Home  Regio  gent  gent blogt!
     
Meebloggen? Mail ons!

Heb je nieuws voor deze blog?
Leuke foto's uit Gent?
Laat het weten aan:
Redactie Gentenaar
Zet als startpagina Voeg toe aan favorieten
Deze blog verhuist!

Vanaf nu verschijnen de artikels van deze blog op de gemeentesite op www.nieuwsblad.be/ gevolgd door de naam van uw gemeente.

Deze artikels blijven bewaard als archief, maar er zulllen geen nieuwe berichten meer verschijnen. Daarvoor kunt u terecht op www.nieuwsblad.be/ gevolgd door de naam van uw gemeente.

Hetzelfde nieuws, gebracht door uw vertrouwde correspondent(en). Maar vanaf nu op een andere plaats, in een nieuw kleedje. Laat ons gerust weten hoe u er over denkt.

Gentse filmmaker wint kortfilmprijs Filmfestival

Christopherdaley

De documentaire Finding Home van de Gentse cineast Christopher Daley (28) kreeg op het filmfestival van Gent de prijs als beste Vlaamse studentenkortfilm. Laatstejaarsstudente journalistiek Tess Bogaerts bekeek de film en ging met de filmmaker praten.

Finding Home vertelt het waar gebeurde verhaal van VS-marinier Michael Daley. Michael Daley is niet alleen het hoofdpersonage in deze pakkende documentaire, maar is ook nog eens de oudere neef van de jonge Gents-Amerikaanse filmmaker.

Michael Daley leeft al 19 jaar in dienst van het Amerikaanse leger en maakte als eerste sergeant van de US marine de oorlog in Irak mee. Eén jaar voor zijn pensioen keert hij terug naar zijn geboortedorp. Hij gaat er op zoek naar zijn familie. Al snel worden de gevolgen van de oorlog duidelijk.

Finding_homekostuum Dat filmmaker Christopher en zijn hoofdpersonage Michael dezelfde achternaam dragen is geen toeval: ‘Ik ben de zoon van een Belgische moeder en een Amerikaanse vader. Michael is een neef van mij.’

Na zijn studies in Amerika startte Christopher een filmopleiding aan de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten in Gent. Vorig jaar studeerde hij af met Finding Home als eindwerk. Voor de opnames trok Christopher drie weken naar Amerika om terug te keren met 21 uur beeldmateriaal. Het resultaat is een pakkende documentaire over het schrijnende bestaan van Amerikaanse oorlogsveteranen.

Christopher: ‘Het was voor mij een heel vreemde ervaring. Vanuit mijn Europese ingesteldheid kan ik gewoon niet goedkeuren dat Amerikaanse jongens in Irak gaan vechten. Ook niet van mijn neef. Maar ik heb daar echt moeten vaststellen dat die soldaten vanuit een bepaalde naïviteit vol goede moed aan hun carrière beginnen. Het zijn stuk voor stuk eenvoudige jongens die oprecht een goede zaak willen dienen. Terwijl dat natuurlijk onmogelijk is.’

Christopher koos er ook bewust voor om de film uit de politieke sfeer te houden: ‘Ik wilde een menselijk portret tonen. Dat was niet evident, ook al ging het om mijn eigen neef. Hij was er zich wel bewust van dat ik een eindwerk zou maken over de problematiek, maar besefte pas heel laat dat hij echt de centrale figuur zou zijn. Gedurende die drie weken waren we ginds enorm veel bij elkaar, zaten we heel lang samen in de auto, en kwam het er vaak op aan op het juiste moment, meestal onverwacht, toen Michael een verhaal begon te vertellen, te beginnen draaien. Ik weet niet of een Amerikaan dat soort beeld van een Amerikaan zou kunnen draaien.’

Finding Home zoomt inderdaad fel in op de menselijke kant van een soldaat, en dat staat in schril contrast met de traditionele Amerikaanse beeldvorming. Hier staan voor een keer de littekens op hun ziel centraal. Finding home is dan ook een eigenzinnige en emotionele documentaire geworden die je al van bij de eerste seconde naar de keel grijpt.

Wat de film nog bijzonder maakt is de overeenkomst tussen Christopher en Michael. Beiden weten wat het is om zich nergens thuis te voelen. Christophers roots liggen deels in België en deels in Amerika: ‘Op mijn achttiende trok ik naar Amerika om mijn familie beter te leren kennen. Ik heb er vijf jaar rondgetrokken om uiteindelijk terug te keren naar België”.

Michael van zijn kant heeft helemaal gaan thuis meer. Door zijn jarenlange dienst bij het leger is hij ontworteld. Hij is op zoek naar een rustpunt in zijn leven en probeert langzaam maar zeker een nieuw leven op te bouwen met zijn tweede vrouw’, aldus Christopher.

Reacties

Laat een reactie achter


De Gentenaar blogt

  • De redactie van De Gentenaar blogt over Gent!
    Uw reporters: Karel Van Keymeulen, Geert Neyt, Tom Dams, Rudi Moeraert, Dieter Herregodts, Nicholas Lataire, Benjamin Praet, Ann Braeckman, Stijn Geldof, Dominique Dierick en Rudy Tollenaere.    Dominique Dierick brengt Gent en Gentenaars in beeld. Bekijk zijn werk in G-Zine.

    Kijk binnen in de wondere wereld van Rudi Moeraert. Ontdek zijn G-spot. Over Genieten, Geus en Gent.

Zoeken

Nieuws uit gent

Bloggende gemeentes

Kies een gemeente:

Meebloggen?

  • 2007/06/21/icoonblog.gif Zin om mee te schrijven? Of om foto's en filmpjes te maken? Mail ons!