Home  Regio  gent  gent blogt!
     
Meebloggen? Mail ons!

Heb je nieuws voor deze blog?
Leuke foto's uit Gent?
Laat het weten aan:
Redactie Gentenaar
Zet als startpagina Voeg toe aan favorieten
Deze blog verhuist!

Vanaf nu verschijnen de artikels van deze blog op de gemeentesite op www.nieuwsblad.be/ gevolgd door de naam van uw gemeente.

Deze artikels blijven bewaard als archief, maar er zulllen geen nieuwe berichten meer verschijnen. Daarvoor kunt u terecht op www.nieuwsblad.be/ gevolgd door de naam van uw gemeente.

Hetzelfde nieuws, gebracht door uw vertrouwde correspondent(en). Maar vanaf nu op een andere plaats, in een nieuw kleedje. Laat ons gerust weten hoe u er over denkt.

Fotograaf Dieter Telemans laureaat tweede Spiegelprijs

De Spiegelprijs voor een "realistische beeldvorming over Afrika" is gisteravond in het NTG uitgereikt aan fotograaf Dieter Telemans. Hij neemt daarmee de fakkel over van het Congo Parcours van de Brusselse KVS die vorig jaar de prijs won.

DSC_4017ws

DSC_4019w De Spiegelprijs is een initiatief van het Fonds Patrick De Spiegelaere en het Wereldcentrum vzw  - steunpunt voor mondiale vorming in Oost-Vlaanderen. Het Fonds Patrick De Spiegelaere wil de nagedachtenis van de op 2 maart 2007 overleden fotograaf Patrick De Spiegelaere levendig houden en zijn levenswerk voort zetten: een evenwichtige, humane en artistiek verantwoorde wederzijdse beeldvorming bevorderen tussen Noord en Zuid.

Telemans kreeg de prijs voor zijn unieke fotoreeksen zoals Troubled Waters en Heart of Dance, waarvan ook boeken werden uitgegeven. Volgens het juryverslag "durft hij dieper in te gaan op de dagdagelijkse menselijke problemen die niet steeds het wereldnieuws halen (...) Telkens laat hij zijn onderwerpen ook in hun waardigheid en toont een wereld die tastbaar en voelbaar is voor iedereen."

In zijn dankrede brak Dieter Telemans een lans voor meer aandacht voor sociaal bewogen fotografie in de media, in een tijd waar - nog volgens Telemans - lifestyle allesoverheersend dreigt te worden in de media en de persfotografie in het algemeen minder gewaardeerd.

Ondanks de mediatisering is de rol van vtbKultuur Oostakker niet uitgespeeld

'De mediatisering en digitalisering van onze samenleving maakt sociaal-culturele verenigingen niet overbodig. Het is geen 'of-of'- maar een 'en-en'- verhaal', zegt Adriaan Stockman uit Oostakker. Stockman is reisleider van VTB-reizen en voorzitter van een van de 180 lokale afdelingen van vtbKultuur.

Adriaan 'Tot 2008 overkoepelde de naam VTB-VAB twee organisaties: een vzw, actief in cultuur en cultuurtoerisme en een nv, een professionele mobiliteitsclub met een aanbod aan bijstandsproducten. Vorig jaar lieten VTB en VAB het gemeenschappelijk logo achter zich en startten ze als vtbKultuur. Noem het geen scheiding van de wegen, eerder een broer en zus die zelfstandig gaan wonen maar toch familie blijven.'

'Toen we in 1990 VTB Oostakker overnamen, organiseerden we met collega en vriend, wijlen Romain De Bosscher, videolessen voor de leden. We schakelden al vlug over naar cursussen digitale fotografie, die tot op heden op buitengewone belangstelling kunnen rekenen. We deden kerstuitstappen naar Keulen, Aken, Düsseldorf en Essen, ook al zo'n jaarlijkse traditie. In die tijd waren er ook langlaufuitstappen, waarbij ook de Oostakkerse scholen van onze accommodatie in de Oostkantons gebruik maakten.'

Lees verder

Schoon Zicht op Galileo Galilei door Theater DcolT

DSC_3927w

Volkssterrenwacht Armand Pien gaf theatergroep DcolT zeker geen gemakkelijke eerste opdracht: maak een theaterstuk over het leven van Galileo Galilei, 400 jaar na diens eerste waarneming met een telescoop, en in het kader van het UNESCO Jaar van de Astronomie.

Galilei, wiskundige en natuurkundige wordt beschouwd als een van de grondleggers van de moderne astronomie. Zijn waarnemingen dreven hem weg van het door de katholieke kerk aangehangen Ptolemeïsche systeem (waarin de zon rond de aarde draait) naar het juiste model, met aarde en planeten die in een baan rond de zon bewegen. Het leverde hem een conflict op met Rome, en levenslang huisarrest. Galilei was wel verstandig genoeg om de zaak niet op de spits te drijven, om niet op de brandstapel te eindigen zoals zijn collega Bruno. Terug naar het theaterstuk...

Lees verder

'WielerSportCultuur' opent vlak voor Omloop Het Nieuwsblad

2009bannerWielersportcultuur_bijnieuws_jpgOnder de vlag "WielerSportCultuur" maakte gewezen VRT-sportjournalist Louis De Pelsmaeker een fototentoonstelling over het fenomeen van de 'Flandrien in de wielersport'.  De tentoonstelling wordt geopend vlak voor de start van Omloop Het Nieuwsblad.

De tentoonstelling is een combinatie van 61 foto’s van kunstfotograaf Stephan Vanfleteren met de poëzie van 25 dichters.

Stephan Vanfleteren belicht met zijn camera alle aspecten van het Vlaamse wielerleven en vereeuwigde onze grootste wielericonen: Rik Van Steenbergen, Briek Schotte, Rik Van Looy, Eddy Merckx, Freddy Maertens, Herman Van Springel, Roger De Vlaeminck, Johan Museeuw, Sven Nys…

Het decor voor de meeste foto’s zijn de overbekende plekjes in de Vlaamse Ardennen, waar de mooiste verhalen uit onze wielergeschiedenis zijn geschreven.

Lees verder

Turquaze: nieuwe Gents-Turkse film in 2010 in de zalen

Turquaze  De Gentse regisseur van Turkse afkomst Kadir Balci draait momenteel in Gent een heleboel scènes voor zijn eerste langspeelfilm Turquaze, die in 2010 in de bioscoop komt.

Lees verder

Cd- en platenwinkels in Gent: een overzicht

Schaarmidden In Vrijuit, de nieuwe regionale lifestylebijlage op vrijdag, neemt Michael De Wilde een aantal Gentse vinylwinkels onder de loep: Music Man, Music Mania en Vinyl Kitchen. Wij legden onze iPod aan de kant en gingen ook op pad. Op zoek naar een nog ruimer en gevarieerder aanbod wat betreft cd's en platen. Omdat ook wij niet onfeilbaar zijn, kunt u altijd nog bijkomende suggesties toevoegen via de knop REAGEER.

Lees verder

Ciné Privé brengt cinema aan huis

DSC_2324w
Gisteren ging voor de tweede keer het Circa initiatief Ciné Privé van start. Schepen Lieve Decaluwe mocht de aftrap geven in de lokalen van productiehuis Conception en in het gezelschap van Koen Victoor (Circa), Christopher Daley (cineast Finding Home), Henk Vandekerkhove (KASK, One Minutes Belgian Open wedstrijd) en Eva Cools (regisseur videoclips).

Lees verder

Een glasjuweel voor Valentijn in Galerie Leenknegt

DSC_2222w

Nog geen idee voor Valentijn? Dan kan verder lezen misschien uw probleem oplossen. Zaterdag 14 februari opent Galerie Leenknegt namelijk haar deuren in een erg leuk pand in de Bennesteeg. Vader Jan en dochter Elisabeth Leenknegt delen een absolute passie voor glas en stellen vanaf zaterdag hun werken te koop in de nieuwe winkel. Voor Jan zijn dat glassculpturen, voor Elisabeth haar collecties glasjuwelen.

De beslissing om met de galerie te beginnen viel nauwelijks vier weken geleden. Elisabeth vond een geschikt, maar eigenlijk wat te groot, pand voor haar collectie glasjuwelen. Ze trok haar vader (op dat ogenblik in Londen) telefonisch over de streep en die stapte met zijn glassculpturen mee in de boot. Nog met de reisbagage in de hand werd de overeenkomst voor het winkelpand een paar dagen later getekend. Doel: openen met Valentijn.

Wij gingen alvast voor u een kijkje nemen in een wereld van kleurrijke creaties...

Lees verder

Moeder Courage in Krakeel Gentbrugge

Moedercourage 'Moeder Courage was een moeder, maar volgens mij vooral een commercante. Een commercante die in die wrede en ingewikkelde dertigjarige oorlog haar waren verkocht aan tal van legers, om op die manier te overleven. Maar ze schoot er wel haar kinderen bij in', zo vat Luc Van Autreve, die het verhaal van Brecht bewerkte voor Krakeel, Moeder Courage van Bertold Brecht samen.

'We brengen het stuk met nogal veel spektakel, met de middelen waarover we beschikken. Het wordt bijna een soort circusstuk en neigt ook naar de Italaanse komedie. De pauzes tussen de acht bedrijven worden opgevuld door de fanfare De Bevlekte Ontvangenis. We maken er denk ik toch een redelijk vrolijk kijkstuk van.'

Voor info en reservatie: surf naar de website van Krakeel.

Gratis: Neveneffecten marathon

Wie houdt van de absurde humor van Neveneffecten, vinkt best maandag 9 februari aan in zijn agenda. Dan kan je in cultuurcentrum Vooruit terecht voor een gratis Neveneffecten II marathon op groot scherm.

Met even absurde als wetenschappelijk totaal niet onderbouwde humor joeg dit vierkoppig comedycollectief in 2005 een deel van TV-minnend Vlaanderen de gordijnen in. Ze werkten mee aan Het Geslacht De Pauw, de reeks Willy's en Marjetten en in de pseudo-documentaires van de twee seizoenen van Neveneffecten leefden ze zich volledig uit.

Wie seizoen twee gemist heeft, kan maandag 9 februari alle vijf afleveringen na elkaar, in aanwezigheid van de programmamakers, bekijken in de Vooruit, en dan nog gratis ook.

Je kan voor de Neveneffectenmarathon niet reserveren. Noch via vooruit.be, noch via canvas.be. Wees dus op tijd, want vol is helaas vol.

Voor de trailer van reeks 1 en 2, die liep op canvas, klik op onderstaand filmpje

Oudere berichten:
> Seksmaniak troeft tramcontroleurs af
> I love Facebook party: veel blaat, maar weinig wol
> Sioen calls up Soweto
> Sioen: straalverbinding dreigt mis te lopen: een fotostrip
> Sioen in Gent én Afrika
> Hushovd wint. Boonen druipt af
> "Omloop Het Volk bekte beter" vond Freek
> Opnieuw eendracht in Gentse CD&V-rangen?
> Weg met Porsche na aanrijding in Gent
> Suzanne de Goede wint Omloop voor vrouwen
> Gentse zwemster Sascha Van den Branden wint in Houston
> Filmpje start Omloop Het Nieuwsblad
> Een dubbeltje Catharina Segers
> Gent-Gent: voorbeschouwingen
> Sioen repeteert laatste keer
> Veerle Malschaert in Minard: Humor die mensen doet twijfelen
> Veerle Malschaert in Minard: de winnaars
> Gent verwelkomt wielrenners met open armen
> Omloop Het Nieuwsblad
> Casinoplein: brandje door wokpan

Archieven per maand:
| maart 2009 | februari 2009 | januari 2009 | december 2008 | november 2008 | oktober 2008 | september 2008 | augustus 2008 | juli 2008 | juni 2008 | mei 2008 | april 2008 | maart 2008 | februari 2008 | januari 2008 | december 2007 | november 2007 | oktober 2007 | september 2007 | augustus 2007 | juli 2007 | juni 2007 | mei 2007 | april 2007 | maart 2007 | februari 2007 | januari 2007 | december 2006 | november 2006

De Gentenaar blogt

  • De redactie van De Gentenaar blogt over Gent!
    Uw reporters: Karel Van Keymeulen, Geert Neyt, Tom Dams, Rudi Moeraert, Dieter Herregodts, Nicholas Lataire, Benjamin Praet, Ann Braeckman, Stijn Geldof, Dominique Dierick en Rudy Tollenaere.    Dominique Dierick brengt Gent en Gentenaars in beeld. Bekijk zijn werk in G-Zine.

    Kijk binnen in de wondere wereld van Rudi Moeraert. Ontdek zijn G-spot. Over Genieten, Geus en Gent.

Zoeken

Nieuws uit gent

Bloggende gemeentes

Kies een gemeente:

Meebloggen?

  • 2007/06/21/icoonblog.gif Zin om mee te schrijven? Of om foto's en filmpjes te maken? Mail ons!