Home  Regio  genk  genk blogt!
     
Meebloggen? Mail ons!

Heb je nieuws voor deze blog?
Leuke foto's van Genk?
Laat het weten aan:
Belgin Özgünes
Zet als startpagina Voeg toe aan favorieten
Deze blog verhuist!

Vanaf nu verschijnen de artikels van deze blog op de gemeentesite op www.nieuwsblad.be/ gevolgd door de naam van uw gemeente.

Deze artikels blijven bewaard als archief, maar er zullen geen nieuwe berichten meer verschijnen. Daarvoor kunt u terecht op www.nieuwsblad.be/ gevolgd door de naam van uw gemeente.

Hetzelfde nieuws, gebracht door uw vertrouwde correspondent(en). Maar vanaf nu op een andere plaats, in een nieuw kleedje. Laat ons gerust weten hoe u er over denkt.

25/01 Nieuwjaarsreceptie v.z.w. AIF (een sfeerbeeld)

Verenigingindekijker_gr1

 AIF_nieuwjaarsreceptie_250109_019

In Zaal Papa Cervi in de Vennestraat werden op deze zonnige zondagmorgen alle bestuursleden van de verenigingen aangesloten bij de zelforganisatie v.z.w. AIF, uitgenodigd op een gezellige nieuwjaarsreceptie. Multiculturele hapjes, veelkleurige drankjes en vooral opzwepend tamtamgeroffel maakten dat deze zondag alvast niet meer stuk kan. Luciano Corsini, voorzitter van AIF, blikte kort terug op 2008 en wees op de nog steeds groeiende federatie AIF. Ook de personeelswisselingen die in 2008 en 2009 werden en worden doorgevoerd kregen aandacht. Een sfeerbeeld:

AIF_nieuwjaarsreceptie_250109_027  AIF_nieuwjaarsreceptie_250109_057 

AIF_nieuwjaarsreceptie_250109_041  AIF_nieuwjaarsreceptie_250109_076  

AIF_nieuwjaarsreceptie_250109_009   AIF_nieuwjaarsreceptie_250109_050     

AIF_nieuwjaarsreceptie_250109_079  AIF_nieuwjaarsreceptie_250109_109    

AIF_nieuwjaarsreceptie_250109_089    

Lees verder

Wint GIGOS Genk-Zuid 'Prijs van het Vlaamse Jeugdwelzijnswerk'?

Jongeren Gigos Genk-Zuid (klikken) is genomineerd voor de 'Prijs van het Vlaamse Jeugdwelzijnswerk'. De prijs wordt op 28 november uitgereikt in het Vlaams Parlement (Foto: Belgin Özgünes)

Dat de Genkse verenigingen goed bezig zijn moet niet veel meer herhaald. En het moge gezegd: niet alleen op Genks grondgebied, maar ook ver d'er buiten. Nadat het Genkse koor Lirica geselecteerd werd voor deelname aan de finale 'Koor van het Jaar 2008' (klikken), is het nu de beurt aan GIGOS Genk-Zuid (GIGOS is de Genkse koepel voor Jeugdwelzijnswerk). Het team van Jeugdwelzijnswerk Genk-Zuid werd voor haar project SPELdePRIK, een project met kinderen van de wijken Kolderbos, Termien en d’Ierd, samen met 2 andere verenigingen, uit 28 inzendingen geselecteerd voor de 'Prijs van het Vlaamse Jeugdwelzijnswerk'. De prijsuitreiking, voor de eerste maal georganiseerd, zal plaatsvinden op vrijdag 28 november in het Vlaams Parlement. De twee andere genomineerde verenigingen zijn vzw D’BROEJ Molenbeek en vzw KIDS uit Antwerpen. Initiatiefnemer voor de prijs is vzw Uit De Marge, een steunpunt voor jeugdwelzijnswerk dat ijvert voor de rechten van maatschappelijk kwetsbare kinderen en jongeren (klikken).

Lees verder

'ONS Genk': vereniging in opstartfase zoekt bestuursleden

Verenigingindekijker_gr1_2

Jongeren 'Ons Genk': ambities om de kloof tussen culturen en nationaliteiten te dichten (Foto: Belgin Özgünes)

Een nieuwe Genkse vereniging is in de maak: 'ONS Genk'. 'ONS' staat voor
- O (Open: open voor iedereen. Iedereen is welkom, ongeacht afkomst, levensvisie, geaardheid, religie, levensopvatting,…)
- N (Neutraal: zonder vooroordelen en met respect voor elkaars meningen,…)
- S (Samen: samen proberen we onze doelstellingen te bereiken,…)

De vereniging heeft ambities om de kloof tussen culturen en nationaliteiten te dichten en te komen tot een gemixd bestuur. Contactpersoon en mede-oprichter Ramazan Erbas licht toe: "er zijn teveel verenigingen die zich enkel richten naar Italianen, Turken, Belgen of Marokkanen, maar een multiculturele vereniging zien we nauwelijks of weinig. Zeker niet naar jongeren gericht. Ook willen we jongeren leren om hun eigen mening te verkondigen en hen tot de actualiteit betrekken".

Erbas hoopt dan ook in een later stadium te komen tot een keten van 'ONS'-verenigingen in Limburg: "omdat deze vereniging regionaal gebonden is en niet Federaal, Vlaams of Provinciaal, geloven en hopen we dat het een groot succes  zal kennen. Misschien kan "ONS Genk" een lans breken en volgt er later "ONS Hasselt","ONS Maasmechelen", "ONS Heusden", "ONS Beringen",…"

Lees verder

Vereniging in de kijker: vrouwenvereniging Al Kawthar

Verenigingindekijker_gr1

Uitstap_beringen_mijn_moskee_060608 Al Kawthar tijdens een bezoek aan de Turkse moskee in Beringen

Al Kawthar is een relatief jonge vrouwenvereniging, opgericht in 2007. De naam 'Al Kawthar' is religieus getint en "wijst op een rivier die Allah aan de profeet Mohamed beloofd heeft. Het is een rivier waarin veel goedheid zit en ook de plaats waar de moslims op de Dag der Opstanding naartoe zullen gaan waarna ze uit de rivier mogen drinken", licht Habiba Ait Bahaouidder toe. Habiba is ondervoorzitter van Al Kawthar.   

De vereniging bestaat uit Marokkaanse vrouwen van de tweede en derde generatie. Maar het overgrote deel maakt deel uit van de tweede generatie. Dat er nood is aan verenigingen zoals Al Kawthar kan je afleiden aan de ongeveer 300 leden die ze telt, waaronder vele vrijwilligers. Alhoewel Al Kawthar geboekt staat als een Genkse vereniging bereikt ze ook vrouwen uit Houthalen, Maaseik en Hasselt.    

Lees verder

Toegankelijkheidsprijs Genk 2008: sportverenigingen en -clubs maken aanspraak

Shopping1_041_2 Toegankelijkheid, bereikbaarheid en gebruiksvriendelijkheid zijn maatstaven die toegepast worden door de jury voor de toekenning van de Toegankelijkheidsprijs.

In de loop van de maand november reikt de stad Genk voor de derde maal op rij de Toegankelijkheidsprijs uit. De Toegankelijkheidsprijs 2008 zal dit jaar toegekend worden aan een sportvereniging of- club. Vóór 26 september worden de aanvraagformulieren op het stadhuis verwacht. Het formulier kan hier gedownload worden en het wedstrijdreglement kan je hier lezen.

Toegankelijkheidsprijs_2006_2007_01 De eerste Toegankelijkheidsprijs werd toegekend in 2006. Winnaar werd Bistro Wheel's gelegen in Shopping 1 (zie foto).

Aan de prijs hangt een mooie geldsom van 1.250 euro vast en een plakkaat met de vermelding ‘Winnaar Toegankelijkheidsprijs Genk 2008’. De prijs kan evenwel verdeeld worden onder meerdere kandidaten. Er wordt gekeken naar de inspanningen die de kandidaat sportvereniging of -club  doet rond toegankelijkheid, bereikbaarheid en gebruiksvriendelijkheid voor personen met een handicap.

Volgende maatstaven worden in acht genomen: telt de vereniging of club personen met een handicap onder haar leden? Kunnen zij actief deelnemen aan sportactiviteiten? Zijn er voorzieningen getroffen zodat ze kunnen supporteren voor hun club? Is de kantine, het sanitair,... voor hen toegankelijk?

Lees verder

Vereniging in de kijker: v.z.w. Het Vervolg

Verenigingindekijker_gr1_2

30_juli_het_vervolg_050 30_juli_het_vervolg_037

30_juli_het_vervolg_009 v.l.n.r.: Karen Wyckmans, Paul Boutsen, Gunther Truyen en Michiel Kragten

Deze middag hield ik halt in de Vennestraat in Winterslag ter hoogte van het huisnummer 127. Dit is het adres waar V.z.w Het Vervolg, Projectencentrum voor de Mijnstreek, gehuisvest is. De vereniging bestaat reeds 10 jaar maar heeft haar onderkomen in dit gebouw pas sinds een 4-tal jaren. Een stoepbord met OPEN Foto EXPO 'triage de Beeringen' en het opschrift op de etalageruit 'COALFACE Gallery - identity under construction' spoort aan om binnen te stappen. Dat de deur wagenwijd openstaat maakt het des te makkelijker.

30_juli_het_vervolg_002 Paul, Karen, Michiel en Gunther in de exporuimte

Eénmaal over de drempel kom ik in de fotogalerij COALFACE terecht en word ik hartelijk verwelkomd door Paul Boutsen (46), directeur van de v.z.w. Ook maak ik kennis met Karen Wyckmans (30), project- en productiemedewerker, Michiel Kragten (25) en Gunther Truyen (22). Zij maken deel uit van de 40-koppige medewerkersploeg die de vereniging rijk is.

Lees verder

Vereniging in de kijker: Tai-kickboxingclub Muay-thai

Verenigingindekijker_gr1

8_juli_2008_004 8_juli_2008_003 Claudia Fontebasso, kersvers wereldkampioene.

Dinsdagavond 19u.in het Sportcentrum. Er wacht me een ontmoeting met de 24-jarige, kersverse wereldkampioene, Claudia Fontebasso van de Tai-kickboxingclub Muay-thai. Maar m'n verwachtingen werden overtroffen: ik maak kennis met nog andere kampioenen, één van hen is de partner van Claudia, Christo Dimitrakakis.

8_juli_2008_035 8_juli_2008_037 Kampioenen (v.l.n.r.): Kim, Yakup, Claudia en Christo. Foto rechts: Claudia, Erol en Christo. 

Christo behaalde in zijn gewichtsklasse de Europese titel in het seizoen 2008. Ook Yakup, nog maar 14, werd Belgisch kampioen bij de jeugd. En wat dacht je van de twee Vlaamse kampioenen Kim en Hicham? De kampioenen vliegen me rond de oren. En dit voor een vereniging die nog maar recent, in september 2006, werd opgestart.

8_juli_2008_011 8_juli_2008_044

8_juli_2008_050 8_juli_2008_053 Een stevige opwarming en dan... boksen en stoten en me uit de voeten maken...

Muay-thai's vaste trainingsstek is de sporthal van het Sint-Jan Berchmanscollege in Genk, maar door verbouwingswerken zijn ze voor even naar het Sportcentrum uitgeweken. Ze hopen in de nabije toekomst op een eigen locatie, met een aangepaste vloer, ring en boksballen. "Door een verbetering van de accomodatie krijgen onze leden ook de kans om door te groeien", zegt Claudia. "Als je ziet dat er op zo'n korte tijd verschillende kampioenen uit onze club gekomen zijn, is er nog groeimarge", zegt ze.

Lees verder

Vereniging in de kijker: Open Vrouwenwerking Sledderlo

Verenigingindekijker_gr1 

13_juni_2008_mustafa_kr_006 13_juni_2008_mustafa_kr_009 Buurthuis Sledderlo gelegen in de Bijlkesstraat 16

13_juni_2008_mustafa_kr_027 13_juni_2008_mustafa_kr_037 Open Vrouwenwerking Sledderlo nodigt auteur Mustafa Kör uit op vrijdag 13 juni.

Sinds Mustafa Kör, de Maasmechelse auteur van Turkse komaf, in 2006 doorbrak met z'n debuutroman 'De lammeren' is hij een veelgevraagd man in Genk en omstreken. In opdracht van de stad Genk schreef hij een gedicht als stadsdichter van 2008, dit ter gelegenheid van de Internationale Gedichtendag (hier klikken). Ook de Open Vrouwenwerking Sledderlo nodigt in haar buurthuis op vrijdag 13 juni de populaire auteur uit voor een activiteit. Kör zal die avond voorlezen uit z'n roman 'De lammeren' en z'n stadsgedicht "Genker Liefde" toelichten. Ook krijgt het publiek achteraf de gelegenheid om vragen te stellen aan de auteur en geeft hij een signeersessie. De Genkse Boekhandel Malpertuis voorziet een stand met boeken van Mustafa Kör.   

13_juni_2008_mustafa_kr_010 Buurtopbouwwerkster Yurdanur Kalemkus wil ouders en hun kinderen dichter naar elkaar laten toegroeien.

Yurdanur Kalemkus (42), buurtopbouwwerkster in Sledderlo, verwelkomt me in haar buurthuis, gelegen in de Bijlkesstraat 16. Niet toevallig dat ik met Yurdanur een afspraak maak: het is dan ook haar idee om Mustafa Kör uit te nodigen en dit met achterliggende bedoelingen, zoals tijdens ons gesprek zal blijken.

Anderhalf jaar geleden werd de Open Vrouwenwerking Sledderlo opgericht, speciaal voor alle vrouwen van de wijk. Yurdanur: "het is eerste maal dat er door de vrouwenwerking een activiteit van deze omvang wordt georganiseerd." Yurdanur werkt hier reeds 3 jaar en richt haar pijlen meerbepaald op ouders en ouderen. Haar taak bestaat uit het stimuleren van volwassenen en ze bewegen om mee te participeren aan sociale activiteiten.

Lees verder

Vereniging in de kijker: v.z.w. STEBO

Verenigingindekijker_gr1_2 

Stebo_logo

V.z.w. STEBO werd opgericht in 1987 en werkt met een team van 60 mensen. De organisatie ontwikkelt projecten en diensten die voornamelijk de verbetering van de leefomstandigheden in achtergestelde wijken en buurten in Limburg tot doel hebben. Dit alles draagt bij tot een algehele samenlevingsopbouw en sociaal economische streekontwikkeling.

Screen16_4       De v.z.w is voornamelijk actief op 5 domeinen: buurtopbouwwerk, wonen, ondernemen, tewerkstelling en duurzaam energiegebruik en gaat van de veronderstelling uit dat het welslagen van de projecten grotendeels afhangt van de aanwezige capaciteiten en het sociaal kapitaal van de doelgroepen. Zo ook is het allernieuwste Stebo-project de Loopbaanwijzer opgevat. STEBO staat voor vele werkzoekenden in Genk bekend voor ondersteuning in hun zoektocht naar een job. Sinds kort richt STEBO zich ook naar werkenden.

Balder_150 Bij de Loopbaanwijzer van STEBO kunnen werkenden gratis ondersteuning krijgen bij het plannen van hun loopbaan. Werkenden die het  niet (meer) naar hun zin hebben op hun werk, zich moe voelen, hun werk niet meer graag doen, vervelende collega’s hebben of een baas die hen niet begrijpt. Of ook mensen die gewoon graag eens iets anders willen gaan doen maar niet goed weten hoe eraan te beginnen, kunnen bij STEBO terecht voor ondersteuning. Het project Loopbaanwijzer hanteert de methodiek VUURwerkt. Deze methode houdt in dat men op zoek gaat naar naar de kracht en de sterkten van mensen om ze  zo tot ontwikkeling te brengen. Wat zet mensen in beweging, wat drijft hen en waar en wanneer komen hun talenten en competenties het best tot hun recht? Wanneer dit duidelijk is worden er stappen gezet waarin het talent en de bezieling van de persoon centraal staat.

Loopbaanwijzer Loopbaancoaches (v.l.n.r. Annemie Knoops, An Kempeneers, Aida Pereira)  

Het project Loopbaanwijzer is gratis voor werknemers en zelfstandigen. De loopbaancoaches die het project begeleiden kunnen teren op een jarenlange ervaring in de meest diverse sectoren op de arbeidsmarkt.

Heb je interesse? Dan kan je naar de infosessies die iedere laatste maandag van de maand plaatsvinden in Zwartberg. De eerste infosessie gaat door op 26 mei van 19u.00 tot 20u.000 

Locatie: STEBO Zwartberg, Zaveldriesstraat 31, 3600 Genk

Inschrijven kan telefonisch: 089/84 44 42

Website Loopbaanwijzer  en Website VUURwerkt

Foto' s en logo's: v.z.w.STEBO, Evence Coppéelaan 91, 3600 Genk Tel. 089 32 95 30

Website Stebo voor meer info over de activiteiten, andere locaties en doelstellingen van de v.z.w. op Genks grondgebied.

Wilt u graag uw vereniging in de kijker zetten? Contacteer me!

Vereniging in de kijker: vzw Altas Torres

Verenigingindekijker_gr1

Altas_torres_foto_20Altas_torres_foto_22 Foto_23_altas_torres Vzw Altas Torres gelegen op de Hoevenzavellaan

V.z.w. Altas Torres, vrij vertaald 'hoge torens', is een Spaanse vereniging die opgericht werd in 1958. In 1989 verwierf ze de status van v.z.w. De vereniging is gehuisvest op de Hoevenzavellaan 22 en sinds 2004 eigenaar van het pand. "Aangekocht met eigen middelen" wordt me erbij verteld. Het gebouw was wel dringend toe aan een doorgedreven 'facelift en lipostructie'. Met de steun van de stad Genk en subsidies van het Federaal Impulsfonds werd eind 2007 'operatie vernieuwing' ingezet. Gevel, ramen, tegels, het toogwerk, sanitair,... alles werd omgetoverd in een modern outfit. De 'housewarmingparty', de receptie om de verbouwingen te vieren, zal binnenkort plaatsvinden.

Foto_1_altas_torres De aanslag in Madrid op 11 maart 2004 beroerde menig Genks-Spaanse harten

Dat de plaatskeuze van het gebouw belangrijk is beseft vzw Altas Torres dagelijks want het bereik van de Spaanse gemeenschap in Genk is groot. Ongeveer 250 leden, veelal gezinnen, en een 600-tal mensen met allerlei achtergronden en nationaliteiten nemen jaarlijks deel aan activiteiten. Ook de bomaanslag in Madrid op 11 maart 2004 werd aangegrepen om samen zij aan zij op straat te komen in een optocht voor vrede. De aanslag beroerde menig Genks-Spaanse harten.

Torres_toog Cafruimte De caféruimte

In het gebouw zijn verschillende ruimtes voorzien: een caféruimte, instuiflokaal, een keuken, een overdekt terras en een kleine feestzaal. Deze feestzaal wordt gebruikt als ontmoetings-en vergaderzaal. Ook voor educatieve en culturele activiteiten is deze ruimte uitermate geschikt en wordt ze hiervoor ook ter beschiking gesteld aan andere organisaties.

Torres_danszaal Dansvloer2                      De kleine feestzaal

Zij maken hier gretig gebruik van want wekelijks worden er workshops en danslessen georganiseerd gaande van Tae Bo- en salsalessen tot flamencodans. Er worden ook uitwisselingsactiviteiten met scholen georganiseerd en dit in samenwerking met de stad Genk. Ook aan het jaarlijks dansfestijn 'Genk danst' zal vzw Altas Torres niet verzaken.

Landkaart_spanje Landkaart Spanje

2008 wordt een speciaal jaar voor de vereniging: niet alleen vieren ze dit jaar hun 50 jaar bestaan, maar ook het gouden jubileum van 50 jaar Spaanse immigratie naar België wordt herdacht. Het was namelijk in 1958 dat Spanje het akkoord ondertekende dat de migratie van Spanjaarden naar België mogelijk maakte. Dit wordt groots aangepakt, over de gemeentegrenzen heen, want de Spaanse club "Los Emigrantes' en de Spaanse vrouwengroep uit Houthalen en UD Barcelona organiseren een groot Spaans feest. Spaanse culinaire hoogstandjes in de vorm van hapjes en dansoptredens van verschillende flamenco- en salsagroepen en de muziekgroep 'Chico en Altamira' zorgen voor een verrassende apotheose. Olé!

Voor info kan men steeds terecht bij Luisa Pereztel. 089/38 33 94  Hoevenzavellaan 22.

Foto's: Maria Garcia

Wilt u graag uw vereniging in de kijker zetten? Laat het me weten!

Oudere berichten:
> Sfeerbeelden machtsoverdracht aan stadsprins Roel I (Deel 1)
> 21/02 Genk: sfeerbeelden internationale carnavaloptocht (Deel 2)
> 21/02 Genk: sfeerbeelden internationale carnavaloptocht (Deel 1)
> Foto van de week: grootste kindercarnavalstoet van Limburg
> Sfeerbeelden Prinsenreceptie (Deel 2)
> Sfeerbeelden Prinsenreceptie (Deel 1)
> Genk uit de oude doos: Koning Boudewijnlaan (Nieuwe Kempen)
> Nationale beloften: KRC Genk brengt punten mee uit Moeskroen
> 21/02 Coalface Gallery: opening fototentoonstelling "Cité 3"
> PROgenk: "55 gratis parkeerplaatsen voor Genkenaren in Q-Park Stadsplein"
> Foto van de week: de comeback van Jo Vandeurzen
> Nationale voetbalbeloften: rangschikking en vooruitblik speeldag 23
> Vermist: Jef Bijnens (79) uit Opglabbeek
> 22/02 Vereniging ONS Genk: filmnamiddag in Jeugdcentrum Rondpunt 26
> 24/04: Uniek optreden van Judith Clijsters en 'Verve Dance Company'
> Oppositiepartijen nemen afvalbedrijven onder vuur
> 20/03 Zaal Elysee: Gencker Discobar Revival met 'Joe Berluck'
> Foto van de week: Broederschool ontvangt 'Pesten-dat-kan-niet!'-prijs
> Inhuldiging beeldje 't Spasbinkje (sfeerbeelden)
> Beloften KRC Genk - Club Brugge: 3 - 2 (verslag en foto's)

Archieven per maand:
| maart 2009 | februari 2009 | januari 2009 | december 2008 | november 2008 | oktober 2008 | september 2008 | augustus 2008 | juli 2008 | juni 2008 | mei 2008 | april 2008 | maart 2008 | februari 2008 | januari 2008 | december 2007

Genk blogt

  • Belgin Özgünes blogt over Genk.

    Belgin (°1965) is dochter van een mijnwerker en geboren in Koersel. Ze woont in Genk en werkt er als postbode. Sociale contacten leggen met mensen vindt ze zeer belangrijk. Belgin kan genieten van een voetbalinterland, een tennismatch en een gezellig avondje uit met vrienden. Nieuws volgt ze op de voet en als lid van het dagelijks bestuur van de integratieraad van Genk is ze ook begaan met het samenleven in de stad.

Zoeken

Nieuws uit genk

Bloggende gemeentes

Kies een gemeente:

Meebloggen?

  • 2007/06/21/icoonblog.gif Zin om mee te schrijven? Of om foto's en filmpjes te maken? Mail ons!