Home  Regio  gent  gent blogt!
     
Meebloggen? Mail ons!

Heb je nieuws voor deze blog?
Leuke foto's uit Gent?
Laat het weten aan:
Redactie Gentenaar
Zet als startpagina Voeg toe aan favorieten
Deze blog verhuist!

Vanaf nu verschijnen de artikels van deze blog op de gemeentesite op www.nieuwsblad.be/ gevolgd door de naam van uw gemeente.

Deze artikels blijven bewaard als archief, maar er zulllen geen nieuwe berichten meer verschijnen. Daarvoor kunt u terecht op www.nieuwsblad.be/ gevolgd door de naam van uw gemeente.

Hetzelfde nieuws, gebracht door uw vertrouwde correspondent(en). Maar vanaf nu op een andere plaats, in een nieuw kleedje. Laat ons gerust weten hoe u er over denkt.

Wielerbond eist twee jaar schorsing voor Iljo Keisse

Keisse2 De positieve test van Iljo Keisse is te wijten aan een voedingssupplement van Maximize, cosponsor van Topsport Vlaanderen, precies het team dat de baanwielrenner heeft ontslagen wegens de dopingzaak. Dat heeft Keisses advocaat Johnny Maeschalck maandag gezegd tijdens de eerste behandeling van het dossier voor de disciplinaire commissie van de Belgische Wielerbond.

De ’Koning van het Kuipke’ riskeert twee jaar schorsing. Iljo Keisse testte positief op 23 november op de slotdag van de Gentse zesdaagse, die hij won aan de zijde van de Duitser Robert Bartko. Omdat de 26-jarige Gentenaar tijdens de competitie wat verkouden was, slikte hij Sinutab Forte om zijn ademhalingswegen vrij te maken. Sinutab Forte bevat evenwel het verboden cathine. Al verschillende sporters, onder wie wielrenner Jan Kuyckx, liepen op deze manier onvrijwillig tegen de lamp en werden daarna vrijgesproken. Volgens meester Maeschalk verkeert Keisse in hetzelfde geval als Kuyckx en is de cathine dus onmoedwillig in Keisses lichaam terechtgekomen.

Naast cathine vonden de dopingspeurders ook restanten van hydrochlorothiazide of HCT in de urine van Keisse. Dit plasmiddel wordt door sporters gebruikt om urine snel uit het lichaam te krijgen en wordt daarom beschouwd als een maskeermiddel. Volgens Johnny Maeschalk is de aanwezigheid van HCT in de urine van Keisse te wijten aan het voedingssupplement ZMA. Dat preparaat is een bestanddeel van een product van Maximize.

Maeschalk vertelde in een omstandig betoog hoe hij met de hulp van vier wetenschappers, onder wie de professoren Delanghe en Neels, bewijzen had gevonden dat bepaalde pillen van Maximize HCT bevatten. Bovendien zou de aangetroffen hoeveelheid HCT veel te klein zijn om prestatiebevorderend te kunnen zijn. Keisse had volgens zijn advocaat de pech dat het urinestaal dat hij afleverde zeer beperkt en geconcentreerd was. In dergelijke dosissen kunnen dopingjagers ook heel minieme bestanddelen van producten terugvinden, zoals hier bij HCT het geval zou zijn.

'Het staat wetenschappelijk zwart op wit vast dat het om een minimale dosis gaat die zeker niet prestatiebevorderend kan werken en geen enkel effect kan uithalen. Om Iljo’s onschuld te bewijzen hebben we een lange en moeilijke weg bewandeld maar we hebben het gedaan', verklaarde Maeschalck, die ook een deurwaarder inschakelde om tien potten van het gewraakte product te kopen zodat ze door alle partijen verder onderzocht kunnen worden.

Maeschalck vroeg de commissieleden om zich twee vragen te stellen. 'Is Iljo schuldig? Ja, want er zijn sporen van het product gevonden. Treft Iljo schuld? Neen. Dat hij zich hier moet komen verdedigen voor zo’n minimale dosis van een voedingssupplement is ’bangelijk’. Mocht dit een gewone strafzaak zijn, dan zou de beklaagde met dergelijk licht dosssier er zeker mee wegkomen. Voor Iljo betekent elke veroordeling hoe dan ook het einde van zijn carrière. Hij is nu al ontslagen door zijn ploeg, afgebrand in de pers. Wij vragen de vrijspraak.'

Keisse zelf, die op de openbare zitting door verschillende vrienden en familie werd gesteund, had na afloop de krop in de keel. 'Sinds de laatste dag van de zesdaagse sta ik aan de kant. Dit is niet de makkelijkste periode uit mijn leven. Ik mag mijn job, mijn passie niet meer uitoefenen. Dat voel ik ook financieel want het was met alle zesdaagses een belangrijke periode. Ook voor mijn familie is het heel zwaar. Maar na vandaag hoop ik dat er bij veel mensen ogen zullen opengaan. Ik heb altijd gezegd dat ik recht in mijn schoenen sta en we hebben nu getoond dat we over een heel sterk dossier beschikken. Hopelijk is het allemaal vlug achter de rug.'

Op maandag 23 maart om 14 uur worden de debatten verdergezet. Dan worden de resultaten van het wetenschappelijk onderzoek dat de verdediging liet uitvoeren besproken. (Bron: Belga)

Reacties

Laat een reactie achter


De Gentenaar blogt

  • De redactie van De Gentenaar blogt over Gent!
    Uw reporters: Karel Van Keymeulen, Geert Neyt, Tom Dams, Rudi Moeraert, Dieter Herregodts, Nicholas Lataire, Benjamin Praet, Ann Braeckman, Stijn Geldof, Dominique Dierick en Rudy Tollenaere.    Dominique Dierick brengt Gent en Gentenaars in beeld. Bekijk zijn werk in G-Zine.

    Kijk binnen in de wondere wereld van Rudi Moeraert. Ontdek zijn G-spot. Over Genieten, Geus en Gent.

Zoeken

Nieuws uit gent

Bloggende gemeentes

Kies een gemeente:

Meebloggen?

  • 2007/06/21/icoonblog.gif Zin om mee te schrijven? Of om foto's en filmpjes te maken? Mail ons!