Home  Regio  gent  gent blogt!
     
Meebloggen? Mail ons!

Heb je nieuws voor deze blog?
Leuke foto's uit Gent?
Laat het weten aan:
Redactie Gentenaar
Zet als startpagina Voeg toe aan favorieten
Deze blog verhuist!

Vanaf nu verschijnen de artikels van deze blog op de gemeentesite op www.nieuwsblad.be/ gevolgd door de naam van uw gemeente.

Deze artikels blijven bewaard als archief, maar er zulllen geen nieuwe berichten meer verschijnen. Daarvoor kunt u terecht op www.nieuwsblad.be/ gevolgd door de naam van uw gemeente.

Hetzelfde nieuws, gebracht door uw vertrouwde correspondent(en). Maar vanaf nu op een andere plaats, in een nieuw kleedje. Laat ons gerust weten hoe u er over denkt.

Ada Deprez ontvangt 'Orde van de Gentse Draak'

Foto_08603Prof. dr. Ada Deprez (80) heeft woensdagavond de 'Orde van de Gentse Draak' ontvangen. In 2000 werd deze prijs voor het eerst uitgereikt door 'De Draak - Vlaams Overleg Gent'.

Deze organisatie bevat een ruime groep van Vlaamsgezinde actievelingen die opkomen voor de Vlaamse en Nederlandse eigenheid in de Arteveldestad.

Met de trofee wil men iemand in de kijker zetten die zich op bijzondere wijze verdienstelijk heeft gemaakt voor de promotie van de Vlaamse eigenheid in de ruimste zin.

Eerdere winnaars waren Will Ferdy (2005), acteur-regisseur Jo Decaluwé (2004), presentator Johan Dhaene van radio Roeland (2003), ...

Ada Deprez gaf als docent en hoogleraar de kennis van het Nederlands door. Ze was en is bestuurslid, lid en initatiefnemer van talrijke verenigingen die het Nederlands bevorderen en in de kijker zetten.

Ook was ze lange tijd voorzitter van de Koninklijke Vlaamse Academie voor Nederlandse Taal-en Letterkunde en ijverde ze steeds voor het behoud en het herleven van de Nederlandse taal.

'Ik ben zeer tevreden met deze trofee', zegt Ada. 'Momenteel ben ik gepensioneerd, maar ik heb jarenlang met hart en ziel de Nederlandse taal en de kennis over de Nederlandse literatuur aan mijn studenten overgebracht.'

'Het Nederlandse is een zeer uitgebreide taal en vandaag wordt ze in Gent veel beter en beschaafder gesproken dan voor 1946. Toen spraken mijn medestudenten die uit West-Vlaanderen kwamen of uit Antwerpen een afgrijselijk dialect, maar nu is dat veel beter. Onderling spreken ze misschien nog hun dialect, maar ik hoor toch verschil.'

'Het grote pluspunt aan Gent is dat je nog steeds in het Nederlands wordt aangesproken. In andere toeristische steden schakelt men over op een andere taal, maar wij behouden onze eigen taal in restaurants, winkels, ...'

Reacties

Geachte ,
Ik zocht op het internet de naam van prof.dr. Ada
Deprez , naar aanleiding van mijn boek "Mijn
Memoires" van keiberg tot blandijnsberg van Prof.Dr. Leon Elaut, waarin een speciale dankbetuiging gedaan werd door de Prof. Elaut.
Als gentenaar heb ik Prof.Elaut vaak ontmoet in de bibliotheek aan de Rozier te Gent.
Na het lezen van dit boek besef ik wat een groot
wetenschappelijk als op menselijk vlak was.
Een zeer bijzonder mens.
Dr Maes Kris (St. Blasius d'monde) heeft mij verteld dat hij als uroloog de 1ste Prijs van Prof. Elaut heeft ontvangen. Grote EER.
Dit wilde ik eens neerschrijven als ode aan deze
fantastische geneesheer.

 Lacquet roger op 6 februari 2012 om 12:18

Laat een reactie achter


De Gentenaar blogt

  • De redactie van De Gentenaar blogt over Gent!
    Uw reporters: Karel Van Keymeulen, Geert Neyt, Tom Dams, Rudi Moeraert, Dieter Herregodts, Nicholas Lataire, Benjamin Praet, Ann Braeckman, Stijn Geldof, Dominique Dierick en Rudy Tollenaere.    Dominique Dierick brengt Gent en Gentenaars in beeld. Bekijk zijn werk in G-Zine.

    Kijk binnen in de wondere wereld van Rudi Moeraert. Ontdek zijn G-spot. Over Genieten, Geus en Gent.

Zoeken

Nieuws uit gent

Bloggende gemeentes

Kies een gemeente:

Meebloggen?

  • 2007/06/21/icoonblog.gif Zin om mee te schrijven? Of om foto's en filmpjes te maken? Mail ons!