS Genk: filmnamiddag in Jeugdcentrum Rondpunt 26
> 24/04: Uniek optreden van Judith Clijsters en 'Verve Dance Company'
> Oppositiepartijen nemen afvalbedrijven onder vuur
> 20/03 Zaal Elysee: Gencker Discobar Revival met 'Joe Berluck'
> Foto van de week: Broederschool ontvangt 'Pesten-dat-kan-niet!'-prijs
> Inhuldiging beeldje 't Spasbinkje (sfeerbeelden)
> Beloften KRC Genk - Club Brugge: 3 - 2 (verslag en foto's)

Archieven per maand:
| maart 2009 | februari 2009 | januari 2009 | december 2008 | november 2008 | oktober 2008 | september 2008 | augustus 2008 | juli 2008 | juni 2008 | mei 2008 | april 2008 | maart 2008 | februari 2008 | januari 2008 | december 2007

Genk blogt

  • Belgin Özgünes blogt over Genk.

    Belgin (°1965) is dochter van een mijnwerker en geboren in Koersel. Ze woont in Genk en werkt er als postbode. Sociale contacten leggen met mensen vindt ze zeer belangrijk. Belgin kan genieten van een voetbalinterland, een tennismatch en een gezellig avondje uit met vrienden. Nieuws volgt ze op de voet en als lid van het dagelijks bestuur van de integratieraad van Genk is ze ook begaan met het samenleven in de stad.

Zoeken

Nieuws uit genk

Bloggende gemeentes

Kies een gemeente:

Meebloggen?

  • 2007/06/21/icoonblog.gif Zin om mee te schrijven? Of om foto's en filmpjes te maken? Mail ons!