Home  Regio  gent  gent blogt!
     
Meebloggen? Mail ons!

Heb je nieuws voor deze blog?
Leuke foto's uit Gent?
Laat het weten aan:
Redactie Gentenaar
Zet als startpagina Voeg toe aan favorieten
Deze blog verhuist!

Vanaf nu verschijnen de artikels van deze blog op de gemeentesite op www.nieuwsblad.be/ gevolgd door de naam van uw gemeente.

Deze artikels blijven bewaard als archief, maar er zulllen geen nieuwe berichten meer verschijnen. Daarvoor kunt u terecht op www.nieuwsblad.be/ gevolgd door de naam van uw gemeente.

Hetzelfde nieuws, gebracht door uw vertrouwde correspondent(en). Maar vanaf nu op een andere plaats, in een nieuw kleedje. Laat ons gerust weten hoe u er over denkt.

Stadsgids Lut Depaepe geeft haar laatste les

Lut Depaepe, historica en bezige bij in het milieu van toeristische stadsgidsen geeft volgende week zaterdag haar allerlaatste les Algemene Europese Geschiedenis voor gidsen aan het Het Perspectief. Geschiedenis is haar tweede grootste passie, na haar man, grapt ze. Wij gingen zaterdag op stap met Lut, en praatten over gidsen, Gent en pikant eten.

Lut3

We ontmoeten Lut Depaepe in de lokalen van de Gentse Gidsenbond in de Onderstraat en steken meteen van wal: 'Een stadsgids moet een soort octopus zijn. Vanzelfsprekend zijn er de rondleidingen, maar die moeten eerst gemaakt worden, nieuwe thema's dienen aangeboord en dit alles vraagt soms maanden opzoekingswerk en studie.'

Lut doet dit in het kader van de Gentse Gidsenbond, samen met 103 aangesloten leden.

De Gidsenbond is een onafhankelijke vereniging en op een kleine stadssubsidie na zelfbedruipend. In ruil voor die subsidie wordt hulp geboden bij de permanentie aan de grote stadsbalie. De gidsen zelf oefenen hun job uit op zelfstandige basis of in bijberoep. Elke gids staat op vrijwillige basis een deel van zijn inkomsten af aan de Gidsenbond. Op die manier kan er een stuk permanentie worden verzekerd voor het secretariaat en de bibliotheek met ruim 6000 titels. Dat secretariaat is nu nog in de Onderstraat, maar verhuist deze zomer naar de Bijloke site waar de vereniging een aantal lokalen van de stad zal huren.

Lut1 Elke gids is gediplomeerd, en dat moet zegt Lut, want kwaliteit is erg belangrijk in een concurrentiële markt. De eerste opleidingen gaan terug tot 1913, het jaar van de Gentse Wereldtentoonstelling. Toen al zag men in dat men diende te investeren in de competenties van de gidsen die de bezoekers dienden rond te leiden.

Jaren werd de opleiding tot toeristische gids verzorgd door de provincie, maar nu is die volledig overgegaan in handen van het departement Onderwijs van de Vlaamse Gemeenschap. In Gent kan je de cursus volgen aan Het Perspectief (de fusie van Mercator en het PCVO) op hoger beroepsniveau.

Lut geeft er tot 10 januari Algemene Europese Geschiedenis in het basisjaar. Ze liet zich ooit over de streep trekken met de toezegging dat ze bestaand materiaal zou kunnen gebruiken als basis voor haar cursus: 'Ik ben gewoon in het water gesprongen toen. Wat later bleek dat het materiaal eigenlijk onbruikbaar was voor de uiteindelijke lesmodules. Ik heb dan maar zelf de cursus geschreven (lacht)'.

Met cursussen had Lut gelukkig genoeg ervaring, ze stond ook 36 jaar in het dagonderwijs. 'Andere kinderen speelden met poppen, ik heb altijd schooltje gespeeld', vertelt ze, 'Ik heb ook altijd gedroomd van het vak geschiedenis. Het is mijn tweede grootste passie gebleven, na mijn man. Mijn derde passie is Gent, zeker weten.'

Anekdotes heeft Lut bij de vleet. De leukste vond ze toen een student na de les over feodaliteit haar vroeg op welke datum die feodaliteit eigenlijk begon. 'Hij vroeg nog net niet het exacte uur', lacht ze. Ook als gids kwam ze wel al een en ander tegen. Van een Japanner die na de rondleiding bedankte en zei dat Brugge inderdaad wel een erg mooie stad was, tot een Amerikaan die met een staaltje spelt zaad heel Gent afzocht naar een leverancier van dit zaaigoed om in de VS een paar hectaren aan te planten. Bij de politie was hij net niet in bewaring genomen, want daar dachten ze dat hij zaad van heel andere plantjes zocht.

De meeste mensen zouden het op de vooravond van hun officieel pensioen wat kalmer aan doen, maar Lut staat nog steeds elke dag om 6u30 op: 'Ik stop nooit met werken en maak nog altijd alle afspraken met de stad, de provincie en monumentenzorg. Alleen het lesgeven zal stoppen, maar ik blijf meedraaien in verschillende adviesraden en zal nog wel hier en daar bijlessen geven', luidt het. Angst om in het grote zwarte gat te vallen heeft ze niet: 'Dat vroeg men ook al toen ik stopte met dagonderwijs. Maar ik ben daar enkel mee gestopt omdat ik er geen tijd meer voor vond, niet omdat ik een burn-out had of zo. Integendeel ik had gewoon een berg meer werk.'.

De hoeveelheid werk zal nu wel toch wel verminderen suggereren we: 'Ja, natuurlijk. Het zal blijven verminderen tot ik enkel nog gidswerk zal doen. Maar dat blijf ik dan ook doen tot ik echt niet meer uit de voeten kan, of tot op het moment dat ik van mezelf vind dat ik onzin begin te verkopen. Maar dan heb ik misschien tijd om eindelijk wat meer te lezen - iets waar ik nu eigenlijk enkel op vakantie toe kom.'

'Het enige waarvoor ik écht schrik heb, is dat ik omwille van gezondheidsproblemen niet meer zou kunnen doen wat ik wil doen. Het moet echt verschrikkelijk zijn om zoiets mee te maken, maar je hebt dat niet in de hand,' voegt ze er aan toe.

Als opdracht vraag ik Lut me naar een plaats te brengen in de onmiddellijke nabijheid van de Onderstraat waar ik een originele foto kan nemen van haar in een Gents decor. Ze kiest resoluut voor een zicht op de achterkant van het Gravensteen en troont me mee naar de Sint-Widostraat, vlakbij het Arca theater. Het moet tot mijn schande gezegd, het is jaren geleden dat ik nog eens een kijkje ging nemen net voorbij Arca, tot aan het water. Je hebt er inderdaad een schitterend zicht op het Gravensteen, maar meteen ook op de Lieve en de overwelfde Plotersgracht.

Lut2_2

Iemand die dagelijks met toeristen omgaat moet ook wel een idee hebben over stadsvernieuwing. Is Gent op goede weg? 'Ik vind van wel. In 15 jaar heb ik de stad ongelooflijk zien veranderen. Niet alles is perfect, maar perfectie is niet van deze wereld. Diegenen die menen het beter te weten staan altijd aan de kant. Brunelleschi kreeg enorm veel tegenkanting van collega's bij de bouw van de beroemde koepel van de Santa Maria del Fiore. Toen het bouwwerk uiteindelijk klaar was, waren diezelfde collega's de eersten om te zeggen dat zij dat ook hadden gekund. Maar zij hebben het niet gedaan, Brunelleschi wel. Dat is het verschil.'.

Dat National Geographic Gent onlangs op de derde plaats zette van historische wereldsteden die een bezoek waard zijn ging Lut niet onopgemerkt voorbij. Haar reactie is beslist (lacht): 'Dat kan ook niet anders met zo'n goed onthaal hé!'.

Al wandelend door de Gentse straten vertelt Lut ons over verschillende rondleidingen. Wanneer het thema Pikant valt, spitsen we de oren. Pikant gaat over de erotiek in het dagelijks voedsel. Je leert er alles over aardbeien, chocolade, boor in peperkoek (bloedvaten verwijdend), hoe je artisjokken eet - het vlees met de tanden afschrapend, maar je vaart ook met de boot en eindigt met een Liqueur d'Amour. Dit alles wordt doorspekt met de belevenissen van historische (of was dat erotische?) figuren. Het water komt ons al in de mond... Informatie over deze en andere wandelingen kan u terugvinden op de site van de Gidsenbond.

Zaterdag 10 januari, de laatste les van Lut aan Het Perspectief dus, enkel voor cursisten. Al zal er wel een klein feestje worden gebrouwen, want ze denkt al na over welke tractatie ze zal meenemen van bij Véronique Temmerman, mokken of neuzekens...

Reacties

Laat een reactie achter


De Gentenaar blogt

  • De redactie van De Gentenaar blogt over Gent!
    Uw reporters: Karel Van Keymeulen, Geert Neyt, Tom Dams, Rudi Moeraert, Dieter Herregodts, Nicholas Lataire, Benjamin Praet, Ann Braeckman, Stijn Geldof, Dominique Dierick en Rudy Tollenaere.    Dominique Dierick brengt Gent en Gentenaars in beeld. Bekijk zijn werk in G-Zine.

    Kijk binnen in de wondere wereld van Rudi Moeraert. Ontdek zijn G-spot. Over Genieten, Geus en Gent.

Zoeken

Nieuws uit gent

Bloggende gemeentes

Kies een gemeente:

Meebloggen?

  • 2007/06/21/icoonblog.gif Zin om mee te schrijven? Of om foto's en filmpjes te maken? Mail ons!