Home  Regio  gent  gent blogt!
     
Meebloggen? Mail ons!

Heb je nieuws voor deze blog?
Leuke foto's uit Gent?
Laat het weten aan:
Redactie Gentenaar
Zet als startpagina Voeg toe aan favorieten
Deze blog verhuist!

Vanaf nu verschijnen de artikels van deze blog op de gemeentesite op www.nieuwsblad.be/ gevolgd door de naam van uw gemeente.

Deze artikels blijven bewaard als archief, maar er zulllen geen nieuwe berichten meer verschijnen. Daarvoor kunt u terecht op www.nieuwsblad.be/ gevolgd door de naam van uw gemeente.

Hetzelfde nieuws, gebracht door uw vertrouwde correspondent(en). Maar vanaf nu op een andere plaats, in een nieuw kleedje. Laat ons gerust weten hoe u er over denkt.

Dit zijn onze topattracties

Toerisme De dienst Toerisme heeft de bezoekerscijfers bekendgemaakt voor de Gentse monumenten en musea. Tijdens de eerste negen maanden van dit jaar kregen die allemaal samen 942.000 geïnteresseerden over de vloer. Dat zijn er 77.000 of 7,5% minder dan tijdens dezelfde periode vorig jaar. Op te merken valt dat er vorig jaar enkel grote tentoonstellingen waren, zoals British Vision in het MSK, die heel veel volk lokten. De koploper onder de attracties blijft nog altijd het Gravensteen, gevolgd door de Sint-Niklaaskerk en het Lam Gods.

Het eerste cijfer is het aantal bezoekers van januari tot en met september 2008. Tussen haakjes staat de stijging of daling tegenover 2007.

1 Gravensteen 196.667 (-4,44%)

2 Sint-Niklaaskerk 159.301 (+2,34%)

3 Lam Gods 117.206 (-8,59%)

4 Belfort 58.166 (+14,62%)

5 Het Huis van Alijn 56.617 (+4,16%)

6 Museum voor Schone Kunsten 53.308 (-11,50%)

7 Design museum Gent 52.071 (-37,53%)

8 Dr. Guislainmuseum 46.367 (+15,79%)

9 Stedelijk Museum voor Actuele Kunst 44.233 (+7,61)

10 Museum Industriële Archeologie en Textiel 26.687 (-5,70%)

11 Vredeshuis 26.684 (-1,20%)

12 Caermersklooster 23.491 (-14,55%)

13 Kunsthal Sint-Pietersabdij 17.992 (-65,47%)

Carrefour Oostakker toch open

Carrefour Goed nieuws voor de klanten van de Carrefour langs de Antwerpsesteenweg in Oostakker. De hypermarkt is vandaag toch open.

Het goede nieuws voor de consument is slecht nieuws voor de vakbonden. Zij wilden het warenhuis deze ochtend blokkeren, maar een gerechtsdeurwaarder belette hen dat. Per klant die ze niet zouden binnenlaten, moesten de actievoerders 1.000 euro betalen.

'Wij konden niet anders dan de toegang terug vrijgeven', zegt Katrien Degryse, vakbondssecretaris bij BBTK. 'We betreuren dat ten zeerste, want de stakingsbereidheid is zeer groot. Maar liefst negentig procent van de 200 personeelsleden van Carrefour Oostakker ging vandaag niet aan de slag.'

Een vijftigtal actievoerders blijven nog de hele dag aan de ingang van de supermarkt staan. Zij raden de klanten af om binnen te gaan, maar houden hen niet tegen. Bij Carrefour zijn er al een paar weken acties naar aanleiding van de opening van een nieuwe hypermarkt in Brugge. Daar verdient het personeel een stuk minder dan in de bestaande vestigingen.

Gent op de boekenbeurs

Affiche_bb08 Vandaag vrijdag 31 oktober opent de 72ste Boekenbeurs haar deuren. Tot en met dinsdag 11 november wordt de Antwerp Expo omgetoverd tot een enorm boekenpaleis. 107 standhouders zullen er meer dan 60.000 boeken etaleren.

De Gentenaar laat vier studenten van het laatste jaar communicatiewetenschappen aan de Ugent hun tenten opslaan op de boekenbeurs. Elke dag brengen Ellen Jansegers, Eva Vanackere, Annelien Boens en Thomas Verbeke een verhaal met een Gentse inslag. Onderweg etaleren ze ook hun eigen boekenvoorkeur.

Freya

GebedFreya5 Zonder woorden. Tenzij voor wie een tijd van deze planeet weg was.

Download Red__t_Gebed.RTF

Die facebook groep waarvan sprake, die is er ook al, en telt bijna 1.000 leden.

Bestuur na de uren: Sas van Rouveroij

Bestuurnadeuren
Schepen Sas van Rouveroij heeft in het stadsbestuur de verantwoordelijkheid voor Haven en Innovatie, voorheen was hij nog schepen van Cultuur. Boeken zijn Sas' passie - maar als het even kan wel wetenschappelijke werken of afgeleiden daarvan. Hij is ondertussen ook fervent lezer van EOS en National Geographic. Een perfecte symbiose tussen leescultuur, wetenschap en innovatie dus.

We treffen de schepen op een avond in zijn favoriete hoekje, thuis onder de leeslamp, met een boek natuurlijk - Mijn geest van vlees en bloed, van de Gentse neuroloog Luc Crevits. In dat boek gaat de auteur vanuit de neurobiologie op zoek naar het gedrag van de mens. Het meest recent verslonden boek blijkt toch iets minder wetenschappelijk te zijn, als we de columns van Rik Torfs, verschenen in de bundel Het Hellend Vlak zo even mogen omschrijven.

Sas1s

We willen u een blik op de huisbibliotheek van Sas van Rouveroij niet onthouden. Hij is duidelijk een kei in stapelen...

Sas2s

Heel de reeks kan u ook nog hier rustig bekijken op groter formaat. We vullen ze aan naarmate de foto's verschijnen.

Limburgse band Roadburg boort zich binnen bij Urgent

Ugentstudio

Urgent2 Siegfried Smeets (18) en Laurens Verhaeghe (17) van de Hasseltse alternatieve rockband met jazzinvloed Roadburg hebben zich vanavond een weg geboord naar de radio-ether.

De jonge groep, die in 2007 al de publieksprijs en de zilveren plak won op Limbomania 2007, en dit jaar finalist was op Humo's Rock Rally en ook een plaats op het Pukkelpoppodium kreeg, heeft net een nieuwe single uit: Turn the radio off. In eigen beheer, dus moet je je nummer gedraaid krijgen op de radio. Niet evident, in deze tijd van grote platenbazen.

'Dan maar met enig origineel geweld', dachten Laurens en vooral Siegfried, en ze vielen bij studentenradio Urgent binnen met een drilboor.

Zo hadden ze ook een onderwerp om in de studio over te praten natuurlijk. 'Urgent was de eerste radiozender die we op die manier aandoen, maar er volgen er nog', zo klonk het overtuigd. 'Studio Brussel moet ook kunnen!'

Roadburg heeft ook al een videoclip. Daarin is onder meer Lydia Guiso (ex Expeditie Robinson, ex Idool en P-magazinemodel) te herkennen. Het jongetje dat in dat clipje de hoofdrol speelt is Kenneth Vanbaeden die ook de hoofdrol speelt in de verfilming van De helaasheid der dingen van Dimitri Verhulst door Felix van Groeningen.

MORGEN IN DE GENTENAAR: Freya over Gent

Freya3 Na haar betoog voor het behoud van 't Gebed zonder Eind wisselde Freya haar column Over Gent één week af met Lieven Scheire, een andere Gentenaar met een grote liefde voor Gent.

Morgen vrijdag is Freya weer terug in De Gentenaar, en legt ze uit waarom De Gentenaars Daniël Termont als burgemeester gekozen hebben. Waarom  ze daarvoor de oversteek van de grote plas doet, dat is morgen vrijdag te lezen in De Gentenaar. Ondertussen lacht Freya u toe, recht in de lens van fotograaf Dominique Dierick.

Kleurige krans kan ook

Bloemnick1 Kerkhofdagen dezer dagen, en dus regent het chrysanten. Al kan het ook anders natuurlijk. Zo koos Nick Bousse, een dertigjarige meester bloembinder, die sinds eind september zijn eigen zaak heeft aan de Sint-Niklaasstraat, voor cherry brandy rozen uit Ecuador en verwerkte hij ook Hortensia Hypericum, malusappeltjes en pistachegroen in een kleurrijke maar toch sobere krans.

Wie Nick Bousse herkent, doet dat wellicht omdat hij een aantal jaren in de bloemenwinkel op de Vrijdagsmarkt werkte. 'Maar op een bepaald moment wil je je eigen zaak, en na enig zoeken vond ik hier dit pand.'

Nick Bousse noemde de zaak gewoon naar zijn eigen naam. Na de tuinbouwschool in Melle volgde hij een twee jaar durende opleiding in Nederland waar hij meesterbloembinder werd.

Amon Tobin in Vooruit

Amontobin Vrijdag 1 november 2008 is niet enkel een katholieke feestdag, ook voor liefhebbers van elektronische muziek wordt deze dag een feest. Daarvoor zorgt de Braziliaanse dj en producer Amon Tobin. In het kader van Club Midi – de samenwerking tussen Vooruit en muziekclub Democrazy – palmt hij het podium van de Vooruit in en daarvoor hij brengt mee: zijn samplekunsten en zijn uitermate filmische muziek. Rollende bassen, intelligente dansmuziek, breakbeats en subtiele invloeden uit de jazz en de blues zijn Tobins voornaamste handelsmerken.

Hij wordt beschouwd als een van de founding fathers van de triphop in de jaren ’90. Nadat hij eerder al de soundtrack maakte voor de videogame Splinter Cell (die hij in 2005 ook in Vooruit speelde), componeerde hij onlangs de muziek voor de Hongaarse film Taxidermia.

Voor zijn meest recente plaat Foley Room is Amon Tobin een nieuwe weg ingeslagen. In plaats van oude platen te samplen, maakt hij zijn samples nu zelf met omgevingsgeluiden en geluiden uit de keuken: 'Het klinkt heel conceptueel, maar dat is het niet.' We zijn benieuwd.

Madensuyu warmt je op voor de set van Amon Tobin. De finalisten van de Rock Rally 2004 doen, wars van idolen of hypes, hun eigen ding. En dat klinkt spannend, dynamisch, bevreemdend, strak en tot op het bot.

Amon Tobin, 1 november, 23u, Concertzaal Vooruit, € 19 /17,5 (vvk).

Staking bij Carrefour

Morgen vrijdag staakt de Bond der Bedienden, Technici en Kaderleden  (BBTK) van de Carrefour in Oostakker. Aanleiding voor de actie is de opening van een nieuwe Carrefour in Brugge waar personeel 25 tot 30 procent minder betaald krijgt.

Volgens de vakbonden gebruiken winkelketens een achterpoortje van de wet om die lagere lonen te handhaven omdat ze inderdaad vestigingen als aparte nv’s kunnen starten en door extern beheer laten uitbaten. Voor de vakbond is dat een bedreiging voor de lonen in de andere vestigingen. Elk weekeind proberen de vakbonden bij wijze van protest ergens in het land een Carrefourafdeling te blokkeren. Uiteraard zal Carrefour al het mogelijke doen opdat de klanten toch kunnen bediend worden.

Oudere berichten:
> Seksmaniak troeft tramcontroleurs af
> I love Facebook party: veel blaat, maar weinig wol
> Sioen calls up Soweto
> Sioen: straalverbinding dreigt mis te lopen: een fotostrip
> Sioen in Gent én Afrika
> Hushovd wint. Boonen druipt af
> "Omloop Het Volk bekte beter" vond Freek
> Opnieuw eendracht in Gentse CD&V-rangen?
> Weg met Porsche na aanrijding in Gent
> Suzanne de Goede wint Omloop voor vrouwen
> Gentse zwemster Sascha Van den Branden wint in Houston
> Filmpje start Omloop Het Nieuwsblad
> Een dubbeltje Catharina Segers
> Gent-Gent: voorbeschouwingen
> Sioen repeteert laatste keer
> Veerle Malschaert in Minard: Humor die mensen doet twijfelen
> Veerle Malschaert in Minard: de winnaars
> Gent verwelkomt wielrenners met open armen
> Omloop Het Nieuwsblad
> Casinoplein: brandje door wokpan

Archieven per maand:
| maart 2009 | februari 2009 | januari 2009 | december 2008 | november 2008 | oktober 2008 | september 2008 | augustus 2008 | juli 2008 | juni 2008 | mei 2008 | april 2008 | maart 2008 | februari 2008 | januari 2008 | december 2007 | november 2007 | oktober 2007 | september 2007 | augustus 2007 | juli 2007 | juni 2007 | mei 2007 | april 2007 | maart 2007 | februari 2007 | januari 2007 | december 2006 | november 2006

De Gentenaar blogt

  • De redactie van De Gentenaar blogt over Gent!
    Uw reporters: Karel Van Keymeulen, Geert Neyt, Tom Dams, Rudi Moeraert, Dieter Herregodts, Nicholas Lataire, Benjamin Praet, Ann Braeckman, Stijn Geldof, Dominique Dierick en Rudy Tollenaere.    Dominique Dierick brengt Gent en Gentenaars in beeld. Bekijk zijn werk in G-Zine.

    Kijk binnen in de wondere wereld van Rudi Moeraert. Ontdek zijn G-spot. Over Genieten, Geus en Gent.

Zoeken

Nieuws uit gent

Bloggende gemeentes

Kies een gemeente:

Meebloggen?

  • 2007/06/21/icoonblog.gif Zin om mee te schrijven? Of om foto's en filmpjes te maken? Mail ons!