Home  Regio  gent  gent blogt!
     
Meebloggen? Mail ons!

Heb je nieuws voor deze blog?
Leuke foto's uit Gent?
Laat het weten aan:
Redactie Gentenaar
Zet als startpagina Voeg toe aan favorieten
Deze blog verhuist!

Vanaf nu verschijnen de artikels van deze blog op de gemeentesite op www.nieuwsblad.be/ gevolgd door de naam van uw gemeente.

Deze artikels blijven bewaard als archief, maar er zulllen geen nieuwe berichten meer verschijnen. Daarvoor kunt u terecht op www.nieuwsblad.be/ gevolgd door de naam van uw gemeente.

Hetzelfde nieuws, gebracht door uw vertrouwde correspondent(en). Maar vanaf nu op een andere plaats, in een nieuw kleedje. Laat ons gerust weten hoe u er over denkt.

Cd- en platenwinkels in Gent: een overzicht

Schaarmidden In Vrijuit, de nieuwe regionale lifestylebijlage op vrijdag, neemt Michael De Wilde een aantal Gentse vinylwinkels onder de loep: Music Man, Music Mania en Vinyl Kitchen. Wij legden onze iPod aan de kant en gingen ook op pad. Op zoek naar een nog ruimer en gevarieerder aanbod wat betreft cd's en platen. Omdat ook wij niet onfeilbaar zijn, kunt u altijd nog bijkomende suggesties toevoegen via de knop REAGEER.

Het aanbod kan ruwweg onderverdeeld worden in vier categorieën: de ketens, de tweedehandszaken, de speciaalzaken en de zaken die sommigen zullen noemen: cultwinkels, karakterzaken, het muzikale equivalent van een bruine kroeg, zaken die verder kijken dan de eenheidsworst die in de ketens wordt aangeboden, en waar de wandelende muziekencyclopedie die de eigenaar is, al jaren vergroeid is met zijn muziekzaak. De zaken waar vinyl te vinden is, werden onderlijnd. Onderaan vindt u alle winkels, adressen en websites nog eens op een rijtje.

De ketens

Fnac in de Veldstraat is voor velen de place to go in Gent. Je vindt er een uitgebreid en divers aanbod van pop, rock, wereld, jazz en klassiek. Door de reorganisatie van een tijdje terug zit het muziekaanbod nu een beetje weggepropt in de kelder alsof de Franse winkelketen ons wil zeggen: sorry, maar boeken, dvd's en games verkopen veel beter. Hoewel Fnac doorgaans duur is, kost het album dat bij dit schrijven in Vlaanderen het best verkoopt - Working on a dream van Bruce Springsteen - hier slechts €14,99. 

Free Record Shop heeft twee vestigingen in Gent: in Shoppingcentrum Zuid en in de Veldstraat. Veel mainstream materiaal, maar voor elke jongeling die eindelijk eens wil beginnen aan het oude werk, liggen hier goedkope compilaties te wachten die als inleiding kunnen dienen tot meer: Miles Davis, Johnny Cash, B. B. King,... 'Working on a dream': €15,99. Achter de winkel in de Veldstraat ligt Bravo Outlet Factory: zeer goedkope afleggertjes en restjes, maar niet bijster interessant. Wel interessant voor de liefhebber van partyhits: Super 500. Ondergetekende heeft er ooit een dag gewerkt ten tijde van het hemeltergende 'Summer Jam'. Het is bij 1 dag gebleven. Hier vind je vooral commerciële dancecompilaties maar ook weinig prijzige oldiecompilaties. 'Working for a dream' vonden we niet. Eveneens in de Langemunt ligt Extrazone. Zelfde verhaal, al is het aanbod iets uitgebreider. Zagen we daar niet 'The candle dies out' van Steak Number Eight liggen? Hier vonden we onze duurste Springsteen: €16,99.

Bilbo verenigt muzikale smaak, een uitgebreid en divers aanbod met goedkope prijzen. Daarom zijn de Bilbo-winkels dan ook te vinden in de studentensteden Gent, Leuven en Antwerpen. Het verhaal van de Gentse Bilbo kon u hier al lezen. Hier vindt je ook een klein maar gevarieerd aanbod aan vinyl: Bob Dylan, The Subs, Cat Power en - ja hoor - 'Opiate' van Tool. De 'Bilbo goes Loco' acties geven u: puike recente cd's aan een studentenprijsje. Al zouden we nog liever onze oogbollen uitlepelen met een roestige vork dan 'Johnny Cash remixed' - laat die man en zijn muzikale erfenis toch met rust - te kopen voor €17,99. 'Working for a dream' is van u voor een schappelijk €14,99.

Tweedehandswinkels

DeKaft Iedereen in Gent kent De Kaft. Een barstensvolle en tot een namiddagje snuisteren aanzettende winkel met tweedehands boeken, dvd's, LP's en een zeer groot aanbod aan cd's. Te kiezen valt uit pop, rock, klassiek, wereldmuziek, techno en trance, metal, jazz, funk - soul - r&b, Frans - chanson en verzamel-cd's. Voor iedereen wat wils dus. En dat aan aaibare tweedehandsprijzen. We herinneren ons dat we hier een tijdje terug eindelijk Boogie-Children-R-US van Evil Superstars vonden.

Niet dat we onze research niet grondig doen, maar De SchaarSchaaretelagerechts kwamen we toevallig tegen. En wel in de Serpentstraat, dat kleine straatje tussen Onderstraat en Kammerstraat, dichtbij de Vrijdagsmarkt. Met Zsa Zsa, D'Hoogpoorte, de trattoria Marco Polo en Pink Flamingo's om het hoekje  begint dit eens verloederde straatje er verduiveld energiek uit te zien. De Schaar is eigenlijk een onderdeel van de stripwinkel Popville in Oudburg. Music Mania hield hier 2 jaar geleden een platenbeurs en sinds de Gentse Feesten van vorig jaar kunt u hier tweedehands cd's, LP's, boeken en strips vinden, maar ook nieuw materiaal ligt er in de rekken en bakken. U vindt er ook collectables en volgens de uitbaters zijn de zeefdrukken van Robert Crumb en de cartooneske stijl van Jim Flora als illustratiemateriaal van LP's zeer de moeite. En € 5,99 voor een cd vinden wij weinig. En u?

Tweedehands cd's en LP's in allerlei genres zijn ook te vinden in Kiekeboe! en Vynilla. Over deze laatste verder meer.

Speciaalzaken

DSC00550 MacFly is een 'conceptstore' in de Bagattenstraat. Eigenaar is de mc, producer en dj Dyno wiens geluid te omschrijven valt als 'urban soulhop'. Hij verwoordt zijn bedoelingen met MacFly op zijn website - die een volwaardig deel is van het concept - zo: "MacFly is a young community that focuses on culture, multidisciplinary art, music and clothing. Our retail space is located in Gent, Belgium and carries a wide variety of carefully selected in-store products and brands." Nou. In de platenbakken vonden we electro, house, hiphop, dubsteb, alternatieve dance,... Vooral het importlabel 'Jazzy Sport' en het Ierse offbeatlabel 'All City' zijn uithangborden van MacFly.

In de Lammerstraat - tussen Vooruit en Zuid - Slam vinden we dan weer Slam, de urban fashion winkel waar vroeger City Beatz gevestigd was. Denk street, denk skate. Eigenaar Alex Derijcker wil de plaatselijke 'urban scene' op deze manier steunen, maar ook door het verkopen van demo's, cd's en LP's van lokale artiesten die aansluiten bij deze scene. Niet dat het Derijcker om de centen te doen is, maar dat verkoopt naar eigen zeggen bijzonder goed.

Winkel_10 Strictly Dance is volgens de website 'the best vinyl shop ever!'. We gaan er geen uitspraken over doen, feit is wel dat deze bijzonder strak ogende winkel aan de Ham een uitgebreid gamma biedt aan vinyl in mainstream dancemuziek. Vooral recente dingen zijn er te vinden, muziek van voor 1990 vindt u er niet. Jump, electro, house, u zegt het maar. Deze winkel heeft, zoals alle speciaalzaken, een vast publiek. Hier zijn dat dancedj's en verzamelaars die in de winkel komen snuisteren, maar ook op de website kan veel besteld worden. Leuk extraatje in de winkel: er staan een paar draaitafels ter uwer gebruik en er is ook een afgesloten cabine met luidsprekers om op uw gemak te luisteren. Dancevinyl aan een zacht prijsje (€7,50).DSC00565

En nu iets helemaal anders. Langs het traject van tram 1, op de Kortrijksesteenweg, ligt Heavy Sound. Onze foto van het interieur valt wat duister uit, maar dat kan ook niet anders in een metalshop. Vroeger was deze winkel aangesloten bij de keten Metalzone, maar de eigenaars Corry en Mario Mortier - hoofdredacteur van het gezaghebbende rock- en metalmagazine Rock Tribune - hebben besloten op eigen houtje verder te gaan. Vooral black en death metal, maar ook grindcore, hardcore, ... Volgens Corry is in de winkel veel te vinden, maar hier worden vooral cd's en vinyl besteld, rechtstreeks van de bron. Enorm aanbod aan metal, snelle levering en schappelijke prijzen, dat is wat u in Heavy Sound kunt verwachten.

Anka En nu nog iets helemaal anders: Turkse en Aziatische muziek. In de Dampoortstraat vonden we Anka Music Center, een zeer sympathieke winkel die volgestouwd is met Turkse en Aziatische muziekinstrumenten en cd's. Pop, rock, volksliederen, klassiek, sufi, kinderliederen, u zegt het maar. Al zagen we ook wel wat in het aanbod van Turkse volkskledij. Bij onze volgende hippiebijeenkomst komen we zeker opdraven in een 'Bilecik Erkek'.

Van hippies naar hogere sferen, het is een kleine stap. In de categorie 'esotherisch en new age' hebben we hier in Gent twee winkels die naast boeken en spulletjes ook muziek aanbieden: Namaste en D'Hoogpoorte. De eerste vindt u aan het Van Beverenplein, de tweede in de Serpentstraat, nabij de Vrijdagsmarkt.

Karakterzaken

DSC00553 Vynilla (Sint-Kwintensberg): Ontelbare studenten zijn er ooit gepasseerd, velen hebben likkebaardend de etalage staan bekijken, maar slechts een deel gaat binnen. In kleine, karaktervolle zaken als Vynilla en Dune wordt je direct geconfronteerd met de eigenaar, wat niet zo vanzelfsprekend is in deze anonieme tijden. Het loont nochtans om binnen te stappen: eigenaar Bob Driege is een spraakzame wandelende muziekencyclopedie die u met plezier verderhelpt en de winkel is wat je verwacht van een cultwinkel: klein en overlopend van cd's, LP's en waardevolle collector's items.

Driege begon zijn winkel in 1981 en is een van de overblijvende pioniers in Gent. In Vynilla vindt u nieuw en tweedehands ("een interessante combinatie") in volstrekt alle genres die u zich kan inbeelden, zolang het maar niet te commercieel is, en van goedkoop tot collector's items.V

Specialiteiten van Vynilla zijn Afrikaanse muziek (o.a. World Circuit) en de enorme stock die gedurende 27 jaar werd opgebouwd. Tussen de hopen cd's en vinyl liggen waardevolle verzamelstukken. Bob Driege diepte er voor ons een paar op: een withdrawn single van Pennyroyal Tea (Nirvana). Die ging uitkomen in april 1994, maar de zelfmoord van Kurt Cobain zorgde dat de reeds geperste schijfjes ingetrokken en vernietigd werden. Er ontsprongen toch een twintigtal exemplaren de dans en in Vynilla ligt er eentje. €450. De Vox Amplifier Box van Oasis is een uiterst zeldzame (100 exemplaren) promo-box die momenteel op e-Bay op €780 staat.

DSC00573 Even voorbij het Gravensteen, in de Geldmunt, ligt wellicht de meest atypische muziekwinkel van Gent: Dune. Het interieur doet ons zo niet meteen denken aan de zweterige en drammerige toestanden in pakweg Media Markt. Eigenaar, muziekkenner en 'ervaren oprotter' par excellence - hij werkte ooit nog tot eigen ontevredenheid bij Fnac, Superclub en Music Mania - Marc 'Dune' omschrijft het uitzicht van zijn winkel als "een combinatie van een kabberdoes, een tropische bar en een woonkamer." Wat een kabberdoes is, moet u zelf maar eens opzoeken.

Hij startte in 1993 met deze 'winkel' en gaat voor niets minder dan onbekende en obscure muziek en groepen. De enige voorwaarde is dat hij het zelf goed vindt. Tot drie keer toe meldt hij ons dat "hier geen Celine Dion en toestanden binnenkomen." Deze 'specialist der bestellingen' verkoopt en bestelt voor u wat niemand anders heeft, dankzij zijn 9 leveranciers in het buitenland. Voor alles wat u niet vindt in alle andere winkels in dit overzicht, kan u dus waarschijnlijk hier terecht. Voorlopig verkoopt hij hier enkel nieuwe cd's, maar binnenkort komen daar ook LP's bij. Geen tweedehands.DSC00575

Hier vragen naar een 'specialleke' is als het spotten van een dronken West-Vlaming in de Overpoort op de eerste donderdagavond van een nieuw academiejaar. Maar toch was er iets waar Marc bijzonder kan mee uitpakken. Aan zijn etalage hangt een zelfgedrukte affiche van de soundtrack van 'The Big Battalions', een miniserie uit 1992. Dune is wereldwijd de exclusieve verdeler van deze soundtrack. Nadat de cd weinig succes had, besloot de platenmaatschappij te stoppen met het persen, maar Marc 'Dune' vond de muziek zo goed ("het deed me denken aan de soundtrack van 'The Mission' van Ennio Morricone, en het is een schone hoes"), dat hij vroeg om ieder jaar 100 exemplaren te persen en op te sturen. Ieder jaar verkoopt hij zijn stapeltje, zodat hij er nu al zo'n 1300 cd's van heeft verkocht, als enige ter wereld.

Ten slotte is er Music Boetiek. Nooit van gehoord? Wij ook niet voordat we dit overzicht maakten. Het is nochtans Iets Speciaals. De zaak is gelegen in de Wondelgemstraat, een baan nabij het Rabot. Tussen Turkse cafés, pitazaken en Turkse winkels houdt René Vanhoenacker hier al twintig jaar een cd-winkel open dat zowat het Vlaamse Mekka moet zijn van Nederlandstalige muziek, opera en musical. Tientallen strekkende meter cd's van iedere Vlaamse en Nederlandse artiest die u zich kunt inbeelden. Wilt u alle albums van Christophe, André Van Duin, Doe Maar of Gorki? Hier staan ze allemaal. Daarnaast heeft Vanhoenacker de grootste collectie opera en operette in België. Maar ook: musicaldvd's en heel wat oldies uit de jaren 40 en 50. Zagen we echter ook steken in de eindeloze bakken: Lou Reed en Pink Floyd en dies meer. Vinyl en tweedehands, daar doet Vanhoenacker niet (meer) aan mee.

Maar René Vanhoenacker is moe. Na veertig jaar in zijn winkel - de eerste twintig jaar was die in de Antwerpsesteenweg gevestigd - ziet hij zijn klantenbestand meer en meer afnemen. Dat ligt aan de muziek die hij verkoopt ("de mensen, ze kopen zij dat niet meer") en daaruit voortvloeiend ook aan zijn vaste klandizie: vooral oudere mensen van de generatie van de eigenaar die zelf al 66 is. En daar zijn er vanzelfsprekend minder en minder van. Maar toch komen mensen vanuit heel Vlaanderen en Nederland naar zijn winkel. De dag voordat we op bezoek gingen, was er bijvoorbeeld iemand uit Moeskroen die alles kocht van André Van Duin. En toen we de winkel uitliepen, hielpen we twee dametjes van zeer gezegende leeftijd de winkel binnen. De eigenaar over wat er binnen een paar jaar met zijn winkel zal gebeuren: "ik stop er mee en heel mijn stock van 60.000 cd's zal ik moeten weggooien."

Cd- en vinylwinkels in Gent:

Anka Music Center. Dampoortstraat 52 website

Bilbo. Sint Pietersnieuwstraat 58 website

Compact 500. Langemunt 42

D'Hoogpoorte. Serpentstraat 1 website

De Kaft. Kortrijksepoortstraat 44 website

De Schaar. Serpentstraat 28 website

Dune. Geldmunt 17 website

Extrazone. Langemunt 51 website

Fnac. Veldstraat 88 website

Free Record Shop. Veldstraat 67/Shoppingcenter Zuid website

Heavy Sound. Kortrijksesteenweg 100

Kiekeboe! Tolhuislaan 126

MacFly. Bagattenstraat 5 website

Music Boetiek. Wondelgemstraat 89

Music Man. Steendam 72 website

Music Mania. Bagattenstraat 199 website (dit is hun site, maar er is momenteel niets te zien)

Namaste. E. Van Beverenplein 25 website

Slam. Lammerstraat 4 website

Strictly Dance. Ham 1 website

Vinyl Kitchen. Lange Violettestraat 160

Vynilla. Sint-Kwintensberg 38 website

Wie zoekt naar Pyrrhus, Mister Moonlight, Purple Moon, Billboard, Recycled Records, de winkel van N.E.W.S., Super Music, Ronald's Record Shop, City Beatz: deze zaken zijn uit Gent verdwenen.

Reacties

Als medezaakvoerder van Strictly Dance ben ik helemaal niet opgezet me het commentaar bij onze winkel. Als U als reporter geen uitspraken wil doen over bepaalde zaken dan kan U best uw mond houden en de artikels over vinyl aan specialisten overlaten die wel weten wat er in Strictly Dance te koop is en waar wij voor staan. Ik heb trouwens de redaktie van het blad opgebeld op mijn " klein ongenoegen " te uiten over het " grote artikel" dat in het Nieuwsblad aan onze " collega's " van Music Man werd besteed.Ik hoop dat wij asap het respect krijgen waar wij recht op hebben.

 Freddy Vermassen op 20 februari 2009 om 14:24

Hallo

Bedankt om mijn foto van de Music Mania te gebruiken bij het artikel in De Gentenaar van 20 februari. Toch een kleine opmerking: ik heb het wel liever dat daar dan ook mijn naam bij vermeld wordt; nu staat er '©gia' bij, waarvan ik eigenlijk niet weet wat dat precies inhoudt.

Gelieve mij eens te contacteren om deze zaak een beetje op te helderen.

Vriendelijke groeten,
Rick Brands,
rick_brands@yahoo.com.

 Rick Brands op 21 februari 2009 om 17:10

Ik veronderstel dat die ©gia voor Gianni Barbieux staat. Ik wil in dat geval snel rechtgezet zien worden dat dat wel degelijk een foto van mij is, en niet van hem - kwestie van duidelijkheid.

 Rick Brands op 21 februari 2009 om 17:21

Jammer dat er niets terug te vinden is van de - naar mijn mening - twee allerbeste tweedehands platenwinkels van Gent: Kiekeboe en Vinyl Kitchen. Ze hebben de grootste voorraad, zeer goede kwaliteit en zijn het goedkoopst en... doen allebei niet mee aan beurzen enz.... wat veel zegt, dunkt me?

 annick vandeweghe op 13 juli 2009 om 17:57

Music Man is een van de beste muziekwinkels van heel de wereld ze hadden een stock vele zeggen een vinyl winkel moet gene stock hebben omdat anders als ge uw stock niet verkocht geraakt dan geraakt uwe vinyl niet verkocht...maar ik vond de music man in Gent de beste platenwinkels van Belgie merci aan Nicolas Gerard die hun vele promo platen gratis aan me gaf daar ik een goede klant was van de Music Man in Gent Nicolas Gerard jammer dat de Music Man in Gent failliet is ik hoop dat de Music Man in Gent weer ga heropenen maar ik vrees voor het ergste voor de Music Man in Gent ik vond de Music zo een goeie muziekwinkel aan de dampoort ik hebt er vele traantjes voor gelaten en nog steeds dat de Music Man in Gent failliet is elke maand was ik een trouwe klant en nog steeds hebt ik tranen Nicolas Gerard dat de Music Man in Gent failliet is Nicolas Gerard het was tof uw te leren kennen je was een toffe man Nicolas Gerard altijd bereid om me te helpen bedankt aan alle medewerkers werkmensen van de Music Man in Gent jammer dat de Music Man in Gent failliet is ik zal er nog vele traantjes voor laten:Bart Blondeel.

Bart Blondeel op 9 januari 2010 om 16:14

Geachte heer of mevrouw,
Kunt u mij zeggen waar in nederland verkoopadressen zijn van Turkse Muziekinstrumenten.
Ik zoek naar een Ney of Kaval.
Heeft u informatie voor mij?

 Rita op 22 januari 2010 om 16:53

De Kiekeboe heeft een zeer groot aanbod maar er zijn twee praktische problemen. Het is zelden open en er is plaatsgebrek zodat je soms traffic-achtige puzzels moet oplossen om bij de sector te raken die je interesseert. Geen oordeel hoor, het is waarschijnlijk al moeilijk genoeg een winkel open te houden tegenwoordig.

Ik heb al enkele parels gevonden in de Kiekeboe maar het is eerder iets voor mensen met tijd die hun buik kunnen intrekken.

 Knotwilg op 21 oktober 2012 om 20:50

Hallo,
Ik heb een vraagje aan u.
Er is in Antwerpen een zaak waar ze zouk muziek verkopen.(valt onder world music)
Weet u misschien waar deze winkel is?
Ik ben echt wanhopig op zoek naar deze winkel.
Ik hoop dat u mij kunt helpen, het enige wat ik weet is dat het in de buurt van "onze lieve vrouw cathedraal" ligt, en dat het in één van de zijstraten is.
Boven aan de winkel schijnt er met grote letters te staan Zouk.
Ik hoop dat u mij nogmaals kunt helpen

Groet,
Roy

 roy op 3 januari 2013 om 23:52

Van de lijst van CD en vinyl zaken die u opsomt bestaat meer dan de helft niet meer.

Breemeersch   op 2 september 2013 om 17:21

Is er een cd winkel in het Gentse gespecialiseerd in klassieke muziek ?

 Pablo op 28 maart 2017 om 12:27

Laat een reactie achter


De Gentenaar blogt

  • De redactie van De Gentenaar blogt over Gent!
    Uw reporters: Karel Van Keymeulen, Geert Neyt, Tom Dams, Rudi Moeraert, Dieter Herregodts, Nicholas Lataire, Benjamin Praet, Ann Braeckman, Stijn Geldof, Dominique Dierick en Rudy Tollenaere.    Dominique Dierick brengt Gent en Gentenaars in beeld. Bekijk zijn werk in G-Zine.

    Kijk binnen in de wondere wereld van Rudi Moeraert. Ontdek zijn G-spot. Over Genieten, Geus en Gent.

Zoeken

Nieuws uit gent

Bloggende gemeentes

Kies een gemeente:

Meebloggen?

  • 2007/06/21/icoonblog.gif Zin om mee te schrijven? Of om foto's en filmpjes te maken? Mail ons!