Home  Regio  gent  gent blogt!
     
Meebloggen? Mail ons!

Heb je nieuws voor deze blog?
Leuke foto's uit Gent?
Laat het weten aan:
Redactie Gentenaar
Zet als startpagina Voeg toe aan favorieten
Deze blog verhuist!

Vanaf nu verschijnen de artikels van deze blog op de gemeentesite op www.nieuwsblad.be/ gevolgd door de naam van uw gemeente.

Deze artikels blijven bewaard als archief, maar er zulllen geen nieuwe berichten meer verschijnen. Daarvoor kunt u terecht op www.nieuwsblad.be/ gevolgd door de naam van uw gemeente.

Hetzelfde nieuws, gebracht door uw vertrouwde correspondent(en). Maar vanaf nu op een andere plaats, in een nieuw kleedje. Laat ons gerust weten hoe u er over denkt.

Gent brengt hommage aan Brel

P1110586 Niet minder dan 38 kunstenaars uit het Gentse hebben op vraag van journalist Dirk Dauw een werk geleverd voor een hommegatentoonstelling in 't Zuiden van Europa, het weekendcafé op de Vrijdagmarkt dat bijna net zo goed galerij zou kunnen zijn.

Nagenoeg alle kunstenaars waren dinsdagavond op de vernissage, en het café is al niet groot, en op die manier krijg je ook een merkwaardig fenomeen: een vernissage die gevuld is met de kunstenaars alleen al. De lijst van de deelnemende kunstenaars kan u hier vinden .

De tentoonstelling loopt vijf weekends lang, van 3 oktober tot 2 november.

Open op vrijdag vanaf 11 uur en op zaterdag en zondag vanaf 15 uur.

Zwerfvuil stoort

Zwerfvuilnieuw Een  levensgroot klokhuis, een ingedeukt drankblik en een sigarettenpeuk gaan morgenvroeg anderhalf uur lang de mensen letterlijk doen stilstaan in de omgeving van het Zuid, om hen er mee te confronteren hoe storend zwerfvuil wel is.

Het drietal doet dat omdat het deze week zwerfvuilweek is, en vooral radioluisterend Vlaanderen zal dat deze week te horen krijgen, vooral op Studio Brussel.

Maar de actie wil de consument die niet wil horen, het dus ook aan den lijve doen voelen: de drie levende stoorzenders zullen dat woensdag in de omgeving van het Zuid tussen acht uur en halftien 's morgens op hun manier doen. Ze delen geen flyers of folders uit, alleen door de mensen te verrassen en te storen op weg naar zijn werk, school of shop, willen ze de boodschap van storend zwerfvuil duidelijk maken.

De campagne is een samenwerking tussen overheid en bedrijfsleven en is een onderdeel van de langetermijnvisie van minister Crevits met betrekking tot zwerfvuil: bovenop communicatie en sensibilisering wil ze ook de infrastructuur verbeteren en handhaven.

Volvo Trucks schaft nachtploeg af

Truck Nauwelijks anderhalf jaar nadat hij ingevoerd is, schaft Volvo Trucks in Oostakker zijn nachtploeg opnieuw af. 400 man, allemaal met tijdelijke contracten, staan op straat.

Volvo Trucks maakte het nieuws deze ochtend bekend tijdens een met spoed bijeen geroepen ondernemingsraad. De verkoop van vrachtwagens is de jongste maanden zo sterk gedaald dat maatregelen zich opdrongen. In de fabrieken in Zweden verdwijnen 1.000 jobs, in Oostakker gaat het om 400 banen.

Het nieuws komt niet helemaal als een verrassing, maar de ingreep gebeurt wel vroeger dan voorzien. De productie van vrachtwagens is zeer conjunctuurgevoelig. Gaat het goed met de economie, dan is de vraag groot. Begint de economie te slabakken, dan valt de verkoop vrijwel onmiddellijk terug. De financiële crisis van de voorbije weken heeft dat proces nog versneld. 

Roos Van Acker in Weba op zonne-energie

Roos_007 VT4-presentatrice Roos Van Acker neemt donderdag in meubelbedrijf Weba in Gent de eerste radiospot  ooit op die gemaakt is op basis van zonne-energie. Ze doet dat op vraag van Enfinity, een Gents bedrijf dat internationaal actief is in hernieuwbare energie. De spot is bedoeld om de aanwezigheid van Enfinity op de BIS-beurs in Gent aan te kondigen.

Enfinity koos voor Weba als locatie voor de opname, omdat het bedrijf daar eerder dit jaar een zonnestroominstallatie van zowat 600 zonnepanelen plaatste. Roos van Acker zal voor de opname van de spot dan ook op het dak van de meubelwinkel moeten plaatsnemen.

Gentse rector verbiedt Wilders in debat waar die niet aan meedoet

Geert_wilders De controversiële Nederlandse politicus Geert Wilders mag volgende week niet deelnemen aan een debat aan de UGent. Dat heeft rector Paul Van Cauwenberge beslist. Alleen: Wilders was helemaal niet van plan om mee te doen aan het debat in kwestie, laat een woordvoerder van zijn partij weten.

Het debat, dat gaat over de toekomst van Vlaanderen en Nederland, wordt georganiseerd door de nationalistische studentenvereniging NSV, en vindt plaats in het Auditorium E van de Blandijnberg. 'We hadden Wilders gepolst en die had laten weten te onderzoeken of hij kon komen', klinkt het bij het NSV. 'In afwachting hadden we aan de rector al toestemming gevraagd voor het debat, dat immers plaatsvindt in universitaire lokalen.'

Die toestemming kwam er dus niet. Volgens de rector ging het hem in deze zaak niet zozeer om de mening die Wilders verkondigt. 'De UGent is een pluralistische universiteit, en bovendien gaat het om een tegensprekelijk debat met vertegenwoordigingen van verschillende politieke partijen. Het probleem zat hem echter in de veiligheid.'

Lees verder

Appartement voor krotbewoners

Moysonlaan Mensen die in onveilige huizen worden en die daar uit moeten na controle van brandweer of wooninspectie, zullen in de toekomst tijdelijk onderdak kunnen krijgen in een appartement aan de Emile Moysonlaan. 'Nu is er vaak een probleem als huizen onbewoonbaar worden verklaard', zegt schepen van Wonen Karin Temmerman (SP.A). 'Er zijn weinig oplossingen om de huurders die zo'n huis uit moeten elders te herhuisvesten. Daarom willen we een woonblok met 11 appartementen aan de Moysonlaan - aan het Scheldeoord - renoveren en ombouwen om die gezinnen op te vangen (zie foto hiernaast). Het gaat daar niet om asielzoekers of illegalen. Daar zijn er andere oplossingen voor.'

Meer leest u in het artikel vandaag in De Gentenaar.

Gentse kunstenares portretteert mode-iconen in New York

Sofiemetpet_2

Karolien Soete, een Gentse kunstenares, heeft nog tot 10 oktober een eigen tentoonstelling in hartje Manhattan, New York.

Op basis van foto’s maakte ze indringende portretten van belangrijke modenamen en societyfiguren. ‘Het modewereldje is een hele vreemde bedoening’, lacht Soete. Marc Jacobs, Christian Louboutin, Diane von Furstenberg… Het zijn allemaal namen die rasechte fashionistas doen kirren van plezier, maar die je niet meteen aan een kunstenares zou linken.

‘Dat heb ik ook vaak gedacht, toen ik in het trendy Meatpacking District rondliep’, lacht Soete. ‘Het is een wijk die de laatste jaren enorm is opengebloeid en waar alle grote namen, zoals Stella McCartney en Diane von Furstenberg, hun winkel en/of hun atelier hebben. Het is ook daar waar de tentoonstelling plaatsvindt, in de galerij van Philip Pelusi, een heel bekende haarstylist.

Sofiejacobs Een vriendin van mij, die ooit nog bij hem heeft gewerkt, stelde hem mijn portfolio voor en zo ging de bal aan het rollen. Pelusi hield van mijn werk en wilde me een kans geven. Waarom niets doen rond de Mercedes Benz Fashion Week, hét mode-evenement dat jaarlijks in New York plaatsvindt, vond Pelusi.

Lees verder

Krakeel twee keer in de prijzen

Krakeel1

Affiche_festival_amateurtheater Theater Krakeel kreeg afgelopen zondag bij de prijsuitreiking van het tweejaarlijkse Festival van het Amateurtheater in de Minardschouwburg de prijs van de stad Gent voor de beste productie.

Krakeel krijgt die vermelding (plus 625 euro) voor de opvoering van Eclipsed, waarin ook choreografie en Elvisnummers geïntegreerd zijn.

Krakeel viel nog een tweede keer in de prijzen: Eva Temmerman kreeg de prijs voor de beste vrouwelijke hoofdrol.

Het volledige persbericht, met opsomming van alle andere prijzen, kan u hier lezen .

MORGEN: Gentse kunstenares portetteert mode-iconen in New York

Sofiemetpet Karolien Soete, een Gentse kunstenares, heeft nog tot 10 oktober een eigen tentoonstelling in hartje Manhattan, New York. Op basis van foto's maakte ze indringende portretten van belangrijke modenamen en societyfiguren.

Sofie Vanherpe zocht haar op en had een gesprek met haar. Morgen op deze website.

Na het bier, nu een whisky-recordpoging

In Gent klotsen de magen nog na van het geslaagde wereldrecord ad fundum, of men meldt ons alweer een nieuwe recordpoging in de branche: in samenwerking met Whisky Unlimited wil de Vlaams Caledonische Society het wereldrecord whisky proeven breken.

Sinds 2001 staat het wereldrecord op 1210 personen die in Zweden simultaan whisky proefden; Op 31 januari 2009 wil de VCS in Gent een megamanifestatie op het getouw zetten en met 2.000 deelnemers simultaan whisky nosen en tasten, laat VCS-voorzitter Reggie Picavet weten.

Het blad van de Vlaams Caledonische Society kan u hier downloaden.

Oudere berichten:
> Seksmaniak troeft tramcontroleurs af
> I love Facebook party: veel blaat, maar weinig wol
> Sioen calls up Soweto
> Sioen: straalverbinding dreigt mis te lopen: een fotostrip
> Sioen in Gent én Afrika
> Hushovd wint. Boonen druipt af
> "Omloop Het Volk bekte beter" vond Freek
> Opnieuw eendracht in Gentse CD&V-rangen?
> Weg met Porsche na aanrijding in Gent
> Suzanne de Goede wint Omloop voor vrouwen
> Gentse zwemster Sascha Van den Branden wint in Houston
> Filmpje start Omloop Het Nieuwsblad
> Een dubbeltje Catharina Segers
> Gent-Gent: voorbeschouwingen
> Sioen repeteert laatste keer
> Veerle Malschaert in Minard: Humor die mensen doet twijfelen
> Veerle Malschaert in Minard: de winnaars
> Gent verwelkomt wielrenners met open armen
> Omloop Het Nieuwsblad
> Casinoplein: brandje door wokpan

Archieven per maand:
| maart 2009 | februari 2009 | januari 2009 | december 2008 | november 2008 | oktober 2008 | september 2008 | augustus 2008 | juli 2008 | juni 2008 | mei 2008 | april 2008 | maart 2008 | februari 2008 | januari 2008 | december 2007 | november 2007 | oktober 2007 | september 2007 | augustus 2007 | juli 2007 | juni 2007 | mei 2007 | april 2007 | maart 2007 | februari 2007 | januari 2007 | december 2006 | november 2006

De Gentenaar blogt

  • De redactie van De Gentenaar blogt over Gent!
    Uw reporters: Karel Van Keymeulen, Geert Neyt, Tom Dams, Rudi Moeraert, Dieter Herregodts, Nicholas Lataire, Benjamin Praet, Ann Braeckman, Stijn Geldof, Dominique Dierick en Rudy Tollenaere.    Dominique Dierick brengt Gent en Gentenaars in beeld. Bekijk zijn werk in G-Zine.

    Kijk binnen in de wondere wereld van Rudi Moeraert. Ontdek zijn G-spot. Over Genieten, Geus en Gent.

Zoeken

Nieuws uit gent

Bloggende gemeentes

Kies een gemeente:

Meebloggen?

  • 2007/06/21/icoonblog.gif Zin om mee te schrijven? Of om foto's en filmpjes te maken? Mail ons!