Home  Regio  gent  gent blogt!
     
Meebloggen? Mail ons!

Heb je nieuws voor deze blog?
Leuke foto's uit Gent?
Laat het weten aan:
Redactie Gentenaar
Zet als startpagina Voeg toe aan favorieten
Deze blog verhuist!

Vanaf nu verschijnen de artikels van deze blog op de gemeentesite op www.nieuwsblad.be/ gevolgd door de naam van uw gemeente.

Deze artikels blijven bewaard als archief, maar er zulllen geen nieuwe berichten meer verschijnen. Daarvoor kunt u terecht op www.nieuwsblad.be/ gevolgd door de naam van uw gemeente.

Hetzelfde nieuws, gebracht door uw vertrouwde correspondent(en). Maar vanaf nu op een andere plaats, in een nieuw kleedje. Laat ons gerust weten hoe u er over denkt.

Johan Deckmyn derde op verkiezingslijst Vlaams Belang

Gemeenteraadslid en Vlaams parlementslid Johan Deckmyn krijgt de derde plaats op de lijst van Vlaams Belang voor de komende Vlaamse verkiezingen. Lijsttrekker is Karim Van Overmeire uit Aalst.

Andere Gentse namen bovenaan de lijst zijn gemeenteraadslid Kristina Colen op de zesde plaats en provincieraadslid Tanguy Veys op de negende plaats. Ook federaal parlementslid Francis Van den Eynde komt op. Hij krijgt de voorlaatste plaats. Als hij op 7 juni verkozen raakt, zal hij zijn zitje in het Vlaams parlement niet opnemen. Hij blijft federaal parlementslid.

Gaat Klaas naar droomeiland?

Vandaag kan u in de krant een interview lezen met Klaas Pauly. Deze gentenaar dingt mee naar de leukste job ter wereld: eilandbewaker aan de Oostkust van Australië. De 27-jarige bioloog komt vandaag te weten of hij bij de 50 geselecteerde kandidaten hoort. Hieronder kan u alvast kennismaken met zijn inzending.


De Gentenaar is niet zomaar een krant. Het is ook aantrekkelijk om mee te soliciteren, zo blijkt uit volgende filmpje. Of het ook effectief iets oplevert, daarop is het nog even wachten...

Greenpeace tackelt Electrabel op Vrijdagmarkt

Green1 

Met een 'Energiekermis' aan de Vrijdagmarkt heeft Greenpeace actie gevoerd tegen de aanpak van Electrabel. 'Dat bedrijf maakt onrechtmatig veel winst, meer dan een miljard te veel, en investeert daarmee voort in vervuilende steenkoolcentrales en in nieuwe kerncentrales in het buitenland', zegt Jan Vande Putte van Greenpeace (foto boven). Om hun standpunt onder de aandacht te brengen van de Gentenaars, stelde de milieu-organisatie een kermis op met onder meer een ballenkraam (koeltorens omver gooien om windmolens tevoorschijn te toveren) en een Kop van Jut (foto zie onder).

Lees verder

NIEUWSFLITS: Gent start met 'witte fietsen'-project

Leenfiets Stad Gent gaat her en der in de stad 'leenfietsen' verspreiden (op de foto: een soortgelijke fiets uit Amsterdam), die mensen gratis of tegen een kleine vergoeding kunnen gebruiken om zich te verplaatsen. Het schepencollege heeft het licht daarvoor op groen gezet.

'Het opstarten van een leenfietsenproject of ‘witte fietsen’-project is een belangrijke stap in ons mobiliteitsbeleid', zegt schepen Karin Temmerman (SP.A). 'Het fietsverkeer in Gent is de afgelopen jaren sterk toegenomen. Meer en meer mensen kiezen voor de fiets en laten de wagen vaker op stal. Leenfietsen zullen verspreid staan over het grondgebied van de stad en zullen iedere gebruiker de mogelijkheid bieden om zich gratis of voor een beperkt bedrag te verplaatsen.'

Wanneer ze leenfietsen er exact komen en waar is nog niet uitgemaakt, het project wordt wel zeker verder uitgewerkt. Binnen twee jaar hoopt Temmerman dat de fietsen er staan. 'Om een kans op succes te hebben, moeten het er minstens enkele honderden zijn. En qua locaties mikken we zeker op de stations Sint-Pieters en Dampoort én op verscheidene plekken in het centrum. Daarbij zullen we wel rekening moeten houden met de beschermde stadsgezichten. Toch reken ik op stallingen voor de witte fietsen aan onder meer het Gravensteen, het Stam, het Smak, het Braunplein na de heraanleg...'

De sprekende klok in het Gents voor blinden en slechtzienden

Ja, er is nu ook een handige en geestige sprekende horloge voor blinden en slechtzienden op de markt. De klok spreekt bovendien onvervalst Gents. De Antwerpse ingenieur Paul De Mey bedacht het programma en bouwde ook al klokken die Nederlands, Frans en Antwerps spreken. In Gent vond hij bereidwillige medewerking van Eddy Levis, president van de Gentsche sosseteit en van horlogemaker Eric Antrop.

Wilt u in het Gents worden gewekt of wilt u weten hoe laat het is 'in den achternoene', dan moet u zulk klokje kopen.

Lees er meer over vandaag in De Gentenaar.

Beluister hier een fragment van 'de sprekende klok'

Correctie: In de krant staat verkeerd vermeld dat Eric Antrop mee het zakhorloge hielp te maken. Dat is echter integraal de verdienste van de Antwerpse ingenieur Paul De Mey.

Brits oorlogsschip onder de sloophamer in Gentse haven

Morgen meert aan de kade van Van Heyghen Recycling in de Gentse haven de HMS Rame Head aan. Het zegt u misschien niets, maar de Rame Head is een kanjer van een oorlogsschip. Het gevaarte is 135 meter lang, 17,5 meter breed en weegt 7.000 ton. Voor de Rame Head is de tocht naar Gent zijn laatste reis. Van Heyghen zal het schip volledig ontmantelen.

De Rame Head werd in 1945 in Canada gebouwd. Na de Tweede Wereldoorlog deed het dienst als bevoorradingsschip en pendelde het tussen de Verenigde Staten en Europa om hulpgoederen te vervoeren. Nadien vervulde de Rame Head verschillende functies bij de Britse marine. Het werd tot in 2008 als oefenschip gebruikt in de haven van Portsmouth.

Van Heyghen Recycling zal de Rame Head in tien maanden tijd tot schroot herleiden. Het deed dat nog maar net met een ander Brits oorlogsschip, de HMS Fearless. In 2008 ontmantelde het Gentse bedrijf 49 schepen, goed voor bijna 14.000 ton staal.

Ramehead


Filosoof Jaap Kruithof overleden

Kruithof De toonaangevende Vlaamse filosoof Jaap Kruithof (79) is woensdagochtend overleden. Dat meldt zijn familie. Kruithof richtte in het begin van de jaren zestig samen met Leo Apostel de afdeling moraalwetenschappen op aan de Gentse Universiteit.

In de jaren zeventig en tachtig gold hij als een belangrijke linkse opiniemaker en een scherpe debater. Kruithof was een van de zeven kinderen uit een Nederlands protestants gezin. Hij wou eerst dominee worden, maar nam op 18-jarige leeftijd afstand van zijn geloof en werd overtuigd atheïst. Kruithof studeerde geschiedenis en filosofie aan de toenmalige Gentse Rijksuniversiteit. Hij zou er gewoon hoogleraar worden tot aan zijn emeritaat in 1995. Ook aan het RUCA in Antwerpen gaf hij filosofie, aan het RITCS in Brussel doceerde hij cultuurwetenschappen.

Lees verder

UPDATE: Protesterende taxichauffeurs leggen stadsring lam: actie afgelopen

Taxi De Gentse stadsring werd vanmiddag geblokkeerd door een actie van zo'n 40 Gentse taxichauffeurs. Die hielden de Dampoort een kwartier lang volledig bezet en zorgden daarna een tijdlang voor vertragingen door stapvoets rond de zwaaikom te rijden.

De chauffeurs zijn boos omdat ze te veel boetes krijgen aan het Sint-Pietersstation. Daar zijn er nu de werken bezig zijn minder taxistandplaatsen.Ook op andere plaatsen in de stad zijn er volgens de chauffeurs veel te weinig standplaatsen

De chauffeurs zetten hun actie voort tot schepen Temmerman beloofde om met hen een nieuw gesprek aan te gaan.

'Ontploffing' blijkt straaljager die door geluidsmuur vloog

F16 Oostakker, Evergem en de Gentse Kanaalzone werden rond 14 uur opgeschrikt door een reeks enorme knallen. Heel wat mensen dachten aanvankelijk dat er in hun buurt iets was ontploft of dat er een ramp was gebeurd bij ArcelorMittal. Bij de Oost-Vlaamse 100-centrale liepen tientallen klachten binnen, en ook onze redactie werd gecontacteerd door ongeruste Gentenaars.

Uiteindelijk bleek het te gaan om straaljagers van het Belgische leger die door de geluidsmuur waren gegaan. Die waren uitgestuurd omdat een vliegtuig geen gevolg gaf aan instructies van de luchtverkeersleiding. De twee straaljagers, F16's, kwamen uit Florennes. Ze hadden de opdracht gekregen om een burgervliegtuig waarmee geen contact mogelijk was, te begeleiden. Dat zegt Ingrid Baeck, de woordvoerster van Defensie. 'Gevallen waarin er geen communicatie mogelijk is, worden altijd beschouwd als een mogelijke dreiging. Hier was uiteindelijk geen sprake van een dreiging. Boven de Noordzee werd het contact met het vliegtuig hersteld. Een verkeerde frequentie lag aan de basis van het communicatieprobleem', aldus Baeck. Het vliegtuig, dat op weg was naar Engeland, kon zijn reis zonder problemen voortzetten.

Bent u ook geschrokken of heeft u zelfs schade geleden door de knal? Laat het ons weten.

CRI legt werk neer

Cri Bij CRI Catalyst in Wondelgem, een dochteronderneming van Shell, hebben de 66 arbeiders dinsdagochtend het werk neergelegd. Aanleiding is een discussie over het pensioenplan. Drie verzoeningsvergaderingen tussen vakbonden en directie leverden niets op en een stakingsaanzegging liep vorige week vrijdag af.

Na een ondernemingsraad dinsdagochtend legden de arbeiders het werk even neer, en waarschijnlijk doet de late ploeg dinsdagnamiddag hetzelfde. Oorzaak van het sociale conflict is de cao van 2007-2008, waarin staat dat de arbeiders van CRI, een volwaardige dochteronderneming van Shell, een gelijkaardig pensioenplan krijgen als hun collega’s bij Belgian Shell. Maar de directie van CRI eist nu dat haar arbeiders bedienden moeten worden om aanspraak te maken op het pensioenfonds.

Lees verder

Oudere berichten:
> Seksmaniak troeft tramcontroleurs af
> I love Facebook party: veel blaat, maar weinig wol
> Sioen calls up Soweto
> Sioen: straalverbinding dreigt mis te lopen: een fotostrip
> Sioen in Gent én Afrika
> Hushovd wint. Boonen druipt af
> "Omloop Het Volk bekte beter" vond Freek
> Opnieuw eendracht in Gentse CD&V-rangen?
> Weg met Porsche na aanrijding in Gent
> Suzanne de Goede wint Omloop voor vrouwen
> Gentse zwemster Sascha Van den Branden wint in Houston
> Filmpje start Omloop Het Nieuwsblad
> Een dubbeltje Catharina Segers
> Gent-Gent: voorbeschouwingen
> Sioen repeteert laatste keer
> Veerle Malschaert in Minard: Humor die mensen doet twijfelen
> Veerle Malschaert in Minard: de winnaars
> Gent verwelkomt wielrenners met open armen
> Omloop Het Nieuwsblad
> Casinoplein: brandje door wokpan

Archieven per maand:
| maart 2009 | februari 2009 | januari 2009 | december 2008 | november 2008 | oktober 2008 | september 2008 | augustus 2008 | juli 2008 | juni 2008 | mei 2008 | april 2008 | maart 2008 | februari 2008 | januari 2008 | december 2007 | november 2007 | oktober 2007 | september 2007 | augustus 2007 | juli 2007 | juni 2007 | mei 2007 | april 2007 | maart 2007 | februari 2007 | januari 2007 | december 2006 | november 2006

De Gentenaar blogt

  • De redactie van De Gentenaar blogt over Gent!
    Uw reporters: Karel Van Keymeulen, Geert Neyt, Tom Dams, Rudi Moeraert, Dieter Herregodts, Nicholas Lataire, Benjamin Praet, Ann Braeckman, Stijn Geldof, Dominique Dierick en Rudy Tollenaere.    Dominique Dierick brengt Gent en Gentenaars in beeld. Bekijk zijn werk in G-Zine.

    Kijk binnen in de wondere wereld van Rudi Moeraert. Ontdek zijn G-spot. Over Genieten, Geus en Gent.

Zoeken

Nieuws uit gent

Bloggende gemeentes

Kies een gemeente:

Meebloggen?

  • 2007/06/21/icoonblog.gif Zin om mee te schrijven? Of om foto's en filmpjes te maken? Mail ons!