Home  Regio  gent  gent blogt!
     
Meebloggen? Mail ons!

Heb je nieuws voor deze blog?
Leuke foto's uit Gent?
Laat het weten aan:
Redactie Gentenaar
Zet als startpagina Voeg toe aan favorieten
Deze blog verhuist!

Vanaf nu verschijnen de artikels van deze blog op de gemeentesite op www.nieuwsblad.be/ gevolgd door de naam van uw gemeente.

Deze artikels blijven bewaard als archief, maar er zulllen geen nieuwe berichten meer verschijnen. Daarvoor kunt u terecht op www.nieuwsblad.be/ gevolgd door de naam van uw gemeente.

Hetzelfde nieuws, gebracht door uw vertrouwde correspondent(en). Maar vanaf nu op een andere plaats, in een nieuw kleedje. Laat ons gerust weten hoe u er over denkt.

Mélangoest, overdag eten, 's avonds drinken

Melangoest_2 Je loopt er voorbij voor je het weet, maar zodra je het kent, kom je er terug. In de schaduw van de opera kun je in het nieuwe Mélangoest 's middags en 's avonds terecht voor de betere snack. (gn)

De omgeving van de opera heeft geen gebrek aan gelegenheden voor een natje en een droogje. Aan de kant van de opera heb je het vermaarde Café Théâtre en aan de overzijde van de Schouwburgstraat is er keuze tussen een Grand Café, de bruine brasserie Café des Arts en de Ratz, een van de laatste kroegen waar je bij je pint gratis steengoede pop, rock en blues krijgt.

Tot voor zes maanden kon in dezelfde rij uitgebreid tafelen in de Soup Culture, maar sinds de kok vertrok naar de Foyer boven het NTG, heet het pand Mélangoest.

Lees verder

Pastinaak: het beste uit grootmoeders keuken

B4_g731kvuv2 SINT-AMANDSBERG - Liefhebbers van grootmoeders keuken hebben al langer de weg gevonden naar restaurant Pastinaak in Sint-Amandsberg. Dat de meesten ook terugkeren, bewijst dat dit een adres is om te koesteren.

Het middag en de gezellige gelagzaal van Pastinaak is voor meer dan de helft gevuld. Een gemengd publiek: lawaaierige studenten zitten er naast een ouder stel. Pastinaak is een eenvoudig buurtrestaurant dat geen enkele poging doet om trendy te zijn; niet wat het interieur betreft en ook niet op de menukaart, die klassiekers uit grootmoeders keuken brengt. Dat is allesbehalve denigrerend bedoeld: weinig gastronomische hoogstandjes kunnen tippen aan een volgens de regels van de kunst klaargemaakte paling in het groen, een smeuïge garnaalkroket of à la minute zuurkool, of versgemalen américain. Behalve de kaart zijn er suggesties. Nu is dat vooral wild: hazenrug en wildragout.

We hebben de naam van onze rubriek hoog te houden en dus wordt het de dagschotel: witloofsoep, vol-au-vent en een koffie of thee voor 10,25euro. De kok steekt zijn dochter een handje toe bij het opdienen, zodat het heel vlot verloopt.

Ons aperitief (de fruitige Italiaanse huiswijn, 3,25euro) is nog niet op als de soep er is. Vol-au-vent is een eenvoudige schotel die ook vrij eenvoudig verknoeid kan worden. Maar deze royale portie is volgens de regels van de kunst gemaakt: een smeuïge saus met een licht zure toets, boordevol malse stukjes kip en met bovenop een bladerdeeggebakje. De verse, handgesneden frieten zijn uitstekend. Ook de oerklassieke stoverij (10,50euro) is àf.

Dat de nadruk op vers ligt, bewijst het kommetje mayonaise. Koffie met zelfgebakken koekjes sluit de maaltijd af. Er zijn ook kinderschotels en u kunt meeneemschotels bestellen. (gjdv)

Pastinaak, Achterstraat 124, Sint-Amandsberg, 09-228.98.00. Keuken open van 11.30 tot 14 en van 17.30 tot 21.30uur. Dinsdag en woensdag dicht. Onze score: 8/10

Dinelli's is iets te krap behuisd

Resto_2 In de buurt van het Heernispleintje vind je restaurant Dinelli's, een zaak die alles heeft om een trendy eethuis te worden. (frv)

Als eerste reden is er de locatie. Dinelli's vind je in een buurt die zich op het eerste gezicht niet echt leent om een restaurant te herbergen, maar de combinatie met de arbeiderswoningen en de kasseibaan werkt wel. Zeker als je het contrast ziet met het interieur van de zaak. Een imposante ingang verwelkomt je in een donkere eetzaal, waar helblauwe lampen de grens opzoeken tussen kitsch en design. Gelukkig overheerst het laatste gevoel.

Verdiepje

Wij hadden met vier personen nog dezelfde dag geboekt en dat zou een groot minpunt worden. De vriendelijke ober troonde ons namelijk mee naar een verdiepje boven de grote eetzaal waar wel drie tafels stonden maar waar je eigenlijk amper met zes personen comfortabel zou kunnen tafelen.

Lees verder

Firenze, een ode aan La Mamma

Firenze_2 In het Italiaanse restaurant Firenze kan je niet alleen uitgebreid genieten van de zeer verfijnde Italiaanse keuken. Je kan er ook ronduit de lekkerste pizza's van Gent afhalen. (mdw)

Zoals wel vaker het geval is in deze zaak, komen we in een gezellige drukte terecht. Het personeel loopt in het rond en roept heen en weer in de moedertaal. Samen met de rode tafellakens, de aardewerken en de muurschilderingen die verwijzen naar Toscane krijg je een authentiek zuiders vakantiesfeertje. Het is de zaakvoerder zelf die ons de menukaarten brengt.

Lees verder

Brasserie Ha'

Brasha De buurt rond de Kouter grossiert in restaurants en eethuisjes waar vooral werkend Gent 's middags binnenstapt voor een snelle lunch. Brasserie Ha' valt op alleen al door zijn locatie, in de schitterend gerestaureerde Handelsbeurs. (gjdv)

Als we rond half één binnenvallen, zit het restaurant zo goed als vol. Als het te druk wordt, kunnen in de imposante zaal naast de gelagzaal trouwens tafeltjes worden bijgezet.

Het moderne maar warme interieur van Brasserie Ha' harmonieert smaakvol met het statige 18de-eeuwse gebouw. De bediening is vlot, op het randje van nonchalant. Zo bestellen we als aperitief een glas cava, maar krijgen we een prosecco (4 euro) geserveerd. Geen van beide staat trouwens op de kaart. En het karafje huiswijn (14 euro) komt bijna gelijktijdig met de rekening.

Lees verder

De Fabels

Defabels Zelfs op een doordeweekse, druilerige dinsdagmiddag zitten nog mensen aan de tafeltjes buiten op de verkeersvrije Kalandenberg. Dat moet wel, want binnen zit brasserie De Fabels afgeladen vol. Een uur later weet ik waarom. (gn)

Een volle zaal kan gezellig zijn maar vanmiddag overstemt het lawaai een beetje de rust die uitgaat van de zachte kleuren van het interieur en dito sfeerverlichting. Toch krijg je nooit het gevoel in een refter te zijn beland. Daarvoor straalt het moderne maar nooit kille design te veel klasse uit en is de schikking van tafeltjes rond het centrale vierkante toogblok en tussen enkele kloeke kolommen zo ingenieus dat er altijd een zekere privacy bewaard blijft. Het is pal op de noen en ik heb geluk dat ik binnen nog een tafeltje voor één persoon vind.

Lees verder

Yanko, voor de supersnelle dagschotel

Yanko Even stressen: niks in huis om te eten en fastfood is nu even geen optie. Dan maar snel een dagschotel meepikken en op goed geluk pikken we er de Yanko uit aan de Henleykaai.

Een goede gok zo bleek. Het krijtbord buiten is alvast veelbelovend: kippensoep met korstjes, gevolgd door een rundsteak met frietjes voor amper 10euro. Parkeren blijkt evenwel een groot probleem, wellicht het gevolg van enkele scholen in de buurt.

Lees verder

Prettige kennismaking in Sala Thai

Salathai_3 In en om Gent vind je zo'n tien Thaise restaurants. Een van die restaurants, Sala Thai, heeft al drie zaken. Wij kozen voor de Sala Thai in de Burgstraat, de nieuwste. (frv)  

Het interieur is niet bijzonder. De godenbeeldjes staan mooi uitgestald en de tafels zijn verzorgd maar enkele tl-lampen boven de toog verbrodden de sfeer. Een vriendelijke dienster komt al snel de menukaart tonen. Alles is aangeduid met nummertjes. Het stemt ons wat wantrouwig dat je hier meer dan honderd gerechten kunt bestellen.

Lees verder

Zuiderse charme in Il Folletto

Resto Aan de buitenkant ziet het er niet eens zo aantrekkelijk uit - de voorgevel is zelfs beklad met graffiti - maar binnen slaat de sfeer helemaal om. Warme kleuren, grote spiegels, aangename verwelkoming en achtergrondmuziek die eindelijk eens het supermarktniveau overstijgt. (dih)

Een beetje verscholen in de Drabstraat, aan de achterkant van het Marriotthotel, ligt een van de beste Italiaanse restaurants van de stad. Daar ben ik na mijn bezoek aan Il Folletto van overtuigd. En ik niet alleen, want zelfs op zo'n doordeweekse avond zat het kleine restaurantje helemaal vol. Je reserveert best op voorhand.

Lees verder

Patyntje, romantische pleisterplek

Dagschotel_2 (foto gia)

Restaurant Patyntje blijf na bijna tachtig jaar nog steeds een pleisterplek voor Gentenaars, of ze nu zakenlui of louter romantici zijn. Want naast een oerdegelijke en lekkere kaart, blijft het uitzicht op de Leie de bezoeker charmeren. (svg)

Er lijkt wel magie over Patyntje te hangen: zodra je er één keer bent geweest, blijf je er terugkeren. De redenen zijn voor de hand liggend: het uitzicht aan de Gordunakaai op de Leie is er prachtig en voor een redelijke prijs (18euro) kun je er elke dag een smakelijke lunch krijgen. Dit is bovendien ook één van de weinige restaurants die iedere dag open zijn.

Lees verder

Oudere berichten:
> Seksmaniak troeft tramcontroleurs af
> I love Facebook party: veel blaat, maar weinig wol
> Sioen calls up Soweto
> Sioen: straalverbinding dreigt mis te lopen: een fotostrip
> Sioen in Gent én Afrika
> Hushovd wint. Boonen druipt af
> "Omloop Het Volk bekte beter" vond Freek
> Opnieuw eendracht in Gentse CD&V-rangen?
> Weg met Porsche na aanrijding in Gent
> Suzanne de Goede wint Omloop voor vrouwen
> Gentse zwemster Sascha Van den Branden wint in Houston
> Filmpje start Omloop Het Nieuwsblad
> Een dubbeltje Catharina Segers
> Gent-Gent: voorbeschouwingen
> Sioen repeteert laatste keer
> Veerle Malschaert in Minard: Humor die mensen doet twijfelen
> Veerle Malschaert in Minard: de winnaars
> Gent verwelkomt wielrenners met open armen
> Omloop Het Nieuwsblad
> Casinoplein: brandje door wokpan

Archieven per maand:
| maart 2009 | februari 2009 | januari 2009 | december 2008 | november 2008 | oktober 2008 | september 2008 | augustus 2008 | juli 2008 | juni 2008 | mei 2008 | april 2008 | maart 2008 | februari 2008 | januari 2008 | december 2007 | november 2007 | oktober 2007 | september 2007 | augustus 2007 | juli 2007 | juni 2007 | mei 2007 | april 2007 | maart 2007 | februari 2007 | januari 2007 | december 2006 | november 2006

De Gentenaar blogt

  • De redactie van De Gentenaar blogt over Gent!
    Uw reporters: Karel Van Keymeulen, Geert Neyt, Tom Dams, Rudi Moeraert, Dieter Herregodts, Nicholas Lataire, Benjamin Praet, Ann Braeckman, Stijn Geldof, Dominique Dierick en Rudy Tollenaere.    Dominique Dierick brengt Gent en Gentenaars in beeld. Bekijk zijn werk in G-Zine.

    Kijk binnen in de wondere wereld van Rudi Moeraert. Ontdek zijn G-spot. Over Genieten, Geus en Gent.

Zoeken

Nieuws uit gent

Bloggende gemeentes

Kies een gemeente:

Meebloggen?

  • 2007/06/21/icoonblog.gif Zin om mee te schrijven? Of om foto's en filmpjes te maken? Mail ons!