Home  Regio  gent  gent blogt!
     
Meebloggen? Mail ons!

Heb je nieuws voor deze blog?
Leuke foto's uit Gent?
Laat het weten aan:
Redactie Gentenaar
Zet als startpagina Voeg toe aan favorieten
Deze blog verhuist!

Vanaf nu verschijnen de artikels van deze blog op de gemeentesite op www.nieuwsblad.be/ gevolgd door de naam van uw gemeente.

Deze artikels blijven bewaard als archief, maar er zulllen geen nieuwe berichten meer verschijnen. Daarvoor kunt u terecht op www.nieuwsblad.be/ gevolgd door de naam van uw gemeente.

Hetzelfde nieuws, gebracht door uw vertrouwde correspondent(en). Maar vanaf nu op een andere plaats, in een nieuw kleedje. Laat ons gerust weten hoe u er over denkt.

Weer record aantal faillissementen

In Gent gingen in februari 83 bedrijven failliet. Dat zijn er 19 (of 30 procent) meer dan tijdens dezelfde maand verleden jaar. Nog nooit gingen in februari in ons arrondissement zoveel bedrijven over de kop. Het grootste faillissement de voorbije maand was dat van bouwbedrijf Faderi in Drongen. Daar staan 112 mensen op straat. Dat blijkt uit cijfers van het onderzoeksbureau Graydon.

Gent scoort ook in februari slechter dan het Vlaamse gemiddelde. In het hele gewest waren er 25 procent meer faillissementen dan verleden jaar. In Oost-Vlaanderen doet het arrondissement Aalst het nog slechter met een stijging van 41 procent.

Graydon


Werkloosheid bij Volvo Trucks zeker tot midden 2009

Volvotruck Bij Volvo Trucks in Oostakker wordt nog zeker tot de zomer van dit jaar gewerkt met twee tot drie dagen economische werkloosheid per week. Dat zegt Patrick Mertens van het ABVV. In februari werd bij Volvo Trucks een systeem van twee tot drie dagen werkloosheid per week ingevoerd, als gevolg van de dalende productie.

Dat blijft zeker zo tot het midden van het jaar, laat Patrick Mertens van de socialistische vakbond weten, die de situatie nog steeds 'barslecht' noemt. Dinsdag maakte Volvo Trucks nog bekend dat de wereldwijde verkoop in januari met de helft is gedaald ten opzichte van januari 2008. Ook bij de bedienden van de fabriek in Gent worden maatregelen genomen, zoals het collectief opnemen van vakantiedagen of overuren. 'Het is zelfs zo dat momenteel op vrijdag niemand aanwezig is in het bedrijf, zodat er ook geen energie wordt verbruikt', aldus nog Mertens. (Bron: Belga) 

Volvo Trucks heeft nieuwe directeur

Jensholtinger Jens Holtinger (39) staat vanaf 1 maart aan het hoofd van vrachtwagenbouwer Volvo Trucks in Oostakker. Hij volgt Patrick Collignon op die eind vorig jaar verhuisde naar de vestiging in de Verenigde Staten.

Holtinger heeft er bij Volvo Trucks al een hele carrière opzitten. Hij begon in 1995 als productie-ingenieur in de vestiging in het Zweedse Göteborg. Daarna ging hij aan de slag bij Volvo Trucks in Australië om uiteindelijk projectleider te worden voor de fabriek in het Russische Kaluga. Binnenkort start hij als directeur van Volvo Trucks in Oostakker.

'Ik ben trots deel te mogen uitmaken van de Gentse vestiging', zegt Jens Holtinger in een eerste reactie. 'De laatste jaren kende de fabriek een gestage groei met een record aantal geproduceerde trucks in 2007. Ik hoop mijn ervaring en kennis ten dienste te stellen van het bedrijf.'

Jens Holtinger is gehuwd en vader van een zoontje van 7 en een dochtertje van 4. Hij is een gepassioneerd zeiler en sportman.

   

Nooit zoveel cruiseschepen in Gentse haven

Cruiseschip In 2008 meerden in de Gentse haven 204 cruiseschepen aan, een absoluut record. Het gaat weliswaar om binnenschepen, maar in totaal zijn die toch goed voor ruim 19.500 passagiers. Dat zijn er bijna 23 procent meer dan verleden jaar.

Een cruise naar Gent wordt steeds populairder. In 2005 meerden er nog maar 75 schepen aan. 'Op vier jaar tijd kregen we drie keer meer cruise-binnenschepen over de vloer', zegt havenschepen Sas van Rouveroij (VLD). Voor de stad en de middenstand wordt deze vorm van toerisme steeds belangrijker. Vandaar dat ik er bij de dienst Toerisme van de stad Gent op aandring om meer aandacht te besteden aan de cruisevaart.'

Voor 2009 zijn er al 145 binnenvaart cruiseschepen geboekt. Een nieuw record zit er zeker in.

Provincie vraagt snelle beslissing zeesluis

Terneuzensluis De Oost-Vlaamse provincieraad wil dat de Vlaamse regering zo snel mogelijk beslist dat er een nieuwe zeesluis komt in Terneuzen. Hilaire Libaut en Johan Beke, fractieleiders van respectievelijk CD&V en Open VLD, hebben daarover een motie ingediend. Die is unaniem goedgekeurd.

'Als meer en grotere schepen de haven van Gent willen bereiken, dan moet er een nieuwe zeesluis komen', argumenteren de twee provincieraadsleden. 'Als de Vlaamse regering snel knopen doorhakt, dan kan de bouw in 2013 beginnen en kan de nieuwe sluis in 2018 in gebruik worden genomen.'

Volvo Cars Gent mag nieuwe S60 bouwen

Er was al langer sprake van, maar nu is de kogel door de kerk: de nieuwe S60 is niet voor Zweden, maar voor Volvo Cars Gent. De Gentse fabriek zal als enige het nieuwe model produceren. 'Dat is zeer goed nieuws en een hele opluchting', zegt woordvoerder Mark De Mey. De nieuwe S60 werd vorige week voorgesteld op de autobeurs van Detroit.

Voor extra tewerkstelling zal de S60 niet zorgen, maar het nieuwe model moet wel meer werkzekerheid geven voor de 4.500 werknemers van Volvo Cars Gent. Al staat de Gentse vestiging nog een moeilijk jaar te wachten. Binnen twee maanden gaat de oude S60 uit roulatie. Volvo Cars Gent zal het een jaar met een model minder moeten stellen.

Lees er morgen alles over in De Gentenaar.

S60

18 arbeiders krijgen ervaringsbewijs

Dsc03249

Voor de eerste keer werden in de textielsector ervaringsbewijzen uitgedeeld. In totaal ontvingen 15 arbeiders (foto) van het technisch textielbedrijf Milliken Europe (Gent) en 3 arbeiders van het interieurtextielbedrijf Calcutta (Sleidinge) het ervaringsbewijs van platwever.

Platwevers bedienen armuur-of jacquarweefmachines waarop kwaliteitsvolle weefsels worden vervaardigd, bestemd voor uiteenlopende toepassingen.

Het ervaringsbewijs is een initiatief van de Vlaams Overheid om werknemers de kans te geven om hun ervaring en vaardigheden te bewijzen aan de hand van een officieel attest. Vie een gesprek en een praktische proef in één van de erkende testcentra kan een beroepsoefenaar op die manier voor een aantal beroepen een officieel attest van bekwaamheid verkrijgen.

Morgen leest u meer in De Gentenaar over Milliken Europe en de verankering van het bedrijf in de Gentse wijk 'Sluizeken-Tolhuis-Ham'.

Weer 200 banen weg bij ArcelorMittal

Vorige week maakte ArcelorMittal bekend dat bijna de volledige fabriek in het Gentse tijdelijk sluit in de kerstvakantie. Eerder kregen ook al 159 tijdelijke werknemers te horen dat hun contract niet wordt verlengd. Vandaag volgde een nieuwe klap met het schrappen van 200 banen in de ondersteunende diensten.

In totaal zouden er in België 800 banen op de tocht staan. Het merendeel van de jobs sneuvelt in Gent en Luik (samen bijna 600), maar ook in Carinox in Châtelineau (Charleroi), Industeel in Charleroi, de vestiging in Genk en de Décaperie van Châtelet wordt er gesnoeid.

ArcelorMittal, dat in 2006 ontstond uit een fusie van het Europese Arcelor en het van oorsprong Indiase Mittal Steel, telt 326.000 werknemers in 60 landen. Wereldwijd wil het bedrijf 9.000 werknemers schrappen, waarvan 6.000 in Europa.

Voor reacties en commentaar, lees meer morgen in De Gentenaar.

Morgen in De Gentenaar: Peter Leyman over crisis bij Volvo

Leyman Zes jaar lang stond Peter Leyman aan het hoofd van Volvo Cars in de Gentse haven. Onder zijn bewind kende het bedrijf een nooit geziene groei. In 2000 liepen er bij Volvo Cars 122.000 wagens van de band. In 2006 waren dat er bijna 260.000. Het aantal werknemers steeg van 3.700 naar 4.800.

Sinds zijn vertrek in april 2007 is het bij Volvo Cars al kommer en kwel. Dit jaar zullen er maar 185.000 wagens geproduceerd worden, 250 medewerkers moeten het bedrijf verlaten en de nachtploeg bleef maar op de valreep behouden. Moederbedrijf Ford heeft zelfs plannen om Volvo Cars te verkopen.

'Het doet pijn om Volvo zo te zien lijden', verklaart Peter Leyman in een interview dat morgen verschijnt in De Gentenaar. 'Volvo is mijn eerste werkgever. Ik ben er opgegroeid en heb er met mensen leren omgaan. Dat kan je niet zomaar klasseren.'

Lees morgen het volledige interview in De Gentenaar.

Nederlandse ambassadrice in Gentse haven

De nieuwe Nederlandse ambassadrice Hannie Pollmann-Zaal heeft een officieel bezoek gebracht aan Gent en de haven. Samen met havenschepen Sas van Rouveroij maakte de ambassadrice een helikoptervlucht over het kanaal Gent-Terneuzen naar het sluizencomplex in Terneuzen. 'De bouw van een tweede zeesluis is voor Gent een cruciaal dossier', benadrukte Sas van Rouveroij. 'Met deze vlucht wens ik het belang daarvan te onderstrepen.' Na de helikoptervlucht was er nog een rondvaart met het havenschip Jacob van Artevelde.

Ambassadrice_4

Oudere berichten:
> Seksmaniak troeft tramcontroleurs af
> I love Facebook party: veel blaat, maar weinig wol
> Sioen calls up Soweto
> Sioen: straalverbinding dreigt mis te lopen: een fotostrip
> Sioen in Gent én Afrika
> Hushovd wint. Boonen druipt af
> "Omloop Het Volk bekte beter" vond Freek
> Opnieuw eendracht in Gentse CD&V-rangen?
> Weg met Porsche na aanrijding in Gent
> Suzanne de Goede wint Omloop voor vrouwen
> Gentse zwemster Sascha Van den Branden wint in Houston
> Filmpje start Omloop Het Nieuwsblad
> Een dubbeltje Catharina Segers
> Gent-Gent: voorbeschouwingen
> Sioen repeteert laatste keer
> Veerle Malschaert in Minard: Humor die mensen doet twijfelen
> Veerle Malschaert in Minard: de winnaars
> Gent verwelkomt wielrenners met open armen
> Omloop Het Nieuwsblad
> Casinoplein: brandje door wokpan

Archieven per maand:
| maart 2009 | februari 2009 | januari 2009 | december 2008 | november 2008 | oktober 2008 | september 2008 | augustus 2008 | juli 2008 | juni 2008 | mei 2008 | april 2008 | maart 2008 | februari 2008 | januari 2008 | december 2007 | november 2007 | oktober 2007 | september 2007 | augustus 2007 | juli 2007 | juni 2007 | mei 2007 | april 2007 | maart 2007 | februari 2007 | januari 2007 | december 2006 | november 2006

De Gentenaar blogt

  • De redactie van De Gentenaar blogt over Gent!
    Uw reporters: Karel Van Keymeulen, Geert Neyt, Tom Dams, Rudi Moeraert, Dieter Herregodts, Nicholas Lataire, Benjamin Praet, Ann Braeckman, Stijn Geldof, Dominique Dierick en Rudy Tollenaere.    Dominique Dierick brengt Gent en Gentenaars in beeld. Bekijk zijn werk in G-Zine.

    Kijk binnen in de wondere wereld van Rudi Moeraert. Ontdek zijn G-spot. Over Genieten, Geus en Gent.

Zoeken

Nieuws uit gent

Bloggende gemeentes

Kies een gemeente:

Meebloggen?

  • 2007/06/21/icoonblog.gif Zin om mee te schrijven? Of om foto's en filmpjes te maken? Mail ons!