Home  Regio  genk  genk blogt!
     
Meebloggen? Mail ons!

Heb je nieuws voor deze blog?
Leuke foto's van Genk?
Laat het weten aan:
Belgin Özgünes
Zet als startpagina Voeg toe aan favorieten
Deze blog verhuist!

Vanaf nu verschijnen de artikels van deze blog op de gemeentesite op www.nieuwsblad.be/ gevolgd door de naam van uw gemeente.

Deze artikels blijven bewaard als archief, maar er zullen geen nieuwe berichten meer verschijnen. Daarvoor kunt u terecht op www.nieuwsblad.be/ gevolgd door de naam van uw gemeente.

Hetzelfde nieuws, gebracht door uw vertrouwde correspondent(en). Maar vanaf nu op een andere plaats, in een nieuw kleedje. Laat ons gerust weten hoe u er over denkt.

Gianmario's Kookhoekje: Ricotta taart met chocolade (Valentijnrecept)

 Regiobutton_gr_kookhoekje_2

Nieuwjaarsreceptie 040109 155  14 februari is wereldwijd de dag van de verliefden

  De weg naar het hart van geliefde moet je plaveien met chocola. Als je hem of haar met onderstaand chocoladedessert niet kan verleiden, geef het dan niet op. Het is de moeite waard om het bij je geliefde te blijven proberen. Maar eerst wil ik je het verhaal van Sint-Valentijn vertellen. Vooreerst hoop ik dat het voor jullie niet nieuw is dat 14 februari wereldwijd de dag van de verliefden is, want dan is het de naamdag van Valentijn. Wie was die Valentijn nu eigenlijk?

Gianmario Monachesi1 Valentino werd geboren in Terni, een stad in Umbrié in 175 na Christus. Hij wijdde zijn hele leven aan de katholieke kerk en in 197 na Christus werd hij bisschop van Terni. Zijn naam is voor eeuwig verbonden aan de liefde omdat hij de eerste geestelijke was die het huwelijk tussen een heidense legionair en een Christen meisje bezegelde. Valentino werd op handen gedragen door de bevolking. Maar toch ontsnapte hij niet aan de vervolging die keizer Aureliano voerde tegen alle Christenen. Hij werd gevangen genomen en doodgemarteld. Om rellen te vermijden werd hij vlug begraven aan de tweede mijlpaal van de Via Aurelia. Maar z'n trouwe volgelingen vonden de plaats waar hij begraven lag en brachten zijn lichaam terug naar Terni waar hij vandaag nog steeds begraven ligt. Valentijn werd doodgemarteld op 14 februari 273. Vandaar dat deze dag tot op vandaag wereldwijd herdacht wordt als de dag van de liefde.

Ricotta taart met chocolade - Ingrediënten voor de taart
600 gr ricotta 
9 eierdooiers                                                                                                                                                             5 5 eiwitten                                                                                                                                            
 70 gr boter
200 cl. room                                                                                                             
100 gr. bloem                                                   
100 gr. rozijnen

Ingrediënten voor garnituur
100 gr. suiker
 1 ei
100 gr boter
100 gr. zwarte chocolade

Ricotta_taart Bereiding
Meng de boter met de eierdooiers met de ricotta en de suiker. Als je de ricota met de mixer eventjes opklopt wordt hij romiger. Voeg langzaam de tot schuim opgeklopte eiwitten toe, daarna de room en tenslotte de bloem en de rozijnen. Giet het geheel in een beboterde bakvorm en bak ongeveer 1 uur in een voorverwarmde oven aan 180°C. Maak ondertussen de garnituur door alle ingrediënten daarvoor te mengen in een pan. Zet de pan op het vuur en laat enkele minuten doorkoken. Blijf roeren tot je een gladde, chocolade beslag hebt.
Als de taart klaar is kan je ze bestrijken met de garnituur en verder versieren naar keuze.

Gianmario's kookhoekje: "Spaghetti alle Carbonara"

Regiobutton_gr_kookhoekje_2 

Gianmario_271108_046 De geschiedenis van de pasta. Wat is pasta? (Deel 1)

De bewering dat Marco Polo in 1295 pasta uit China meenam naar Italië is onzin: pasta bestaat in Italië al véél langer. Het is zelfs geweten dat de Romeinen tijdens de hoogdagen van het Romeinse Rijk reeds genoten van pasta. Het verhaal gaat dat Cicero ontzettend dol was op laganum, de brede, platte deegwaren die nu tagliatelle genoemd worden. Maar de geschiedenis van pasta gaat zelfs nog verder: er zijn bewijzen dat pasta bij de Etrusken, zo’n 3000 jaar geleden, reeds populair was. Documentatiemateriaal in het Museo Nationale della Pasta in Rome toont zelfs aan dat pasta al 5000 jaar voor Christus geserveerd werd. Ik heb het volgend verhaal gevonden in een geschiedenisboek en het wat herwerkt en vind het zeker de moeite waard om te vertellen, want alleen zo begrijpen jullie wat pasta is en hoe het wordt gemaakt.

Semolino

Triticum Durum
In het begin was er de soort Triticum van de familie Graminea. Met andere woorden: tarwe is naar het schijnt sinds het jaar nul het basisvoedsel van de mens geweest. En veel is hier niet aan veranderd want zelfs vandaag de dag zou de helft van de wereld bevolking zonder tarwe sterven. De andere helft voedt zich met rijst.

Tarweplant Er zijn honderden verschillende soorten tarwe, maar de belangrijkste twee zijn “Triticum Vulgare” of gewone tarwe, waar brood van gemaakt wordt en “Triticum Durum” of durum-tarwe, soms ook wel macaronitarwe genoemd. Het woord durum komt van het Latijnse woord hard omdat haar korrels veel harder zijn dan die van de gewone tarwe. Door de korrels van gewone tarwe te malen wordt het bekende poederachtige meel verkregen dat voor het bakken van brood en het bakken in het algemeen wordt gebruikt. Als de korrels van durum-tarwe worden gemalen ontstaat er een substantie dat de vastheid van suiker heeft en samengesteld is uit scherpe, harde amberkleurige korreltjes. Dat is “Semolina” en hiervan wordt, samen met water, pasta gemaakt.

Een plaats Taganrog genaamd
Sinds de oudheid groeide durum-tarwe reeds in landen rond de Middellandse Zee. Maar in de 19de eeuw was Rusland een van de voornaamste producenten van durum-tarwe en Russische durum stond bekend, en nog steeds, als het allerbeste. Er bestond een grote exporthandel in durum-tarwe naar Italië voor de bereiding van pasta en concentreerde zich rond de haven van Taganrog dat aan de Zee van Azov ligt, een kleine zee door een straat verbonden met het noordoosten van de Zwarte Zee. Het graan dat daar vandaan in de negentiende eeuw werd verscheept naar Venetië, Genua en Napels, groeide overvloedig in Oekraïne, op de zeer vruchtbare vlakten van de Don en de beneden Wolga. De zwarte aarde is daar zo vruchtbaar dat er in dat gedeelte van Rusland een spreekwoord bestaat: “zaai stenen en oogst tarwe”.
De fijne durum-tarwe dat naar Italië werd verscheept stond bekend als Taganrog-tarwe en de beste pastamakers uit die tijd wilden uitsluitend deze tarwe gebruiken. Aan het eind van de 19e eeuw, nog voor Amerika zelf pasta ging maken en de helft van de gehele produktie van een Napoletaanse pastamaker door de staat van New York werd afgenomen, stond er nog trots op de pakken “Pasta di farina di Taganrog’ vermeld.

Lees verder

Gianmario's Kookhoekje: "diverse chocoladerecepten"

 Regiobutton_gr_kookhoekje_2

Gianmario Monachesi1Vooraleer ik vandaag met mijn wekelijks culinair verhaal begin wil ik jullie vertellen dat ik nog voor de maand februari voorbij is, nogmaals terugkom op ons praatje van vandaag.

Over chocolade

Chocola is een van de lekkerste aardse dingen die we kennen. Wil je meer weten over chocola? Lees dan verder.
De liefde komt van chocola want chocola is een psychoactief voedingsmiddel. Het is gemaakt van zaden van de tropische cacaoboom “theobroma cacao”, wat letterlijk “voedsel voor de goden” betekent. Cacaobonen werden door de Azteken gebruikt om een hete, schuimende drank te maken dat stimulerend en herstellend werkte. In gegiste vorm werd deze drank ook in religieuze ceremonies gebruikt. Het heilige drankje hoorde bij Xochiquetzal, de godin van de vruchtbaarheid. Giacomo Casanova dronk chocola voor hij het bed deelde met zijn veroveringen. Dat was en is omdat chocola als aphrodisiac wordt beschouwd. 

Regiobutton_kookhoekje Een recente studie heeft aangetoond dat chocoladefans langer leven dan mensen die een reep chocolade links laten liggen. Chocola, zoals we het vandaag kennen, komt door de toevoeging van extra cacaoboter. Door dit extraatje kan men er repen van maken die knapperig afbreken en prettig smelten in de mond. Tegenwoordig is chocolade een heel gewoon produkt dat overal gekocht kan worden. Er zijn rapporten waarin wordt beweerd dat ongeveer 50% van de vrouwen chocola verkiest boven sex, hoewel hun antwoorden wel afhangen van de manier waarop de vragen gesteld zijn! In chocola zitten meer dan 300 verschillende componenten. Het zorgt voor meer dan alleen maar een flinke suikerboost. Toch is de psychoactieve werking van deze cocktail op het centraal zenuwstelsel nog maar matig begrepen. Foto Gianmario: Belgin Özgünes

Hoe en wat met chocola?
Cacaoboter, en dus ook chocola, heeft een heel typisch gedrag. Maar het leuke eraan is dat je er veel lekkere dingen mee kunt maken. Maar door het echte vetgedrag is het niet altijd even makkelijk om ermee te werken. Probeer de recepten eens die ik jullie hier beneden geef, want die zullen wel lukken!

Chocoladetruffels - Ingrediënten
200 gr room
300 gr zwarte chocolade
50 gr zwarte bitter chocolade
100 gr cacao

Bereiding
de room verwarmen, niet laten koken.  Chocolade breken en overgieten met de warme room.
Afdekken en een tweetal uren in de koelkast laten afkoelen. Met een lepel kleine balletjes vormen en een paar minuten in de koelkast laten opstijven.  Bittere chocolade laten smelten, de kleine balletjes erdoor halen en onmiddellijk met cacao bestrooien. Beste temperatuur voor truffels is  13° à 15°.  Dus niet in de koelkast zetten.

Chocoladetaart - Ingrediënten
6 eieren
170 gr poedersuiker
180 gr bloem
30 gr cacao
40 gr boter

Normal_crema_cioccolato8 Bereiding
Eieren met suiker mengen op een klein vuurtje ( ongeveer 40°). De boter smelten. Het kookpotje van het vuur nemen en al roerend de gesmolten boter, de bloem en de cacao toevoegen.        

Het deeg in een taartvorm doen en in de oven op 200° ongeveer 25' minuten bakken.
Met een mes checken of de taart voldoende gebakken is.  Als het mespunt droog is, is de taart klaar.
Laten afkoelen en bestrooien met cacao.

                                                                              
Chocolademousse - Ingrediënten 

200 gr. zwarte chocolade
150 gr room
50 gr boter
5 verse eieren
Snuifje zout
30 gr poedersuiker

Bereiding
De room in een klein potje verwarmen. De chocolade in kleine stukjes breken en overgieten met de warme room. Roeren tot de chocolade gesmolten is. De eieren scheiden in eierdooiers en eiwit. Daarna de  gesmolten boter en eierdooiers toevoegen. Krachtig roeren tot  een homogene massa. Poedersuiker langzaam toevoegen. Het eiwit met een snuifje zout opkloppen tot schuim.  Al roerend voorzichtig onder de chocolade mengen. De chocolademousse over verschillende potjes verdelen. Versieren  naar keuze. Minstens 2 uur in de koelkast laten opstijven.

Lees verder

Gianmario's Kookhoekje: "Orechiette met broccoli"

Regiobutton_gr_kookhoekje_2

Gianmario_monachesi_simona_buss_011 Over broccoli: er bestaan enkele soorten van deze wonderlijke groente. Zo heb je de Italiaanse broccoli (Italica var) en de broccoli die wij kennen (Brassica Oleracea var). Ik ga proberen het verschil tussen beiden uit te leggen. De Italiaanse broccoli in Italië “cime di rapa” genoemd in sommige streken, is nauw verwant aan de broccoli en behoort net als deze bij de familie van de kruisbloemigen. Vooral in de regio’s Campania en Puglia is deze groente al eeuwen populair. Bij ons in België is Italiaanse broccoli alleen verkrijgbaar bij gespecialiseerde groentenwinkels. Anders dan de broccoli heeft de Italiaanse broccoli geen groene bolvormige vrucht, maar bevinden er zich aan een groot aantal steeltjes kleine bundeltjes van bloemkoppen. Foto Gianmario: Belgin Özgünes (klikken om te vergroten)

Italbroccoli De Italiaanse broccoli (foto) heeft een bittere en uitgesproken koolsmaak. Meestal worden alleen de stelen gebruikt maar de bladeren, de knoppen en de bloemen zijn ook lekker.
De oorsprong van de broccoli die wij kennen komt net als de bloemkool uit Klein- Azië. Deze plant is zoals vele andere plantensoorten door zeevaarders naar Italië gebracht. Mijn landgenoten kennende hebben ze de broccoli aanzienlijk verbeterd en gekweekt. Broccoli was bij de Romeinen al een populaire plant. Vandaag spelen de verschillende soorten broccoli een belangrijke en niet te missen rol in de Italiaanse keuken. En zoals ze de de Italiaanse keuken veroverd heeft, heeft broccoli dat ook met de rest van de wereld gedaan. De benaming van de broccoli is een afgeleide van het Latijnse woord Brachium, wat arm betekent, en verwijst naar de boomvorm van de broccoli. De plant is meestal groen maar soms ook wit of violet. Het best wordt broccoli geoogst vóór de gele bloemen zich openen.

Regiobutton_kookhoekje   En niet vergeten: broccoli is zeer gezond want het bevat enorm veel vitamine C en kalium, magnesium, ijzer en fosfor. Net zoals andere soorten van de koolfamilie bevat broccoli 'bèta caroteen', wat een bescherming zou bieden tegen kanker. Italianen gebruiken broccoli veelvuldig in tal van recepten en daarom geef ik jullie dit lekkere broccoli-recept vandaag mee: Orechiette met broccoli
Orechiette_2 Ingrediënten:
350 gr orechiette (zie foto)
500 g broccoli
enkele teentjes knoflook
olijfolie
een spaans pepertje
geraspte Parmigiano of Pecorino
zout
Bereiding: de broccoli wassen. De bladeren en bloemen lossnijden van de dikke stam en de lelijke en gele bladeren weggooien. De dradige houtachtige delen van de stam wegschillen zodat je zachte stukken overhoudt. Scheur de groene bladeren van de stelen. Alles vervolgens in stukjes snijden en in kokend zoutwater laten koken. Wanneer de stelen en de stam bijna gaar zijn, de bladeren toevoegen en ten slotte de bloemenroosjes.

Orechiette_met_broccoliEn wanneer alles gaargekookt is, uitscheppen, maar zonder het water weg te gieten. Kook in hetzelfde water de orechiette. Intussen wat olie in een pan verwarmen. Voeg hieraan de fijngesneden knoflook en spaanse peper toe. Bak vervolgens de broccoli in diezelfde pan. Als de pasta al dente (beetgaar) is, afgieten en vermengen met de broccoli en de geurige olie. De geraspte kaas erover strooien en doormengen. Warm opdienen. Laat het smaken! Foto's recept en broccoli: Gianmario

Gianmario's Kookhoekje: "Spruitjes met appel"

Regiobutton_gr_kookhoekje_2

Lekkere wintergroenten: spruitjes

Spruitjes_2

Spruitjes zijn minikooltjes die men meestal in de winterperiode eet. Het zijn echte vitaminebommetjes. Als je wilt weten of ze van goede kwaliteit zijn moeten ze frisgroen ogen en hard aanvoelen. De losse blaadjes niet meegerekend, natuurlijk.  Spruitjes hebben een eigengereide smaak en men kan ze ook invriezen.
Bij het ontdooien smaken ze zoeter omdat ze wat van hun bitterheid verliezen.
Veel mensen eten geen spruitjes omdat ze een onaangename geur in de keuken verspreiden. Het volstaat om een ui of enkele soeplepels melk mee te koken om dit te verhelpen.
Om ze schoon te maken verwijder je de slechte, losse blaadjes totdat men groene kooltjes overhoudt. Zorg er ook voor dat het onderste stukje van het steeltje is weggesneden. Om ze sneller gaar te krijgen maak je met een scherp mesje een kruiselingse inkerving onderaan de spruitjes. De spruitje worden gekookt met redelijk ruim veel zout in kokend water.

Regiobutton_kookhoekje

Spruitjes zijn rijk aan vitaminne C en hebben een hoge energiewaarde. Goed om weten: volgens wetenschappelijk onderzoek zou het consumeren van spruitjes zorgen voor een positief effect bij de preventie van kanker. Ik ga niet meer teveel uitleggen maar jullie wel een lekker winters gerecht voorzetten:

Spruitjes met appel - Ingrediënten:
800 gr zuiver gemaakte  spruitjes
Enkele appels naar keuze
Het sap van een halve citroen
1 ui
Snuifje kaneel naar smaak
Olijfolie om te bakken
Peper en zout   
Bereiding:
Kook de spruitjes ongeveer een tiental minuten in gezouten en kokend water beetgaar.  Spoel ze af in een vergiet onder koud stromend water en laat ze goed uitlekken. De appels schillen en in blokjes snijden en met citroensap besprenkelen. In een pan de olijfolie warm maken en de gesnipperde ui glazig bakken. Vervolgens de appels erdoor scheppen en ongeveer 5 minuten laten bakken. De spruitjes erbij doen en warm laten worden. Met peper en zout op smaak brengen en er kaneel toevoegen. Alles goed door elkaar mengen en zachtjes bakken. Opdienen met een warme schaal. Je kan deze bereiding met diverse vleesgerechten eten. Smakelijk!

Gianmario's Kookhoekje: "Driekoningenbrood- en punch"

Regiobutton_gr_kookhoekje_2

Driekoningen en het eten van driekoningenbrood

Driekoningenbrood1

In bepaalde streken van België en landen van Europa wordt driekoningenbrood, zoals de benaming reeds doet vermoeden, op de avond die aan 6 januari voorafgaat gegeten en dit om de komst van de Drie Koningen bij de stal in Bethlehem te herdenken. Het is een traditie die teruggaat tot het begin van de middeleeuwen en diegene die een amandel in z'n stuk brood aantrof was koning en had het die avond voor het zeggen.
In bepaalde streken van Nederland drinkt men dan weer driekoningenpunch en in Nederlands-Brabant bakt en eet men er wafels en pannenkoeken bij.

Graag geef ik jullie aan de vooravond van Driekoningen het recept van driekoningenbrood- en punch!                                               

Driekoningenbrood_2 Driekoningenbrood en de ingrediënten voor een brood 500 gr bloem 
Snuifje zout 50 gr suiker
geraspte citroenschil van een citroen.  Tip: gebruik bio citroenen
1,5 dl melk
40 gr biergist
125 gr goede boter
Twee eieren
100 gr amandelspijs of marsepein
1 amandel zeker niet vergeten
Eventueel poedersuiker om af te werken

Lees verder

Gianmario's Kookhoekje: "Grootmoeders oliebollen"

Regiobutton_gr_kookhoekje_2

Gianmario_271108_046 Nieuwjaarsgewoonten: overal ter wereld hebben mensen tradities ontwikkeld om het einde van het jaar uit te wuiven en het begin van het nieuwe jaar te verwelkomen samen met een hoop goede voornemens. Precies ofdat iedereen die behoefte wel lijkt te hebben om het oude vaarwel te zeggen en het nieuwe binnen te halen. Dat zie je vooral wanneer mensen al feestend, met eten en drinken, al wat nieuw is te vieren. Ik ben eens nagegaan hoe deze gewoonten zijn ontstaan en gaan grasduinen naar een culinaire link die hiernaartoe gelegd kan worden. Volgens onze voorouders is het allemaal een 4000 tal jaar geleden begonnen in Babylonië. Zij vierden Nieuwjaar in het begin van de lente, dus rond half maart. De oude Egyptenaren vierden het nieuwe jaar in september. Maar ja, onze huidige kalendertelling bestond toen nog niet. De Romeinen, inzonder Julius Caesar, maakte deze onduidelijkheid, over de tijdsbepaling van Nieuwjaar, ongedaan. In 46 voor Christus nam hij de beslissing dat het 1 januari zou zijn wat het begin van elk nieuwe jaar zou inluidden.

Lees verder

Gianmario's Kookhoekje: "Lupine"

Regiobutton_gr_kookhoekje_2

Lupino_bianco_2 De lupinus leguminosae, in volkstaal lupine, nader bekeken: ik ontdekte lupine toen ik als kleine jongen op een feestje was, samen bij m'n ouders' vrienden en herinner me dat dat deze dingen toen zurig en zoutig smaakten.
Tijdens een rondreis in Italië proefde ik weer van deze versnapering, samen met andere lekkere hapjes die je bij een glaasje wijn kreeg.
Welnu, ik wou toch wel eens weten wat lupine nu juist is en ben het eens gaan opzoeken.
Wat ik erover las verwonderde me! Lupine wordt in Europa al meer dan 2000 jaar verbouwd en is een kruidachtige plant. De vruchten hiervan worden voornamelijk in landen rondom de middellandse zee, Afrika en Zuid Amerika gegeten. Maar voordat je ervan kan eten vereist het toch een bepaalde voorbereiding om de alkaloïden, die een bittere smaak veroorzaken, te neutraliseren. Men moet de lupinezaden ongeveer twaalf uur in water laten weken en daarna afgieten. Je neemt 1,5 liter water per halve kilo lupinezaden.

Lees verder

Gianmario's Kookhoekje: "Zuiderse linzensoep"

Regiobutton_gr_kookhoekje_2

Linzen (Foto: Gianmario)

Toen ik een kleine jongen was aten wij thuis veel droge peulvruchten. In de winter en vooral rond de kerstperiode was onze moeders wil wet: we werden zo goed als verplicht om linzen te eten. Ik kreeg de mismoed wanneer mijn moeder linzengerechten klaarmaakte, ze voor me neerzette en daarop zei: "het is gezonde voeding". Mijn vader vertelde me zelfs dat linzen in de oudheid dé voeding was van onze voorouders. En hij verwoordde het zo: "de Romeinen waren dol op linzen. Of stammen wij soms niet van de Romeinen af?". Ik keek neer naar m'n bord en at stilletjes tegen m'n zin m'n bord leeg. En terwijl ik me verder aan de linzensoep begaf, foeterde m'n vader verder: "ze lieten de linzen zelfs per boot overkomen uit Egypte".

Gianmario_271108_046 Gianmario

Ik ben het eens gaan uitpluizen en vond het volgende hierover: geschiedkundigen denken dat linzen het eerste gekweekt gewas was dat de mens ooit verbouwde. Het gewas werd voor het eerst ontdekt tussen de rivieren de Eufraat en de Tigris in Irak.  Er rijst ook een vermoeden dat de Perzen negenduizend jaar geleden deze kleine peulvrucht al aten. Maar mijn vader had ook gelijk.  Zo kwam ik te weten dat er linzenpuree gevonden werd in een graf van een Egyptische farao.  Wat dan ook bewijs levert dat ze destijds dachten dat  linzen konden dienen als voedsel voor de reis naar het hiernamaals.
Nu denk ik er ietsjes anders over en vertel het bovenstaand verhaal regelmatig aan mijn kinderen.

Regiobutton_kookhoekje

Tal van soorten linzen heb ik reeds in de keuken uitgeprobeerd: witte, groene, zwarte en roze linzen.
Linzen zijn kleine peulvruchten die snel klaar zijn en die je niet op voorhand hoeft te weken. Ze bevatten eiwitten van een hoogwaardige kwaliteit met veel koolhydraten en vezels. Deze peulvrucht  biedt ook een aantal belangrijke gezondheidsvoordelen. Daarom horen ze volgens mij perfect thuis tussen de gezonde voedingsleer. Ze bevatten bijna geen vetten en zorgen dus voor weinig calorieopname. Het caloriegehalte hangt wel af van de bereidingswijze die je gebruikt. In de keuken wordt het meestal gebruikt als groente, vooral in de winter, in soepen, slaatjes en vlees. Het is een dankbaar product voor fantasierijke koks, vooral omdat ze makkelijk klaar te maken zijn.
We gaan vandaag een linzensoep maken die in Zuid-Europa, vooral door Spanjaarden en Italianen, gegeten wordt  en dit tijdens de eindejaarsfeesten.

Linzensoep

Zuiderse linzensoep


Ingrediënten (voor 4 personen)
250  gr gedroogde groene of bruine linzen
150 gr ham zonder zwoerd, in blokjes gesneden
1 fijngesnipperd ui   
1 teentje look
Enkele stengels bleekselderij in blokjes gesneden
Enkele wortels, in blokjes gesneden
Enkele laurierblaadjes
25 cl groentebouillon
Peper en zout   
Olijfolie


Bereiding:
Kijk na of er zich tussen de linzen geen steentjes bevinden en haal er de slechte linzen uit. Spoel ze af met koud water en laat ze uitlekken. Olie in de pan verhitten en bak de ham ongeveer drie minuten knapperig. Voeg de ui toe en fruit circa een vijftal minuten. Doe dan de bleekselderij, de wortel, de laurierblaadjes en de look erbij. Zet het vuur hoog en verwarm het mengsel al roerend ongeveer een minuutje. Voeg de bouillon toe en breng de soep aan de kook. Zet het vuur laag en laat de soep half afgedekt zacht koken, of tot de linzen goed gaar zijn. Verwijder de laurierblaadjes, voeg zout en peper naar smaak toe en garneer de soep met enkele drupjes goede olijfolie.
Smakelijk!

Gianmario's Kookhoekje: "Radicchio trevisano"

Regiobutton_gr_kookhoekje_2

Scannen0002 Radicchio trevisano, familie van onze witloof (Foto's: Gianmario)

Wanneer je bij de groentenboer langsloopt of tijdens deze periode op de groentenmarkt rondwandelt, kom je steevast rode en ronde kropjes sla tegen. Groentenhandelaars hebben voor deze groente al verschillende namen bedacht: roodloof, bladchikorij, rode suikerbrood, ijsbergsla, radicchio rosso, rossa di Trento, enz…
Radicchio di Treviso is inderdaad verre familie van het wilde witlof.  Deze kleine rode bol, met rode witgenerfde bladeren, wordt vooral in Noord-Italië geteeld. Italië is dan ook een van de grootste producenten van deze groente. In werkelijkheid is de ontdekker, van wat wij nu “ radicchio di Treviso” noemen, een Belg, namelijk Francesco van den Borre een... Vlaamse tuinman. Deze heeft de roodloof in 1860 ontwikkeld door een aantal slasoorten met witloof te kruisen.

Lees verder

Oudere berichten:
> Sfeerbeelden machtsoverdracht aan stadsprins Roel I (Deel 1)
> 21/02 Genk: sfeerbeelden internationale carnavaloptocht (Deel 2)
> 21/02 Genk: sfeerbeelden internationale carnavaloptocht (Deel 1)
> Foto van de week: grootste kindercarnavalstoet van Limburg
> Sfeerbeelden Prinsenreceptie (Deel 2)
> Sfeerbeelden Prinsenreceptie (Deel 1)
> Genk uit de oude doos: Koning Boudewijnlaan (Nieuwe Kempen)
> Nationale beloften: KRC Genk brengt punten mee uit Moeskroen
> 21/02 Coalface Gallery: opening fototentoonstelling "Cité 3"
> PROgenk: "55 gratis parkeerplaatsen voor Genkenaren in Q-Park Stadsplein"
> Foto van de week: de comeback van Jo Vandeurzen
> Nationale voetbalbeloften: rangschikking en vooruitblik speeldag 23
> Vermist: Jef Bijnens (79) uit Opglabbeek
> 22/02 Vereniging ONS Genk: filmnamiddag in Jeugdcentrum Rondpunt 26
> 24/04: Uniek optreden van Judith Clijsters en 'Verve Dance Company'
> Oppositiepartijen nemen afvalbedrijven onder vuur
> 20/03 Zaal Elysee: Gencker Discobar Revival met 'Joe Berluck'
> Foto van de week: Broederschool ontvangt 'Pesten-dat-kan-niet!'-prijs
> Inhuldiging beeldje 't Spasbinkje (sfeerbeelden)
> Beloften KRC Genk - Club Brugge: 3 - 2 (verslag en foto's)

Archieven per maand:
| maart 2009 | februari 2009 | januari 2009 | december 2008 | november 2008 | oktober 2008 | september 2008 | augustus 2008 | juli 2008 | juni 2008 | mei 2008 | april 2008 | maart 2008 | februari 2008 | januari 2008 | december 2007

Genk blogt

  • Belgin Özgünes blogt over Genk.

    Belgin (°1965) is dochter van een mijnwerker en geboren in Koersel. Ze woont in Genk en werkt er als postbode. Sociale contacten leggen met mensen vindt ze zeer belangrijk. Belgin kan genieten van een voetbalinterland, een tennismatch en een gezellig avondje uit met vrienden. Nieuws volgt ze op de voet en als lid van het dagelijks bestuur van de integratieraad van Genk is ze ook begaan met het samenleven in de stad.

Zoeken

Nieuws uit genk

Bloggende gemeentes

Kies een gemeente:

Meebloggen?

  • 2007/06/21/icoonblog.gif Zin om mee te schrijven? Of om foto's en filmpjes te maken? Mail ons!